sjajna akcija

Od bolida do spasa za oboljele; Formula 1 uključuje se u projektiranje i proizvodnju respiratora

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 28.03.2020 11:31
  • Objavljeno 28.03.2020 u 11:31
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Douglas Magno / AFP / Profimedia

Sedam momčadi formule 1 sa sjedištem u Velikoj Britaniji pokrenulo je projekt nazvan 'Pitlane' (boks), kojim odgovaraju na poziv Vlade i uključuju se u proizvodnju medicinske opreme, prvenstveno respiratora, potrebne za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom...

U projekt su uključeni Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Haas i Williams, njihovi tehnološki ogranci, kao i vodstvo Formule 1.

'Slijedeći odluke britanske Vlade, projekt 'PItlane' je usredotočen na tri područja rada. Ta područja variraju od preinake postojećih medicinskih aparata, podrške u povećanju proizvodnje respiratora prema poznatim nacrtima, do ubrzanog osmišljavanja i izgradnje prototipova novih uređaja za licenciranje i moguću proizvodnju', stoji u priopćenju F1.

'Jedinstvena sposobnost Formule 1 da ubrzano odgovori na inženjerske i tehničke izazove dopušta nam da se nadovežemo na dosadašnje inženjerske odgovore u industriji', napominje se.

U priopćenju se zaključuje da svih sedam momčadi 'ostaje spremno sudjelovati i u ostalim područjima koja zahtijevaju brz, inovativan tehnološki odgovor na jedinstvene izazove pred koje nas stavlja pandemija COVID-19'.