TEHNIČKA ISPRAVNOST VOZILA

Znate li da vas ovlaštene osobe mogu zaustaviti i obaviti tehnički pregled vašeg vozila i na cesti?

26.06.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Za vrijeme obavljanja pregleda na cesti, policijski službenici zaustavljat će vozila koja vizualno izgledaju loše održavana pri tome ne praveći nikakvu diskriminaciju na osnovi nacionalnosti vozača ili države registracije vozila

Vlasnici motornih vozila dužni su održavati svoje vozilo kako bi sigurnost u prometu bila na najvišoj mogućoj razini, stoga su u obvezi pristupiti tehničkom pregledu kod ovlaštene ustanove specijalizirane za takvu djelatnost. No malo je poznato da uz nadzornike tehničke ispravnosti, tehničke preglede vozila na cesti mogu obavljati i policijski službenici i inspektori cestovnog prometa, prema članku 259.ZOSPNC (https://www.cvh.hr/gradani/propisi-i-upute/zakoni/zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama/).

Drugim riječima, navedene osobe vas mogu zaustaviti dok se vozite i podvrgnuti vaše vozilo tehničkom pregledu na licu mjesta.

Što je tehnički pregled?

Tehnički pregled vozila može se ovjeriti ako se utvrdi da vozilo ima sve propisane i ispravne uređaje i opremu koji odgovaraju propisanim tehničkim uvjetima.

Nova motorna i priključna vozila registrirana u Republici Hrvatskoj, koja sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 24 mjeseca od prve registracije vozila, osim novih motornih i priključnih vozila za prijevoz tereta najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, motornih vozila za prijevoz osoba koja osim sjedala za vozača imaju više od osam sjedala, vozila hitne medicinske pomoći i vozila za taksi prijevoz, koja su vlasnici dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 12 mjeseci od prve registracije vozila.

Vozila stara dvije ili više godina, vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovitog tehničkog pregleda, što znači najmanje jednom svake kalendarske godine. Rok važenja redovitog tehničkog pregleda označava se posebnim znakom (naljepnicom) koji se postavlja na prednjoj strani motornog vozila, odnosno na stražnjoj strani priključnog vozila.

Tehnički pregled lake prikolice obavlja se svake treće godine od prvoga označavanja lake prikolice registarskom pločicom. Na tehničkom pregledu lake prikolice provjerava se broj šasije, uređaj za spajanje s vučnim vozilom, stanje šasije, nadogradnje i ovjesa, ispravnost uređaja za davanje svjetlosnih znakova te stanje guma.

Stanica za tehnički pregled

Objekt stanice za redovni tehnički pregled vozila mora biti čvrsta građevina. Tehnički pregled vozila mogu obavljati smo tvrtke koje su ovlaštene od Ministarstva unutarnjih poslova.

Tehnološke linije moraju biti prolaznog tipa (ulaz s jedne strane, a izlaz s druge strane tehnološke linije) prohodne za vozila najvećih dopuštenih dimenzija. U objektu stanice za tehnički pregled vozila moraju se nalaziti i prostorije za obavljanje administrativnih poslova i poslova registracije vozila kao i prostorije za stranke. Prostor od najmanje 15 metara ispred i najmanje 10 metara iza uređaja za ispitivanje sustava za kočenje mora biti vodoravan, napravljen od asfalta, betona ili drugog sličnog materijala. Na objektu ili na prikladan način neposredno uz objekt mora biti istaknuta propisana 'Natpisna ploča stanice za tehnički pregled vozila'.

Prema Članku 12. Pravilnika o tehničkim pregledima vozila (pročišćeni tekst – 'Narodne novine', broj 16/18, 63/19 i 117/20) tehnički pregled vozila se ne smije obavljati izvan objekta stanice za tehnički pregled vozila, osim ispitivanja buke, zvučnih signala, ispušnih plinova, usporenja te pregleda kočnica iz članka 27. ovoga Pravilnika.

