USKORO NA CESTI

Škoda započela proizvodnju osvježene Octavije: Novo poglavlje održivosti i inovacija

10.04.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Nadograđena četvrta generacija bestselera ima redizajniranu Škodinu rešetku, nova LED matrična prednja svjetla druge generacije i integraciju ChatGPT-a u Laura glasovnu pomoćnicu, među ostalim poboljšanjima

Škoda je objavila kako je pokrenula serijsku proizvodnju osvježene Octavije u svojoj glavnoj tvornici u Mladoj Boleslavi. Nova Octavia dolazi s opcijama od četiri benzinska i dva dizelska motora, koji isporučuju do 265 KS (195 kW), zajedno s blagim hibridnim verzijama.

U drugoj polovici godine Škoda namjerava prebaciti proizvodnju Octavije u tvornicu u Kvasinyju. Ovaj strateški potez će povećati kapacitet za proizvodnju Octavije u Kvasinyju, a istovremeno će osloboditi prostor u tvornici u Mladoj Boleslavi kako bi se usredotočio na proizvodnju modela Enyaq, Enyaq Coupé i Elroq.

Treba reći kako pod modelom Elroq podrazumijevamo 'radno ime' budućeg kompaktnog SUV-a. Samo ime sugerira da će to biti električna alternativa tradicionalnom SUV-u Karoq. Segment kompaktnih SUV-ova jedan je od najvažnijih u Europi i drugdje, a električnim modelom ove klase Škoda želi kupcima ponuditi nešto više.

Ostavština Octavije

Od svoje premijere 1996., moderna Octavia je utjelovila novi imidž Škode, postavljajući nove standarde i oblikujući smjer češke tvrtke. Ovaj model je brzo postao najprodavaniji i sada vodi na ljestvici prodaje u sedam europskih zemalja, uključujući Češku, Austriju i Slovačku. Štoviše, Octavia Combi najpopularniji je karavan u Češkoj, Italiji, Švicarskoj i još 11 zemalja.

Podsjetimo, Škoda Auto je od 1996. godine proizvela oko 7,5 milijuna primjeraka svog bestselera.

Prošlog je mjeseca Škoda Octavia proglašena najboljim uvoznim automobilom u svojoj kategoriji na prestižnoj dodjeli nagrada Best Cars Readers’ Choice Awards od strane njemačkog časopisa ‘auto motor and sport’, što je 11. uzastopna pobjeda u kategoriji uvoza kompaktne klase.

Škoda Octavia Combi (boja Phoenux Orange narančasta) Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Profinjena estetika i vrhunska tehnologija

Najnovija iteracija Octavije ima profinjenu vanjštinu, nudeći elegantniji i dinamičniji izgled. Uz dodatak druge generacije LED matričnih prednjih svjetala kao dodatne značajke, kombinira funkcionalnost sa stilom. Iznutra kupci mogu birati između četiri razine opreme i devet opcija Design Selection, a sve sadrže ekološke komponente, poput recikliranih tkanina i održivo obrađene kože. U skladu sa Škodinom Simply Clever filozofijom, čak su i praktične značajke – poput strugala za led u poklopcu spremnika goriva i opcijskih kišobrana na prednjim vratima – izrađene od održivih materijala.

Na tehnološkom planu, Octavijin infotainment sustav sada ima standardni zaslon od 10 inča. Poboljšavajući iskustvo vožnje, integracija AI chatbota ChatGPT u sustav glasovne pomoćnice Laura sada je standardna, nudeći nove mogućnosti koje značajno proširuju tradicionalne funkcije glasovnih naredbi. Uz to, vozilo je opremljeno nizom naprednih sustava pomoći, uključujući pomoć pri izbjegavanju sudara, pomoć pri skretanju i upozorenje pri izlasku, dodatno povećavajući sigurnost i udobnost za sve putnike.

Škoda Octavia verzije hatchback i Combi (boja Race Blue plava) Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Sportline i RS varijante: dinamičan dizajn i moćne performanse

Škoda će i dalje nuditi Octaviju u Sportline i RS izvedbama. Poznata po svom dinamičnom dizajnu, Octavia Sportline nudi četiri opcije motora: dva dizelska i dva benzinska pogonska sklopa. Od 2000. godine najsportskije verzije Octavije nose legendarnu oznaku 'RS'.

Verzija RS, opremljena 2.0 TSI motorom koji isporučuje 265 KS (195 kW), ima prepoznatljive sjajne crne detalje i crvenu reflektorsku traku na stražnjoj strani, ističući njegov sportski izgled.