PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Hyundai predstavio novu Konu N; prvi SUV koji se pridružio N obitelji

28.04.2021 u 08:19

Bionic
Reading

Konu N pokreće 2-litreni T-GDI motor s turbopunjačem, snage 280 KS i 392 Nm, a ubrzanje pomoću funkcije Launch Control od 0 do 100 km/h iznosi 5,5 sekundi uz krajnju brzinu od 240 km/h

Hyundai Motor predstavio je potpuno novu Konu N, urbani kompaktni 'vrući SUV' koji kombinira uzbudljive performanse i uravnoteženo svakodnevno iskustvo vožnje. To je prvi SUV koji se pridružio postavi marke N, a izdvaja ga SUV tip karoserije uparen s moćnim, N specifičnim karakteristikama vožnje.

Prema Hyundaiju, potpuno nova Kona N kombinira iskustvo zabave u vožnji i svestranost SUV-a: vozači će cijeniti njegov snažan motor i emocionalno zvučno iskustvo, a istovremeno će imati koristi od savršene veličine i praktičnosti za urbani život, uključujući opsežan popis sigurnosnih značajki. Potpuno nova Kona N svidjet će se aktivnim kupcima koji traže vozilo visokih performansi koje odgovara različitim potrebama različitih životnih stilova, uključujući uzbudljivo iskustvo na stazi.

Hyundai Kona N Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Ovaj model je razvijen kako bi kupcima pružio beskompromisne performanse uz filozofiju zabave u vožnji marke N, zajedno s osnovnim SUV vrijednostima udobnosti, praktičnosti i sigurnosti. Najnoviji član marke N dolazi s četverocilindričnim 2.0 T-GDI motorom snage 280 KS i vrlo prepoznatljivim, sportskim dizajnom. Razne značajke nadahnute motorsportom doprinose svestranom dinamičnom iskustvu vožnje. Uključuju lagane 19-colne kovane aluminijske naplatke, posebna sportska sjedala i emocionalno zvučno iskustvo. 8-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (N DCT) omogućuje još sportskiji karakter visokih performansi.

Potpuno nova Kona N dolazi s nizom funkcionalnosti visokih performansi: elektroničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem (e-LSD), a različiti načini elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) optimizirani su za poboljšanje vožnje u zavojima. Traction Mode osigurava da se prianjanje može uspostaviti u različitim uvjetima na cesti, dok N Grin Control System nudi pet načina vožnje na svim N modelima (Eco, Normal, Sport, N i Custom) doprinose njegovom svakodnevnom karakteru sportskog automobila. Konačno, značajke poput Launch Control ili Creep Off osiguravaju punu sposobnost na stazi.

  • +8
Hyundai Kona N Izvor: Promo fotografije / Autor: Hyundai

Kona N dizajn omogućuje snažnu prisutnost na cesti

Potpuno novi Kona N 'vrući je SUV', čiji izgled jasno govori o snažnoj prisutnosti i zabavi u vožnji. Kombinira moderan dizajn novog osnovnog automobila Kona s odvažnim i dinamičnim jezikom N modela. S duljinom od 4215 mm, širinom od 1800 mm i visinom od 1565 mm, potpuno nova Kona N duža je za 10 mm od serijskog modela i jednako dugačka kao nova sportska verzija Kona N Line. S 2600 mm, međuosovinski razmak u usporedbi s osnovnim automobilom ostaje nepromijenjen. Ukupno 361 litra prostora za odlaganje podržava niz aktivnosti na otvorenom. Dizajnirani s naglaskom na maksimalno smanjenje težine i visoku čvrstoću, lagani kovani aluminijski naplatci od 19 cola daju sjajan stav i vrlo sportski izgled.

Vanjski dizajn

Vanjski dizajn sadrži diskretne elemente dizajna s ekskluzivnim N crvenim naglascima. Kombinacija boja karoserije i 19-colnih kotača pruža Koni N široki, samouvjereni stav. Blatobrani u boji vozila u međuvremenu ističu bogati volumen mišićavog tijela B-SUV-a, dajući Koni N spušteni izgled. Ekskluzivni dizajn prednje maske, s mrežom, integriranim N logotipom i agresivnim svjetlosnim potpisom nove Kone, upotpunjuju moćan izgled vozila sprijeda. Hyundai amblem u tamno satenskoj sivoj boji pomaknut je dolje s poklopca motora da bi spustio prednju žarišnu točku.

