magični broj 3

Nissan ubrzava prelazak: Potvrđene potpuno električne verzije modela Qashqai, Juke i LEAF

24.11.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Današnja objava znači da će se čvorište EV36Zero u Sunderlandu, Nissanov nacrt za buduću proizvodnju, sastojati od tri električna vozila (EV), tri gigatvornice i ulaganja do 3 milijarde funti (3,45 milijardi eura)

Nissan je danas objavio kako nastavlja sa svojom vizijom budućnosti s nultom emisijom, uz potvrdu da će sva tri modela proizvedena u njegovoj tvornici u Velikoj Britaniji biti 100 posto električna.

Današnja objava znači da će se čvorište EV36Zero u Sunderlandu, Nissanov nacrt za buduću proizvodnju, sastojati od tri električna vozila (EV), tri gigatvornice i ulaganja do 3 milijarde funti (3,45 milijardi eura) – izvrsna vijest za Nissanovih 7000 zaposlenika u Ujedinjenom Kraljevstvu i 30.000 radnih mjesta podržanih u opskrbnom lancu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ne samo da projekt transformacije uključuje buduće potpuno električne verzije Nissanovih vodećih crossovera Qashqaija i Jukea, već Nissan danas potvrđuje i da će treće vozilo planirano za proizvodnju u Velikoj Britaniji biti sljedeća generacija Nissan LEAF, automobila koji se usudio pokrenuti elektrifikaciju automobilske industrije.

I proizvodnju vozila i baterija pokretat će EV36Zero Microgrid mreža, koji će uključivati vjetroelektrane i solarne farme u Nissanu i moći će isporučivati 100 posto obnovljivu električnu energiju Nissanu i njegovim susjednim dobavljačima.

NissanEV36Zero Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Objavljujući planove danas kolegama u tvornici u Sunderlandu, predsjednik i izvršni direktor Nissana Makoto Uchida je rekao: 'Uzbudljiva su električna vozila u središtu naših planova za postizanje ugljične neutralnosti. S električnim verzijama naših osnovnih europskih modela na putu, mi smo ubrzavajući prema novoj eri za Nissan, za industriju i za naše kupce.'

'Projekt EV36Zero stavlja našu tvornicu u Sunderlandu, najveću britansku tvornicu automobila ikada, u središte naše vizije budućnosti. To znači da će naš britanski tim dizajnirati, projektirati i proizvoditi vozila budućnosti, vodeći nas prema potpuno električnoj budućnosti za Nissan u Europi.'

Današnja objava slijedi nakon Nissanove potvrde da će svi njegovi novi automobili u Europi od sada biti potpuno električni te da očekuje da će njegova linija osobnih automobila u Europi biti 100 posto električna do 2030. Također se nadovezuje na Nissanovu viziju Ambition 2030. da postane istinski održiva tvrtka, koja teži čišćem, sigurnijem i inkluzivnijem svijetu.

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak je rekao: 'Nissanovo ulaganje je veliko glasovanje o povjerenju u automobilsku industriju Ujedinjenog Kraljevstva, koja već pridonosi golemih 71 milijardu funti (81,76 milijardi eura) godišnje našem gospodarstvu. Ovaj će pothvat bez sumnje osigurati budućnost Sunderlanda kao Silicijske doline Ujedinjenog Kraljevstva za inovacija i proizvodnja električnih vozila.

Tri nova električna modela

Najnovije Nissanovo ulaganje uključuje do 1,12 milijardi funti (1,29 milijardi eura) u poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu i širi opskrbni lanac za istraživanje i razvoj i proizvodnju dva nova modela koja su danas najavljena, uključujući poboljšanja pogona i proizvodnog procesa, obuku vještina i alate za dobavljače. Ovo slijedi nakon ulaganja od 423 milijuna funti (487,08 milijuna eura) koje je Nissan najavio u prvoj fazi EV36Zero za prvo buduće električno vozilo.

Ova tri nova električna vozila predstavljaju budućnost za sva tri modela koja se trenutno proizvode u tvornici Nissan Sunderland:

  • Nissan Qashqai – originalni crossover, najprodavaniji automobil u UK-u 2022. godine i koji predstavlja jedan od pet svih automobila proizvedenih u UK-u.
  • Nissan Juke – kompaktni crossover koji krši pravila koji je prodan u više od milijun primjeraka.
  • Nissan LEAF - prvi EV na svijetu za masovno tržište, od kojih je više od četvrt milijuna proizvedeno u Sunderlandu.

Tri buduća modela bit će inspirirana s tri uzbudljiva potpuno električna konceptna modela, od kojih su dva nedavno predstavljena na Japan Mobility Showu:

Dodatne informacije o ova tri modela, uključujući imena, specifikacije i datume lansiranja, bit će objavljene kasnije.

  • +24
Nissan EV36ZERO Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

EV36ZERO

Današnje vijesti nadovezuju se na početno ulaganje Nissana i partnera od 1 milijarde funti (1,15 milijardi eura)u stvaranje EV36Zero, transformirajući proizvodni pogon u Sunderlandu i stvarajući prvi svjetski ekosustav proizvodnje električnih vozila.

Nadopuna proizvodnji vozila i baterija je projekt Microgrid koji je pokrenulo Gradsko vijeće Sunderlanda, a koji će imati sposobnost isporuke 100 posto obnovljive električne energije Nissanu i njegovim susjednim dobavljačima, uključujući postojeće Nissanove vjetroelektrane i solarne farme, uključujući Nissanovu potpuno novu solarnu farmu od 20 MW.

EV36ZERO - Animirani logo Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Dodatna dva modela, uz dodatnu gigatvornicu i daljnja ulaganja u infrastrukturne projekte, rezultirat će ulaganjem do 2 milijarde funti (2,3 milijarde eura). To znači da će Nissanovi planovi za buduće električne verzije Qashqaija, Jukea i zamjenu za LEAF omogućiti ulaganje do 3 milijarde funti (3,45 milijardi eura) u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Osim toga, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva dodijelila je 15 milijuna funti financiranja za 30 milijuna funti vrijedan projekt suradnje koji vodi Nissan. Ojačat će tehničku stručnost i sposobnost istraživanja i razvoja vozila s nultom emisijom u Nissanovom tehničkom centru (NTCE) u Cranfieldu, Bedfordshire, povećavajući mogućnosti za osiguranje dodatnih ulaganja u istraživanje i razvoj u Ujedinjenom Kraljevstvu u buduće modele vozila.

Današnja objava dolazi nakon što je potvrđena nova investicijska zona (IZ) za sjeveroistočnu Englesku. Sjeveroistočna investicijska zona usredotočit će se na naprednu proizvodnju i zelene industrije, gradeći na Luku inovacija koji se proteže od Northumberlanda do Sunderlanda i Durhama s mogućnostima duž koridora Tyne i koristima koje se osjećaju u široj regiji.

EV36Zero ključni je dio Nissanove ambicije 2030., dugoročne vizije tvrtke da postane istinski održiva tvrtka koja teži čišćem, sigurnijem i inkluzivnijem svijetu. U ovom razdoblju Nissan će isporučiti uzbudljiva, elektrificirana vozila i tehnološke inovacije dok će širiti i transformirati svoje poslovanje na globalnoj razini. Vizija podupire Nissanov cilj da bude ugljično neutralan tijekom životnog ciklusa svojih proizvoda do fiskalne godine 2050.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'