JEDNOSTAVNE METODE

Kako najbrže odlediti automobil bez rizika za mehaničke komponente?

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Niske jutarnje temperature čest su izvor frustracija za vozače, posebice one u žurbi. Zaleđena stakla i retrovizori te zalijepljene metlice brisača ili pak gumice vrata mogu izvući najgore i iz onih s najdebljim živcima. Evo kako najlakše riješiti navedene probleme

Kao i u mnogim drugim situacijama, prevencija je najpametnije rješenje. Gumice brisača namažite alkoholom, a one vrata - uljem za pečenje u spreju, glicerinom ili vazelinom.

Na ovaj način ćete se osigurati da ni jedne ni druge ne otkažu poslušnost kad temperatura padne ispod nule. Vjetrobransko staklo je pak najpametnije zaštititi komadom kartona, koji jednostavno fiksirate na mjesto brisačima.

U nedostatku ovog rješenja, prednji kraj parkirajte u smjeru istoka kako bi čak i ono malo Sunčeve topline ujutro olakšalo uklanjanje leda s vjetrobranskog stakla.

Nikako i nikad nemojte koristiti vruću vodu kako biste otopili led sa staklenih površina. Ovaj postupak može dovesti do nastanka pukotina, a budući da sve više novih automobila ima ugrađene senzore u vjetrobranska stakla, proces zamjene može biti itekako skup.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Umjesto vruće vode, radije odaberite sredstva za odleđivanje poput INA odleđivača stakla - aerosola koji na jednostavan način eliminira probleme s ledom i zamrzavanjem stakla na vozilima. Služi za brzo odleđivanje na automobilskim staklima i drugim zaleđenim površinama. Također, usporava i odgađa proces ponovnog zaleđivanja automobilskih stakala i drugih staklenih i metalnih površina.

Poprskajte ga i nakon nekoliko minuta djelovanja uklanjanje zaleđenih nakupina bit će dječja igra. Za struganje leda koristite predviđene artikle, a ne kuhinjski pribor ili pak kreditne kartice, jer tako samo riskirate grebanje stakla.

U automobilu nemojte ostavljati otvorene tekućine jer će to pospješiti kondenzaciju i zaleđivanje površina iznutra. Štoviše, odvlaživač zraka u automobilu značajno će smanjiti mogućnost da vas u hladnu zoru dočekaju zaleđena stakla s obje strane.

Moderni klimatizacijski sustavi u automobilima najbolji su saveznik u borbi sa zaleđenim površinama. Osim što će rad motora u prazno podići njegovu temperaturu na adekvatnu razinu, također će vam olakšati čišćenje stakala. Jednostavno aktivirajte prednje i stražnje odmagljivanje te klimatizaciju kako bi se isušio zrak u kabini i ostavite mehaniku da odradi posao. Brisači će vam na ovome biti zahvalni.

Neki vozači skloni su pošpricati staklene površine vodom s otopinom soli kako bi onemogućili nastajanje leda.

Premda je ova metoda djelotvorna, nikako je ne možemo preporučiti jer sol treba držati što dalje od metalnih površina. Mnogo je pametnije umjesto soli koristiti alkohol ili ocat jer ne djeluju agresivno na automobilske komponente, a spriječit će stvaranje mraza.

Car Cosmetx

Inina tradicija u proizvodnji mazivih ulja i masti počela je još davne 1883. godine te možemo reći da INA MAZIVA pripadaju omanjoj skupini najstarijih proizvođača maziva u ovom dijelu Europe. Sa zadovoljstvom možemo naglasiti da ukupan proizvodni asortiman obuhvaća nekoliko stotina vrsta i formulacija proizvoda koji su nastali u istraživačkim laboratorijima i predstavljaju odgovor na zahtjeve tržišta i potrošača. Mnoga Inina maziva ulja i masti, zahvaljujući svojoj kvaliteti, postali su prepoznatljivim znakom Ine na našem, kao i tržištu okolnih zemalja. Ove godine, osim motornih ulja i maziva, INA MAZIVA se ponovno pojavljuju na tržištu s parafinom visoke čistoće, bez mirisa, bijele boje. Parafin BW 50/56 WAX MARK 2 svoju primjenu može pronaći u mnogim djelatnostima, a idealan je za svijeće i lampaše. Osim toga, izašao je novi asortiman INA CarCosmetx s kojom će vaš auto zablistati. U ponudi je sedam proizvoda: sjaj za gume, čistač felgi, odstranjivač insekata, auto šampon, kokpit sprej, pasta za pranje ruku i odleđivač za stakla.

  • +3

Pranje vozila

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!