test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW Arteon Shooting Brake 2.0 TDI DSG: Vrhunska sportska elegancija u coupé-karavanskom obliku

08.02.2021 u 10:43

Bionic
Reading

Novi Volkswagenov Gran Turismo je i prema VW-u avangardan i svestran, ali i učinkovit te pršti energijom. Njegov izgled je stvarno sportska, progresivna dizajnerska izjava peterovratnog modela automobila

Volkswagen je pokazao svoj osvježeni model Arteon krajem lipnja prošle godine, a radilo se o dvije karoserijske izvedbe svakako vodećeg modela među osobnim automobilima ovog njemačkog proizvođača automobila. Naravno, prva izvedba ovog Gran Turisma je bila poznata u svojoj formi još od 2017. godine, a riječ je o Arteonu fastbacku, kupeovskom modelu. Druga, Arteon Shooting Brake karavanska izvedba dotad nije bila poznata u ovoj modelnoj seriji.

I upravo je ova druga izvedba u javnosti podigla dosta pozitivne prašine, a mi smo otišli i korak dalje, pa smo proglasili ovu modelnu verziju u ovome trenutku vizualno najljepšim i najelegantnijim modelom proizvođača iz njemačkog Wolfsburga. VW Arteon je model automobila srednje klase čije je ime sastavljeno od riječi 'Art' (umjetnost) i sufiksa 'eon', koji bi se trebao odnositi na VW-ov kineski top model Phideon i predstavljati eleganciju i vrhunski ambijent. Arteon je kao model smješten iznad Passata u proizvodnoj paleti proizvođača i zajedno s njim proizvodi se u Volkswagenovoj tvornici u njemačkom gradu Emdenu.

No priča o samom Arteonu je započela još 2015. na autosalonu u Ženevi 2015. godine kada je Volkswagen predstavio VW Sport Coupé Concept GTE, koji se u tom trenutku činio na prvi pogled da je riječ o nasljedniku coupé modela VW CC (inicijali imena modela Comfort Coupé). Tada je već bilo poznato da će se lijepi VW CC i moćni, luksuzni Phaeton prestati proizvoditi iduće godine, iako se prvi od ova dva modela još 2017. proizvodio u SAD-u i 2018. u Kini. Volkswagen je u studenom 2016. objavio skicu novog modela pod imenom Arteon, koji je svoja dizajnerska rješenja doista povukao od konceptnog modela Sport Coupé Concept GTE iz Ženeve godinu dana ranije.

Javnost je dobro reagirala, pa je novi VW-ov top model zasjao pod svjetlima pozornice već u Ženevi u ožujku 2017. godine, a samo tri mjeseca kasnije u lpnju te iste godine se i pojavio na tržištu kao serijski model. Već onda su govorili da je riječ o modelu mješavini karavana i limuzine koji kombinira elemente kupea s četvero vrata. Novi Shooting Brake model je redefinirao poimanje ovog modela, podigavši ga na posve drugačiju razinu. Dakako, fastback verzija je i nakon ažuriranja modela prošle godine i nadalje ostala kao model koji privlači pažnju ne samo svojim vanjskim izgledom.

Ipak, mi smo na našem jednotjednom testu pažnju posvetili lijepom Shooting Brake modelu, točnije modelu oznake VW Arteon Shooting Brake 2.0 TDI DSG Elegance.

Vanjski izgled , struktura i dimenzije

Novi Volkswagenov GT je i prema VW-u avangardan i svestran, ali i učinkovit i pršti energijom. Njegov izgled je stvarno sportska, progresivna dizajnerska izjava peterovratnog modela automobila. Ralf Brandstätter, glavni operativni direktor i izvršni direktor Volkswagenovih putničkih automobila je prilikom predstavljanja ovog modela izjavio: 'Arteon Shooting Brake nudi dodatni prostor za život u kretanju prema naprijed. Dizajniran je za sve one vozače automobila koji pojedinačni stil i inovativne tehnologije cijene jednako kao i idealnu funkcionalnost i varijabilnost. A Klaus Zyciora, voditelj odjela za dizajn Volkswagen koncerna je dodao: 'Arteon Shooting Brake spaja progresivnu dinamiku Gran Turisma s multi-varijabilnim konceptom karavana - novo protumačenim i izuzetno izražajnim.'. I doista još nikada nije bilo sličnog Volkswagena ovome modelu.

