Obiteljski SUV

Vozili smo najjaču dizelsku verziju Citroën C5 Aircrossa: Snaga, dizajn i udobnost glavni su mu aduti

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8 je najjača dizelska izvedba

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8 je najjača dizelska izvedba

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

Nakon najslabije benzinske te dizelske izvedbe sa 131 KS na red je došla izvedba s dvolitrenim dizelskim motorom snage 178 KS i automatskim 8-brzinskim mjenjačem

Na testu smo imali i najjaču dizelsku verziju Citroëna C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8 i 178 KS, a kako smo prethodno isprobali i benzinsku verziju Live PureTech 130 S&S BVM6 s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem te dizelsku verziju Live BlueHDi 130 S&S BVM6, zanimalo nas je kako se u vožnji ponaša ova izvedba. Naravno, osim što je riječ o povećanoj snazi motora, tu je bio 8-brzinski automatski mjenjač. Osim toga, testna verzija C5 Aircrossa bila je s najboljom razinom opreme Shine, opremljenija od razina Live i Feel.

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

No vratimo se ipak malo unatrag, pojasnit ćemo samu koncepciju ovog SUV-a francuskog proizvođača. U ožujku ove godine na hrvatsko je tržište stigao novi Citroënov model pod nazivom C5 Aircross. I prema brojčanoj oznaci 5 jasno je da se radi o većem modelu od Citroënova dvojca Aircross, koji zasad čine C3 i C5.

C5 Aircross je konstruiran na zajedničkoj modularnoj platformi PSA grupacije EMP2 (Efficient Modular Platform 2) i ona je srce novog dizajna i proizvodnje jer sama s motorom predstavlja 60 posto troškova proizvodne cijene automobila. Podrazumijeva to donji dio karoserije samog C5 Aircrossa, ovjes, odgovarajući pogonski sklop te električnu i elektroničku arhitekturu automobila. Na istoj podlozi temelje se i sedan verzije s četvero i petero vrata, karavani, MPV-ovi, SUV-ovi, kabrioleti i kupei iz PSA grupe. Novi SUV Citroën C5 Aircross proizveden je u Rennesu u Francuskoj. Certifikat Origine France Garantie dodjeljuje Bureau Veritas i potvrđuje da se konačna proizvodnja odvija u Francuskoj te da se u njoj proizvodi više od 50 posto dijelova.

platforma EMP2

platforma EMP2

Izvor: Ostale fotografije / Autor: ZM

C5 Aircross je prije svega obiteljski SUV, jer ovo je vozilo primjerenih dimenzija; dužine 4500 mm, širine 1969 mm (sa sklopljenim retrovizorima) te visine 1689 mm (s krovnim nosačima). Međuosovinski razmak mu je 2730 mm, s relativno kratkim prednjim (917 mm) i stražnjim (853 mm) prevjesima. Visina vozila od podloge je 'terenska' i iznosi 230 mm. To je sasvim dovoljno za povremene silaske s asfaltirane ceste na teren. Unutrašnjost je lijepo uređena, čak i vrlo kvalitetno i elegantno. Pet je udobnih sjedala, a čak i stražnja tri su klizna (do 150 mm) i jednake veličine te se mogu potpuno sklopiti u raznim kombinacijama. Naša testna verzija ima sjedala presvučena u najfiniju smeđu kožu s funkcijom Advanced Comfort . Naš testni C5 Aircross ima i masažna prednja sjedala sa sustavom za masažu u više točaka koji koristi za osam pneumatskih aktuatora u naslonu. Ovaj sustav omogućava vozaču i putniku da odaberu, sa zaslona tableta, jedan od pet dostupnih programa masaže, kombinirajući masažu lumbalnog dijela, leđa i ramena.

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

Rekli smo već i da se stražnja sjedala mogu klizno pomaknuti, čime dobivamo veliki utovarni prostor od 580 do 720 litara, a kada sklopimo sva tri stražnja sjedala, onda i do 1630 litara. Sjedenjem u C5 Aircrossu stekli ste dojam da ste u povišenom položaju u odnosu na ostale sudionike u prometu, a tu je i moderan središnji zaslon osjetljiv na dodir veličine 8,3 inča. Njime se kontroliraju audiofunkcija, navigacija, klimatizacija i povezivost automobila. Iako će vas možda zasmetati visoka središnja konzola, ona ima svoje opravdanje u podosta prostora za spremanje stvari. Središnja instrumentna ploča je digitalna i veličine 12,3 inča, pregledna je i pruža sve potrebne informacije u vožnji.

  • +31
  • +28

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S EAT8

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

C5 Aircross ima dvadesetak sustava za pomoć u vožnji, uključujući Highway Driver Assist, sustav za autonomnu vožnju druge razine. I ako baš želite iznad 30 km/h, na autocesti je dovoljno samo lagano držati ruke na kolu volana, a vozilo će se samo držati unutar svoje vozne trake. Ako ne date žmigavac i skrenete npr. u lijevu traku, osjetit ćete lagani otpor, no ako ste ionako namjeravali preteći vozilo ispred vas i dali žmigavac, neće biti otpora na kolu volana. Ta se funkcija, naravno, može i isključiti jer ona neki put zna zasmetati u normalnoj vožnji zavojitim regionalnim cestama.

Važan čimbenik u vožnji kod testnog C5 Aircrossa je i faktor ovjesa s progresivnim hidrauličnim graničnicima (kao i sjedala Advanced Comfort). U vožnji autocestom te na regionalnim cestama C5 Aircross jednostavno lebdi. Možda će neke, nenavikle na tu odliku, zasmetati to iskustvo mekoće, ali vrlo će se brzo priviknuti. Naročito kada siđete s njim na makadam ili zemljanu podlogu! Prednji ovjes je neovisan pseudo McPherson, a stražnji polukruta osovina. Ovjes koristi prilično dobro jedinstvene prigušivače u potrazi za blagom vožnjom.