Iznimno od stavka 1. ovoga članka, tehnički pregled može se obaviti izvan objekta stanice za tehnički pregled ako se vozilo zbog dimenzija, težine ili drugih opravdanih razloga ne može uvesti u objekt stanice ili se ne može izvršiti tehnički pregled na određenim uređajima u prostorima stanice za tehnički pregled vozila.

Za vozila za koja se unaprijed zna da zbog svojih dimenzija, težine ili drugih opravdanih razloga ne mogu ući u objekt stanice za tehnički pregled vozila, tehnički pregled se može obaviti na mjestima gdje se vozila nalaze (gradilište i dr.) uz odobrenje policijske uprave na čijem se području obavlja tehnički pregled vozila. Za vrijeme obavljanja tehničkog pregleda ovakvih vozila vrši se vizualni pregled propisanih sklopova vozila uz primjenu lako dostupnih alata za tu kontrolu.

Na otocima, ako nema stanice za tehnički pregled, tehnički pregledi se mogu obavljati na odgovarajućim prostorima uz prethodnu suglasnost stručne organizacije iz čl. 273 ZOSPNC.

Prema Članku 13., iznimno, uz odobrenje, tehnički pregledi traktora i njihovih priključnih vozila mogu se obavljati izvan prostora stanica za tehnički pregled vozila – na terenu. Za vrijeme obavljanja tehničkog pregleda traktora na terenu vrši se samo vizualni pregled propisanih sklopova vozila uz primjenu lako dostupnih alata za tu kontrolu. Pregled kočnica mora se izvoditi na asfaltiranoj, ravnoj i osiguranoj površini.

  • +8
Tehnički pregled vozila Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Način obavljanja tehničkog pregleda na cesti

Vratimo se ipak temi našeg članka i pogledajmo kako se i zašto izvodi tehnički pregled na licu mjesta na javnoj prometnici.

Za vrijeme obavljanja pregleda na cesti, policijski službenici zaustavljat će vozila koja vizualno izgledaju loše održavana pri tome ne praveći nikakvu diskriminaciju na osnovi nacionalnosti vozača ili države registracije vozila. Mjesta pregleda vozila moraju biti dodatno osigurana tako da se zbog ovih pregleda ne remeti redovni promet.

Za vrijeme pregleda vozila na cesti policijski službenici dužni su voditi evidenciju o pregledanim vozilima na 'Zapisniku o tehničkom pregledu vozila na cesti' te svakom vozaču vozila uručiti kopiju ovog dokumenta.

U slučaju ponovljenog zaustavljanja vozila na cesti u tekućem danu, na vozilu se neće obavljati ponovna kontrola ako vozač predoči na uvid Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti iz kojeg je vidljivo da je kontrola obavljena isti dan.

Pregled vozila na cesti obavlja se vizualnom kontrolom dijelova vozila bitnih za sigurnost prometa na cestama i ekološku podobnost.

U slučaju sumnje u bitnu neispravnost vozila na onim sklopovima vozila na kojima se može izvršiti kontrola ili mjerenje pomoću instrumenata, policijski službenik mora dopratiti vozilo u najbližu stanicu za tehnički pregled gdje će na vozilu biti obavljen izvanredni tehnički pregled.

U slučaju utvrđenja tehničke neispravnosti na cesti ili na izvanrednom tehničkom pregledu zbog koje je prema ocjeni policijskog službenika ili nadzornika tehničke ispravnosti bitno ugrožena sigurnost prometa na cestama, policijski službenik će vozilu zabraniti daljnje sudjelovanje u prometu, tj. vozilu će skinuti registracijske pločice i dopratiti ga do najbližeg parkirališta ili servisa za popravak.

Vozilu će se vratiti registracijske pločice tek nakon što vozač dokaže da je na vozilu obavljen popravak pokvarenih sklopova.