HRVATSKA PREMIJERA

Opel Rocks Electric je stigao: Doznali smo sve o ovom električnom SUM mikrovozilu

04.07.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Rocks Electric ima dvije verzije: putnički Rocks Electric i dostavni Rocks Electric Kargo. Obje verzije koriste električni motor koji proizvodi 6 kW (8 KS) kontinuirane snage, s maksimalnim izlazom snage od 9 kW/12 KS, te bateriju od 5,5 kWh

Opel je prije skoro dvije godine predstavio Opel Rocks Electric, svoje prvo SUM (Sustainable Urban Mobility) potpuno električno mikrovozilo, koje predstavlja održivu urbanu mobilnost. Ovo izuzetno simpatično gradsko prijevozno sredstvo nosi i naziv Opel Rocks-e.

Naravno, kako je Opel dio Stellantis grupe, prethodno smo vidjeli i Citroënovo sestrinsko rješenje pod nazivom My Ami, a prije mjesec dana je i Fiat pokazao slično vozilo pod nazivom Topolino. No dok su Opel i Citroën gotovo identični treba reći da je Fiat s Toplinom izmijenio vanjsku vizuru svog urbanog mikrovozila. Ipak srce, pogonski sklop, sva tri modela je zajedničko.

Sada smo nazočili i hrvatskoj premijeri Opel Rocks Electrica, za kojeg njemački proizvođač kaže da je ulazni model električnog vozila koje odgovara na trenutačne zahtjeve mobilnosti nudeći električnu mobilnost sa zaštitom od vjetra i kiše. Progresivno je to, odvažno i čisto, tipično Opelovski mikrovozilo u skladu s duhom vremena.

Ime 'Rocks' dio je tradicije njemačkog proizvođača automobila. Sve do nedavno, Opel Adam Rocks i Opel Karl Rocks dodavali su brendu posebnu dozu stila – uz specifičnu razinu opremljenosti s atraktivnim dodacima za svakodnevnu vožnju kroz urbanu džunglu. Novi Opel Rocks Electric još je bolje prilagođen za korištenje u gradovima. Potpuno električnog pogona, bez emisije ispušnih plinova i gotovo nečujan, novi je model dobar za savjest kao i za okoliš.

U Njemačkoj i Hrvatskoj njime mogu upravljati već i mladi s 15 godina i vozačkom dozvolom kategorije AM. Ovim 2,41 metra kratkim dvosjedom Opel nastavlja svoju ofenzivu elektrifikacije. Njemački proizvođač automobila tako širi svoju ponudu modela baterijsko-električnim SUM vozilom ispod segmenta Corse-e kojega si može priuštiti gotovo svaki vozač, od početnika do onih koji svaki dan voze gradom.

Rocks Electric bit će dostupan za narudžbe putem interneta od kolovoza 2023. godine. Rocks Electric je dostupan u tri razine opreme: kao Opel Rocks Electric, Opel Rocks Electric 'TeKno' i Opel Rocks electric 'Klub'. Poznate su i cijene, a one kreću za verziju Rocks-e 9990 eura, Rocks-e TeKno te Rocks-e Klub po 10.740 eura. Treba reći i kako se Opel u Hrvatskoj orijentirao na četiri distribucijska punkta: Zagreb, Pula, Zadar i Dubrovnik.

Također, Opel ima za ovaj model novi proces prodaje: možete pristupiti prodajnoj online platformi, kao i posjetiti osobno Opel partnera. Opel Rocks Electric se proizvodi u njihovoj tvornici u Kenitri u Maroku.

