test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Škodu Octaviju Combi 1.5 TSI; pun pogodak!

I prvi pogled na novu Octaviju jasno nam je rekao da je ovo svakako korak dalje, ako ne i više

I prvi pogled na novu Octaviju jasno nam je rekao da je ovo svakako korak dalje, ako ne i više

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nova Škoda Octavia Combi sjajan je automobil koji se, osim što je dizajnerski izvrsno osmišljen, u vožnji ponaša odlično, a ako uzmemo da se radi o ipak obujmom relativno malenom motoru iznenađujuća je njegova snaga i agilnost

Ovaj tjedan smo na testu imali jedan od modela koji će i ove godine, bez obzira na krizu tržišta novih automobila zbog pandemije koronavirusa, imati jednu od vodećih uloga u Hrvatskoj, bilo da je riječ o limuzinskoj ili karavanskoj izvedbi. Da, to je potpuno nova, četvrta generacija Škode Octavije, a naš prvi testni model je Octavia Combi Style 1.5 TSI s benzinskim motorom od 150 KS (110 kW) i 6-brzinskim ručnim mjenjačem.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Već i kod same najave nove Octavije početkom studenog prošle godine rekli smo da je češki proizvođač automobila Škoda izjavio da je nova generacija ovog bestsellera 'bolja, prostranija, sigurnija, umreženija i emocionalnija no ikada'. Ipak, uzeli smo ove superlative s određenom dozom rezerve čekajući da i sami provjerimo je li to doista tako. Recimo to tako, nastojali smo se sami uvjeriti u to što smo o novoj Octaviji čuli. Mislili smo i na jednu donekle otegotnu okolnost, uzmemo li u obzir činjenicu da smo u listopadu prošle godine imali na testu najnoviji vrhunski, top-model Škode - Superb Combi. Da, to je bilo prije točno šest mjeseci u nekim posve drugačijim okolnostima. Bilo kako bilo, najnovija Octavia Combi svakako je model vrijedan usporedbe, ne samo s karavanskom izvedbom obnovljene treće generacije Superb Combi, već i s nekim drugim top-izvedbama ostalih proizvođača automobila, poput npr. prekrasnog Peugeota 508 SW. Da, primjetiti ćete da uspoređujemo 'jabuke i kruške', jer ova dva posljednja modela su zapravo predstavnici D-segmenta, odnosno veliki obiteljski automobili, dok je Škoda Octavia Combi predstavnik nešto manjeg C-segmenta, kompaktnih obiteljskih automobila. Ali, ako smo već samo i pomislili na 'veću braću' koja su 15-tak centimetara duži automobili, to znači je češki proizvođač automobila Octavijom napravio nešto izuzetno dobro.

