SIGURNOST U PROMETU

[FOTO/VIDEO] Toyota na crash testovima; evo kako su prošli Alphard/Vellfire, RAV4 i Raize i što je sustav Safety Sense

Toyota Safety Sense donosi niz novorazvijenih sigurnosnih tehnologija

Toyota Safety Sense donosi niz novorazvijenih sigurnosnih tehnologija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

JNCAP sustavno provjerava svoje načine ispitivanja i standarde ocjenjivanja, uzimajući u obzir stvarne prometne nesreće koje su se dogodile u Japanu i nužnost stvaranja protumjera

Toyota je objavila kako su njihovi modeli Alphard/Vellfire, RAV4 i Raize osvojili najviše ocjene u testiranjima sigurnosnog djelovanja po JNCAP-u, japanskoj verziji Euro NCAP-a, za 2019. godinu. Japan New Car Assessment Program (Japanski program ocjene novih vozila) još od 1995. godine provodi testiranja sigurnosti za vozila dostupna na domaćem japanskom tržištu na temelju ispitivanja koja uključuju provjeru preventivnog sigurnosnog djelovanja, provjeru zaštitnog djelovanja pri sudaru te provjeru djelovanja u zaštiti pješaka.

Toyota RAV4

Toyota RAV4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Modeli Alphard/Vellfire osvojili su nagradu Grand Prix za preventivno sigurnosno djelovanje ostvarivši najvišu ocjenu u ispitivanju drugu godinu zaredom.

Toyota RAV4 na JNCAP testiranju

Izvor: Promo fotografije / Autor: JNCAP

Evo kako su prošla Toyotina vozila prema JNCAP-u 2019.

  • Alphard/Vellfire: ASV 2+++ (najviša ocjena) u preventivnom sigurnosnom djelovanju
  •  RAV4: ASV 2+++ u preventivnom sigurnosnom djelovanju, najviša ocjena od pet zvjezdica u zaštiti pri sudaru
  • Raize: pet zvjezdica u zaštiti pri sudaruJNCAP sustavno provjerava svoje načine ispitivanja i standarde ocjenjivanja, uzimajući u obzir stvarne prometne nesreće koje su se dogodile u Japanu i nužnost stvaranja protumjera.

Inače, skraćenica ASV označava Advanced Safety Vehicle ili Napredno sigurno vozilo.

JNCAP sustavno provjerava svoje načine ispitivanja i standarde ocjenjivanja, uzimajući u obzir stvarne prometne nesreće koje su se dogodile u Japanu i nužnost stvaranja protumjera.

Toyota Alphard

Toyota Alphard

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

U pogledu preventivnog djelovanja, JNCAP je 2018. dodao na popis stavki za ocjenu i samostalni kočni sustav u nuždi, koji prepoznaje pješake pod javnom rasvjetom noću, obzirom na činjenicu da u Japanu, pješaci često stradavaju noću u prometnim nesrećama. Osim toga, u ispitivanju za 2019. godinu, na popis stavki za provjeru dodana je i provjera samostalnog kočnog sustava u nuždi - za pješake – za primjenu noću, bez javne rasvjete. Alphard/Vellfire i RAV4 su opremljeni najnovijim sklopom Toyota Safety Sense – sustavom predsudarne zaštite koji otkriva pješake noću – te su ostvarili najvišu ocjenu u ovoj provjeri preventivnog sigurnosnog djelovanja.

Toyota Vellfire

Toyota Vellfire

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

JNCAP je, osim toga, izmijenio svoje kriterije za ocjenu zaštite pri sudaru koji bolje ocrtavaju ponašanje starijih osoba, te koristio nove testne lutke koje točnije predstavljaju ljudsko tijelo u poznim godinama. U tim uvjetima, RAV4 i Raize, ostvarili su ocjenu pet zvjezdica, najvišu moguću u ocjenjivanju zaštitnog djelovanja u slučaju sudara.

Iako se broj pogibija i ozljeda u prometnim nesrećama smanjuje iz godine u godinu, tragične nesreće se i dalje događaju. U želji ostvarivanja konačnog cilja, nula smrtnih ishoda u prometnim nesrećama, Toyota razvija vozila uzimajući u obzir različita gledišta, kao što su unapređivanje i širenje korištenja preventivnog zaštitnog paketa zvanog Toyota Safety Sense, korištenje tehnologije povezivanja i razvoj automatizirane vožnje, kako bi učinili sve da se broj prometnih nesreća svede na najmanji mogući broj.

Toyota Raize

Toyota Raize

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Što je Toyota Safety Sense?

Toyota Safety Sense donosi niz novorazvijenih sigurnosnih tehnologija, što uključuje: sustav upozorenja na predstojeći sudar (PCS ili Pre-Collision System) s aktivnim zakretanjem upravljača radi izbjegavanja sudara, s otkrivanjem pješaka danju i noću te otkrivanje biciklista danju, prilagodljivi tempomat punog raspona (ACC ili Adaptive Cruise Control), ACC s čitanjem prometnih znakova (RSA ili Road Sign Assist), održavanje vozila u prometnom traku (LTA ili Lane Tracing Assist), upozorenje za nenamjerno prestrojavanje (LDA ili Lane Departure Alert), automatska duga svjetla (AHB ili Automatic High Beam). Krajnji cilj Safety Sense sustava je smanjenje ili čak eliminiranje prometnih nesreća što je više moguće, kako bi se stvorila sigurnija vozačka okolina.

Toyota Safety Sense 2.0

Toyota Safety Sense 2.0

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Toyota Safety Sense sustav upozorenja na predstojeći sudar koristi laserske senzore i kameru kako bi detektirao moguće sudare s ostalim vozilima ili preprekama. Ukoliko se pojavi rizik od sudara, vozač je upozoren zvučnim i vizualnim upozorenjima, te u krajnjem slučaju sustav aktivira kočnice - kako bi se sudar izbjegao u cijelosti ili umanjile posljedice. Inače tehnički naziv je sustav pravovremenog upozorenja na sudar.

Sustav upozorenja na napuštanje prometne trake. Koristeći kameru, sustav detektira prometne linije na kolniku, te ukoliko dođe do odstupanja vozila od trake - Toyota Safety Sense sustav upozorenja na napuštanje prometne trake upozorava vozača zvučnim i vizualnim oznakama na korekcije upravljača, ukoliko nije unaprijed uključen pokazivač smjera.

Toyota Safety Sense 2.0

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Sustav automatskog snopa svjetala. Toyota Safety Sense sustav automatskog snopa svjetala poboljšava vidljivost tijekom noćnih uvjeta za sve sudionike u prometu. Sustav koristi kameru kako bi detektirao svjetla nadolazećeg prometa i vozila ispred, te prema tome automatski prilagođava snop svjetala između dugog ili kratkog.

Sustav očitanja prometnih znakova. Toyota Safety Sense sustav očitanja prometnih znakova nadzire prometne znakove uz kolnik, prenoseći korisne informacije poput ograničenja brzine ili zabrane pretjecanja na novi TFT zaslon u boji. Sustav također omogućuje zvučna illi vizualna upozorenja ukoliko se ne pridržava detektiranih znakova zabrane ili ograničenja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!