Podvozje i pogonska oprema Arteona posebno su poboljšani u usporedbi s ostalim modelima Volkswagen MQB, naglašavajući Gran Turismo duh automobila. Neovisni prednji ovjes tipa MacPherson povezan je s neovisnim stražnjim multi-link ovjesom s četiri spone s prigušivačima napunjenim plinom, a obje osovine opremljene su stabilizatorskim anti-roll sponama. Iako je ovaj raspored ovjesa zaslužan za ugodnu i smirenu vožnju kod mnogih Volkswagenovih modela, posebno je učinkovit kod dugog međuosovinskog razmaka Arteona. Treba reći i da gotovo identičan međuosovinski razmak dijeli sa Škodom Superb III, koja pripada ovoj kategoriji automobila.

Sa strukturnog stajališta, MQB platforma pruža izuzetno visoku krutost karoserije, što je rezultat kombinacije vruće oblikovanih čelika ultra visoke i vrlo visoke čvrstoće. Unatoč velikom stražnjem poklopcu Arteona kod fastback verzije, krutost karoserije povećana je za 10 posto mjereno u usporedbi sa usporedivim notchback modelom. To omogućuje vrlo precizno upravljanje, visoku odzivnost vozila i optimalnu udobnost u vožnji. Čelik izuzetno visoke čvrstoće koristi se u područjima vozila kao što su bočni pragovi, kao i bočni dijelovi i poprečni dijelovi tijela. Vruće oblikovani čelik izuzetno visoke čvrstoće koristi se za B-stupove, središnji tunel, donju pregradu, stražnje bočne dijelove i bočne dijelove krova.

Iako Arteon fastback i Arteon Shooting Brake, karakteriziraju atletske linije oni se međusobno značajno razlikuju od B-stupa karoserije straga. Dok se na modelu fastbacka, kontura krova i prozora smanjuje paralelno s B-stupom i zbog toga postaju dio stražnjeg oblika coupéa, linije krova i prozora produžene su prema stražnjem dijelu verzije Shooting Brake i završavaju u novom krovnom spojleru. Na vrhu se linija prozora odvija paralelno s krovom. Međutim, na dnu se linije kreću prema gore prema D-stupu, tako da je stražnji dio prozora uži i upečatljiviji. Svi elementi zajedno tvore sportski stražnji profil tipičan za Shooting Brake modele.

Prema dimenzijama Arteon Shooting Brake spada u srednje velike automobile, a osim u produljenoj liniji krova nema nekih razlika od fastback modela: duljina 4866 mm (za usporedbu Škoda Superb Combi karavanska izvedba je duga 4862 mm), širina 1871 mm (s otvorenim retrovizorima 2127 mm), visina 1462 mm (fastback 1460 mm, a Škoda Superb Combi 1477 mm), međuosovinski razmak 2835 mm (fastback identično, a Škoda Superb Combi 2841 mm). Trag prednjih kotača SB-a je 1578-1591 mm, a stražnjih kotača 1576-1580 mm (Škoda Superb Combi: prednji 1584 mm, stražnji 1572 mm). Visina od podloge je 138 mm. Težina Shooting Brake modela varira ovisno o vrsti pogona i opreme, ali generalno je to između 1616 i 1809 kg (ova posljednja brojka se odnosi na plug-in model 1.4 eHybrid 218 DSG6), no naš model SB 2.0 TDI DSG s 200 KS je težak 1650 kg. Treba uzeti u obzir da se ova težina mjeri prema EU direktivi 92/21/CEE s vozačem od 68 kg, 7 kg prtljage i spremnikom goriva napunjenim do 90 posto volumena.

Naš je testni model imao lakometalne naplatke 'Muscat' 8Jx18 sa zimskim gumama Continental WinterContact TS 850 P dimenzija 245/45R18. Arteon ima i veće opcijske dimenzije guma 245/40R19 i 245/35R20.

Što se tiče ažuriranja dizajna, nećete primjetiti previše razlike u odnosu na model Arteon iz 2017., naravno onda je postojao samo fastback model, no oba modela sada imaju dodatno izoštreni prednji dio vozila. Time je Arteon kao model, čiji je prednji dio prepoznatljiv u masi, postao još upečatljiviji. K tomu se obje verzije karoserije mogu prvi put konfigurirati s novim LED svjetlima za dnevnu vožnju dok su LED stražnja svjetla koja sežu sve do stražnjeg poklopca također iznova razvijena. Naš je testni model imao IQ.Light LED glavna svjetla s kontrolom dugog svjetla 'Dynamic Light Assist'.

