JAPAN MOBILITY SHOW 2023

Nissan predstavio i peti 'hyper' koncept: Hyper Force predstavlja viziju električnog superautomobila od 1360 KS

27.10.2023 u 10:46

Bionic
Reading

Svih pet konceptnih automobila predstavljenih u Japanu simboliziraju budućnost, a njihova 'hrabrost da učine ono što se drugi ne usude’ jasno utjelovljuje duh marke

Nissan je na Japanskom sajmu mobilnosti predstavio koncept Hyper Force, posljednje pojačanje u inovativnoj kolekciji koju čini pet 'hyper' koncepata: Hyper Urban crossover, Hyper Adventure, Hyper Tourer, Hyper Punk i Hyper Force. Marka je od 3. listopada svaki tjedan predstavljala po jedan električni koncept koji odgovara najraznolikijim budućim potrebama i životnim stilovima, dokazavši tako da je spremna obogatiti živote svojih kupaca inovacijama i uzbuđenjem. Da podsjetimo, Japanski sajam mobilnosti bit će otvoren za posjetitelje od 28. listopada do 5. studenoga.

Predsjednik Nissana i glavni direktor Makoto Uchida, ovom je prilikom izjavio: 'Svih pet konceptnih automobila koje smo danas predstavili simboliziraju budućnost, a njihova 'hrabrost da učine ono što se drugi ne usude’ jasno utjelovljuje duh marke. Unaprijedili smo inovacije za električna vozila, nadišli granice mobilnosti i približili se stvaranju održivijeg svijeta. Naša električna vozila simboliziraju budućnost stvaranja čišćeg, sigurnijeg i uključivijeg svijeta za sve, bez odricanja od težnji i snova. Oslanjajući se na moć inovacije, Nissan stvara budućnost u kojoj svi mogu uživati u uzbudljivoj mobilnosti.'

Nissan Hyper Force - eksterijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Nissan Hyper Force, električni superautomobil koji pomiče granice

Nissan Hyper Force stvoren je za ljubitelje utrka i igrače videoigara koji žele osjetiti val adrenalina s trkaćih staza, ali koji su istovremeno ekološki osviješteni.

100 posto električni superautomobil vrhunskih performansi je, prema japanskom proizvođaču, osmišljen da pruži nenadmašan užitak, iznimnu ekološku učinkovitost i udobnost u svakodnevnoj vožnji.

Pokreće ga iznimno snažan 100 posto električni motor s baterijom s potpuno čvrstim elektrolitom koja jamči optimalnu raspodjelu mase, snagu do 1000 kW (1360 KS) te precizno i žustro ubrzanje. Snažan aerodinamični potisak, unaprijeđeni oblik Nissanova sustava pojedinačne kontrole četiriju kotača e-4ORCE i lakša konstrukcija karoserije, obogaćena iznimno čvrstim ugljičnim vlaknima, jamče bolje prianjanje u zavojima te vrhunsku upravljivost na stazama i zavojitim cestama.

Dizajn eksterijera

Vanjski dizajn izdašnih i odmjerenih proporcija odlikuje savršen spoj uglađenih linija te odvažnih geometrijskih oblika koji nagovještavaju snagu ispod poklopca motora. Elementi kojima Nissan odaje počast svojim automobilima vrhunskih performansi, primjerice prednja i stražnja svjetla, dominantan su aspekt dizajna ovog koncepta.

Njegova karoserija, razvijena u suradnji s trkaćim timom NISMO, iznimno je aerodinamična te stvara snažan potisak. Dvorazinska aerodinamična konstrukcija ispod prednjeg poklopca motora osigurava snažan potisak i učinkovito hlađenje. Osim toga, dvorazinski stražnji difuzor na optimalan način kontrolira protok zraka.

Prednja krilca, uvučene bočne stranice u predjelu prednjih blatobrana i završeci stražnjeg spojlera omogućuju jedinstvenu aktivnu kontrolu aerodinamičnosti, dok novi plazma aktuator potiskuje izbacivanje zraka kako bi se povećalo prianjanje i kako bi se podizanje unutarnjeg kotača tijekom vožnje zavojima svelo na najmanju moguću mjeru. Laki kovani dijelovi od ugljičnih vlakana pridonose aerodinamičnosti i hlađenju kočnica.

Interijer

Koncept ima dva načina rada: R (racing) i GT (grand touring). Grafičko korisničko sučelje mijenja boju i prikaz ovisno o odabranom načinu rada te, ovisno o uvjetima vožnje, u trenu prikazuje najvažnije informacije za vozača. Grafika ovog sučelja razvijena je u suradnji s tvrtkom Polyphony Digital Inc.

