U službi zdravlja

Inženjerska iskustva; F1 momčad Mercedes-AMG Petronas pomogla u izradi uređaja za disanje

30.03.2020 u 14:29

Bionic
Reading

Ovo pomagalo za disanje proizvedeno je u brzom vremenskom okviru - od početka sastanka do proizvodnje prvog uređaja trebalo je manje od 100 sati

Pomoć za disanje koja je dizajnerski doprinos dobila od Mercedesovih inženjera Formule 1 dobila je odobrenje za uporabu od NHS-a (National Health Service), zdravstvenog sustava Ujedinjenog Kraljevstva koji se financira javno, za pomoć oboljelima od COVID-19 u Velikoj Britaniji.

Budući da se utjecaj pandemije koronavirusa i dalje osjeća u cijelom svijetu, F1 momčadi su se obvezale 'posuditi' svoje inženjerske sposobnosti za podršku zdravstvenim uslugama kroz shemu 'Project Pitlane'.

Zajedno s inženjerima strojarstva s University College London (UCL), Mercedes-AMG High Performance Powertrain (HPP), motorni odjel F1 momčadi, pomogao je u izradi uređaja za disanje.

Pomoć za disanje, poznata kao kontinuirani pozitivni tlak dišnih puteva (Continuous Positive Airway Pressure ili CPAP), uvelike se koristi u bolnicama u Italiji i Kini kako bi se pomoglo pacijentima COVID-19 da sa ozbiljnim infekcijama pluća lakše dišu, kad samo kisik nije dovoljan. CPAP je oblik respiratora, koji kontinuirano primjenjuje blagi tlak zraka. Čuva neprekidne otvorene dišne putove kod ljudi koji mogu samostalno disati, ali im je potrebna pomoć da im dišni put ne bude ometan. Prema UCL-u, 50 posto pacijenata u Italiji koji koriste CPAP izbjeglo je potrebu za invazivnom mehaničkom ventilacijom.

Od srijede, 18. ožujka, inženjeri s UCL-a, inženjeri HPP-a i i kliničari rade bez prestanka na UCL-ovom inženjerskom MechSpace hubu da bi osmislili uređaj koji bi se mogao brzo proizvesti u velikim količinama. Sada su dobili dozvolu za uporabu od Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency ili MHRA).

Stotinu uređaja bit će isporučeno UCLH-u za klinička ispitivanja, uz brzo uvođenje u bolnice širom zemlje uoči predviđenog porasta broja inficiranih virusom koji moraju biti primljeni u bolnice.

'Zajednica Formule 1 pokazala je impresivan odgovor na poziv za podršku, okupljajući se u kolektivu, 'Projekt Pitlane' kako bi u ovom trenutku podržali nacionalnu potrebu u brojnim različitim projektima', rekao je šef Mercedes-AMG High Performance Powertrain odjela Andy Cowell.

'S ponosom smo stavili svoje resurse na raspolaganje UCL-u kako bi se CPAP projekt isporučio po najvišim standardima i u najbržem mogućem vremenskom okviru.'

Profesor Tim Baker sa UCL-a dodao je: 'S obzirom na hitnu potrebu, zahvalni smo što smo uspjeli smanjiti proces koji može potrajati godinama na nekoliko dana'. Kako nisu imali previše vremena, radili su danonoćno na rastavljaju i analiziraju uređaja koji nije patent. Pomoću računalnih simulacija dodatno su poboljšali uređaj kako bi stvorili vrhunsku verziju prilagođenu masovnoj proizvodnji.

Britanska vlada naručila je 10.000 respiratora s konzorcijem koji uključuje sedam F1 momčadi (Red Bull, Racing Point, Haas, McLaren, Mercedes, Renault i Williams) sa sjedištem u Velikoj Britaniji, kao i inženjerske divove Airbus, BAE Systems i Ford.

Vladini dužnosnici predvidjeli su da im treba 30.000 respiratora, ali trenutno ih se koristi samo 8.000, a dodatnih 8.000 su naručeni od međunarodnih dobavljača.

Šef konzorcija Dick Elsy rekao je: 'Ovaj konzorcij okuplja neke od najinovativnijih kompanija na svijetu. Uvjeren sam da ovaj konzorcij posjeduje vještine i alate kako bi napravili promjenu i spasili živote.'

  • +5
F1 momčad Mercedes-AMG Petrona Formula One Team pomaže oboljelima od COVID-19 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team