boje i auti

Pogledajte kako je McLaren obojao superautomobil 750S: Posveta Trostrukoj kruni motorsporta

13.11.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Samo šest primjeraka '3-7-59' inspiriranih McLarenovim pobjedama u tri najveće svjetske utrke: Indy 500, Velika nagrada Monaka i 24 sata Le Mansa. Pobjeda u sve tri najlegendarnije utrke jedinstveno je postignuće. McLaren je jedini tim u povijesti koji je osvojio Triple Crown

Zadivljujuća nova tematska paleta boja za 750S naglašava nevjerojatan talent u McLaren Special Operations-u (MSO) u čast Triple Crown pobjedi koja definira nasljeđe. Samo šest primjeraka superautomobila McLaren 750S u izvedbi coupé ili spider nositi će boju '3-7-59' i svi su već unaprijed prodani.

Inače, u srcu modela 750S nalazi se 4-litreni V8 motor s dva turbopunjača. Središnji položaj motora je osmišljen za savršenu raspodjelu težine. Kultni McLarenov inženjering i arhitektura. Poboljšan novim komponentama i prilagođenom kalibracijom. Ovaj motor stvara 750 KS i 800 Nm okretnog momenta.

Stručnjaci za boje u MSO-u svjetski su lideri u industriji, stvarajući završne slojeve kao što su Velocity Fade i Spectrum Theme s majstorstvom koje oduzima dah i obraćanjem pažnje na detalje.

McLaren 750S '3-7-59' Izvor: Promo fotografije / Autor: McLaren Automotive

Sada, McLarenova 60. obljetnica daje priliku timu da pokaže za što je stvarno sposoban kada se oslobodi, sa senzacionalnim, ručno oslikanim projektom 3-7-59. Joshua Doran, voditelj programa u MSO-u, opisuje ga kao 'Najsloženiji, najzamršeniji i najdugotrajniji projekt bojanja koji je ikada poduzeo McLarenov odjel koji proizvodi modele po narudžbi.'

3-7-59 inspiriran je McLarenovim pobjedama u tri najveće svjetske utrke: Indy 500, Velika nagrada Monaka i 24 sata Le Mansa. Pobjeda u sve tri jedinstveno je postignuće, a to znači da je McLaren jedini tim u povijesti koji je osvojio trostruku krunu motorsporta.

3-7-59 spaja ova tri legendarna automobila koji su pobjednici utrka. 'Razvijeni su različiti koncepti, ali bilo je vrlo važno imati sve tri livreje na jednom automobilu,' objašnjava MSO specijalist dizajner, Charlie Brundle (koji je prethodno radio s kupcima na projektu Solus GT). 'Također nismo željeli povijesnu livreju', nastavlja ona. “Željeli smo vrlo moderan pogled na ovu proslavu. Volim uličnu umjetnost i grafite i jako me zanima pop art – Andy Warhol itd. – i ta je inspiracija bila početna točka.'

Rezultat je zapanjujući i odvažan: tu su narančasta i plava pobjednika #3 Indy 500 iz 1974.; crveno-bijelo McLarena #7 Alaina Prosta, pobjednika Velike nagrade Monaka 1984.; i ikonična tamno siva za #59 F1 GTR, automobil koji je odnio bajkovitu debitantsku pobjedu za McLaren na 24 sata Le Mansa 1995. godine.

'Ovo je prilično ekstremna boja', priznaje Charlie, 'ali vjerujemo da imamo jednu od najboljih lakirnica na svijetu - mislim da 3-7-59 stvarno pokazuje za što je tim sposoban.'

Dizajn je potom mukotrpno primijenjen na karbonske ploče modela 750S tijekom stotina sati. Automobil je u potpunosti rastavljen, a svaka ploča pažljivo maskirana i prečišćena zračnim četkom. 3-7-59 također uključuje srebrno lišće, tradicionalnu tehniku iz svijeta prilagođenih boja, koju je MSO donio u 21. stoljeće.

Tu su i potpuno nove metode i tehnologije, predstavljene ovdje po prvi put: prskanje boje preko stražnjeg krila, na primjer, stvoreno je korištenjem prave boje bačene na papir, koji je zatim skeniran, digitalno iscrtan i nanesen na automobil sprejom.

Izrada McLarena 750S '3-7-59' Izvor: Promo fotografije / Autor: McLaren Automotive

Gary Goodman, tehničar boja i kolorist, u McLarenu je oko 10 godina. Nema sumnje, ovo je najsloženiji projekt na kojem je ikada radio. 'Ovim stvarno pomičemo granice, to je stvarno sljedeća razina. Ali ovo je ono što želimo raditi – ovo je MSO!'

Tema se nastavlja unutar automobila, s izvrsnim detaljima kao što su ručno oslikane poluge za mjenjač i ključ te laserski urezana Alcantara na naslonima sjedala. Svaki automobil također nosi posebnu pločicu '3-7-59', izrađenu korištenjem originalnog komada ugljičnih vlakana iz MP4/2 Alaina Prosta koji je 1984. osvojio VN Monaka.

  • +16
McLaren 750S '3-7-59' Izvor: Promo fotografije / Autor: McLaren Automotive

Svaki primjerak 3-7-59 bit će jedinstven. Iako cjelokupni dizajn ostaje isti, svaki će primjerak biti ručno oslikan, a to će neizbježno proizvesti male razlike između svakog automobila. U svakom smislu, projekt je umjetničko djelo – ono za koje će trebati više od godinu dana, a stvaraju ga majstori u svom području. Stoga, nije ni čudo da je svaki primjerak prodan prije nego što je projekt javno objavljen.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'