  • +70
Opel Rocks Electric: hrvatska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Moj prvi Opel: pametna, extra-cool mobilnost u gradu

Novi Opel Rocks Electric jednostavno je drukčiji: malo vozilo sa stilom za dvoje, koje treba malo prostora u gradu i bez lokalne emisije ispušnih plinova. Najbolje od svega, Rocks Electric je dug samo 2,41 metara, širok 1,39 m (bez vanjskih zrcala) i teži tek 471 kg (uključujući litij-ionsku bateriju smještenu ispod poda, koja teži 77 kg) što znači da je službeno kategoriziran kao lako motorno vozilo. U Njemačkoj i Hrvatskoj tinejdžeri već od 15 godina starosti smiju upravljati njime uz vozačku dozvolu kategorije AM.

Ovo se odnosi na laka motorna vozila na četiri kotača, nazivne neprekidne/korisne snage do 6 kW (8 KS), s najviše dva sjedala i najvećom brzinom do 45 km/h.

Pametno rješenje kojim Opel ulazi u segment električne mobilnosti nudi doseg do 75 km prema WLTP-u i tu udaljenost možete prelaziti brzinom do 45 km/h. Za pogon Opel Rocks Electrica se brine električni motor smješten sprijeda, koji proizvodi 6 kW (8 KS) kontinuirane snage, s maksimalnim izlazom snage od 9 kW/12 KS, npr. za ubrzanje. Pogon je, naravno, na prednja dva kotača.

Zbog toga je idealan za svakodnevni gradski promet – ne samo za mlade vozače, već i za one koji žele putovati od doma do gradskog središta bez lokalne emisije ispušnih plinova i bez dugotrajnog traženja mjesta za parkiranje na odredištu. Kotači veličine 14 cola (dimenzije guma 155/65R14) i svega 7,20 m potrebnih za okretanje čine Rocks Electric idealnim za grad jer savladava oštre zavoje i stane na mala mjesta za parkiranje.

Baterija od 5,5 kWh kojom Opel Rocks Electric raspolaže u potpunosti se puni za približno 3,5 sata iz svake standardne utičnice u kućanstvu. Pripadajući, tri metra dugi kabel za punjenje stalno se nalazi u SUM-u i jednostavno se izvlači iz suvozačevih vrata kada je potreban. Opel nudi adapter za punjenje na javnim punionicama.

Vanjski i unutarnji dizajn

Rocks Electric ima Opel Vizor lice brenda te LED prednja svjetla i pokazivače smjera. Vrata su identična na obje strane čime se pojačava njegov odvažan i čist izgled. Suvozačeva vrata otvaraju se zakretanjem prema naprijed kao i inače, dok se vozačeva vrata zakreću unatrag, u suprotnom smjeru. Prednji i stražnji elementi karoserije također su slični.

Unutra, dva sjedala pomaknuta su jedno u odnosu na drugo tako da suvozač ima komforan prostor za noge, a vozač može pomicati sjedalo naprijed odnosno natrag.

Prostora po visini ima dovoljno, čak i za one više od 1,90 m. Osim toga, unatoč kompaktnim mjerama, novi Rocks Electric nudi zapremninu prostora za prtljagu do 63 litre u suvozačevom prostoru za noge kao i pametnu kuku za torbu za kupovinu XXL veličine.

Ploča s instrumentima zadovoljava uvjete moderne, mlade generacije: jasna je i fokusirana na bitno. Zaslon prikazuje brzinu, način vožnje (D - naprijed, N - prazan hod, R - unatrag), razinu napunjenosti baterije, preostali doseg i broj prijeđenih kilometara. Praktične pojedinosti uključuju držač pametnog telefona na središnjoj konzoli. Usluge kao što je aplikacija 'myOpel' pružaju dodatne praktične informacije.

Zahvaljujući kompaktnim mjerama i velikim prozorima, Opel Rocks Electric osigurava vozačima dobru vidljivost u svim smjerovima. Svijetlu, ugodnu atmosferu u unutrašnjosti osigurava standardni panoramski stakleni krov – što je neobično za vozilo u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Opel Rocks Electric Kargo: električno mikro dostavno vozilo

Osim putničke verzije, Opel proširuje asortiman modela svog laganog motornog vozila Rocks Electric bez emisija novom dostavnom verzijom. Uz dužinu od samo 2,41 metar, širinu od 1,39 metara i visinu od 1,52 metra Rocks Electric Kargo profesionalcima nudi više od 400 litara obujma fleksibilnog teretnog prostora.