Sa strane se može primijetiti kako je potpuno nova sportska silueta Kone N naglašena niskom visinom vožnje. Nekoliko drugih nagovještaja dizajna ukazuje na to da je riječ o modelu Hyundai N visokih performansi, uključujući N ekskluzivne kovane kotače s tamno satenskom sivom bojom i crvenim kočionim čeljustima, logotipom N na poklopcu kotača i ekskluzivnim bočnim pragom u crvenoj boji s ugraviranim N logom.

Straga, veliki dvokrilni krovni spojler dominira pogledom, pružajući potrebnu ravnotežu kako bi automobil ostao na cesti. Može se primijetiti i ikonično trokutasto treće kočiono svjetlo. Crvena linija naglaska i dva velika okrugla završetka ispuha dodatno ističu duh performansi.

Za lansiranje potpuno nove Kone N, Hyundai je razvio novu vanjsku boju: plavu Sonic Blue. Sonic Blue boja je negdje između bijele i svijetlo sive, zatamnjena s Performance Blue. Razvijena je kako bi bio optimiziran za SUV tip karoserije, a pritom se i dalje referira na namjensku Hyundaijevu Performance Blue boju. Ekskluzivna nova N SUV boja nadopunjuje i kontrastira s ostalim crvenim, tamno sivim i sjajnim crnim vanjskim elementima dizajna, dajući posve novoj Koni N sportski novi izgled. Kon N dostupan je i u izvedbi Performance Blue, koja je ekskluzivna za N modele.

Dizajn interijera

Iznutra, potpuno nova Kona N nudi izgled i dojam orijentiran na performanse optimiziran za vožnju visokih performansi. Opremljen je visokokvalitetnim materijalima i metalnim pedalama. Jedna od značajki koja se ističe je N-ekskluzivni sportski upravljač, koji ima dizajn optimiziran za savršeno držanje i raspored gumba neophodnih za dinamičnu vožnju. Dvije prilagodljive N tipke na upravljaču omogućuju mapiranje bilo koje vrste unaprijed postavljenih postavki prema individualnim potrebama za još veću jednostavnost upravljanja, a mjenjači s veslima omogućuju vozaču da prebaci stupanj prijenosa bez skidanja ruku s volana.

Ručna kočnica ima protukliznu perforiranu kožu i deblje područje hvatanja za sigurnije kočenje. Kupci će također primijetiti ekskluzivnu izvedbu Blue Blue, kao i N logotipe u cijelom automobilu: na stupnju prijenosa, ručnoj kočnici, vratima i sjedalima.

Potpuno nova KONA N dostupna je u ekskluzivnom paketu N boja koji sadrži jednobojna crna sjedala sa platnom, kožom ili antilopnim sportskim sjedalima s izraženim bočnim podupiračima za izvrsnu bočnu potporu. Sve tri vrste sjedala dolaze sa standardnim grijanim prednjim sjedalima i opcionalno grijanim stražnjim sjedalima, a obloga od antilopa dodatno dolazi sa standardnim električno podešavanim sjedalima, što nije obavezno za tkaninu i kožu. Sjedala od antilopa dodatno se isporučuju sa ventiliranim prednjim sjedalima za dodatnu udobnost, što je također neobavezno za kožu.

Pogonski sklop Kone N

Potpuno novu Konu N pokreće 2,0-litreni T-GDI motor s turbopunjačem, snage 280 KS i maksimalnog okretnog momenta 392 Nm. Odlikuje se ravnomjernom snagom koja pruža više okretnog momenta i snage pri srednjim i velikim brzinama okretaja. Nova veća količina okretnog momenta koristi više potencijala motora u svakodnevnim situacijama u vožnji. Nova karakteristika snage motora također poboljšava ubrzanje u srednjem i velikom broju okretaja te dosljedno pruža visoke performanse, čak i u raznim vanjskim temperaturnim uvjetima. Ubrzanje s Launch Control funkcijom od 0 do 100 km/h je 5,5 sekundi, a krajnja brzina 240 km/h.

