vodikove gorivne ćelije

[FOTO/VIDEO] Toyota razvija modul sustava gorivnih ćelija u paketu: Vodik za ugljičnu neutralnost

26.02.2021 u 15:05

Bionic
Reading

Novi modul dostupan je u četiri modela, vertikalnom (tip I) i vodoravnom (tip II), s nominalnom snagom od 60 kW ili 80 kW

Toyota Motor Corporation (Toyota) je razvila proizvod koji sustav gorivnih ćelija (fuell cell ili FC) pakira u kompaktni modul i planira ga početi prodavati ovo proljeće ili kasnije. Novi modul moći će lako koristiti tvrtke koje razvijaju i izrađuju FC proizvode za široku paletu primjena, uključujući mobilnost poput kamiona, autobusa, vlakova i brodova, kao i stacionarne generatore.

Kako su posljednjih godina u svakoj zemlji i regiji usvojene različite politike korištenja vodika, a mnoge tvrtke ulaze na tržište jedna na drugom. Kao rezultat toga, potreba za vodikom i FC tehnologijama povećava se u različitim primjenama.

Uz napore na popularizaciji FCEV-a, Toyota je rekla kako će nastaviti jačati svoje inicijative kao dobavljač sustava gorivnih ćelija za promicanje korištenja vodika kroz popularizaciju FC proizvoda, zajedno s raznim kompanijama koje takve proizvode izrađuju, s ciljem smanjenja emisije CO₂. Ovime bi se pridonijelo manjem globalnom zagrijavanju i postizanju ugljične neutralnosti.

Nova Toyota Mirai - 2. generacija Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Toyota poduzima razne inicijative u pravcu stvaranja 'društva vodika', poput prodaje FCEV vozila Mirai i FCEV autobusa SORA, prodaje FC sustava kompanijama koje izrađuju proizvode koje koriste ovu tehnologiju, kao i omogućavanje besplatnog korištenja povezanih patentnih licenci za električna vozila na vodikove gorivne ćelije. Kroz ova iskustva tvrtka je naučila da mnoge tvrtke uključene u FC proizvode u raznim industrijama traže sustave tehnologije gorivnih ćelija koji se lako mogu prilagoditi njihovim vlastitim proizvodima.

Stoga je, da bi udovoljila tim potrebama, Toyota razvila proizvod koji pakira pojedinačne proizvode povezane s FC sustavom druge generacije Toyota Mirai s poboljšanim performansama, kao što je FC stog (eng. stack), kao i komponente koje upravljaju dovodom zraka, opskrbom vodikom, hlađenjem i kontrolom snage, u jedan kompaktni modul. Novi modul dostupan je u četiri modela, vertikalnom (tip I) i vodoravnom (tip II), s nominalnom snagom od 60 kW ili 80 kW.

Što se tiče dimenzija i tehničkih specifikacija, vertikalni tip (tip I) ima duljinu 890 mm, širinu 630 mm, visinu 690 mm, težinu približno 250 kg, nazivnu snagu od 60 ili 80 kW te napon od 400-750 Volti. S druge strane, vodoravni tip (tip II) ima duljinu 1270 mm, širinu 630 mm, visinu 410 mm, težinu približno 240 kg, nazivnu snagu od 60 ili 80 kW te napon od 400-750 Volti.

Toyota je razvila FC modul koristeći tehnologije koje je 'uzgajala' kroz svoj razvoj FCEV-a tijekom mnogih godina, kao i znanje i stručnost akumuliranu u različitim okruženjima korištenja širom svijeta i korištena u modelu Toyota Mirai.

Položen kamen temeljac za Woven City (Pleteni grad)

Toyota Motor Corporation (Toyota) i Woven Planet Holdings, Inc. (Woven Planet), tvrtka iz Toyota Grupe koje se bavi nizom projekata za razvoj mobilnosti utemeljenih na softveru, su prije nekoliko dana održali svečanost polaganja kamena temeljca (Jichinsai) za izgradnju Woven City (Pleteni grad) na starom skladištu automobila uz nekadašnji proizvodni pogon Higashi-Fuji, koja je bila dio Toyota Motor East Japan, Inc. (TMEJ).