S krugom okretanja od samo 7,20 m ovaj četverocikl može manevrirati najužim uličicama. Zajedno s električnim dosegom vožnje do 75 km (WLTP ), ovo vozilo za održivu urbanu mobilnost (Sustainable Urban Mobilty, SUM) njemačkog proizvođača automobila idealan je za dostavu roba kao što su primjerice paketi, pizze ili lijekovi, posebice u urbanim područjima.

Inovativno rješenje za usluge dostave

Umjesto suvozačkog sjedala u standardnom dvosjedu Rocks Electric, Rocks Electric Kargo ima modularan teretni prostor, odvojen od vozačeva kokpita vertikalnom pregradom. Međutim, vozač i dalje uživa u jednakom prostoru i udobnosti vožnje kao i u putničkoj verziji.

Vozači mogu pristupiti robi pohranjenoj u teretnom prostoru kroz suvozačka vrata, kao i izravno sa svoga sjedala. U potonjem slučaju okomiti poklopac preko teretnog prostora jednostavno se podigne prema prozoru. Kada je poklopac ponovno u vodoravnom položaju u sidrištu, može podržati težinu do 40 kg i služi kao praktičan stol s radnom površinom protiv klizanja.

Zahvaljujući precizno oblikovanim udubljenjima, postoji prostor za dostavnicu i podlogu za pisanje formata A4, kao i za laptop ili tablet. Iza, na lako dostupnom mjestu, nalazi se blago podignut rasklopivi pretinac za pohranu manjih predmeta, primjerice sunčanih naočala, kalendara ili olovki. Visina stola i pretinca za pohranu osiguravaju neometani pogled u svim smjerovima.

Opel Rocks Electric Kargo Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Kako bi teretni prostor vozila Rocks Electric Kargo bio još fleksibilniji, poklopac se može u potpunosti ukloniti i pohraniti iza vozačeva sjedala. To omogućuje prijevoz većih i viših predmeta. Osim toga, Rocks Electric Kargo ima podesiv pod za utovar na suvozačkoj strani, koji se može zaključati na visini sjedala kako bi se stvorila dva zasebna odjeljka ili se može spustiti na razinu poda. To omogućuje prostor za pohranu predmeta duljine do 1,20 m. Minimalistički Rocks Electric Kargo zato pruža više od 400 litara obujma teretnog prostora i nosivost od 140 kg.

Električan, nekonvencionalan, praktičan: sa svim prednostima obitelji Rocks Electric

Kao i u putničkoj verziji, električni motor modela Opel Rocks Electric Kargo proizvodi 6 kW (8 KS) kontinuirane snage, s maksimalnim izlazom snage od 9 kW/12 KS. Baterija od 5,5 kWh može se u potpunosti napuniti za oko četiri sata putem kućne utičnice s izmjeničnom strujom. Pripadajući tri metra dug kabel za punjenje stalno se nalazi u vozilu i jednostavno se izvlači iz suvozačevih vrata kada je potreban. Opel nudi adapter za punjenje na javnim punionicama.

Još jedna karakteristika tipična za Rocks Electric Kargo dvobojan je izgled sprijeda i straga, kao i novo lice branda Opel Vizor. LED prednja svjetla i LED pokazatelji dio su standardne opreme. Bočni pragovi i karoserija još više naglašavaju robustan izgled. Vrata su identična na obje strane. Vrata na suvozačevoj strani otvaraju se zakretanjem prema naprijed kao i inače, dok se vozačeva vrata zakreću unatrag, u suprotnom smjeru. Svijetlu, ugodnu atmosferu u unutrašnjosti osigurava standardni panoramski stakleni krov, što je neobično za vozilo ove vrste.