Marco Pavone, voditelj vanjskog dizajna marke Volkswagen je rekao: 'Značajno smo uvukli krov, a s njim i bočne staklene površine prema stražnjem dijelu vozila, dok smo kućišta kotača izbočili, dajući tako Shooting Brakeu vrlo snažno područje ramena. Tako je unatoč funkcionalnosti modela s petorim vratima nastao karakter sportskog vozila.'

Arteon karakterizira visoko funkcionalni cjelokupni koncept s dosta prostora za vozača, putnike i prtljagu - u obje verzije modela. Stražnji dio prostora za noge je 1016 mm i referentna je vrijednost u ovoj klasi automobila. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu svog krovnog dijela, Shooting Brake nudi više prostora za glavu s prednje i stražnje strane. Standardno se nasloni stražnjeg sjedala mogu u oba modela asimetrično preklopiti.

Iza stražnje klupe Arteon Shooting Brake nalazi se prtljažni prostor zapremine do 565 litara kada se ispuni do naslona stražnjeg sjedala i poklopca prtljažnika (fastback: 563 litre). Ako se preklope nasloni stražnjeg reda sjedala, do naslona prednjih sjedala povećava se volumen prtljažnog prosotra na 1632 litre (fastback: 1557 litara). U oba slučaja prtljažni prostor ima maksimalnu duljinu od 2090 mm (do prednjih sjedala).

  • +72
VW Arteon Shooting Brake 2.0 TDI DSG Elegance Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Već prvim ulaskom u Arteon Shooting Brake stječete dojam da se radi o velikom, luksuznom i gotovo ekskluzivnom automobilu. Treba reći da su oba modela Arteona u unutrašnjosti dobili potpuno redizajnirani izgled kokpita koji je dosljedno prilagođen karizmi i ekskluzivnosti serije modela. Pritom dizajn, materijali i njihov osjećaj na dodir – bez obzira na to je li riječ o drvu, metalu, koži ili plastici – čine velik iskorak u smjeru Volkswagenove perjanice Touareg. Sjedala u našem testnom modelu u unutrašnjosti Titan crno su izvrsno profilirana (Paket 'Sjedala I') i presvučena perforiranom Nappa kožom, a prednja su sjedala električno podesiva s aktivnom klimatizacijom. Vozačko sjedalo je prava fotelja, ergoComfort sjedalo s memorijom i funkcijom masaže te oba prednja sjedala imaju funkciju električnog podešavanja potpore za kralježnicu.

Sa serijskom opremom uvijek dolazi 'Digital Cockpit Pro' (potpuno digitalni instrumenti). K tomu je rukovanje automatskim klima-uređajem prvi put usavršeno osvijetljenim dodirnim klizačima. Višenamjensko grijano kolo upravljača s digitalnim dodirnim površinama također je novorazvijeno, i vrlo praktično funkcionalno. Dodirnim višenamjenskim sportskim kolom upravljača od kože također možete rukovati jednostavnim dodirom prstima. U kombinaciji s inteligentnim vođenjem kroz izbornik imate pristup brojnim funkcijama. Haptički feedback u obliku blage vibracije potvrdit će svaki unos.

Vozački instrumenti su izvedeni u formi Digital Cockpit Pro s visokorezolucijskim TFT zaslonom u boji veličine 26 cm (10,25"), a vozač može istovremeno birati klasični brzinomjer ili navigacijsku kartu visoke rezolucije. Postoji mogućnost konfiguracije različitih prikaza, uz pozivanje detaljnih podataka o vožnji preko višenamjenskog kola upravljača ili infotainment sustava.

Tako je moguć 2D i 3D prikaz navigacijskih karti, a moguć je i ciljani zoom navigacijske karte, kao i prikaz odabranih informacija preko cijele površine. Isto tako, navigacijska karta i prikazi medija mogu se kombinirati. Tu je i Head-up zaslon za praktičan prikaz podataka vozaču u njegovom vidnom polju, poput prikaza statusa vožnje i vozila (npr. brzina, navigacija, asistent paketi).

