PREDNOSTI I MANE

Testirali smo i odlučili: Jesu li bolje automatske ili samouslužne autopraonice?

30.10.2018 u 09:00

Bionic
Reading

Pred nama je razdoblje niskih temperatura, vlažnog vremena i učestalih padalina. Sve ovo nimalo ne odgovara vašem automobilu te biste u nadolazećem periodu trebali posvetiti više pažnje njegovom održavanju

Redovno pranje vozila jedna je od najučinkovitijih i najlakših metoda za produživanje njegovog životnog vijeka. Moderni automobili zaštićeni su od korozije i vanjskih utjecaja, no čak i ovi premazi imaju svoj rok trajanja te su skloni ubrzanom gubitku svojstava ako su trajno izloženi elementima i kemijskom djelovanju nakupljene prljavštine.

Ipak, nisu sva rješenja za uklanjanje nečistoće s automobila jednako učinkovita i preporučljiva.

Kao dva najčešća odabira nameću se automatske i samouslužne praonice. Što je bolje? Oboje, ali ne možemo kriti da je zapravo najbolji scenarij za vaš automobil - ručno pranje korištenjem provjerenih šampona, spužvi, četki, krpa i voskova... No budući da nas užurbani stil života često onemogućuje u ovom malom zadovoljstvu, logičan odabir, a koji je najsličniji ručnom ulickavanju vozila čine samouslužne praonice.

Problem kod većine ovih uslužnih jedinica jest što onemogućavaju korištenje osnovnih alata za čišćenje vozila. Voda pod pritiskom svakako je prednost, no baš kao što svaki ljubitelj čistog automobila zna - samo ona nije dostatna da ukloni svu prljavštinu. Ako tome još dodamo da vam je vrijeme limitirano te da ovisi o ubačenim kovanicama...

Preporuka je stoga u samouslužne praonice zaputiti se u kasnijim satima, kad su najčešće puste. Manjak ove strategije je što bez dnevne svjetlosti nije lako vidjeti propuštene predjele ili one kojima treba posvetiti malo više pozornosti. Rješenje i ovog problema je logično, no vjerojatno ne i po volji onih koji vikendom vole duže spavati.

Najveća prednost samouslužnih praonica jest mogućnost pranja bez kontakta. Nečistoću uklanjate koristeći mlazni pištolj za izbacivanje šampona, vode i voska. Na ovaj način praktički je anulirana mogućnost da ćete prljavštinu s automobila iskoristiti kao spomenuti brusni papir. Potražite one koje koriste provjerene proizvode, proizvode koji vašem automobilu vraćaju, a ne oduzimaju sjaj i ne brinite.

No što je s automatskim autopraonicama? Automatske praonice također će biti vrlo korisne za čišćenje vašeg automobila, no one, mora se priznati i napomenuti, koriste robotizirane četke i krpe koje dnevno operu i obrišu stotine automobila. Iz istog razloga najčešće su pune abrazivne prljavštine, koja na lak vašeg automobila može, ali ne mora djelovati kao brusni papir ostavljajući mikroogrebotine duž karoserije.

Moderni automobili premazani su zaštitnim prozirnim lakom protiv ogrebotina, no i on ima vijek trajanja, pa je već i na nekoliko godina starim automobilima lako uočiti na koji su način održavani.

Takozvana ‘paukova mreža’ govori više od tisuću riječi. Automatske praonice koristite rjeđe od samouslužnih, a i tad se potrudite doći na početku radnog vremena u dane kad nije gužva. Nađe li se pred vama u redu izuzetno prljav automobil s blatom po karoseriji - radije se vratite neki drugi dan.

