POČETAK KRAJA?

Pada prodaja dizelaša u Europi

  • Autor: Ivan Živković
  • Zadnja izmjena 19.06.2017 14:13
  • Objavljeno 19.06.2017 u 14:13
Dizelašima su dani najvjerojatnije odbrojani

Dizelašima su dani najvjerojatnije odbrojani

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Rastući antagonizam prema dizelskim motorima počeo je uzimati svoj danak

Prodaja dizelaša u Njemačkoj u travnja imala je udjel od 40 posto, što je čak 5,8 posto manje nego godinu ranije i 8,1 posto manje nego u 2012, prenosi Automotive News Europe. Istovremeno je prodaja dizelaša na europskom tržištu kliznula s 50 na 46 posto.

U pitanju je popriličan pad kad se u obzir uzme to da su europski kupi najveći ljubitelji dizelaša na svijetu.

Ovakav trend ipak ne treba iznenađivati. Dizelska tehnologija posljednjih je mjeseci punila novinske stupce recimo to tako - nemogućnošću zadovoljavanja strogih ekoloških standarda. Kamen spoticanja za kupce dizelaša je i rastući trend najava o potpunoj zabrani upravljanja dizelskim modelima u urbanim sredinama. Stuttgart bi, zbog borbe sa zagađenjem, već od iduće godine mogao zabraniti dizelašima starijim od tri godine prometovanje centrom na pojedine dane, a istim bi putem mogao krenuti i München.

Gradonačelnici Atene, Madrida i Pariza već su najavili zabranu dizelaša od 2025. Kad svemu navedenom pridodamo činjenicu da benzinci iz godine u godinu postaju štedljiviji, posebice nadopunom s elektromotorima, te da prodaja električnih automobila iz godine u godinu raste, nije teško zaključiti da su dizelašima dani najvjerojatnije odbrojani.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!