test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Citroën C3 Shine PureTech 83 S&S BVM: Moderan i svestran gradski automobil s čak 12 sigurnosnih sustava

20.10.2021 u 08:44

Bionic
Reading

Naš je testni model imao najslabiji od svih motora u ponudi, odnosno trocilindrični 1,2-litreni benzinski motor s prirodnim usisom snage od 83 KS te najvećeg okretnog momenta od 118 Nm, s 5-brzinskim ručnim mjenjačem

Citroën C3 treće generacije imali smo na svom jednotjednom testu još krajem 2019. godine, a u međuvremenu je ovaj mali gradski automobil B-segmenta doživio i svoj facelift, osvježenje početkom 2020. Da podsjetimo, treća generacija Citroëna C3 svoju je premijeru imala krajem lipnja 2016., a zatim je predstavljena široj javnosti na Salonu automobila u Parizu u jesen 2016. Temelji se na tehničkoj bazi Peugeota 208 i dostupan je samo u verziji s petero vrata. Njegovi najveći konkurenti su Peugeot 208, Renault Clio, ali i Dacia Sandero, no zahvaljujući dizajnerskom osvježenju sada je više 'u trendu', pa mu ta bitka ipak neće biti previše teška jer je riječ o najprodavanijem modelu iz Citroënove game koji je krajem prosinca 2019. bio među pet najprodavanijih vozila u Europi u svom segmentu i treće najprodavanije vozilo u Francuskoj.

Uspješna formula 'Inspired by You' i dalje za cilj ima privući mlade kreativce vedrog duha koji žive u gradskim i prigradskim područjima i u stalnom su pokretu. Međutim ona nastavlja privlačiti i poslovne korisnike. U tom je kontekstu zabilježeno da se broj registriranih vozila C3 za osobnu i poslovnu namjenu povećao za 12,6 posto u 2019. godini. Takvim se razvojem situacije naglašava želja marke Citroën da 'ne bude ista kao i svi drugi'.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Za razliku od modela C3 Shine PureTech 110 S&S BVM6, koji smo testirali sredinom siječnja ove godine, naš ovotjedni testni model bio je oznake Citroën C3 Shine PureTech 83 S&S BVM, a radi se o modelu s trocilindričnim benzinskim motorom snage 83 KS i peterobrzinskim ručnim mjenjačem.

Vanjski dizajn i dimenzije

Kod osvježenog C3 dizajnerski zahvati francuskog proizvođača najviše su dotaknuli njegov prednji kraj, koji je inspiriran konceptnim automobilom CXPERIENCE, predstavljenim na Pariškom salonu automobila 2016.

Odvažan dizajn prednjeg dijela pridonosi dojmu povišenosti vozila i naglašava njegovu osobnost. Novim potpisom, prepoznatljivim obilježjem francuske marke, sada se pojačava dojam visine poklopca motora.

Visok i vodoravan prednji blok novom C3 daje samouvjeren izgled uz kompaktnu dimenziju duljine od gotovo četiri metra. Treba spomenuti kako je nedavno Citroën u Hrvatskoj predstavio i novi C3 Aircross, crossover SUV-a koji u središte stavlja još izražajniji karakter, dodatno ističe svoj status i modernost, dok istovremeno pruža veću razinu udobnosti, opuštenosti i svestranosti upotrebe. Stoga će budući kupci modela C3 zapravo imati slatku dvojbu za koju se od ove dvije izvedbe odlučiti, no pretpostavljamo da će 'obični' C3 ipak izabrati oni koji se više drže gradskog prometa, za razliku od onih slobodnijeg duha u slučaju C3 Aircrossa.

Na bočnoj strani vozila ističe se lebdeći krov na crnom okviru vjetrobranskog stakla, dok se linije vodoravnih profila stakala nastavljaju na povišen poklopac motora. U prvom su planu 'chevroni' (logo Citroëna) i kromirana letvica koji se protežu do LED dnevnih svjetala (u našem slučaju testnog modela to su LED Vision svjetla) i tako naglašavaju širinu vozila.

