Vision FK

[FOTO/VIDEO] Hyundai predstavio hibridni koncept u kojem svoje prste ima i Rimac: Donosimo sve detalje

08.09.2021 u 10:09

Bionic
Reading

Hyundai Grupa predstavila je Vision FK, konceptni hibridni sportski automobil na vodikov pogon s maksimalnom snagom većom od 500 kW (680 KS), a u njegovoj izradi sudjelovala je i naša tvrtka Rimac

Hyundai Motor Company na Međunarodnom salonu automobila IAA Mobility 2021 u Münchenu (od 6. do 12. rujna) najavio je obvezu postati neutralan prema ugljiku do 2045. u svojim proizvodima i globalnim operacijama. Drugim riječima, korejski se proizvođač obvezuje smanjiti emisije ugljika 75 posto ispod razine 2019. do 2040.

Integrirana strategija Hyundaija za postizanje ugljične neutralnosti počiva na sljedeća tri stupa: čista mobilnost, platforme sljedeće generacije i zelena energija. Hyundai na ovogodišnjoj izložbi IAA prikazuje svu širinu svoje ponude elektrificiranih vozila i najnovija rješenja za napredak s pozitivnom energijom.

Stup 1: Čista mobilnost

Od prvog predstavljanja svog konceptnog vozila EV 1991. godine Hyundai Motor napredovao je prema smanjenju ugljika svojim vodstvom u čistoj mobilnosti.

Hyundai Motor obvezuje se postupno povećavati udio u prodaji vozila s nultom emisijom (Zero Emission Vehicle - ZEV) u nadolazećim godinama. Do 2030. Hyundai ima cilj osigurati 30 posto svoje globalne prodaje vozila sa ZEV-ovima, a do 2040. tvrtka očekuje da će električna vozila na baterije (Battery Electric Vehicle - BEV) i električna vozila na gorivne ćelije (Fuel Cell Electric Vehicle - FCEV) činiti 80 posto ukupne prodaje voznog parka.

Po regijama, Hyundai Motor planira ponuditi samo ZEV-ove automobile u Europi, počevši od 2035. Do 2040. postupno će ukinuti sva vozila koja koriste fosilna goriva na velikim tržištima, podržavajući prijelaz na čistu mobilnost.

Električna vozila na baterije (BEV)

U kolovozu 2020. Hyundai Motor lansirao je novu marku IONIQ za namjenske BEV-ove, signalizirajući svoju predanost eri elektrificirane mobilnosti. Kasnije te godine Hyundai Motor Group, krovna kompanija Hyundai Motor Company, predstavila je svoju električno-globalnu modularnu platformu (E-GMP) za namjenske BEV-ove.

Hyundai IONIQ 5, koji je lansiran u veljači 2021. godine, prvi je BEV marke izgrađen na E-GMP-u. IONIQ 5 je postavio novo mjerilo za redefiniranje načina života električne mobilnosti s održivim i inovativnim značajkama, kao što su 400 V i 800 V više punjenja i Vehicle-to-Load (V2L).

Sljedeći Hyundaijev posvećeni BEV bit će IONIQ 6, a koji crpi inspiraciju iz koncepta Prophecy EV izloženog na sajmu IAA 2021. IONIQ 6 ponudit će BEV iskustva s naglaskom na prilagođena, ekološki prihvatljiva rješenja koja se mogu uklopiti u svaki stil života.

Električna vozila s gorivnim ćelijama (FCEV)

Grupa je upravo predstavila svoju viziju buduće vodikove mobilnosti u nekoliko aplikacija za vozila, od pomoći u hitnim slučajevima i spašavanja do autonomnog prijevoza kontejnera i sportskih automobila visokih performansi.

Hyundai Motor ulaže u tehnologiju vodikovih gorivnih ćelija više od 20 godina. Godine 2013. lansirao je ix35, prvi masovno proizvedeni FCEV na svijetu, a nakon njega NEXO, prvi namjenski SUV na vodikov pogon, 2018. Prošle godine tvrtka je isporučila XCIENT Fuel Cell, prvu masovno proizvedenu električnu ćeliju na gorivne ćelije za teški kamion, kupcima u Švicarskoj. Hyundai je nedavno predstavio svoj autobus Elec City Fuel Cell u Münchenu, a vozilo je sada u fazi testiranja u Europi.