Potpuno nova Kona N dostupna je s N DCT, 8-stupanjskim, 'mokrim' mjenjačem s dvije odvojene spojke za bolje ubrzanje i brže prebacivanje u viši stupanj prijenosa. Spojke ovoga tipa dodatno osiguravaju bolje hlađenje. Hyundaijeva tehnologija N DCT prvi je put ponuđena u Veloster N, modelu dostupnom u Sjevernoj Americi i Koreji, a u novi Hyundai i30 N došla je zbog vrijednih povratnih informacija Hyundai N zajednice. U slučaju potpuno nove Kone N, Hyundai je odredio da svi primjerci budu s N DCT mjenjačem.

N DCT omogućuje tri ekskluzivne funkcije visokih performansi koje će zasigurno izmamiti vozačevo lice: N Power Shift, N Grin Shift i N Track Sense Shift. Te značajke poboljšavaju mogućnosti automobila korištenjem namjenskog upravljanja 'logikom pomaka'.

Za razliku od tradicionalnog vozila s automatskim mjenjačem, u vozilima Hyundai s N DCT, vozač može odabrati isključivanje Creep Off. Kad je funkcija 'puzanja' isključena i kada je automobil u stupnju prijenosa D, automobil automatski ne kreće kad se papučica kočnice otpusti. Ovisno o vozaču, ova značajka za stazu također može biti korisna za poboljšanje udobnosti i praktičnosti. Način Creep Off može se aktivirati ili deaktivirati putem N prilagođenih postavki.

Potpuno nova Kona N s N DCT također nudi vozačima mogućnost prebacivanja u ručni način rada pomoću mjenjača s polugicama na kolu volana ili ručicom mjenjača. Memorijska logika će spriječiti automatsko prebacivanje prijenosa kada se dostigne ograničenje broja okretaja. Na taj način ručna kontrola omogućuje vozaču da održava visoke okretaje kada je to potrebno za još sportskije iskustvo vožnje.

Za emocionalnije iskustvo vožnje, sportski zvuk motora iz ispušnih cijevi i usisa podržan je elektroničkim generatorom zvuka (Electronic Sound Generator - ESG) na karoseriji. U kabini, u podnožju vjetrobranskog stakla, generator zvuka motora pruža dodatnu akustičnu dramu koja odgovara raspoloženju vozača. Varijabilna kontrola prigušivača također pridonosi savršenom zvuku ispušnih plinova koji pruža savršeno iskustvo vožnje. Sustav varijabilnih ispušnih ventila standardno (Variable Exhaust Valve System) dolazi s potpuno novom Konom N.

Kao i kod ostalih Hyundai N modela, potpuno nova Kona N je opremljena Launch Control-om, koji pomaže automobilu da krene iz mjesta u suhim uvjetima poput profesionalnog vozača utrke. To čini kontrolirajući zakretni moment motora pri kretanju.

Poboljšane značajke vožnje i upravljanja za beskompromisnu vožnju SUV-a

Uz svoje trkaće mogućnosti, potpuno nova Kona N u srcu je još uvijek SUV. Opsežan popis karakteristika vožnje i upravljanja rezultira beskompromisnim sposobnostima vožnje SUV-a. S posebno razvijenim 235/40R19 Pirelli P-Zero gumama visokih performansi koje pružaju maksimalno prianjanje postavljeno na lagane 19-colne kovane aluminijske naplatke, 'vrući SUV' nudi izvrsne performanse na raznim površinama. Za dodatnu sigurnost dodan je sustav kočenja visokih performansi koji pruža stabilnost u promjenjivim uvjetima vožnje. U njemu povećane prednje i stražnje disk kočnice unose dodatni zrak kroz povećane usisne otvore s obje strane prednjeg odbojnika automobila za poboljšanu funkciju hlađenja. Primjena materijala čeljusti s visokim trenjem, vodilice donjeg kraka i toplinskog štita maksimiziraju performanse kočnica boljim hlađenjem i velikom izdržljivošću topline.

Pasivna sigurnost povećana je zahvaljujući poboljšanoj krutosti tijela potpuno nove Kone N. Potpuno nova Kona N opremljena je elektronički kontroliranim ovjesom (ECS) za kontrolu sile prigušenja, što dodatno poboljšava upravljivost i stabilnost. Za maksimalan osjećaj staze, elektronička kontrola stabilnosti (ESC) može se isključiti.