Toyota je u siječnju na sajmu CES 2020 u Las Vegasu najavila projekt izgradnje Woven Cityja, te pripreme za doba u kojem će svi ekosustavi koji podržavaju svakodnevni život biti povezani podacima,. Woven City ima za cilj neprekidno ostvarivati napredak radi postizanja boljeg društva ubrzavanjem tehnološkog ciklusa i razvoja usluga.

Woven City je projekt koji će pokazati pristup razvoju zajednice s čovjekom u središtu. U Toyotinom prelasku s proizvođača automobila na kompaniju za mobilnost, ovaj projekt će oživjeti nove tehnologije u stvarnom svijetu kroz veliki broj područja, kao što su automatizirana vožnja, osobna mobilnost, robotika i umjetna inteligencija (AI). Očekuje se da će se tako stvoriti niz prilika za tvrtke i istraživače širom svijeta. 

  • +38
Toyota razvija modul sustava gorivnih ćelija u paketu Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Vrlo svestrana linija proizvoda i velika instalabilnost

Novi modul ima širok raspon napona (400 do 750 V) i može se izravno spojiti na postojeći električni instrument s motorom, pretvaračem, baterijom itd., zahvaljujući ugrađenom, namjenskom pretvaraču pojačanja (boost) FC koji pojednostavljuje razvoj i proizvodnju FC proizvoda. Uz to, modularizacija sustava uvelike poboljšava praktičnost.

Četiri modela modula mogu se kombinirati prema aplikaciji, fleksibilno se prilagođavajući izlaznoj razini i količini raspoloživog prostora za instalaciju.

Modularizacija eliminira potrebu za izradom dizajna za pojedinačno instaliranje komponenata povezanih s FC sustavom i za povezivanjem pojedinih komponenata. Također integrira i smanjuje broj mjesta na kojima modul mora biti povezan s uređajem, što omogućuje jednostavnu instalaciju.

Izvrsna struktura sigurnosti/pouzdanosti i potpore za bezbrižnost tijekom uporabe

Kako bi se osigurala sigurnost vezana uz upotrebu vodika i visokog napona, provedene su protumjere koje su se 'uzgajale' tijekom razvoja elektrificiranih vozila kao što su FCEV i HEV (hibridna električna vozila). Te se mjere temelje na osnovnom pristupu osiguranju da vodik ne curi i, u malo vjerojatnom slučaju da dođe do curenja, osiguranju njihovog trenutnog otkrivanja i zaustavljanja.

Modul je dizajniran za rad u širokom spektru operativnih okruženja, osiguravajući rad sustava na niskoj ili visokoj temperaturi, na većoj nadmorskoj visini gdje je razina kisika niža i pod primjenama koje uključuju vibracije.

Kada se proizvodne FC tvrtke odluče koristiti modul, imaju mogućnost zatražiti potporu iskusnih inženjera u određivanju optimalnog izgleda i dizajna u skladu s ekonomičnošću goriva, trajanjem upotrebe i radnim troškovima itd.

Izvrsne osnovne performanse (visoka snaga i ekonomična učinkovitost)

Koristeći karakteristike kompaktnog Toyota FC sustava, koji je eliminirao ovlaživač cirkulirajući vodene rodove Novi modul postignut tijekom proizvodnje električne energije u FC stacku, postigao je vrhunsku gustoću izlazne snage po jedinici zapremine.

Zahtjevi za održavanjem novog modula jednostavni su i rijetki, pomažući smanjiti ukupne troškove, od nabave i upotrebe do odlaganja.

Za kraj, Toyota kaže da bi ovaj modul trebao biti izložen na izložbi gorivnih ćelija (FC EXPO) koja će se održati u Tokio Big Sight (Koto-ku, Tokio) od 3. do 3. ožujka ove godine.