Treba reći i da će nakon upravo održanog globalnog internetskog foruma Hydrogen Wave Grupa predstaviti svoje planove za energiju vodika i globalno vodikovo društvo na izložbi 'Hydrogen Village' (HydroVILLE) u Goyangu u Koreji od 8. do 11. rujna. Grupa je predstavila niz novih sustava gorivih ćelija, uključujući novi prototip snopa gorivnih ćelija treće generacije. Godine 2023. Hyundai će predstaviti sljedeći model NEXO-a i višenamjenskog vozila na vodikov pogon (MPV), a planira lansirati veliki SUV pogonjen gorivnim ćelijama nakon 2025. godine.

Predstavljene su dvije verzije napajanja gorivne ćelije treće generacije: 100 kW i 200 kW. Sklop od 100 kW smanjen je za zapanjujućih 30 posto, što ga čini 70 posto većim od snopa sadašnje generacije kako bi ga bilo lakše primijeniti na različite vrste vozila i primjene. Verzija od 200 kW dizajnirana je za primjenu u komercijalnim vozilima i po veličini je slična trenutnom NEXO sustavu, ali se izlazna snaga udvostručila.

Za snop gorivnih ćelija druge generacije lansiran 2018. godine tvrtka je postigla 5000 sati i 160.000 kilometara korištenja, što je slično jamstvu za ICE vozilo. Za razvoj treće generacije gorivih ćelija cilj je poboljšati trajnost za 50-100 posto. Paketi visoke izdržljivosti za gospodarska vozila postići će 500.000 kilometara dometa vožnje. Nadalje, cijena gomile gorivnih ćelija treće generacije dramatično će se smanjiti - s projekcijama naviše za više od 50 posto - što će biti ključni faktor za postizanje pariteta troškova FCEV-ova s BEV-ovima do 2030. godine.

  • +12
Hyundai na IAA Mobility 2021 u Münchenu predstavio tri stupa ugljične neutralnosti Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motor Group

S fleksibilnošću i modularnošću u svojoj osnovi, sustav treće generacije također se može primijeniti u različitim aplikacijskim oblicima. Novi ‘Modul pogonske jedinice’ može ponuditi niz izlaznih snaga od 500 kW do 1 MW slaganjem modularnih jedinica od 100 kW, što je idealno za uporabu kao sustav napajanja u nuždi za velike brodove ili IT tvrtke.

Hyundai Motor će također svojim pogonskim sklopovima s gorivnim ćelijama osigurati sve vrste flota za mobilnost i druga područja života.

Hyundai Vision FK koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai Motor Group

Koncept Vision FK

Tehnologija gorivih ćelija jednako je primjenjiva u vozilima visokih performansi. U tom smislu, Grupa je predstavila konceptni hibridni sportski automobil na vodikov pogon, nazvan Vision FK. S maksimalnom snagom od preko 500 kW (680 KS), koncept Vision FK može ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde. Kombinirajući pretvarač energije gorivnih ćelija s plug-in pogonom velike snage, pogonom na stražnje kotače, Vision FK nastoji postići domet viši od 600 km.

Zanimljiva je i činjenica da je ovaj hibridni koncept izgrađen u partnerstvu s našom tvrtkom Rimac, jer je prije koju godinu upravo korejski proizvođač Hyudai uložio oko 90 milijuna dolara u hrvatsku start-up tvrtku. Iako je Hyundai objavio video s ovim konceptnim vozilom u maskirnim bojama, moglo bi se zaključiti da je prikazano vozilo zapravo prerađena Kia Stinger. No za više detalja ćemo još malo morati pričekati.

Stup 2: Platforme sljedeće generacije

Hyundai Motor poduzeo je ogromna ulaganja u području transportnih platformi sljedeće generacije. To uključuje inovativni skup mogućnosti mobilnosti za prijelaz od točke A do B, poput UAM-a i autonomnih vozila, nudeći veću slobodu kretanja bez ugljičnog otiska. Ove platforme također su u skladu s vizijom tvrtke Progress for Humanity i pokazuju posvećenost Hyundaija poboljšanju urbanog življenja za buduće generacije.

Robotaksi baziran na modelu IONIQ 5

Hyundai Motor pruža prvi pogled na revolucionarni modeli robotaksija, o čemu smo nedavno i mi pisali, na sajmu IAA Mobility 2021. Hyundai je surađivao s Motionalom, globalnim liderom u tehnologiji bez vozača, na razvoju vozila za autonomnu vožnju SAE Level 4 temeljenog na modelu IONIQ 5.