Uz to, Sustav kontrole proklizavanja (TCS) kontrolira pogonsku silu iza kotača u skladu s uvjetima vožnje kako bi maksimizirao vuču i smanjio proklizavanje u terenskim uvjetima.

U međuvremenu, N Corner Carving diferencijal, elektronički kontrolirani diferencijal s ograničenim proklizavanjem (e-LSD), omogućuje izvrsne performanse u zavojima. Ova značajka omogućuje kotačima da se okreću različitim brzinama primjenjujući različite količine okretnog momenta, ovisno o prijenosu tereta s unutarnjeg na vanjski kotač prednje osovine. To smanjuje klizanje kotača u određenim uvjetima i minimalizira podupravljanje u zavojima

Hyundai N modeli nude novu razinu preciznosti i odziva u upravljanju, pružajući veliku vrijednost vozaču: potpuno nova Kona N poboljšava svoj osnovni automobil specifičnim sustavom servo upravljača (R MDPS) ugrađenim u stalak i većim kapacitetom , povećana krutost i niži omjer upravljanja.

Uz to, N Power Sense osovina sprijeda u kombinaciji sa stražnjim ovjesom s više karika pruža povećanu krutost za poboljšane performanse vožnje i upravljanja.

Napredne sigurnosne značajke za svakodnevnu vožnju

Kao i kod novog osnovnog automobila, nova Kona N dostupna je s opsežnim popisom Hyundai SmartSense značajki aktivne sigurnosti i praktičnosti za dodatni mir. Ovo je važan aspekt svakodnevnog stupa sportskog automobila tvrtke KONA N jer model čini sigurnijim i praktičnijim u svakodnevnim situacijama vožnje. Sustavi poput upozorenja na stražnja sjedala i upozorenja na siguran izlaz posebno doprinose zaštiti svih putnika.

Potpuno nove značajke aktivne sigurnosti KONA N Hyundai SmartSense: Pomoć pri izbjegavanju sudara na slijepo (BCA); Pomoć za izbjegavanje sudara u stražnjem poprečnom prometu (RCCA); Pametni tempomat (SCC); Vodeće upozorenje za napuštanje vozila (LVDA); Pomoć pri zadržavanju traka (LKA); Pomoć pri praćenju traka (LFA); Inteligentno upozorenje na ograničenje brzine (ISLW); Upozorenje na siguran izlaz (SEW); Upozorenje o stražnjem sjedalu (RSA); Pomoć pri izbjegavanju sudara prema naprijed s otkrivanjem vozila, pješaka i biciklista (FCA); Pomoć za duga svjetla (HBA); Upozorenje vozača (DAW). Tu je i eCall funkcija.

Tehnologija i povezanost

Tehnologija i oprema za povezivanje u potpuno novoj Koni N usredotočena je na poboljšanje svih doživljaja vožnje. Performance Head-Up Display (HUD) projicira informacije o vozilu na prozirni zaslon. Omogućuje vozaču da vidi relevantne informacije o navigaciji, sigurnosti i vožnji, a da pritom pazi na cestu. Može se aktivirati i deaktivirati gumbom na ploči s instrumentima.

Potpuno nova Kona N dodatno dolazi s 10,25-inčnim digitalnim N klasterom sportskog dizajna i 10,25-inčnim AVN zaslonom osjetljivim na dodir. Sustav podataka o vožnji s performansama nadgleda i poboljšava vještine vožnje na trkalištima. Značajka sprema i prikazuje podatke o vožnji, poput PS-a, okretnog momenta i pojačanog pojačanja, tijekom vožnje trkalištem putem AVN ekrana osjetljivog na dodir. Sustav također dolazi s mjeračem kruga i ubrzanja. Tijekom vožnje u sportskom ili N modu, N grafika će biti prikazana i na HUD-u.

Apple CarPlay, Android Auto i Bluelink® Connected Car Services čine svakodnevno iskustvo vožnje čak i u vozilu visokih performansi praktičnijim. Potpuno nova KONA N također je opremljena dodatnim značajkama prepoznavanja glasa. Vozači mogu aktivirati i kontrolirati značajke poput klime, grijanja stražnjeg stakla i bočnih zrcala, kao i grijanje upravljača jednostavnom glasovnom naredbom.

Potpuno nova Kona N koristi Hyundaijevo sveobuhvatno petogodišnje jamstvo neograničene kilometraže.