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

Pogon ovog SUV-a nije onakav kako bi možda netko očekivao, naime on je samo na prednjim kotačima i nema izvedbe 4x4. U vožnji, ako se baš niste osobno podvlačili pod automobil, nećete primijetiti da nema i pogon na stražnjim kotačima. Ali većina vozača ovog tipa automobila ionako vrlo rijetko koristi integralni pogon. Za sve one koji ipak vole sići s ceste tu je funkcija uobičajena za 'prave' terence - grip control s funkcijom hill descent assist. O čemu je riječ? Kontrola gripa omogućuje vozilu da prilagodi trakciju prednjih kotača sukladno terenu po kojem se vozi. Tako okretna sklopka na središnjoj konzoli ima pet modova rada: standard, sand (pijesak), mud (blato), snow (snijeg) te ESP off (isključenje programa elektronske stabilnosti vozila).

Standardni je onaj koji ćete koristiti većinu vremena, za normalne uvjete na cesti s niskim intenzitetom proklizavanja kotača, i on radi potpuno automatski. Drugi mod je onaj za pijesak (ako vam ikada zatreba). On regulira proklizavanje prednjih kotača i funkcionalan je u vožnji do brzine od 120 km/h, a nakon toga se automatski prebacuje u standardni mod jer se pretpostavlja da vam vozilo više nije u problemu od nasjedanja na podlogu. Kod moda za blato, maksimalan iznos okretnog momenta prebacuje se na onaj kotač koji ima najviše gripa, a onom drugom maksimalnu količinu vrtnje kotača. Funkcionalan je do 50 km/h i, kao u gornjem slučaju, nakon toga se automatski prebacuje u standardan način rada. Vjerojatno će vam najviše trebati onaj mod za snijeg jer se u tom režimu oba kotača prilagođavaju svojom vrtnjom stanju podloge. I opet, funkcionalan je do 80 km/h.

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

Peta funkcija je isključivanje ESP-a u slučaju kada vam se automatski aktivira u više od pet posto slučajeva, i opet do 50 km/h. Spomenuli smo i funkciju Hill Descent Assist, a radi se o kontroliranom spuštanju na velikoj nizbrdici, i funkcionira do 30 km/h. Treba reći da nije bitno u kojom se stupnju mjenjača nalazite - ova funkcija radi i ako ste u neutralnom položaju mjenjača do brzine od 3 km/h ili čak i u hodu unatrag. Dakle, dođete na strminu i uključite tipku HDA, ne trebate stiskati ni spojku ni kočnicu ni gas pedalu. Lagano se spuštate, a na vama je samo da kontrolirate okretanje volana i usmjeravate vozilo kamo treba. Ove gore navedene funkcije, u barem 75 posto slučajeva, zadovoljavaju vašu potrebu za terenskom vožnjom, i sve je puno ekonomičnije i jeftinije od uobičajenog integralnog pogona 4x4, na koji ste pomislili kad je riječ o jednom SUV-u. NAš testni model ima prilično zanimljivu i ne tako čestu verziju guma dimenzija 205/55R19 Michelin Primacy3. Zanimljivo je da su inače na C5 Aircrossu u ponudi i dimenzije 215/65R17 te 235/55R18. Malo nas je to začudilo jer smo očekivali barem veću širinu gazne plohe, od recimo 235 mm, ali to u vožnji ne predstavlja nikakav problem. Čini se da je s tim užim profilom automobil puno agilniji. Ali i potrošnja je neznatno niža od C5 Aircrossa na širim profilima, tek nešto iznad pet litara na 100 km.

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

Što se tiče motora Blue HDi 180 u našem testnom vozilu, radi se o 2-litrenom četverocilindričnom turbodizelašu snage 178 KS (130 kW), najvećeg okretnog momenta, sjajnih 400 Nm pri 2000 o/min. Naša testna verzija opremljena je najnovijom verzijom 8-brzinskog automatskog mjenjača, Efficient Automatic Transmission (EAT8) s osam stupnjeva prijenosa te s upravljanjem putem digitalne kontrole, nudeći još veću učinkovitost i udobnost. Njegova potrošnja goriva je do sedam posto niža u odnosu na 6-brzinski EAT6 automatik zahvaljujući dva dodatna stupnja prijenosa. Dvije dodatne brzine omogućuju bržu promjenu stupnja prijenosa smanjenjem intervala između promjena stupnja prijenosa. Ručice iza kola upravljača omogućuju i ručno mijenjanje brzina bez micanja ruku s upravljača. Ovaj 1540 kilograma (bez vozača) težak SUV sjajno leži u zavojima, a čak i s pet odraslih putnika pokazuje zavidnu snagu i ubrzanja. Samo ubrzanje od 0 do 100 km/h je 8,6 sekundi, a krajnja brzina 211 km/h.

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

C5 Aircross Shine BlueHDI 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Samo Drab

U vožnji uskim regionalnim prometnicama isprobali smo na pustim kordunskim predjelima kako funkcionira ovaj motor ubacivši u Sport mod s mijenjanjem brzina na kolu volana. I zbilja automobil izvrsno leži, primjereno je tvrd, upravljač je precizan, a kočnice prilično dobro zaustavljaju i pri višim brzinama. Petero odraslih u kabini ima dovoljno mjesta.

Za kraj, ova testna verzija razine opreme Shine BlueHDi 180 S&S s automatskim mjenjačem EAT8 stoji bez opcija 258.285 kuna, a cijena do registracije (s uključenim posebnim porezom na motorna vozila, PPMV-om) ovog modela s dodatnim opcijama je ukupno 321.004,95 kuna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!