Uz standardne digitalne mjerače, svaki Arteon dolazi s Volkswagenovim MIB3 infotainment sustavom smještenim na 8-inčnom zaslonu osjetljivom na dodir. MIB3 ima ugrađenu navigaciju, kao i bežični Apple CarPlay, Android Auto i VW-ovu integraciju pametnih telefona App Connect. Mi smo u našem testnom modelu imali sjajni opcijski navigacijski sustav 'Discover Pro' s 9,2-inčnim dodirnim ekranom u boji s 3D navigacijskom mapom Europe, 'Dynamic Road Sign Display', glasovno upravljanje multimedijom, pripremu za telefon 'Comfort' (bežično punejnje mobilnih urteđaja za uređaje koji podržavaju Qi standard; za mobilne telefone s Bluetooth mogućnosšću spajanja). Također novo u novom Arteonu su sada bežična integracija aplikacija putem 'App-Connect Wireless' za Apple CarPlay i Android Auto (Google). Tu je i digitalni radio prijem (DAB+). Zapravo, o ovom sustavu bismo mogli ispisati brojne stranice, iako ne vjerujemo da bismo uskoro stigli na njegove limite.

Tu je i moćan 700-vatni audio sustav vrhunskog zvuka od audio stručnjaka harman/kardon, koji je prilagođen posebno za Arteon fastback i Arteon Shooting Brake (oba opcijski). Pozadinska rasvjeta koja se može prilagoditi do 30 boja također je dostupna kako bi novom interijeru dala atraktivan završni dodir. Ovdje se osvjetljavaju obloge na ploči s instrumentima i vrata - na taj način 'svjetlost postaje novi krom'. Pritom će se elegantno osvijetliti dekori u instrumentnoj ploči i oblogama vrata, dok će se za osvjetljenje unutrašnjosti odozgo pobrinuti opcijski panoramski krovovi (Paket Design Plus). Podizni/pomični krov Arteona fastback dugačak je 990 mm i širok 1160 mm, dok s novim modelom Shooting Brake dolazi dvodijelni podizni/pomični krov dimenzija 870 mm x 1000 mm. Oba panoramska krova opremljena su električnom roletom koja služi kao zaštita od sunca.

Funkcije vožnje s potporom za veću razinu udobnosti i sigurnosti

Naš testni Arteon Shooting Brake ima umrežene sustave potpora. Navesti ćemo samo neke od njih, poput sustava potpore zadržavanja vozila na voznom traku 'Lane Assist' i automatske regulacije razmaka 'ACC' plus 'Front Assist', koji su spojeni u u sustav 'Travel Assist'. Novi sustav potpore omogućuje automatiziranu vožnju pri brzini do 210 km/h. Još jedan novitet predstavlja već spomenuto višenamjensko kolo upravljača s kapacitivnim senzorima (poboljšano prepoznavanje situacija u kojima se vozačeve ruke ne nalaze na kolu upravljača, npr. kod aktivnih sustava 'Travel Assist', 'ACC' ili 'Lane Assist'). Kombinacijom svih ovih sustava nastaje nova razina udobnosti i sigurnosti.

Pogonski sklop 2.0 TDI EVO SCR 200 DSG7

Novi Arteon će u obje verzije karoserije imati četiri benzinska turbomotora (TSI), dva turbodizelska motora (TDI) i jedan plug-in hibridni pogon (eHybrid). TSI motori razvijaju snagu od 140 kW (190 KS) i 206 kW (280 KS), dok će snagu od 235 kW (320 KS) razviti TSI motor R modela koji na tržište dolazi u proljeće 2021. godine. U eHybridu se također upotrebljava TSI motor koji razvija snagu od 115 kW (156 KS). Njega podržava e-motor snage 85 kW (115 KS). TDI motori dostupni su sa snagom od 110 kW (150 KS) i 147 kW (200 KS). Svi se motori odlikuju visokom razinom učinkovitošću, niskim vrijednostima emisija i snažnim okretnim momentom.

