uoči premijere

Opel najavio Experimental koncept: Jasna vizija budućnosti njemačke marke

09.08.2023 u 12:05

Bionic
Reading

Učinkoviti baterijsko-električni crossover temelji se na najsuvremenijoj platformi Stellantis BEV, a također je opremljen električnim pogonom na sve kotače. Dramatični suženi profil ima odvažan i čist dizajn s čistom površinom kako bi se poboljšala njegova zapanjujuća prisutnost

Opel je danas predstavio prve fotografije Opel Experimental koncepta, kojim pokazuje kako će se približiti budućnosti. S ultramodernim vanjskim dizajnom, Opel Experimental daje jasnu viziju kamo će marka Opel ići u nadolazećim godinama. Istaknute značajke uključuju vrhunske značajke aero-učinkovitosti, prostranu, osvijetljenu unutrašnjost s laganim sjedalima i head-up zaslonom sljedeće razine. Baterijski električni crossover proslavit će svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem IAA Mobility sajmu u Münchenu (od 5. do 10. rujna 2023.), gdje će zasigurno privući pozornost i upoznati novu publiku s Opelovom vizijom održive individualne mobilnosti.

'Opel Experimental daje pogled na nadolazeće modele i tehnologije, na budući dizajn, čak i na novu eru i budućnost marke. Ovaj zadivljujući konceptni automobil predstavlja svjetlo vodilju i još jednom pokazuje Opelov pionirski duh,' rekao je izvršni direktor Opela Florian Huettl.

'Naš novi Opel Experimental daje ekstremniju interpretaciju naše filozofije odvažnog i čistog dizajna. Daje oblik našoj viziji budućnosti. Mnogi od elemenata njegovog dizajna i načina razmišljanja iza njega bit će vidljivi u budućim proizvodnim vozilima. Vanjski dizajn pruža optimiziranu aerodinamičku izvedbu u kombinaciji sa zadivljujućom siluetom, dok unutrašnjost nudi impresivno i emocionalno korisničko iskustvo,' dodao je Mark Adams, potpredsjednik dizajna.

Jedna od stvari koje najviše privlače pažnju u vezi s elegantnom siluetom Opel Experimentala je nedostatak kroma. Umjesto toga, dodatak vanjske rasvjete i hrabre kontrastne grafike dodaju osobnost i sofisticiranost ionako impresivnim proporcijama. Sve u svemu, učinkoviti baterijsko-električni crossover temelji se na najsuvremenijoj platformi Stellantis BEV, a također je opremljen električnim pogonom na sve kotače. Dramatični suženi profil ima odvažan i čist dizajn s čistom površinom kako bi se poboljšala njegova zapanjujuća prisutnost. Čak su i tradicionalni bočni retrovizori napravili mjesta za potpuno integrirane kamere od 180 stupnjeva na C-stupovima, dok oštri, mišićavi mjehurići na lukovima kotača naglašavaju samouvjeren stav.

Sprijeda, novi osvijetljeni Opel Blitz ponosno sjedi u središtu prepoznatljivog Opelovog kompasa, vodećeg elementa Opelove filozofije dizajna. Okružen je izduženim rasvjetnim potpisom krila na vodoravnoj osi, dok osvijetljeni središnji nabor dodaje dodatnu dramatičnost. To se zatim ponavlja na stražnjoj strani s prepoznatljivim kočnim svjetlom s potpisom kompasa stvorenim tehnologijom rubnog osvjetljenja i sofisticiranom prozirnošću stakla. To se kombinira s podebljanim Opelovim slovima – umjesto logotipa Blitz na stražnjoj strani – kako bi se formirao središnji element. Oko prednjeg kompasa nalazi se 4D Opel Vizor sljedeće generacije. Dodatna dimenzija je dodatak naprednih tehnologija vida uključujući senzore, lidar, radar i sustave kamera.

Pametna aero rješenja i detoksikacija prostora

Elegantna i klizna silueta Opel Experimentala postavljena je oko vrlo učinkovitog pakiranja, dok konceptni automobil također nudi pametna i optimizirana aero rješenja. Aero-zakrilci sprijeda i straga povećavaju aerodinamičku učinkovitost kao i stražnji difuzor. Izvlači se ili uvlači ovisno o prevladavajućoj situaciji u vožnji. S druge strane, gume razvijene u suradnji s Goodyearom izrađene su od reciklirane gume i nalaze se na 3-zonskim kotačima Ronal s aktivnom značajkom za dodatno povećanje aerodinamičke učinkovitosti.

Dok vanjske dimenzije Opel Experimental svrstavaju u kompaktni C-segment, unutrašnjost se može pohvaliti prostranošću D-segmenta. To je omogućeno oslobađanjem prostora (space detox) unutar Opel Experimentala. Upravljač se neprimjetno sklapa kada nije potreban. To je omogućeno sustavom steer-by-wire, koji dodatno smanjuje težinu eliminacijom mehaničkih komponenti upravljanja. S druge strane, lagana prilagodljiva sjedala kombiniraju vitku, ali izdržljivu strukturu s tkaninama s 3D mrežastom tehnologijom. Oni osiguravaju izvanrednu udobnost sjedenja na koju su kupci navikli iz Opelovih vozila, dok dodatno pridonose oslobađanju prostora unutar konceptnog automobila.

Pure Experience, Pure Pad – čisti užitak

Pristup detoksikaciji nastavlja se s Pure Experienceom. Vozači mogu personalizirati informacije prema svojim potrebama na tankom Tech Bridgeu, novoj interpretaciji Pure Panela viđenog u trenutnim Opelovim modelima. Umjesto konvencionalnih zaslona, informacije ili zabava prezentiraju se pomoću tehnologije proširene projekcije podržane umjetnom inteligencijom i prirodnom glasovnom kontrolom.

Plutajući, prozirni Pure Pad nalazi se ispred prednjeg naslona za ruku. Može se konfigurirati prema osobnim preferencijama vozača, čime se omogućuje trenutni pristup najčešće korištenim kontrolama.

  • +10
Opel Experimental koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Dok Opel Experimental utjelovljuje sve stupove Opelove marke – Detox, Modern German, Greenovation – također ide korak dalje izražavajući emocionalni pristup marke održivoj mobilnosti. Elektrokromatske tkanine uranjaju putnike u atmosfersko svjetlo koje stvara savršeno okruženje za dobrobit. Osim toga, reaktivne tkanine mogu poboljšati funkcionalne atribute. Na primjer, kada vozilo uđe u mrtvi kut, upozorenje se pojavljuje u dotičnom umetku na vratima, kao i na head-up zaslonu, čime se osigurava dodatna sigurnost za putnike i druge sudionike u prometu.

Sa svojim fokusom na prikazivanje jasne vizije marke, Opel Experimental nastavlja dugu i uspješnu tradiciju konceptnih automobila 'proizvedenih u Rüsselsheimu', tradiciju koja je započela 1965. kada je Opel postao prva europska marka koja je predstavila studiju dizajna u obliku legendarnog Experimental GT-a.