Istraživanje pokazalo

Rabljeni automobili u Hrvatskoj do 10.000 eura podložniji prevarama s kilometražom

13.06.2023 u 10:55

Bionic
Reading

Prema carVertivalu, 1 od 10 polovnih automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, što znači da su prevare s brojačem kilometara česte i vozači bi trebali biti oprezni pri kupnji vozila

Iako je kupnja rabljenog automobila jeftinija od kupnje novog vozila iz autokuće, to može dovesti do dodatnih troškova. Prevare s kilometražom i skrivena oštećenja uobičajena su na tržištu polovnih automobila u Europu, što rezultira visokim troškovima održavanjima, povremenim mehaničkim kvarovima i sigurnosnim problemima.

Istraživanje koje je u Hrvatskoj provela tvrtka za podatke o automobilima carVertical pokazuje da jeftiniji automobili u državi imaju više šanse za lažnu kilometražu.

Prevare s kilometražom česte su na hrvatskom tržištu rabljenih automobila

1 od 10 polovnih automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu, što znači da su prevare s brojačem kilometara česte i vozači bi trebali biti oprezni pri kupnji vozila. Međutim, najveća je šansa da postanete žrtva prevare kada kupujete automobil između 5000 i 10.000 eura – 9,8 posto svih vozila s ovom cijenom imalo je promjenu u kilometraži.

'Kupci rabljenih automobila u Hrvatskoj moraju biti svjesni da je rizik kupovanja vozila s izmijenjenim brojačem kilometara relativno visok u svim cjenovnim kategorijama. Vozila u vrijednosti od 20.000 do 30.000 eura manje su podložna prevarama, ali još uvijek je 1 od 20 takvih automobila ilegalno izmijenjena kilometraža', kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile u carVerticalu.

Kupci najskupljih automobila također bi trebali biti na oprezu: od svih automobila vrijednih više od 45.000 eura koje je pregledao carVertical u Hrvatskoj, njih 9,4 posto imalo je vraćenu kilometražu. Ne samo da će automobil s promijenjenom kilometražom imati manju vrijednost, već može i biti teško planirati njegovo održavanje.

Trećina svih vozila u Hrvatskoj bila je oštećena u nekom trenutku

Iako su šanse da naletite na automobile sa smanjenom kilometražom u Hrvatskoj manje nego u nekim drugim zemljama srednje i istočne Europe, istraživanje je pokazalo da je prilično teško izbjeći automobil sa zabilježenim oštećenjem.

35,4 posto automobila u Hrvatskoj u vrijednosti do 5000 eura sudjelovalo je u nesreći ili pretrpjelo neko drugo oštećenje. Skuplja vozila imaju još veću vjerojatnost oštećenja.

'Iako najjeftiniji automobili u Hrvatskoj imaju najmanje podataka o šteti, to se može pripisati činjenici da vozači jeftinijih ili starijih automobila obično ignoriraju manje udarce i ogrebotine. S druge strane, vlasnici skupljih automobila obično prijavljuju svoja oštećenja osiguravajućih kućama', objašnjava Buzelis.

Najviše zabilježenih oštećenja imaju vozila vrijednosti između 30.000 i 45.000 eura – 44,7 posto njih sudjelovalo je u nesreći.

Stručnjak za automobile kaže da vozilo s oštećenjima iz prošlosti može imati mehaničke i sigurnosne probleme koji mogu dovesti do značajnih troškova popravka, stoga je važno temeljito pregledati automobil prije kupnje.