Konsolidacija

Američki T-Mobile zanima se za povezivanje s konkurencijom

19.05.2017 u 13:55

Bionic
Reading

Američki T-Mobile imao bi koristi od konsolidacije u sektoru mobilnih komunikacija kada bi se povezao s konkurentom Sprintom, kazao je u četvrtak financijski direktor T-Mobilea Braxton Carter

"Kada govorimo o Sprintu, korist bi bila ogromna a riječ je o pravoj, opipljivoj sinergiji", ustvrdio je Carter na jučerašnjoj konferenciji za novinare, navodeći procjene prema kojima bi povezivanje dvije kompanije s vremenom generiralo sinergiju veću od 30 milijardi dolara.

T-Mobile u većinskom je vlasništvu Deutsche Telekoma i treći je telekomunikacijski operater u SAD-u. 

"Razgovori uopće nisu upitni", dodao je financijski direktor T-Mobilea. "Naravno da će se razgovarati, kao što se u medijima opsežno i pisalo", naglasio je.

Reuters je u veljači izvijestio da se većinski vlasnik Sprinta, japanska tehnološka kompanija Softbank, priprema za pregovore s Deutsche Telekomom, većinskim vlasnikom T-Mobilea, nakon što vlada u Washingtonu zaključi aukciju frekvencija za mobilne mreže.

Aukcija je završena prije mjesec dana, pri čemu je T-Mobile osigurao većinu raspoloživih frekvencija, za koje su ponudili osam milijardi dolara. Ukupna vrijednost dostavljenih ponuda iznosila je 19,8 milijardi dolara.

Iz američke su podružnice DT-pojasnili da će im te frekvencije omogućiti da konkuriraju "u svakom kutku" SAD-a.

Prihvaćena je i ponuda operatera satelitske televizije Dish Network Corpa 'teška' 6,2 milijarde dolara, te ona operatera kabelske televizije Comcast Corpa vrijedna 1,7 milijardi dolara. 

U jučerašnjem razgovoru s novinarima čelnik T-Mobilea nije isključio ni mogućnost povezivanja sa Comcastom i Charter Communicationsom.

"Zamislite Sprint, T-Mobile i suradnju Comcasta i Chartera, te sinergijsku vrijednost koja bi iz toga mogla proizaći?", prikazao je moguće kombinacije čelnik T-Mobilea.

"Iz pozicije dioničara, to bi moglo biti vrlo, vrlo uzbudljivo", dodao je.

T-Mobile je inače povećao broj pretplatnika u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, na 35,3 milijuna, nauštrb velikih konkurenata AT&T-a i Verizona. Time je u dobroj poziciji uoči očekivane konsolidacije na američkom tržištu. 

Sprint je sredinom 2014. godine odustao od ponude za T-Mobile zbog prigovora američkog regulatora.