Odabirom načina rada R, putnički prostor osvjetljuje se crvenom bojom, a intuitivni kokpit koji u središte stavlja vozača pomaže mu da se usredotoči na vožnju. Armaturna ploča proteže se prema sjedalima, dodatno ističući središnji položaj vozača. Upravljač okružuju četiri zaslona koja prikazuju prianjanje guma, temperaturu, tlak, temperaturu rotora kočnice, raspodjelu snage i ostale informacije koje u trkaćim automobilima imaju neprocjenjivu važnost.

Odabirom načina rada GT, putnički prostor osvjetljuje se plavom bojom, a zasloni oko upravljača pomiču se u međusobno vodoravan položaj kako bi pružili savršeno dojmljivo iskustvo i pojednostavili izgled sučelja multimedijskog sustava koji, za još udobniju vožnju, uključuje postavke klima-uređaja, audiosustava, ovjesa i stabilizatora. Ovjesi i stabilizatori ovog koncepta prvi u svijetu omogućuju jednostavno upravljanje putem zaslona u vožnji.

Nissan Hyper Force - interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Kako bi se postigla veća udobnost na duljim putovanjima, vozačevo i suvozačevo sjedalo izrađeno je od iznimno čvrstih i lakih ugljičnih vlakana i opremljeno sigurnosnim pojasom u četiri točke.

Sigurnost ima važnu ulogu u ovom konceptu. Zahvaljujući naprednom sustavu autonomne vožnje s hiper LiDar-om i brojnim senzorima, posebno ugođenima za sportsku vožnju, Hyper Force koncept pruža visoku razinu sigurnosti na javnim cestama i trkaćim stazama.

Njegovoj privlačnosti pridonose i inovativni sustavi proširene i virtualne stvarnosti – za savršeno besprijekornu vožnju stvarnim i virtualnim svijetom. Kada je vozilo zaustavljeno, vozač može upotrijebiti posebnu kacigu s vizirom za virtualnu stvarnost i uživati u videoigri, odnosno pokušati oboriti vremenski rekord ili pobijediti druge virtualne igrače. Služeći se vizirom za proširenu stvarnost s izgledom kostura, vozači se mogu natjecati protiv vlastitih digitalnih duhova na stazi, kao i digitalnih duhova svojih prijatelja i profesionalnih vozača te tako na siguran način izbrusiti vještine za prave trkaće staze.

Nissan Hyper Force simoblizira promjenu paradigme u svijetu automobila visokih performansi te se okreće rastućim potrebama ekološki osviještenih kupaca. Zahvaljujući ekološkoj osviještenosti, električnim performansama i najnaprednijoj sigurnosnoj opremi, ovaj koncept utjelovljuje Nissanovu viziju 100 posto električnih superautomobila vrhunskih performansi.

  • +39
Nissan Hyper Force Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ogledni modeli marke Nissan na Japanskom sajmu mobilnosti

Nissan Hyper Force pridružuje se nizu inovativnih i hvalevrijednih vozila koje je Nissan izložio na ovogodišnjem Japanskom sajmu mobilnosti, i to u godini kada marka obilježava svoju 90. obljetnicu.

Nissan stavlja naglasak na budućnost elektrificirane mobilnosti dostupne širem krugu ljudi, s različitim potrebama, ujedno ističući kako inteligentni i povezani sustavi vozila čine život lakšim, povezanijim i uzbudljivijim. Nadalje, Nissan predstavlja sveobuhvatan pristup stvaranju ekosustava električnih vozila kojim pomaže stvoriti održivije društvo.

Nissan u okviru sajma mobilnosti surađuje s brojnim partnerima kako bi obogatio ponudu za Japan i druga tržišta.

Nissan Hyper Force utjelovljuje rezultate suradnje s tvrtkom Polyphony Digital Inc., podružnicom Sony Interactive Entertainmenta, i tvorcima videoigre Gran Turismo, te se oslanja na prednosti svake tvrtke.

Video koji se emitirao uživo na Nissanovu YouTube kanalu spaja svijet glazbe i konceptnih automobila, a njegovu zvučnu podlogu potpisuje šest umjetnika koji djeluju u Japanu i inozemstvu.

Nissan jednako tako provodi nove inicijative kako bi kupcima svih dobnih skupina omogućio da se na različite načine povežu s markom. Primjer je toga internetska igra 'Electrify the World', dostupna na platformi Fortnite.