Naš testni model Arteon Shooting Brake 2.0 TDI DSG ima četverocilindrični turbodizelski motor obujma 1968 cm³, snage 200 KS (147 kW), s najvećim okretnim momentom od krasnih 400 Nm pri 1750-3500 okr./min. S druge strane slabiji 2.0 TDI motor snage 150 KS (110 kW) svoj najveći okretni moment od 360 Nm postiže u rasponu od 1600-2750 okr.min. Obje dizelske izvedbe koriste 7DSG automatizirani mjenjač s dvostrukom spojkom, koji je besprijekoran. S obzirom na vrlo rijetko korištenje postojeće klasične ručice DSG mjenjača osim u biranju smjera kretanja (P,R,N,D/S), odnosno ručnog mijenjanja stupnjeva prijenosa + ili – ovaj bi sklop mogao najvjerojatnije zamijeniti i sklop modernog prekidača mjenjača DSG mjenjača iz npr. modela Golf 8, pogotovo jer naš testni Arteon SB ima i polugice na kolu volana za ručno mijenjanje brzina. Time bi se uštedjelo na prostoru, iako ga u Arteon SB-u ne nedostaje, no inženjeri Volkswagena su procijenili da je ovo rješenje sasvim primjereno. Nama ovakvo rješenje niti najmanje ne smeta, a i pruža već poznati i pouzdan osjećaj mijenjanja brzina. Osim toga, vidimo da postoji i u modelu R-Line i plug-in hibridnom eHybridu.

Što se tiče ubrzanja od 0 do 100 km/h naš testni Arteon Shooting Brake 2.0 TDI DSG treba 7,9 sekundi, uz krajnju brzinu od 237 km/h. Sam proizvođač navodi prosječnu potrošnju goriva od 4,6-4,7 l/100 km, a emisiju CO₂ u kombiniranim uvjetima od 120-125 g/km. Ono što je primjetno kod našeg testnog modela je određena doza početnog oklijevanja prilikom ubrzanja, no neosporno je da je riječ o potentnom motoru koji svoju pravu snagu itekako dobro pokazuje u vožnji pri visokim brzinama. Novi Arteon ima pogon na prednja dva kotača, ali također i izvedbu 4MOTION s pogonom na sva četiri kotača.

Treba reći da je ovaj 2.0 TDI motor najvažniji dizelski motor marke, a sada je u novom vrhunskom obliku. Po pitanju ekologije radi se o istom motoru, uglađenog rada. Zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji dvostrukog doziranja u sustavu ispušnih plinova, on zadovoljava Euro 6d norme emisije i spreman je za naredne godine, istovremeno radeći tiho i glatko.

Četverocilindrični TDI motor interne oznake EA 288 debitirao je 2012. Šest godina kasnije poduzeo je golem razvojni korak naprijed i stoga je dobio sufiks 'evo'. Praktično govoreći, to je značilo smanjenu potrošnju, niže emisije štetnih plinova, tišu akustiku, spontaniji odziv i znatno više snage i okretnog momenta. Motor je također bio pripremljen za integraciju u blagi hibridni sustav.

U ljeto 2019. tehnologija dvolitrenog dizelskog motora dodatno je ažurirana za novi Golf. Zbog toga je inačica s nižim izlazom zamijenila prethodni 1.6 TDI. Specifikacije su predviđale da motor mora udovoljavati Euro 6 AP emisijskim standardima, a istovremeno raditi i uglađenije. Volkswagen se odlučio za dvostruku strategiju: detaljne mjere optimiziraju proces izgaranja i smanjuju sirove emisije, dok dvostruka tehnologija doziranja u sustavu ispušnih plinova pretvara većinu dušikovih oksida u neškodljive tvari.

Učinak hladnjaka za sustav niskog tlaka za recirkulaciju ispušnih plinova povećan je za 25 posto - čime se smanjuje stvaranje dušikovih oksida u komori za izgaranje u fazama velikog opterećenja kada vozači spuste nogu s papučive gasa. Mlaznice, koje ubrizgavaju gorivo u komore za izgaranje, rade s neprestano velikom preciznošću, jer senzor nadzire zatvaranje igle. Mlaznice mogu isporučiti do devet ubrizgavanja po ciklusu izgaranja, pri čemu su neke ubrizgane količine manje od glavice pribadače. Maksimalni tlak ubrizgavanja je do 2200 bara - gotovo koliko i masa dvaju standardnih automobila Golf na jednom kvadratnom centimetru. Izolacija od pjene ispod poklopca motora i novi prigušivač zvuka poboljšavaju akustiku. Kao i ranije, 2.0 TDI u izlaznim fazama od 110 kW (150 PS) ima dvije osovine za uravnoteženje kako bi se eliminirale neželjene vibracije.

