ČAČIĆ PODUZETNICIMA

'Ako ste vjerovali Miloševiću, onda sumnjam u vašu zdravu pamet!'

20.04.2012 u 16:56

Bionic
Reading

'Sve ljude koje smo dosad postavili u nadzorne odbore zadovoljavaju stručne reference. Ako nađete dokaze da to nije istina, recite mi da lažem!' poručio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić s današnjeg radnog ručka s poslodavcima

Točno prije godinu dana tadašnji potpredsjednik vlade za investicije Domagoj Milošević poduzetnicima je u zagrebačkom Hotelu Antonović predstavio investicijski plan. Na istom tom mjestu u sličnoj misiji danas je bio i Radimir Čačić koji u aktualnoj vlasti ima isti zadatak kao i njegov prethodnik – potaknuti rast ulaganja.

Čačić protiv HAKOM-a

'Apsurdna je činjenica da se u telekomunikacije nedovoljno investira, a pritom regulativa ne omogućuje investiranje milijardi kuna kojima bi se podigla razina telekomunikacijske tehnologije, što bi cijelo gospodarstvo učinilo konkurentnim', rekao je Čačić komentirajući sudski spor HT-a i HAKOM oko svjetlovodne infrastrukture.

Neće se tolerirati da s jedne strane uvodimo šest posto poreza telekomima da bi ih potaknuli na investiranje, s obzirom da zaista imaju ekstraprofite, a s druge strane sprečavamo ih u tome, poručio je Čačić.

U uvodu svog izlaganja aktualni prvi potpredsjednik Vlade poručio je okupljenim gospodarstvenicima da nemaju razloga čuditi se što za vrijeme Miloševića nije ništa napravljeno jer je tad na vlasti bila mafijaška hobotnica

'Ako ste prije godinu dana vjerovali da će te od njega čuti nešto pametno, onda sumnjam u vašu zdravu pamet!' u svom stilu je krenuo Čačić da bi sve ublažio tvrdnjom kako je on siguran da većina Miloševića nije uzimala za ozbiljno.

U njega s druge strane ne bi smjeli imati nepovjerenja jer, istaknuo je: 'Što ja govorim iza toga i stojim i vjerujte mi da ću od toga nešto i napraviti.'

Čačić se u svojoj prezentaciji poseban naglasak dao na energetske projekte jer, kaže, taj sektor je najviše u 'njegovoj vertikali'. Otkrio je kako je Vlada dala ponudu za preuzimanje projekta LNG terminala od konzorcija Adria LNG (čine ga E.ON Ruhrgas, Total, OMV i Geoplin) koja će najvjerojatnije biti prihvaćena, što će državu koštati oko 10 milijuna kuna

Odluku Vlade da sreže otkupne tarife za struju iz velikih solarnih elektrane Čačić obrazlaže činjenicom kako je takva struja osam do devet puta skuplja od 'obične'.


'To nitko ne može platiti! Zbog slične politike, Češka je gotovo bankrotirala. Mi nećemo dopustiti da netko otima novac od građana i gospodarstva. Zbog toga se u Hrvatskoj neće se graditi veliki solari, već tisuće manjih na krovovima kuća', rekao je Čačić dodajući kako se u sedam godina u Hrvatskoj u velike solarne sustave uložilo samo milijun eura

Prvi potpredsjednik Vlade poduzetnicima je predstavio i napomenuo njemu najdraži projekt Zagreb na Savi te investicije koje će se raditi putem javno-privatnog partnerstva.

Nakon toga uslijedila su i pitanja poduzetnika od kojih je Čačića najviše 'obradovao' upit zbog čega Vlada u nadzorne odbore javnih tvrtki imenuje 'podobne, a ne stručne ljude putem javnih natječaja' uz konstataciju da veliki broj kvalitetnih kadrova ima u HUP-u.

'Da, Đuro Popijač je dosta toga pokazao i u HUP-u i na ministarskom mjestu', ironično je odgovorio Čačić uz opasku kako je 'razina postavljenog pitanja tužna, ali legitimna'.

Kako bi dokazao da se Kukuriku koalicija prilikom imenovanja ne vodi političkim ključem, uzeo je za primjer Končar gdje su odlukom Vlade iz Nadzornog odbora dužnosti razriješeni 'veliki energetski stručnjak izabran putem javnog natječaja' Đuro Perica i tri agronoma, a postavljeni dokazani eksperti.

'Sve ljude koje smo dosad postavili u nadzorne odbore zadovoljavaju stručne reference. Ako nađete dokaze da to nije istina, recite mi da lažem!' izazvao je okupljene Čačić.

Na pitanje dokad će gospodarstvenici u Hrvatskoj plaćati skuplju električnu energiju od građanstva, što je europski presedan, Čačić je najavio kako će struja za kućanstva poskupiti od 1. svibnja, Vladin je plan da se u dogledno vrijeme snize cijene za poduzetnike.