tehnološko rješenje

[FOTO/VIDEO] Volkswagenova MQB platforma slavi desetu godišnjicu: Više od 32 milijuna proizvedenih vozila

01.07.2022 u 13:36

Bionic
Reading

MQB ne služi samo kao tehnološka matrica za VW modele s poprečnim motorima s unutarnjim izgaranjem, već su i vozila temeljena na njoj okosnica ACCELERATE strategije, koja uključuje električnu mobilnost, digitalizaciju, nove poslovne modele i autonomnu vožnju

Svjetski bestseler iz Volkswagena slavi svoju desetu godišnjicu: modularna poprečna matrica (MQB). Od 2012. predstavlja zajedničku osnovu za razne modele. Više od 32 milijuna vozila proizvedeno je na ovoj platformi u cijeloj Grupi. Marka Volkswagen do sada ima više od 20 milijuna proizvedenih vozila – od malog Pola do SUV-a kao što su Atlas (SAD) i Teramont (Kina).

Istodobno, filozofija modularne matrice također je prenesena u električni svijet, s današnjim ID. modelima temeljenim na MEB (modularnoj matrici električnog pogona). Sljedeća generacija koristit će SSP platformu (Scalable Systems Platform) kao matricu električne tehnologije Grupe. Ona omogućuje potpuno povezivanje vozila sa svojim ekosustavom i na taj način postavlja temelje za potpuno automatiziranu vožnju (razina 4).

'Uvođenje MQB-a prije deset godina bio je ključni korak', kaže Ralf Brandstätter, glavni izvršni direktor Volkswagen osobnih automobila. 'MQB ne služi samo kao tehnološka matrica za naše modele motora s unutarnjim izgaranjem s poprečnim motorom, već je i okosnica naše ekonomske učinkovitosti i otpornosti, budući da vozila temeljena na MQB-u daju značajan doprinos financiranju budućih tema brenda ACCELERATE strategije, koje uključuju električnu mobilnost, digitalizaciju, nove poslovne modele i autonomnu vožnju.'

Lansirana u jesen 2012.

MQB platforma koju je razvio Volkswagen debitirala je s Golfom VII. Prvo serijsko vozilo sišlo je s proizvodne trake u Wolfsburgu u listopadu 2012. To je odmah pokazalo potencijal koji nudi nova modularna montažna matrica: sofisticirana tehnologija, mala težina i dinamičan dizajn – zahvaljujući malim prevjesima karoserije. Prvi ikad MQB model u Volkswagen Grupi bila je treća generacija Audi A3 – lansirana na tržište nekoliko mjeseci prije Golfa. Modularna montažna matrica omogućila je standardizaciju proizvodnih procesa u svim područjima, što je rezultiralo većom fleksibilnošću i smanjenim troškovima razvoja, ne samo za marku Volkswagen, već i za cijelu Volkswagen Grupu. Moto je sljedeći: nova raznolikost kroz inteligentno stvaranje sinergije.

MQB također znači značajnu ekonomiju razmjera, zahvaljujući konceptu dijela koji se prenosi i velikim količinama. Oni omogućuju Volkswagenu da uvede inovativne tehnologije na tržište u segmentu volumena i tako dodatno demokratizira napredak. Sofisticirane značajke, poput sustava pomoći vozaču, mogu se ponuditi u svim klasama vozila i stoga mogu biti dostupne širokom rasponu kupaca. Ralf Brandstätter naglašava: 'Nastavit ćemo poboljšavati naše MQB modele tijekom sljedećih godina. Sljedeća generacija napravit će još jedan korak naprijed u smislu inovacija. Novi Passat, Tiguan i Tayron postavit će nove standarde u pogledu kvalitete, vrijednosti, funkcija i digitalnog iskustva – savršeni MQB. Ovi Volkswagenovi bestseleri temelj su za buduća ulaganja.'

  • +6
Volkswagenova MQB platforma Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Omogućavanje neovisnog identiteta marke

MQB nudi visok stupanj fleksibilnosti. Parametri kao što su trag, međuosovinski razmak, veličina kotača ili položaj sjedala i upravljača mogu se individualno prilagoditi, ovisno o položaju i klasi vozila dotičnog modela, kako bi se ispunili zahtjevi i želje tržišta i kupaca. Mnoge komponente karoserije izrađene su od čelika visoke i ultra-visoke čvrstoće i limova promjenjive debljine. To je smanjilo težinu novopredstavljenih MQB modela u prosjeku za oko 50 kilograma u usporedbi s njihovim prethodnicima. Smanjenje težine je zapravo bilo gotovo 100 kilograma za Golf VII - ovisno o specifikaciji.

