Ažuriranje kompaktnog SUV-a

Prva slika osvježenog Audija Q2: Novi infotainment sustav sa zaslonom osjetljivim na dodir i virtualni kokpit

23.02.2024 u 09:06

Bionic
Reading

Inovacije koje su sada uključene kao standard sastoje se od 8,8-inčnog MMI dodirnog zaslona visoke razlučivosti, Audi virtualnog kokpita s 12,3-inčnim zaslonom s instrumentima i trokrakog višenamjenskog upravljača. Nove su i dodatne sigurnosne značajke

Moderniji, veći, digitalniji... tako je Audi najavio značajnu nadogradnju svog najmanjeg SUV modela Q2, koja bi trebala uslijediti sredinom ove godine. Objavljeno je kako će svi će modeli novog Q2 biti isporučeni s novim softverom i hardverom. Inovacije koje su sada uključene kao standard sastoje se od 8,8-inčnog MMI dodirnog zaslona visoke razlučivosti, Audi virtualnog kokpita s 12,3-inčnim zaslonom s instrumentima i trokrakog višenamjenskog upravljača. Dodatne sigurnosne značajke, kao što su prepoznavanje prometnih znakova, upozorenje o napuštanju trake i pomoć pri parkiranju straga, dodatno proširuju ponudu standardne opreme.

Treba reći i kako će nadograđeni Audi Q2 biti lansiran u prvoj polovici 2024., a saznajemo i kako mu je u Njemačkoj početna cijena 28.600 eura. Osim toga, Audi će nastaviti proizvoditi novi Q2 u glavnoj tvornici u Ingolstadtu.

Audi virtualni kokpit za sve modele

Svi modeli Audi Q2 će sada standardno dolaziti s Audi virtualnim kokpitom. Za razliku od tradicionalnih instrumenata s brojčanikom, potpuno digitalni kokpit ima svijetli Full HD zaslon (1920 x 720 piksela) i širok raspon mogućnosti prilagodbe. To uključuje brzinu, vrijednosti okretaja u minuti i informacije o navigaciji ili medijima. Tipka za prikaz na višenamjenskom upravljaču omogućuje vozaču da se prebaci između različitih pogleda. Dostupno je nekoliko dizajna ovisno o odabranoj razini opreme, uključujući sportski dizajn s crvenim detaljima ili dinamički dizajn sa suprotnim skalama.

Kako je zasad Audi objavio samo jednu službenu fotografiju novog cockipta dolazećeg Q2, mi smo za vas u nekoliko slika usporedili vozačke instrumente i infotainment sustav novog i još uvijek aktualnog modela Q2 (koji smo testirali u ožujku 2021.). Na dvije slike se vide i rješenja središnje konzole u trenutnom i dolazećem modelu Q2.

To znači da se vozači u novom Q2 također mogu prebacivati između dva osnovna izgleda zaslona: u jednom rasporedu, brzinomjer i tahometar otprilike su iste veličine kao analogni brojčanici i integriraju medijske ili navigacijske informacije u središnje područje zaslona.

U drugom rasporedu, veličina brzinomjera i tahometra je smanjena bez ugrožavanja čitljivosti. Ovaj izgled također ima navigacijsku kartu gotovo preko cijelog zaslona s integriranim planiranjem rute. Njegova velika veličina čini kartu mnogo lakšom za čitanje vozaču. Kao dodatna opcija, Audi virtualni kokpit također je dostupan s Audijevim novim tematskim svjetovima. Korisnici koji odaberu ovu značajku mogu se prebacivati između klasičnog i vrlo dinamičnog prikaza.

Upravljanje putem 8,8-inčnog zaslona osjetljivog na dodir i glasovne kontrole

Sada veličine 8,8 inča, novi MMI zaslon osjetljiv na dodir središnja je upravljačka jedinica najsuvremenijeg infotainment sustava. Zaslon je svijetao i brzog odziva, s rezolucijom od 1270 x 720 piksela. Osim upravljanja dodirom, sustavom se može upravljati i prirodnim govorom, što omogućuje trenutne odgovore na složene naredbe ili pitanja. Praktičan pretinac za pohranu sada zamjenjuje prijašnje okretno/pritisne tipke na središnjoj konzoli.

Inteligentno povezan

Standardna oprema uključuje MMI Radio, koji ima DAB tuner, dva USB-C priključka s mogućnošću prijenosa podataka na prednjoj središnjoj konzoli, funkcije za hitne pozive i nekoliko Audi Connect usluga, poput daljinskog upravljanja za pregled i kontrolu određenih informacija o vozilu, uključujući otključavanje vrata ili provjeru razine goriva. Kao dodatnu značajku, pripremni paket MMI Navigation uključuje Audijevo sučelje za pametni telefon, koje korisnicima omogućuje da omoguće i aktiviraju brojne usluge Audi Connect kao i inteligentni navigacijski sustav.

MMI Navigation plus, najveći paket, uključuje usluge Audi Connect kao i usluge navigacije sa satelitskim kartama visoke rezolucije i druge usluge, npr. od Googlea. Uz MMI Navigation plus, navigacijska karta može se projicirati kao velika slika u Audi virtualnom kokpitu, što olakšava čitanje uz sve relevantne podatke o vožnji. Jedno ažuriranje svaki mjesec održava karte spremljene u sustavu ažuriranima 36 mjeseci nakon kupnje. Paket također uključuje dodatne online usluge, kao što su informacije o prometu plus pojedinosti o protoku prometa za pojedine trake, informacije o parkiranju na ulici, online radio i online identifikacija glazbe. Sustav Audi Connect uvijek koristi trajno instaliranu e-SIM (ugrađenu SIM karticu).

Vrhunske opcije zaokružuju infotainment paket

Audi je najavio i vrhunski zvučni sustav Sonos s 13 zvučnika i subwooferom koji pruža pruža intenzivan, kristalno čist i snažan zvuk. Audi phone box korisnicima olakšava integraciju pametnog telefona i brojnih funkcija u MMI dok istovremeno pojačava signal mobilnog telefona (5G/LTE) kako bi se osigurala najbolja moguća kvaliteta glasa u svakom trenutku.