PRVE SKICE

Škoda predstavila studiju dizajna budućeg električnog automobila: Urbani SUV crossover zvat će se Epiq

15.03.2024 u 12:40

Bionic
Reading

Pametna funkcionalnost i praktičnost skladno su uravnoteženi atraktivnim novim izgledom i našim pristupom održivosti. Dizajnerska studija Škoda Epiq savršeno utjelovljuje sve ključne atribute novog dizajnerskog jezika češkog proizvođača

Škoda je objavila kako će budući model Epiq biti uistinu svestran: dugačak 4,1 metar, s 490 litara prtljažnog prostora i dometom do 400 km po punjenju. A s oko 25.000 eura, cijena će biti upečatljiva kao i sam automobil.

Kao što studija pokazuje, novi će automobil sadržavati elemente Škodinog novog dizajnerskog jezika. 'Naš novi dizajnerski jezik – Modern Solid – predstavlja sljedeću razinu modernosti. Pametna funkcionalnost i praktičnost skladno su uravnoteženi atraktivnim novim izgledom i našim pristupom održivosti. Dizajnerska studija Škoda Epiq savršeno utjelovljuje sve ključne atribute novog dizajnerskog jezika,' kaže glavni dizajner Oliver Stefani.

Škoda Epiq: Sljedeći korak u Škodinoj električnoj evoluciji Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Atributi novog dizajnerskog jezika marke uključuju Tech-Deck Face, modernu reinterpretaciju tradicionalne Škodine rešetke hladnjaka. Iza sjajne crne površine, sadrži važne električne komponente kao što su kamera i radar za adaptivni tempomat. Maska hladnjaka okružena je LED dnevnim svjetlima u obliku slova T, dok su ispod glavna svjetla s Matrix LED tehnologijom i kubističkim dizajnom.

Vizualizacija dizajnerske studije Škode Epiq

Karoserija dizajnerske studije duge 4,1 m obojena je u metalik Moon White, s kontrastnim narančastim detaljima poput krovnih nosača. Jezik dizajna Modern Solid zadržava prepoznatljivu 'tornado' liniju na bokovima automobila, još jednu tipičnu karakteristiku Škoda. U studiji dizajna za budući električni automobil, ova linija stvara jasno vizualno odvajanje između donjeg dijela karoserije i ostakljenog gornjeg dijela karoserije, povećavajući dinamičnost automobila, a istovremeno naglašavajući njegov prostor.

Škoda Epiq: epsko ime za električni automobil

Škoda već neko vrijeme koristi specifičnu formulu za smišljanje imena svojih SUV-ova i električnih automobila. Imena njegovih električnih automobila počinju s E, dok imena SUV-ova završavaju s Q. U skladu s tim pravilima, češki proizvođač automobila svoj je mali SUV crossover nazvao Škoda Epiq. Ovo je izvedeno iz riječi 'ep', koja dolazi od starogrčkog 'epos', što znači riječ, priča ili pjesma. Ovih se dana raspon značenja riječi proširio na veličanstveno, veličanstveno i izvanredno. A to je upravo prava aura za Škodu Epiq. Svestran i pustolovan, savršen je vodič za svakodnevne istraživače koji plove urbanom džunglom i šire.

  • +5
Škoda Epiq - studija dizajna Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Interijer dizajnerske studije Škode Epiq

Interijer će također dobiti novi izgled temeljen na dizajnerskom jeziku Modern Solid. Opet postoje tradicionalni elementi poput dvokrakog kola volana, 5,3-inčnog virtualnog kokpita iza njega i glavnog 13-inčnog središnjeg infotainment zaslona, ali sve je povezano jednostavnijim i uglađenijim linijama. Naravno, jasno je vidljiv snažan naglasak na praktičnosti po kojem je Škodin interijer poznat. Otvoreni prostor za spremanje stvari, primjerice, nudi bežično punjenje mobitela. A što se tiče mobilnih telefona, oni će po prvi put u povijesti Škode funkcionirati kao digitalni ključ. Brojne praktične Simply Clever značajke mogu se pronaći u prtljažniku, koji nudi obujam do 490 litara.

Studija dizajna za budući električni automobil također naglašava održivost, kao što pokazuju korišteni moderni, ekološki prihvatljivi, reciklirani materijali koji se mogu reciklirati, kako u unutrašnjosti automobila tako i drugdje. Uz domet od 400 km, još jedna impresivna značajka Škode Epiq je podrška za takozvano dvosmjerno punjenje (poznato i kao bi-di), što znači da se električna energija iz akumulatora automobila može koristiti za napajanje i punite druge uređaje i strojeve – čak i cijelo kućanstvo!

Jedna značajka dizajnerske studije je stakleni krov automobila.

'Dolazeća Škoda Epiq će nuditi iznimnu vrijednost i prostranu unutrašnjost u kompaktnoj karoseriji po vrlo atraktivnoj cijeni. Slušamo naše kupce i stoga širimo portfelj isključivo električnih automobila u segment malih automobila. Studija dizajna modela Škoda Epiq donosi moderan dizajn u kombinaciji s dugim dometom i user-friendly tehnologijama. Istovremeno, cjenovna pristupačnost ostaje ključni aspekt', sažima karakteristike budućeg automobila, čelnik automobilske kuće Škoda Klaus Zellmer.

Škoda Epiq će biti dio ofenzive električnih modela marke. Ove godine bit će lansiran Elroq kompaktni električni SUV. Škoda će u idućim godinama predstaviti ukupno šest novih električnih automobila.