Vanjski izgled

I prvi pogled na novu Octaviju jasno nam je rekao da je ovo svakako korak dalje, ako ne i više. Nova Octavia dodatno je narasla i zahvaljujući novim proporcijama i najnovijim dostignućima u dizajnerskom jeziku Škode još je emotivnija i dinamičnija od svoje uspješne prethodnice. Četvrta generacija Octavije ponovno se proizvodi u Škodinoj tvornici Mlada Boleslav na MQB platformi VW Grupe.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi prednji kraj i oštrija nova, prednja svjetla oblika obrnutog trapezoida vizualno su puno dojmljivija i imaju LED tehnologiju za kratka svjetla, duga i dnevna svjetla kao standardnu opremu. Naša testna verzija najviše razine opremljenosti Style ima LED glavna svjetla s funkcijom 'MATRIX BEAM', kao i LED maglenke. Ne treba niti reći da više nema razdvojena prednja svjetla na facelift verziji treće generacije Octavije, i sada ona sliče svjetlima na nedavno obnovljenom Superbu treće generacije. Stražnja svjetla, kočnice i svjetla za maglu također koriste LED tehnologiju. Također treba reći i da se ona produžuju i na peta vrata, pružajući sofisticiraniji izgled koji čini jaču vizualnu vezu s Octavijinim većim bratom Superbom. Novo dizajnirani, plitki krovni nosači naglašavaju izduženu siluetu Octavije Combi. Novi Škodin dizajnerski jezik obogatio je novu Octaviju izraženijim naborima na tijelu, debljim rubom rešetke hladnjaka koji je šesterokutnog oblika uz dodatak gornjeg dijela koji je upušten zbog nosa poklopca motora i složenijom strukturom na prednjem kraju. Stražnja peta vrata prtljažnika su, najblaže rečeno, 'svemirski brod' u odnosu na prethodnu generaciju Octavije Combi. Naša verzija je imala i opcijski paket 'Chrome', koji uključuje kromirane letvice oko ruba prozora, te srebrne udužne krovne nosače. Nama se dizajn nove Octavije izuzetno sviđa, a Quartz siva metalik boja našeg testnog modela joj pruža i dodatnu dimenziju emocionalnosti.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Duljinom od 4689 mm, karavanska izvedba je 22 mm duža od modela treće generacije. I širina joj se povećala za 15 mm, pa sada iznosi 1535 mm. Visina je 1468 mm, dok je međuosovinski razmak 2686 mm. Zanimljiva je i činjenica da su i limuzinska (makar mnogi navode da je riječ o hatchback verziji) i karavanska izvedba identične prema duljini, širini (karavanska je 2 mm niža), međuosovinskom razmaku, ali su im isto tako i prevjesi identične duljine; sprijeda 910 mm, a straga 1094 mm.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kapacitet prtljažnika karavanske izvedbe, najveći je u segmentu, povećan je za 30 litara, na 640 litara, a kada se preklope nasloni stražnjih sjedala (omjer 60:40), s naslonom za ruku u sredini i središnjim otvorom za duže stvari, onda joj volumen raste na čak 1700 litara. Težina naše testne verzije je 1360 kg s vozačem, a umjesto standardnih dimenzija felgi 7J x 17 cola i guma 205/55R17, mi smo imali opcijske lakometalne felge Perseus dimenzija 7,5J x 18" s gumama 225/45R18.

Unutrašnjost kabine i sigurnosni sustavi

Onog trenutka kada uđete u unutrašnjost kabine nove Octavije Combi najprije ćete malo zastati i gotovo protrljati oči, jer kad je riječ o dizajnu cockpita, Škodini dizajneri nisu ništa ostavili iz prošle generacije ili bolje rečeno: nijednu plastičnu komponentu - povrh mnogočega drugog. Općenito, kabina se sada čini znatno modernijim i bez suvišnih detalja. U novo dizajniranom interijeru Octavia nudi zanimljivo, novo kolo volana s dva kraka, kojim se upravlja s novim upravljačkim tipkama i okretnim kotačićima, što vozačima omogućuje upravljanje s 14 različitih funkcija bez skidanja ruku. Kolo volana je presvučeno kožom i jako lijepo leži u rukama, a podesivo je i po dubini i visini, pa svatko može pronaći sebi najbolji položaj.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Instrumentna ploča je sada potpuno redizajnirana i u obliku 10,25-inčnog digitalnog zaslona, zapravo virtualnog cockpita poput onog u Superbu, a pored centralnog dijela s brojačima okretaja i brzinomjerom koji nalikuju analognima u sredini se nalazi i digitalni prikaz mnogih funkcija, poput brzinomjera ili navigacije. Sa svake strane se još nalaze i digitalni pokazatelji temeprature rashladne tekućine i razine goriva.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nova Octavia nudi izbor između četiri infotainment sustava najnovije generacije, kao i u novom VW Golfu, s ekranima od 8,25 do 10 inča, a naša Style verzija ima središnji slobodno stojeći zaslon osjetljiv na dodir od 10 inča. Nekim od njih možete upravljati kontrolom gestama ili glasom putem Škodinog digitalnog asistenta - Laura. Vrhunski 'Columbus' infotainment sustav, iz naše testne verzije, može prikazati karte navigacijskog sustava u zumu različitog nivoa od 10,25-inčnog virtualnog cockpita. Ova se nova funkcija može prilagoditi inovativnim klizačem osjetljivim na dodir smještenim ispod zaslona, a koji se također može koristiti za kontrolu glasnoće. U svakom slučaju, da biste ovladali svim komandama na središnjem infotainment zaslonu trebati će vam malo više vremena i prakse, jer klasičnih dugmadi zapravo i nema. Klimatske funkcije poput podešavanja temperature obavljaju se preko zaslona osjetljivog na dodir, a glasnoća audio sustava kontrolira se pomoću okretnog gumba na kolu upravljača ili nove svojevrsne dodirne površine.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Zahvaljujući ugrađenom eSIM-u, Octavia je uvijek na mreži; pristup najnovijim mobilnim mrežnim uslugama Škoda Connect uvijek je moguć. Tu se ubraja eCall, koji je obvezan u EU, sveobuhvatan daljinski pristup vozilima i aplikacije za zabavu podržane mrežnim podacima. Automobil sadrži do pet USB-C priključaka za punjenje ili spajanje medijskih uređaja i USB stickova, od kojih se jedan može po želji smjestiti u gornju konzolu iznad retrovizora. Stariji uređaji s USB-A 3.0 priključkom mogu se lako povezati pomoću USB-C u USB-A 3.0 adaptera iz palete Škodine originalne dodatne opreme. Nadalje, pametne telefone možete puniti induktivno, koristeći opcijski Phone Box.

