DANCI SAZNALI IZ PRVE RUKE

Što se dogodi kad ukinete poticaje na električne automobile?

06.06.2017 u 11:26

Bionic
Reading

Premda se čini kao da smo tek korak udaljeni od budućnosti u kojoj će svi automobili biti električni, vijesti poput ove iz Danske na čitavu tranziciju bacaju drugo svjetlo

Ova skandinavska zemlja ima jedan od najbrutalnijih poreza na uvoz motornih vozila koji iznosi čak 180 posto. Električni automobili, zbog svoje ekološke komponente, donedavno su bili izuzeti od tog nameta, no koncem 2015. to se promijenilo.

Liberalna vlada premijera Lars Lokke Rasmussena odlučila je ‘poravnati igralište’, te progresivnim umanjivanjem olakšica izjednačiti uvjete za sve sudionike na tržištu.

Rezultat? Prodaja električnih automobila u 2016. pala je za čak 60,5 posto! Očekivano, danski regulatori odlučili su produžiti rok za implementaciju Vladine odluke, pa će tako električni automobili u idućoj fazi poskupjeti od 2019., a po poreznim davanjima se s benzincima i dizelašima izjednačiti 2021. No čini se da je šteta već učinjena.

Laerke Flader, prvi čovjek Danskog saveza za električna vozila Bloombergu je rekao kako je novi režim oporezivanja potpuno ubio tržište. ‘Industrija električnih automobila neće investirati u tržište koje možda neće postojati iduće godine. Radije će odabrati zemlje u kojima su uvjeti bolji te predvidljiviji na duži rok’, kaže Flader.

Što vi mislite - trebaju li države poticati prodaju električnih automobila ili bi uvjeti za sve sudionike na tržištu trebali biti isti? Odgovorite nam u anketi.