S naprednim paketom senzora priključenim na najnoviji posvećeni Hyundaijev model BEV, robotaksi ima dizajn zasnovan na tehnologiji koji slavi inovaciju koja stoji iza autonomnog rada. Vozilo će imati sučelja usmjerena na vozača kako bi putnicima omogućila intuitivnu interakciju s vozilom tijekom vožnje. Motional će početi prevoziti putnike u robotaksiju kada pokrene svoju uslugu bez vozača 2023.

Gradska zračna mobilnost (UAM)

Na sajmu CES 2020 Hyundai je predstavio konceptni model UAM, S-A1, koji se razvija na temelju četiri načela: sigurna, tiha, pristupačna i rješenja usmjerena na putnika. Hyundai Motor namjerava lansirati potpuno električni model UAM-a optimiziran za unutargradske operacije 2028. godine. 2030-ih tvrtka planira pokrenuti regionalnu zračnu mobilnost koja povezuje susjedne gradove.

3. stup: Zelena energija

Ugljično neutralna strategija Hyundai Motora nadilazi prijelaz na ZEV-ove. Cilj mu je pružiti čistija i zelenija energetska rješenja za sve. To uključuje ne samo korištenje obnovljive energije u proizvodnim pogonima tvrtke, već i dugoročna ulaganja u buduće tehnologije, kao što je zeleni vodik temeljen na obnovljivoj energiji, sustav za skladištenje energije iz baterije (Vehicle-to-grid ili V2G) i sustav skladištenja energije drugog vijeka baterije (Second Life Battery Energy Storage System - SLBESS ).

Zeleni vodik

Očekuje se da će tzv. zeleni vodik dobiven elektrolizom vode nastale niskougljičnim izvorima energije značajno smanjiti emisiju ugljika. Hyundai Motor je uložio u globalne startupove, poput H2Proa, kako bi surađivali na polju zelenog vodika. Nadalje, Hyundai planira uspostaviti infrastrukturu zelenog vodika u zemljama s jakom vladinom podrškom i obilnim obnovljivim izvorima energije.

Smanjenje ugljika u proizvodnim pogonima

Hyundai Motor provodi brojne aktivnosti kako bi smanjio količinu ugljika i drugih emisija stakleničkih plinova koje proizvode njegovi proizvodni procesi. Radnje tvrtke uključuju nastavak aktivnosti na smanjenju energije i izgradnju ekološki prihvatljivih postrojenja pretvarajući ih u obnovljive izvore energije poput fotonaponske energije.

U srpnju se Hyundai Motor udružio s ostalim podružnicama Hyundai Motor Grupe kako bi se pridružio RE100 Climate Group, globalnoj inicijativi posvećenoj prelasku na potpuno obnovljivu energiju. Prema toj obvezi, češka tvornica Hyundai Motor Manufacturing Češka bit će prva tvornica tvrtke koja će 2022. u potpunosti pretvoriti potrošnju električne energije u obnovljivu energiju. Tvrtka ima za cilj zadovoljiti potrebe za električnom energijom više od 90 posto svojih globalnih operacija s obnovljivom energijom do 2040. godine. Hyundai se obvezuje da će svoje cjelokupno globalno poslovanje napajati samo obnovljivom energijom do 2045.

Vozilo-mreža (V2G)

V2G je najnovija tehnologija koja omogućuje vraćanje energije iz električne energije u električnu mrežu. Omogućuje učinkovito upravljanje potražnjom za energijom, osobito u vrijeme najvećih vršnih opterećenja, čime se smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

Hyundai trenutno provodi nekoliko pilot programa V2G s različitim dionicima na tržištu. Tvrtka planira implementirati V2G funkciju u svoje nadolazeće BEV modele.

Sustav skladištenja energije drugog vijeka baterije (SLBESS)

Hyundai Motor također nastoji obnoviti i transformirati istrošene baterije u novi posao sustava za skladištenje energije. Hyundai trenutačno surađuje s raznim lokalnim energetskim partnerima na provedbi pilot projekata za komercijalnu ponovnu uporabu baterija za električni pogon. Također, tvrtka bi trebala sljedeće godine testirati aplikaciju SLBESS male veličine u Njemačkoj.