Središnja konzola je elegantna, neopterećena i ukrašena kromiranim detaljima - kao i nove obloge i ručke na vratima. Novi i mekani dodiri daju unutrašnjosti vrhunski izgled, dok nova LED ambijentalna rasvjeta pruža poseban vizualni dodir za ulazna vrata i nadzornu ploču tako što ih neizravno osvjetljava u desetak različitih boja - čak i u raznim bojama po želji. Također se mogu odabrati koordinirani scenariji rasvjete. Posebno je dojmljiva gornja ploča izrađena od plastičnog pletiva, koja se čini prilično robusnom i izdržljivom. Ako ste, možda, zaboravili ponešto od multimedijske ili sigurnosne opremu prilikom naručivanja nove Škode Octavije Combi, funkcija se može naknadno aktivirati uz nadoplatu putem ažuriranja softvera.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi koncept unutrašnjosti spaja natprosječnu prostranost i izvanrednu funkcionalnost s izrazito kvalitetnim materijalima i inteligentnim rješenjima detalja. I to doista nije samo fraza, jer mjesta u novoj Octaviji Combi ima i više nego dovoljno za petero odraslih putnika, a pogotovo prostora za noge i glave odraslih osoba straga. Prednja sjedala su lijepo profilirana i dobro drže tijelo vozača i suvozača, presvlake su od tkanine Satin/Crno s bijelim prošivima. Inovativne značajke Simply Clever nude sa stražnje strane dva džepa za pohranu pametnih telefona na naslonu prednjih sjedala. Tu je i paket Sunset ili dodatno zatamnjenje stražnjih stakala vozila. Ispod poklopca prtljažnika nalazi se višenamjenski džep za pohranu stvari, kao i automatsko uvlačenje zavjese kojom se prekriva prtljaga. Spremište s kišobranom i ručnom četkom na ulaznim vratima je novo. Lijevak integriran u poklopac spremnika za pranje vjetrobranskog stakla još je jedna nova značajka nove Octavije.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Čitav niz novih sigurnosnih sustava kao što su pomoć pri izbjegavanju sudara (Collision Avoidance Assist), pomoć pri skretanju (Turn Assist), upozorenje o izlasku (Exit Warning) i funkcija upozorenja o lokalnom prometu (Local Traffic Warning) također debitiraju u Škodi. Ostale nove značajke uključuju pregled prostora (Area View), bočnu pomoć (Side Assist) i prediktivni tempomat (Predictive Cruise Control) koji s ažuriranom verzijom prepoznavanja prometnih znakova (Traffic Sign Recognition) i poboljšanim sustavom za pomoć pri vožnji u traci (Lane Assist) s višenamjenskom kamerom, kao i pomoći u zastoju u prometu (Traffic Jam Assist) i pomoći u nuždi (Emergency Assist) - čini sveobuhvatan sustav pomoći (Travel Assist System). Upotrebom sustava prepoznavanja (Hands-on Detect) ovaj sustav također provjerava dodiruje li vozač dosljedno volan. Tu je i radarski nadzor prostora ispred vozila s automatskim kočenjem (Front assist) te KESSY bežično otključavanje i zaključavanje i paljenje/gašenje motora bez SAFE sustava. Tu je i devet zračnih jastuka, uključujući onaj za koljena vozača i stražnje bočne zračne jastuke, koji štite putnike u slučaju sudara. Teško da je zamisliti više sigurnosne opreme od toga.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Benzinski 1.5 TSI motor

Naš testni model je imao benzinski 1,5-litreni TSI četverocilindrični poprečno ugrađeni turbo motor nove EVO generacije VW Grupe, snage 150 KS (110 kW) pri 5000–6000 okr./min. Njegova najveći okretni moment je lijepih 250 Nm u rasponu 1500–3500 okr./min. Kad govorimo o ovom motoru s oznakom ACT (Active Cylinder Technology) treba reći da se kod njega 'isključuju' 2. i 3. cilindar kada nije potrebna maksimalna snaga motora čime se štedi gorivo. Naime, ova dva cilindra i dalje rade, ali im je dovod goriva prekinut. ACT je aktivan u rasponu brzina okretaja motora između 1400 i 4000 okr./min., a okretni moment iznosi između 25 i otprilike 100 Nm, a to je raspon koji pokriva gotovo 70 posto svih uvjeta vožnje u voznom ciklusu u EU. Ako vozač snažno pritisne papučicu gasa, oba cilindra ponovo počinju raditi bez primjetnog prijelaza. Visoka učinkovitost sustava nema negativne učinke na gladak rad motora, jer čak i s dva cilindra izvrsno uravnoteženi 1.5 TSI Evo motor radi vrlo tiho i s niskim vibracijama.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Svi se procesi mehaničkog prebacivanja odvijaju unutar polovine rotacije bregastog vratila; ovisno o brzini motora to traje između samo 13 i 36 milisekundi. Popratne intervencije u postupku paljenja i provjetravanja zaklopke izglađuju prijelaze. Štoviše, zahvaljujući senzoru papučice za papučicu gasa i inteligentnom softveru za praćenje, sustav također može otkriti nepravilne profile vožnje - na primjer tijekom vožnje kroz kružni tok ili pri sportskom mijenjanju na autocesti. U takvim je slučajevima isključenje cilindra je deaktivirano. Svojedobno se pisalo kako upravo s ovim motorom bilo problema kada radi u režimu hladnog pogona, dok još nije postignuta idealna radna temperatura, pa je motor nemirno radio, no to je riješeno softverskim rješenjima. Mi slične pojave u vožnji nismo osjetili niti na trenutak. S druge strane, 6-brzinski ručni mjenjač u naše testnom modelu je precizan i prijenosni odnosi su mu dobro pogođeni. Ovo je nova generacija mjenjača i oznake je MQ281, koji na ovom motoru snižava razinu emisije CO₂ za 1,4 g/km u WLTP ciklusu, u odnosu na prethodnu generaciju oznake MQ250. Ako uzmemo da se radi o ipak obujmom relativno malenom motoru od 1498 cm³ iznenađujuća je njegova snaga i agilnost. Naša Octavia Combi ubrzava od 0 do 100 km/h za sjajnih 8,2 sekundi, a krajnja brzina joj je čak 230 km/h. Proizvođač navodi kombiniranu potrošnju prema WLTP-u od 5,3-6,7 l/100 km, a emisiju CO₂ (WLTP) od 120-153 g/km.

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nova Škoda Octavia Combi sjajan je automobil koji se, osim što je dizajnerski izvrsno osmišljen, u vožnji ponaša odlično. Jako lijepo leži na podlozi, a ovjes mu je primjereno tvrd. Motor daje i više nego dovoljno snage bez obzira nalazite li se na gradskim, regionalnim cestama ili na autocesti. Tome svjedoče i izvrsni tehnički podaci ove izvedbe po pitanju ubrzanja i krajnje brzine. Vanjski dizajn izvrsno nadopunjava njezina unutrašnjost, ali i prilična prostranost i udobnost. Pa stoga nije pretjerano kada Škoda kaže da je ova generacija Octavije 'bolja, prostranija, sigurnija, umreženija i emocionalnija no ikada'.

Što se cijene tiče, verzija Octavia Combi s ovim motorom počinje od modela Ambition 1.5 TSI 110 kW 6MG po cijeni od 170.512 kn (cijena do registracije), a naša testna verzija s dodatnom opremom (Lakometalni naplatci Perseus, polirani, 7,5J x 18" s gumama 225/45 R18, Paket 'Chrome' - kromirana letvica oko ruba prozora te uzdužni krovni nosači srebrni) stoji sa svim davanjima 195.298 kn.

  • +28
  • +25

Škoda Octavia Combi Style 1.5 TSI 110 kW 6MG

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!