Volkswagen je razvio tehnologiju dvostrukog doziranja ('Twin Dosing') za obradu ispušnih plinova. Ovdje dva SCR katalitička pretvarača djeluju zajedno na cijepanju dušikovih oksida u vodu i dušik pomoću otopine uree AdBlue. Zahvaljujući dvostrukom doziranju, emisije obje izlazne inačice novog Golfa 2.0 TDI, na primjer, znatno su ispod granica Euro 6d ISC-FCM AP emisijskog standarda, koji sada dopušta samo 80 miligrama NOx po kilometru. Volkswagen je ovu nisku vrijednost postavio za cilj u testu stvarnih emisija iz vožnje (RDE) - to je ekvivalent smanjenju dušikovih oksida od 50 posto u usporedbi s prethodnom Euro 6d-temp.

Prvi SCR katalitički pretvarač instaliran je neposredno iza motora. Zapremina je 3,4 litre i istodobno djeluje kao filtar za čestice. Njegova je zadaća pretvoriti više od 90 posto dušikovih oksida kada je temperatura ispušnih plinova između 220 i 350 Celzijevih stupnjeva i kada se vozilo vozi normalno. Zahvaljujući neposrednoj blizini motora, već se upali nedugo nakon hladnog starta. Drugi SCR katalitički pretvarač ugrađen je u pod vozila. Odlikuje se dvodijelnim dizajnom i, ovisno o konceptu vozila, ima zapreminu od 2,5 do 3,0 litre. Katalitički pretvarač instaliran dalje od motora vrši glavni udio pretvorbe dušikovog oksida posebno pri velikim opterećenjima i odgovarajuće visokim temperaturama ispušnih plinova. Ispušni plin, koji pri napuštanju motora može imati temperaturu preko 500 Celzijevih stupnjeva, ohladio se na približno 350 Celzijevih stupnjeva kad dosegne ovu komponentu - a to opet omogućuje visoke stope pretvorbe.

Široka upotreba u Volkswagenu. 2.0 TDI s tehnologijom čistog dvostrukog doziranja već pokreće mnoge modele marke, uključujući seriju modela Golf, Tiguan, Passat i Arteon. Također se široko koristi kod drugih robnih marki Grupe, s poprečnom i uzdužnom ugradnjom. Volkswagen nastavlja intenzivno raditi na daljnjem razvoju svog uspješnog dizelskog motora: jedan je cilj rad u kombinaciji s 48-voltnim blagim hibridnim sustavom.

Standardni DCC prilagodljivi sustav prigušivanja

Ovaj sustav prigušivanja doprinosi ravnoteži između izvrsnog upravljanja i vrhunske udobnosti vožnje upravljajući pojedinačno odskokom i kompresijom ovjesa, pomažući u poboljšanju dinamike vozila. DCC uzima ulazne signale sa senzora pomaka kotača i akcelerometara, kao i podatke o vozilu sa sabirnice Chassis-CAN, da bi prilagodio optimalnu silu prigušenja. Štoviše, sile prigušenja selektivno se primjenjuju na četiri kotača pojedinačno. S novom generacijom DCC-a moguće je neovisno mijenjati prigušenje odskoka i kompresije tijekom zavoja.

Odabir načina vožnje. Uz poznate programe odabira načina vožnje (Comfort, Normal, Sport), zaklopke na Arteonu mogu se prilagoditi u proširenom rasponu kroz podizbornik pojedinačnih postavki (Comfort + do Sport +). Osim poznate postavke Comfort, vozač može još više povećati udobnost vožnje Arteona pomicanjem kontrolnog klizača ulijevo u Comfort +, dok se sportska postavka od poznate postavke Sport može postaviti pomicanjem klizača udesno, u Sport +. Vozač može izvršiti prilagodbe između profila Comfort, Normal i Sport, stvarajući uistinu personalizirane postavke.

Što se cijena tiče, novi Arteon 1.5 TSI Elegance sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem kreće po cijeni od 272.424 kn do registracije. Odgovarajući model Arteon Shooting Brake 1.5 TSI Elegance sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem kreće po cijeni od 282.745 kn do registracije. Model Arteon Shooting Brake 2.0 TDI DSG Elegance sa 7DSG mjenjačem i snage motora od 200 KS kreće po cijeni od 333.744 kn do registracije, dok naš testni model sa svom dodatnom opremom koja je izuzetno bogata stoji 475.215 kn do registracije.