TokYO MOTOR SHOW

[FOTO/VIDEO] Upoznajte MX-30, prvi potpuno električni auto Mazde

04.11.2019 u 16:07

Bionic
Reading

Što se pogona MX-30 tiče, radi se o e-Skyactiv pogonu s visokonaponskom litij-ionskom baterijom (355 Volti) od 35,5 kWh, koja bi trebala omogućiti domet od oko 200 kilometara (prema WLTP). Verzija s produženim rasponom pojaviti će se nešto kasnije

Japanski proizvođač automobila Mazda je na tokijskom autosalonu predstavila svoj prvi potpuno električni automobil pod nazivom MX-30. Mazda MX-30 prvo je električno vozilo na baterije, o kojem smo pisali prije skoro dva mjeseca, koje je Mazda osmislila i proizvela unutar svoje kompanije. Iako, treba napomenuti da je ovaj model razvijen kao rezultat povezanosti EV-a s Toyotom i Densoom.

Temelji se na najnovijoj platformi Skyactiv, koja je također razvijena i za čisto električni pogon. Ovo je treći model Mazde u 2019. na ovoj platformi, pored Mazde 3 i CX-30. U skladu s tim, dimenzije električnog crossovera približne su i dimenzijama crossovera CX-30 s konvencionalnim pogonom s unutarnjim izgaranjem.

Mazda MX-30 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda

Ako bismo usporedili dimenzije MX-30 i CX-30 (dxšxv: 4395 mm x 1795 mm x 1540 mm) primjetno je da je samo nova Mazda MX-30 viša za 30 mm, dok je međuosovinski razmak od 2655 mm identičan na oba modela. Dimenzije guma na MX-30 su zasad samo dimenzija 215/55R18.

Automobilski sajam Tokyo Motor Show 2019 Izvor: Wochit / Autor: tportal.hr

Vizualno se električni model MX-30 uklapa u Kodo dizajnerski jezik Japanaca. Međutim, u konstrukciji se vrata ovog električnog crossovera razlikuju od svih ostalih modela: mala vrata straga se mogu otvoriti u suprotnim smjerovima, što će olakšati ukrcaj.

Što se pogona MX-30 tiče, znamo samo da se radi o e-Skyactiv pogonu s visokonaponskom litij-ionskom baterijom (355 Volti) od 35,5 kWh, koja bi trebala omogućiti domet od oko 200 kilometara (prema WLTP). Kasnije će se pojaviti i verzija s produženim rasponom (Range Extender), u kojoj se nalazi mali Wankelov motor i generator koji će omogućiti proizvodnju električne energije u vozilu.

U unutrašnjosti električnog crossovera dominiraju ekološki prihvatljivi materijali. Obloge plutajuće središnje konzole izrađene od ekološki uzgajanog pluta, dok su tekstilne presvlake sjedala izrađene od recikliranih plastičnih boca i zamjenjuju prirodnu kožu. Osim toga, pored središnjeg zaslona osjetljivog na dodir, tu je i po prvi put drugi zaslon osjetljiv na dodir, koji je smješten iza ručice mjenjača.

Električni model MX-30 bi na tržište trebao izaći u drugoj polovini 2020. godine, a u Njemačkoj se već nagađa da će cijena biti za model First Edition 33.990 Eura.

Mazda još nije potvrdila kad ćemo vidjeti sljedeći elektrificirani model u njihovoj paleti, no očekujemo da će plug-in hibrid stići u sljedećih 18 mjeseci. Vjerojatno će se temeljiti na modelu velikog volumena poput Mazde 3 kako bi se zadovoljili europski ciljevi za emisije koji dolaze 2021. godine.

Iako je Mazda MX-30 samostalno električno vozilo, nema definitivnih planova za stvaranje zasebne pod-marke samo električnih vozila. Govoreći na sajmu automobila u Tokiju, Ikuo Maeda, šef dizajna marke, rekao je: 'Neki proizvođači stvaraju zasebnu marku za EV-ove, ali mi to ne radimo. Želimo uspostaviti EV-ove u našem Mazdinom portfelju.'

  • +22
Mazda MX-30 Izvor: Promo fotografije / Autor: Mazda