Novi motori sa standardiziranim položajem ugradnje

Položaj ugradnje motora također je standardiziran u modularnoj poprečnoj matrici. Nagnuti su unatrag za 12 stupnjeva, s usisnom stranom sprijeda i ispušnom stranom straga. Iz tog razloga, u TSI motorima serije EA 211 – koji su debitirali uz MQB, razvojni inženjeri su zarotirali glave cilindara za 180 stupnjeva u usporedbi s prethodnim motorom EA 111.

Benzin, dizel, plin i struja

Kada je riječ o pogonskim agregatima, MQB se pokazuje kao iznimno svestran i orijentiran na budućnost. Inačice s benzinskim (TSI), dizelskim (TDI) i prirodnim plinom (CNG) motorima bile su planirane u konceptu dizajna od samog početka, kao i blagi hibridni i plug-in hibridni pogoni. Golf VII je čak bio dostupan i kao potpuno električni e-Golf od 2013. do 2020. Na njemačkom tržištu raspon snage MQB modela Grupe trenutno počinje od 48 kW (66 KS), a najsnažniji motor isporučuje 294 kW (400 KS).

Smanjen broj varijanti

Novi benzinski motori i jednako novi dizelski motori (EA 288) dobili su standardna sučelja za prijenos snage. To im je omogućilo da se kombiniraju s istim mjenjačima i istim pogonskim vratilima na prednjoj osovini. Kao rezultat toga, broj varijanti motora i mjenjača gotovo je prepolovljen. A u slučaju grijača i klima uređaja – velike komponente u prednjem dijelu vozila – broj različitih verzija čak je pao sa 102 na 28.

Učinkovita proizvodnja

Volkswagen i robne marke Grupacije u mogućnosti su brzo razviti svoje nove modele i varijante na fleksibilnoj osnovi MQB-a. Tijekom godina, matrica se kontinuirano proširivala i usavršavala. Podijeljen je na nekoliko raspona modela i evolucijskih faza – sadašnji Golf je najnoviji. Sva vozila temeljena na MQB-u mogu se standardizirati i učinkovito proizvoditi u tvornicama globalne proizvodne mreže. Također postoje značajne prednosti za promjenu modela. Kada je Volkswagenova tvornica u Wolfsburgu 2019. započela proizvodnju novog Golfa, još uvijek je bilo moguće koristiti oko 80 posto postojećih instalacija u autolimarskoj radionici. MQB također omogućuje izradu vozila s različitim međuosovinskim razmakom i širinama traga kotača ili modela različitih marki na istoj proizvodnoj liniji.

MQB kao model za MEB

Na temelju iskustava s MQB-om, Volkswagen je razvio modularnu matricu električnog pogona (MEB) ID. linije proizvoda za potpuno električne modele. Poput MQB-a, MEB pruža jasno definiranu, a opet svestranu matricu za brendove Grupe velikog obima. Temeljni tehnološki izgled MEB-a temelji se na principu smještaja komponenti električnog pogona na minimalnom prostoru. Visokonaponska baterija smještena je između osovina, dok putnički prostor nudi izdašnu količinu prostora. MEB također pokriva veliku širinu pojasa modela za globalna tržišta – od gradskog automobila do prostranog ID. Buzz-a.

Širok raspon ID. modela zahvaljujući MEB platformi

'S MEB-om smo električnu mobilnost učinili prikladnom za široke mase diljem svijeta i ponudit ćemo model u svakom segmentu vozila do 2025. Sa SSP-om, sljedeća generacija potpuno električne, potpuno digitalne i visoko skalabilne mehatroničke platforme bit će uvedena.

Volkswagenova MEB platforma Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Ova platforma nastavit će priču o uspjehu od 2026. nadalje, te će postaviti nove standarde – u smislu dometa, brzine punjenja i povezanog iskustva vožnje', dodaje Brandstätter. Na MEB platformi su izgrađeni modeli ID. obitelji: ID.3, ID.4, ID.4 GTX, ID.5, ID.5 GTX, ID. Buzz i ID. Buzz Cargo.

Nova dimenzija modularne montažne matrice – SSP

MEB također pruža osnovu za sljedeći revolucionarni modularni komplet alata za električna vozila, koji će također uključivati ​​sportske i luksuzne automobile. Buduća mehatronička platforma SSP (Scalable Systems Platform) sadržavat će najsuvremeniju elektroniku i softver.

U 2026. Volkswagen planira predstaviti svoj prvi model na ovoj ultra-skalabilnoj platformi, s projektom Trinity. Trinity je osmišljen da bude zvijezda vodilja za brend u svim budućim tehnološkim kategorijama – od dometa, vremena punjenja i digitalizacije, do automatizirane vožnje.