Kako se pravilno (ručno) pere automobil? Pronađite nešto vremena i posvetite se svojem ljubimcu kako treba uz ovih nekoliko savjeta:

  • Najprije skinite masnoće i insekte sa svojeg vozila. INA odstranjivač insekata je gotovo sredstvo za čišćenje vjetrobranskog stakla i ostalih površina automobila od ostataka insekata. Brzo i učinkovito uklanja i najtvrdokornije ostatke insekata. Primjenjiv je na svim površinama na vozilima. Kako se koristi? Sredstvo je potrebno raspršiti na mjesta koja želimo očistiti i ostaviti da djeluje dvije do četiri minute. Nakon djelovanja površine obavezno treba isprati vodom, a po potrebi oprati i cijeli automobil.
  • Zatim namočite svoj automobil vodom i zasučite rukave.
  • Operite automobil INA auto šamponom i istrljajte ga spužvom. Visokoprofesionalni šampon je formulacija biljnih voskova koji snažno prianjaju, bez silikona i fosfata. Samo aktivne komponente temeljito uklanjaju svu nečistoću sa svih tipova karoserija vozila. Redovitom upotrebom čini boju karoserije intenzivnom i dugotrajno sjajnom. Izvrsna pjenušavost, ugodan miris te brzo ispiranje i sušenje omogućuje odličnu vanjsku čistoću vozila. Auto šampon koriste profesionalne autopraonice.
  • Operite felge za to predviđenim sredstvima, a INA u svojoj ponudi ima vrhunsko profesionalno sredstvo za čišćenje svih vrsta felgi i ukrasnih pokrova. Brzo i efikasno uklanja tvrdokornu prljavštinu, naslage od kočenja i ostale nečistoće. Prije upotrebe potrebno je ispitati sredstvo na neuočljivom mjestu.
  • Isperite šampon i nečistoće, a potom osušite vozilo.
  • Uredite unutarnji dio vozila brišući ga krpicom i kokpit sprejem - vrhunskim antistatičkim polirajućim sredstvom za zaštitu i obnavljanje površina upravljačkih ploča vozila. Djelotvorna formula štiti, čisti i održava plastične površine, osvježava boju, aktivira sjaj i ostavlja ugodan miris.
  • Da bi vaše vozilo izgledalo briljantno, ulaštite mu i gume uz INA sjaj za gume - vrhunsko profesionalno sredstvo za obnovu, zaštitu i njegu automobilskih guma i ostalih gumenih površina na vozilima. Usporava starenje, poboljšava elastičnost i vraća sjaj. Nanosi se na gumene površine prskanjem ili kistom. Najbolji učinak daje na suhim i očišćenim površinama.
  • Zadnje, no ne i manje bitno je pranje ruku prije nego što uđete u čisti i mirisni automobil. Da bi sve nečistoće, a očekujte ih puno, nestale s vaših dlanova, ruke operite pastom za brzo i učinkovito pranje jako zaprljanih ruku s dodatkom abraziva i mirisa. Koristi se u industriji i zanatstvu, a služi za odmašćivanje i uklanjanje nečistoća i to strojnih ulja, bitumena i naftnih derivata s ruku i mazivih dijelova strojeva. Uspješno se primjenjuje i u domaćinstvu za čišćenje sanitarija, keramičkih i emajliranih površina te peći. Pogodna je za svakodnevnu uporabu.

Car Cosmetx

Inina tradicija u proizvodnji mazivih ulja i masti počela je još davne 1883. godine te možemo reći da INA MAZIVA pripadaju omanjoj skupini najstarijih proizvođača maziva u ovom dijelu Europe. Sa zadovoljstvom možemo naglasiti da ukupan proizvodni asortiman obuhvaća nekoliko stotina vrsta i formulacija proizvoda, koji su nastali u istraživačkim laboratorijima i predstavljaju odgovor na zahtjeve tržišta i potrošača. Mnoga Inina maziva ulja i masti, zahvaljujući svojoj kvaliteti, postali su prepoznatljivim znakom Ine na našem, kao i tržištu okolnih zemalja. Ove godine, osim motornih ulja i maziva, INA MAZIVA ponovno se pojavljuju na tržištu s parafinom visoke čistoće, bez mirisa, bijele boje. Parafin BW 50/56 WAX MARK 2 svoju primjenu može pronaći u mnogim djelatnostima, a idealan je za svijeće i lampaše. Osim toga, izašao je novi asortiman INA CarCosmetx s kojom će vaš auto zablistati. U ponudi je sedam proizvoda: sjaj za gume, čistač felgi, odstranjivač insekata, auto šampon, kokpit sprej, pasta za pranje ruku i odleđivač za stakla. 

  • +3
Pranje vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo