test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Land Rover Defender 110; terenac impresivnih sposobnosti sa sjajnim dizelskim motorom

26.08.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Umjesto onog robusnog terenca, kakvim ga mnogi desetljećima percipiraju, dobili smo posve drugačiji terenac; uglađenijih linija, modernije tehnologije, modernijih motora i s mnogo naizgled nevidljivih rješenja

Još otkako su objavljene prve zamaskirane fotografije novog Land Rover Defendera u proljeće 2019. mnogi su napeto iščekivali njegov dolazak na tržište. No prije toga je ujesen 2019. novi Defender imao i svoju svjetsku premijeru na Salonu automobila IAA u Frankfurtu. I da, vidjeli smo posve drugačiji terenac od onoga što pamtimo nakon 68 godina kontinuirane proizvodnje, započete ne pod imenom Defender, već Land Rover Station Wagon. Svoje pravo ime Defender (branitelj na hrvatskom) dobio je 1990. godine, a prema međuosovinskom razmaku u inčima dobio je imena: Defender 90, Defender 110 i Defender 130. Land Rover je svojim specifičnim kvadratnim oblikom karoserije tijekom gotovo sedam desetljeća postao sinonim za izdržljivo vozilo nevjerojatnih terenskih sposobnosti. Jedan od onih koji su možda i najviše iskusili njegove sposobnosti u bespućima Afrike je i potpisnik ovih redova, koji je u posebno pripremljenom Defenderu 90 vozio i na najtežoj reli utrci na svijetu, legendarnom reliju Dakar 2002. godine. Svakako je bio poseban doživljaj testirati ovu novu verziju terenca za 21. stoljeće, a za jednotjedni test imali smo Land Rover Defender 110 2.0 D 240 KS 4WD A8.

Vanjski dizajn i dimenzije

Land Roveru prije svega nije bilo lako pronaći načine da zadovolje one koji u novom Defenderu vide isključivo hardcore terenac. Umjesto onog robusnog terenca kakvim ga mnogi desetljećima percipiraju, dobili smo posve drugačiji terenac; uglađenijih linija, modernije tehnologije, modernijih motora i s mnogo naizgled nevidljivih rješenja. Treba reći da nova vremena donose i nove tehnologije, a nove tehnologije donose i napredak – u najvećem broju slučajeva. I bezrezervno tvrdimo da je osvježenje bilo potrebno, čak i ako se radi o jednoj off-road ikoni – Defenderu. Ako ništa drugo, onda su prodajne brojke pri kraju proizvodnje prošle generacije Defendera pokazale surovu istinu.

Novi Defender je sada dostupan i s većom širinom mogućnosti nego bilo koji drugi prije. Paleta izvedbi novog Defendera kreće se od humanitarnih i vojnih modela do verzija orijentiranih na stil života koje se mogu nadopuniti s više od 170 pojedinačnih dodataka.

Kad je riječ o njegovu dizajnu, novi Defender dobiva puno moderniji izgled od starog modela, a njegov vanjski izgled još uvijek odaje dojam da se radi o pravom robusnom terencu kojim se ne bi trebao sramiti sići s ceste u prirodu. Kao i kod prošlog modela, Defender ima kratke prevjese, izbočene lukove kotača, izrazito uspravan oblik karoserije i malene krovne 'safari' prozore postavljene u krov. Kvadratna ploča koja se nalazi na stražnjim staklima dizajnerski je novitet koji kupci mogu opcijski naručiti. Neobavezni dodatni paketi opreme jako su raznoliki i obuhvaćaju dodatke poput sklopivog krovnog platna koji omogućava putnicima drugog reda u modelu 110 da stoje i na otvorenom promatraju okolinu kojom se voze, šatora postavljenog na krovu, bočnih ljestvi i nosača bočnih prozora, čime se dodaje dodatna svestranost Defendera. Naša testna verzija imala je panoramski krov koji se može velikim dijelom i otvoriti električnim putem.

Kako bi naglasili off-road sposobnosti automobila i vođeni misijom da novi Defender izgleda 'grubo, ali pristupačno', u Land Roveru su nastojali ostaviti veliku količinu učvršćenja i okova, od kvake na vratima do vijaka u unutrašnjosti, vidljivima. Svi ovakvi naizgled pretjerani detalji pružaju stalni vizualni podsjetnik na sposobnost automobila da ide bilo kamo.

Teško se oteti dojmu da je naša testna verzija Defendera 110 impresivan automobil i što se tiče njegovog vanjskog dizajna, ali je to i impresivan terenac kada je riječ o njegovim vanjskim dimenzijama. Sve to je još i više naglašeno kod naše testne 110-tke, jer mu crna boja karoserije Santorini Black metalik stoji nevjerojatno dobro.

Posebno impresivna su i njegova Matrix LED prednja svjetla s LED potpisom, koja karakteriziraju adaptivni dugi snop. Prilagodljivi dugi snop maksimizira broj osvijetljenih presjeka dijeljenjem svjetlosnih 'češera' u jedva primjetne okomite pruge. To ne samo da osigurava odličnu vidljivost, već također baca sjenu na vozila na nadolazećem položaju. Vozači zbog toga nisu zaslijepljeni. Prošireni sustav svjetla za vožnju također može optimizirati svjetlosni konus za čitav niz uvjeta vožnje - na primjer, za vrijeme vožnje u gradu, preko regionalnih prometnica i na autocesti ili pri lošem vremenu.

Dimenzije našeg testnog modela Defender 110 su sljedeće: duljina 4758 mm (5018 mm s rezervnim kotačem montiranim na stražnjim vratima), širina tijela karoserije 1996 mm (2105 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1967 mm, međuosovinski razmak 3022 mm. Rekli smo već i da mu je prednji prevjes kraći i iznosi 845 mm, dok mu je stražnji, ako uzmemo u obzir samo karoseriju, bez rezervnog kotača, 891 mm. Što se tiče terenskih kutova, novi Defender 110 podjednako je impresivan; prilazni kut mu je 30,1 stupnjeva (38° pri off-road visini), silazni kut 37,7° (40°), pregibni kut 22° (28°). Ove prve vrijednosti smo uzeli pri svakodnevnoj cestovnoj visini od podloge, koja iznosi 218 mm, a druge vrijednosti u zagradi se odnose na off-road visinu od podloge koja se podiže zahvaljujući podesivom zračnom ovjesu na 291 mm. Dubina vodene prepreke koju Defender 110 bez dodavanja posebnog usisnog 'snorkela' može savladati je 900 mm. Treba reći i da su na našem testnom modelu bili kotači od lake legure Style dimenzija 8.5J x 20". Na njima su bile cestovne gume Pirelli Scorpion Zero All Season dimenzija 255/60R20. Kad smo već kod ovih guma, one su cjelogodišnjeg tipa s oznakom M+S (blato i snijeg), pa ako pratite izvještaje s testiranja cjelogodišnjih guma kao takvih, vidjet ćete da je ovaj tip guma uglavnom kompromis između dobrih ljetnih i dobrih zimskih. Naravno, s ovim gumama se svakako nećete ni upuštati u neke ekstremne terenske vožnje. Ipak, daleko od toga da se i s njima nećete moći voziti laganijim terenom. S druge strane, njihova efikasnost prilikom brže vožnje autocestom ili gradskim prometnicama nije upitna.

Težina naše 110-tke s pet sjedala je 2323 kilograma, a što se tiče utovarnog prostora, naša 110-tka s pet sjedala ima volumen od 1075 litara iza stražnjih sjedala, a kada su preklopljeni nasloni u omjeru 40/20/40, onda volumen raste do čak 2380 litara. Ne brinite, u 110-tki svakako nećete imati problema s nedostatkom prtljažnog prostora. Maksimalni kapacitet korisne nosivosti je do 900 kg, statička nosivost krova do 300 kg (dinamička do 168 kg), kapacitet vuče prikolice do 3500 kg.

Novi Defender je postavljen na Land Roverovoj platformi D7x, pri čemu 'x' označava - ekstremno. Proizvođač tvrdi da je to najčvršća struktura karoserije koju su proizveli. Iako je riječ o prepravljenoj verziji postojeće modularne arhitekture tvrtke, opisana je kao 95 posto nova. Aluminijska konstrukcija dizajnirana je da prihvati elektrificirane, ali ne i u potpunosti električne pogonske sklopove.

Unutrašnjost novog Defendera

Za razliku od onoga na što smo već bili naviknuti kod starijih generacija Defendera, unutrašnje uređenje naše testne verzija posve je drugačije, rekli bismo da sada ono ima i mnogo toga od luksuznijih izvedbi Ranger Rovera. Značajke prilagođene korisniku uključuju praktične elemente i napredne tehnološke inovacije. Izdržljive gumene podne obloge predstavljaju zaštitu od prolijevanja do kojih dolazi tijekom svakodnevnih pustolovina i ekspedicija na koje idete jednom u životu - za čistu unutrašnjost potrebni su tek četkanje ili brisanje.

Prvo na što su mnogi nenaviknuli svakako je izvanredno visok, rekli bismo dominantan položaj sjedenja. Sjedala su izuzetno udobna, a leđni dio prednja dva sjedala je i dovoljno dobro profiliran, pa ćete i nakon nekoliko stotina kilometara vožnje izaći iz Defendera prilično odmorni. Kolo volana s četiri kraka ima lijepi presjek i izveden je u ugodnom kožnom materijalu, a može se podesiti i po visini, ali i po dubini. Na sebi ima, već uobičajeno za moderne automobile, i praktične kontrole.

10-inčni digitalni ekran namjerno nije integriran u središnju konzolu, ali to ovom terencu i nije nedostatak. Ekran također prikazuje Land Roverov informacijsko-zabavni sustav nove generacije, nazvan Pivi Pro. Kaže se da je prilagođeniji i intuitivniji (to je odgovor na kritike prethodne tehnologije Jaguar Land Rovera) i zahtijeva do 50 posto manje ulaza za obavljanje učestalijih zadataka nego prije. Ažuriranja sustava može se obavljati i bežičnim putem.

Potpomognutoj ugrađenom rezervnom baterijom, pokretanje navigacije trajat će samo nekoliko sekundi dok struktura menija koja se lako prati osigurava da kupci mogu obavljati najčešće zadatke izravno s početnog zaslona, ​​smanjujući ometanje vozača. Lako prilagođeni i redizajnirani izgled smanjuje broj koraka u prosjeku za 50 posto u odnosu na prethodne sustave i uključuje punjenje bežičnih uređaja i Apple CarPlay i Android Auto za intuitivnu integraciju pametnih telefona. Njegova tehnologija Bluetooth može se istovremeno povezati s dva pametna telefona.

Novi navigacijski sustav koristi algoritme samoučenja i dinamičko navođenje kako bi optimizirao usmjeravanje, dok Smart Voice Guidance čak zna otkazati audioupute kada vozači putuju u poznatom okruženju. Karte će uvijek biti ažurirane zahvaljujući SOTA tehnologiji. U kombinaciji s 12,3-inčnim interaktivnim zaslonom vozača, napredni sustav pruža 3D mapiranje visoke razlučivosti unutar instrumentacije, a središnji zaslon osjetljiv na dodir ostaje slobodan za upravljanje ostalim aplikacijama.

Značajno je i to da ručica mjenjača smještena visoko na prednjoj konzoli (Defender nije dostupan s ručnim mjenjačem) ostavlja prostor za opcionalno centralno pomoćno sjedalo, kao što je to viđeno na najranijim Land Roverima. To znači da se Defender 110 može isporučiti kao vozilo s pet, šest ili 5 + 2 sjedala. U svakom slučaju, naša testna verzija s pet sjedala je ugodan i zanimljiv putnički prostor u kojem će se petero odraslih jako lijepo moći smjestiti i otputiti na duže putovanje.

Što se tiče sustava sigurnosti, naša je verzija imala opcijski Driver Assist Pack, koji uključuje pomoć pri mrtvom kutu Blind Spot Assist, Clear Exit Monitor, Adaptive Cruise Control, Rear Pre-collision Assist i Rear Traffic Monitor. Imali smo i opcijski paket Comfort and Convenience Pack, koji uključuje Premium osvjetljenje unutrašnjosti, prednji središnji hlađeni pretinac, izvrstan Meridian™ Sound System te bežično punjenje uređaja.

Tu je bila i opcijska dodatna oprema Towing/touring Pack, koja uključuje All Terrain Progress Control (ATPC), Terrain Response 2, Configurable Terrain Response, elektronski zračni ovjes, Adaptive Dynamics, električno aktivirana vučnu kuku, Advanced Tow Assist te automatsko podešavanje visine svjetlosnog snopa. Isto tako, tu je bio i opcijski paket za hladne vremenske uvjete Cold Climate Convenience Pack, koji uključuje grijano vjetrobransko staklo, grijane mlaznice za pranje, električno pranje prednjih svjetala i grijani upravljač. A svakako jedno od sjajnih rješenja je i unutrašnji retrovizor ClearSight, koji prikazuje sliku iza vozila u digitalnom obliku ukoliko bi vam zasmetala odrasla osoba smještena u drugom redu sjedala, ali i moguća prtljaga.

Ovaj model mehanički je pojačan stalnim pogonom na sva četiri kotača, izborom neovisnog zračnog, kao u našem slučaju, ili jednostavnijeg opružnog ovjesa, dvostrukim stupnjem prijenosa (reduktor), blokadom središnjeg diferencijala i aktivnom blokadom stražnjeg diferencijala.

Pomažući terenskoj vožnji, Defender ima takozvani Configurable Terrain Response koji koristi elektronička pomagala različitog intenziteta, u skladu s različitim uvjetima ili koja se mogu ostaviti na automatskim postavkama. Postoje i tri razine osjetljivosti papučice za gas i mjenjača s ciljem povećanja vozačeve kontrole upravljanja.

Ostala tehnologija za pomoć pri vožnji izvan prometnica uključuje Land Rover's ClearSight Ground View, koji na središnjem zaslonu osjetljivom na dodir prikazuje područje ispod poklopca motora i ispred prednjih kotača, pomoć pri pokretanju vožnje uzbrdo (Hill Launch Assist) i poboljšano držanje u vožnji nizbrdo (Enhanced Hill Hold).

Pogonski sklop D240 s 240 KS

Što se motora tiče, novi Defender ima na raspolaganju četiri motora Ingenium: tri četverocilindrična i šesterocilindrični motor. Isto tako, proizvođač Jaguar Land Rover se obvezao ponuditi i hibridnu plug-in varijantu 'stodesetke' od listopada 2020. Naša testna verzija je imala dvolitreni 2.0 SD4 (D4H) sa sekvencijalnom twin turbo tehnologijom Common Rail s direktnim ubrizgavanjem goriva. Njegova snaga je 240 KS (177kW) pri 4000 okr./min., uz najveći okretni moment, izuzetno lijepih 430 Nm pri 1400 okr./min. Snaga se na sva četiri kotača prenosi 8-brzinskim automatskim mjenjačem, a naša testna verzija ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,1 sekundu uz krajnju brzinu od pristojnih 188 km/h. Proizvođač navodi kombiniranu prosječnu potrošnju goriva od 8,9 litara na 100 km (WLTP) te emisiju CO₂ od 234 g/km po WLTP ekvivalentnoj ocjeni.

Svima onima koji su imali prilike voziti stari 2,7TDV6 motor sa 190 KS u npr. starijem modelu Range Rover Sport ovaj će novi motor u Defenderu biti pravo 'otkrivenje', jer njegova snaga i agilnost doista su na vrlo visokoj razini. Snage neće nedostajati, bez obzira na uvjete vožnje. Prosječna potrošnja goriva je isto tako, rekli bismo, zanemariva, ako uzmemo u obzir da se radi o gotovo 2,5 tona teškom vozilu koje se baš i ne može pohvaliti nekim sjajnim aerodinamičnim karakteristikama (otpor zraka je od 0,39). No tko bi zapravo i očekivao nešto drugo od ovakvog, pa skoro klasičnog terenskog oblika vozila?

Treba reći da je novi Defender izvrstan automobil za duga putovanja, pogotovo na autocesti, na kojoj izvrsno leži, a njegov ovjes je svakako jako, jako udoban. Dovoljno tvrd za brže manevarske reakcije, a opet jako udoban. Dizajnerski izvana, za sve one koji vole takav oblik terenskog vozila, Defender 110 je pun pogodak.

Što se cijene tiče, novi Defender 90 s dizelskim motorom kreće s 525.175 kuna, a model Defender 110 s dizelskim motorom kreće s 577.375 kuna. Benzinske izvedbe kreću od 558.040 kuna za model 90, a od 611.570 kuna za model Defender 110. Naša testna izvedba Defender 110 2.0 D 240 KS 4WD A8 stoji s dodatnom opremom (Comfort and Convenience Pack, Driver Assist Pack, Towing/touring Pack, Cold Climate Convenience Pack, Panoramski krov, Privatna stakla straga, Crni krovni nosači, Električni zračni ovjes, ClearSight unutrašnji retrovizor) ukupno 853.000 kuna (uključeni PPMV i PDV).

  • +68
Land Rover Defender 110 2.0 D 240 KS 4WD A8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.