U drugom su planu nova redizajnirana svjetla, koja dolaze s LED tehnologijom na svim izvedbama. Dozu boje i svježine donose i umeci koji okružuju svjetla za maglu koja su smještena na donjem dijelu.

Bočni elementi Airbump®, u našem slučaju crne boje, pravi su vizualni potpis Citroëna te istodobno štite karoseriju i naglašavaju stil vozila. U našoj redizajniranoj verziji sastoje se od niza koji čine tri ispupčene kapsule na donjem dijelu vrata i obruba u boji koja ovisi o paketu Color koji je kupac odabrao. Naš je testni model imao upečatljivu plavu Spring metalik boju, pa su sukladno tomu i spomenuti obrubi. Naravno, tu je i dvobojna karoserija kod koje je krov u crnoj Onyx boji, s Emeraude krovnom naljepnicom. Tu su i dodatno zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo.

Osvježeni C3 dolazi s najvećim kotačima na tržištu od 185/65 R15, 195/65 R15, 205/55 R16 te 205/50 R17 (ovisno o izvedbi) i stoga odlično prianja na cesti. Njima se dodatno ističe jedinstven karakter vozila te se poboljšava razina udobnosti jer se zadržava visina boka. Vrlo uočljivi široki blatobrani naglašavaju široke konture prednjih i stražnjih bokova i pridonose dojmu snažnog vozila. Osjećaj zaštićenosti pojačavaju veliki odbojnici u boji koji se nalaze na donjem dijelu i koji jamče robusnost u svakodnevnim vožnjama. Naš je testni model imao 16-colne HELLIX naplatke od lagane legure, s gumama ljetnim Michelin Primacy dimenzija 205/55R16, što cijelom modelu daju dodatnu stabilnost i prianjanje na cesti.

Novi motivi na obrubima stražnjih trokutastih stakala (čiji oblik podsjeća na dizajn kapsula na oblogama Airbump®) također naglašavaju usklađen dizajn automobila, ali i njegov izgled iz bočne perspektive.

Stražnji kraj zadržao je glatke linije među kojima se ističu stražnja svjetla čiji tehnološki napredan svjetlosni potpis s efektom 3D ističe vrijednost koju ima novi Citroën C3. Na središnjem dijelu vrata prtljažnika nalaze se sjajni crni 'chevroni' s kromiranim obrubom koji daju moderan izgled stražnjem dijelu vozila.

Vanjske dimenzije modela C3 su sljedeće: duljina 3996 mm, širina 1829 mm (s otvornim retrovizorima 2007 mm), visina od 1474 do 1490 mm, međuosovinski razmak 2539 mm, prednji prevjes 648 mm, a stražnji 809 mm. Težina samog vozila je između 1055 i 1142 kg za kotače s gumama dimenzija 195/65 R15, 205/55 R16 te 205/50 R17. I model C3 može vuči prikolicu kočenu i nekočenu do 450 kg. Spremnik prtljage ispod poklopca mu je volumena 300 l, a tu je i preklopiva stražnja klupa 1/3-2/3.

Pod geslom 'Inspired by You' Citroën svakom svojem kupcu omogućuje da osmisli vozilo u skladu sa svojim stilom. Mogućnosti personalizacije koje pruža Novi C3 sada su proširene s 36 na 97 kombinacija, uključujući nove boje karoserije (crvena Elixir i plava Spring), novi paket Color i novu boju krova, nove krovne naljepnice vanjske ukrasne elemente i nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti (opcija Techwood, koja u prostor unosi toplinu, i opcija Emeraude, koja unosi dinamičnost).

Uređenje unutrašnjosti

Ulaskom u C3 primjetna je razigranost ploha unutar kabine i prema tome je ovaj gradski model prilično zabavan. Izborom materijala, iako i tu ima dosta plastike, koja vam se možda neće u potpunosti dopasti kvalitetom, možemo biti zadovoljni. Ono što je svakako dobra strana je prostranost njegove kabine i sprijeda i straga, za što su zaslužni mnogobrojni i dobro osmišljeni pretinci, kao i veliki obujam prtljažnika.

Ova prostranost kabine je između ostalog i ostvarena zahvaljujući dizajnu armaturne ploče vodoravnih pročišćenih linija i dizajnu sjedala, što se dodatno naglašava širinom u visini ramena od 1379 mm Taj je doživljaj naglašen neovisno o odabranom stilu unutrašnjosti jer je posebna pozornost posvećena bojama, oblicima i materijalima. Jednako je i u stražnjem dijelu, jer je prostor za noge straga na najvišoj razini.

Pretinci su osmišljeni tako da budu što funkcionalniji i da ne narušavaju unutarnji sklad. C3 nudi odlično osmišljen središnji pretinac, koji maksimalno oslobađa prostor u prednjem dijelu vozila, ali i veliki pretinac za rukavice (6,25 l). Odvažna svijetla boja u unutrašnjosti tih pretinaca u kontrastu je s bojom predmeta koji se u njima odlažu kako bi ih bilo što lakše pronaći.

Ponuda personalizacije, na koju Citroën posebno skreće pozornost, odnosi se i na unutrašnjost koja je u ponudi za osvježeni C3. Naš je model imao unutrašnje uređenje Emeraude s Advanced Comfort sjedalima. Uz serijsko uređenje unutrašnjosti kojim se ističu pročišćene linije, novi C3 nudi i dvije nove mogućnosti uređenja unutrašnjosti, od kojih jedna nudi toplo i moderno ozračje, a druga nešto dinamičnije.

Tako spomenuto uređenje unutrašnjosti našeg testnog modela s dinamičnijom notom u kojem su tamne boje u kontrastu s obojenim elementima Emeraude. Presvlake su izrađene od tehničkog tekstila (3D tkanina), a crnom impregniranom tkaninom presvučena je ukrasna letvica armaturne ploče. Obrub armaturne ploče i rubovi od tekstila u boji stvaraju jedinstven vizualni sklad u kvalitetnoj izvedbi.

Citroën C3 ima pomno osmišljenu armaturnu ploču koja zbog obrade boja i materijala u skladu s vratima ili sjedalima stvara osjećaj topline te sve postaje jedna skladna cjelina.

Okretan, kompaktan i svestran osvježeni je C3 izuzetno udoban u vožnji zahvaljujući posebnoj pozornosti koja je posvećena udobnosti ovjesa i pozornosti koja je posvećena zvučnoj izolaciji. Taj spoj osigurava jedinstveno prigušivanje i potpis svojstven ovoj francuskoj marki za upravljačem.

Kako bi se postigla nova dimenzija udobnosti, poseban je trud uložen u izradu širokih i prostranih sjedala Advanced Comfort za osvježeni C3, ali i novi C3 te SUV C5 Aircross. I doista sjedala su natprosječno udobna. Ta su prostrana sjedala, u kojima se putnici osjećaju gotovo kao da sjede u naslonjaču u dnevnom boravku, iznimno vizualno i fizički udobna a imaju podstavljene obloge s grafičkim efektom koje daju dobru potporu u lumbalnom dijelu (podesivo na vozačevom sjedalu). Ta su široka sjedala podesiva po visini. Već na prvi dodir, udobnije sjedanje može se osjetiti zahvaljujući podebljanoj pjeni ispod tkanine na površini sjedala (pjena od 2 do 15 mm) za prvoklasnu mekoću. C3 odsad s vozačeve strane ima i naslon za ruke radi svakodnevne veće udobnosti.

Iako nema značajnih promjena u tehnologiji i infotainmentu, vođena programom Citroën Advanced Comfort®, koncepcija kojom se odlikuje osvježeni C3 stavlja naglasak na ergonomiju komandi, prikaz informacija u vožnji te intuitivnu tehnologiju. Tako je vozačka instrumentna ploča i dalje kombinacija četiri analogna pokazivača s dolje u sredini smještenim digitalnim pravokutnim zaslonom i jako je pregledna, baš kao i u modelu C3 prije osvježenja.

Osvježeni C3 sa svojim intuitivnim i modernim zaslonom od sedam inča smještenim u središnjem dijelu armaturne ploče uvodi novu generaciju navigacijskog sustava povezanog s internetom, kojim se upravlja dodirom. Njime se može upravljati i glasovnim prepoznavanjem kako bi se povezao sa sljedećim sustavima: navigacija, telefon i radio. Povezan je s internetskim uslugama kao što je TomTom Traffic, koji pruža informacije o stanju u prometu u stvarnom vremenu te vizualnim i zvučnim signalima upozorava na opasna područja. U našem testnom modelu nismo imali paket navigacije, ali smo se mogli povezati svojim pametnim telefonom i vidjeti grafiku na infozaslonu (Mirror Screen - Apple CarPlay™). U našem testnom modelu tako smo imali Citroën Connect radio DAB na 7-inčnom tabletu, kao i šest zvučnika.

12 sustava za pomoć u vožnji

Osvježeni C3 izrazito je moderan, kad je riječ o sustavima sigurnosti, i ima čak 12 tehnologija za pomoć u vožnji koje jamče bezbrižnost. To su sljedeći sustavi: Pomoć pri parkiranju sprijeda (novo), Otključavanje i pokretanje bez ključa, Active Safety Brake; Coffee Brake Alert, Sustav praćenja pozornosti, Automatsko uključivanje dugih svjetala, Kamera za vožnju unatrag, Pomoć pri parkiranju na uzbrdici, Upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka, Sustav za nadzor mrtvog kuta, Prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine, Regulator/limitator brzine.

Trocilindrični 1,2-litreni benzinski motor PureTech 83 S&S BVM

Novi Citroën C3 posebno je okretan zahvaljujući promjeru kruga okretanja od 10,7 m, a svojom duljinom od 3,99 m optimalno je kompaktan u gradskom okruženju. Ima petero vrata i petero sjedala pa je praktičan u svim okolnostima.

C3 ima učinkovite, efikasne i štedljive motore najnovije generacije koji su homologirani u skladu sa zahtjevima emisijske norme Euro 6: trocilindrični benzinski motor PureTech 83 (PureTech 83 S&S BVM) i turbo motor 110 (PureTech 110 S&S BVM6) ili četverocilindrični turbodizelski motor Diesel BlueHDi 100 (BlueHdi 100 S&S BVM5). Osvježeni C3 dostupan je i uz motor s automatskim mjenjačem EAT6 (PureTech 110 S&S EAT6).

Naš je testni model imao najslabiji od svih motora u ponudi, odnosno trocilindrični benzinski motor PureTech 83 S&S BVM5. Radi se o 1,2-litrenom motoru s prirodnim usisom obujma 1199 cm³, snage 83 KS (61 kW) pri 5750 okr./min., najvećeg okretnog momenta 118 Nm pri 2750 okr./min. Naš je testni C3 uparen s 5-brzinskim ručnim mjenjačem, a pogon mu je na prednja dva kotača. Što se tiče performansi, njegovo je ubrzanje 13,2 s, a krajnja brzina 169 km/h. Iako samo ubrzanje i nije neka jača snaga testnog, najslabijeg C3 nemojte brinuti, jer je i ovaj motor dovoljan za lijepu i zabavnu vožnju.

Prema podacima proizvođača, potrošnja goriva u kombiniranim uvjetima je 4,2 l/100 km (prema WLTP-u), a emisija CO₂ u kombiniranim uvjetima 97 g/km /prema WLTP-u. Naš je testni model imao prednje disk te straga bubanj kočnice, a ovjes mu je prednji tipa pseudo MacPherson, a stražnji deformabilni poprečni nosač.

Što se cijene tiče, osvježeni Citroën C3 u ponudi je s 4 razine opremljenosti: Live, Feel, Feel Pack i Shine. Ulazni model C3 Live PureTech 83 S&S ima početnu cijenu već od 100.185 kn (sa svim davanjima). Model Shine PureTech 83 S&S BVM kreće od 121.275 kn, a naš testni model sa svom dodatnom opremom (Emeraude krovna naljepnica, Dodatno zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo, Color paket Emeraude, Naplatci od lagane legure 16” HELLIX (gume 205/55 R16) te 4 zimska kotača) stoji 129.600 kn. Tu je i 5 godina produženo jamstvo.

sve osim nogometa