PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je nova Škoda Fabia Monte Carlo; Nastavak sportske tradicije češkog proizvođača

15.02.2022 u 16:06

Bionic
Reading

Fabia Monte Carlo je tradicionalno privlačna uglavnom ljubiteljima sporta i aktivnog načina života. Verzija s četverocilindričnim 1.5 TSI EVO motorom, sa 150 KS (110 kW) i okretnim momentom od 250 Nm, postiže najveću brzinu do 225 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 8 s

Sjajne vijesti za ljubitelje Škodine sportske tradicije, jer je najnovija generacija Fabije sada dostupna u dinamičnom dizajnu Monte Carlo, baš kao i prethodne generacije.

Škoda Fabia Monte Carlo - tradicija Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

U četvrtoj generaciji Fabia asortimana, začinjena i sportska Fabia Monte Carlo ponovno će se svidjeti ljubiteljima motorsporta. Škoda kaže da je ovaj auto savršen za vozače koji žele uživati ​​na cestama za volanom automobila koji je pomalo poseban. U isto vrijeme, nova Fabia Monte Carlo putnicima pruža svu udobnost, praktičnost i tehnologiju najnovije verzije popularnog hatchbacka.

Oznaka Monte Carlo prvi se put pojavila na Škodi 1936.: veličanstveni Škoda Popular Monte Carlo roadster, koji je kapitalizirao nastup češkog proizvođača automobila koji je privukao pažnju na poznatom reliju na duge staze.

U modernoj povijesti tradicija modela sa sportskim duhom oživljena je 2011. s modelom Fabia Monte Carlo. Od samog početka, ova tradicija se odnosi na uspjeh marke u motorsportu, nudeći sportski izgled u kombinaciji s izvrsnim značajkama i opremom.

Škoda Fabia Monte Carlo - predstavljanje Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Nepogrešiva

Fabia Monte Carlo je tradicionalno privlačna uglavnom ljubiteljima sporta i aktivnog načina života. Opet u najnovijoj verziji crni elementi i detalji, uključujući rešetku hladnjaka, poklopce vanjskih retrovizora, rub spojlera u redizajniranom prednjem braniku, ukrasne obloge na bočnim pragovima i stražnji difuzor, daju automobilu upečatljiv izgled.

Automobil dolazi s ekskluzivnim 16-colnim Proxima aluminijskim naplatcima ili opcijskim 17-colnim Procyon aluminijskim naplatcima s aerodinamičnim umetcima u crnoj boji i 18-colnim Libra naplatcima.

Detalji kao što su Monte Carlo pločica i značka na upravljaču, zatamnjena stražnja i bočna stakla te mogućnost narudžbe crno obojenog krova upotpunjuju cjelokupni dojam. Svi ovi aspekti naglašavaju dinamične linije četvrte generacije Fabije.

'Ova najnovija Monte Carlo varijanta u fokus stavlja značajno emotivniji dizajn nove, četvrte generacije Fabije. Karoserija je duža, uglađenija i šira, prenosi osjećaj dinamike koji je dodatno pojačan prednjim i stražnjim pregačama specifičnim za model. Crni detalji, poput onih na rešetki hladnjaka ili bočnim retrovizorima, na prvi pogled identificiraju novi model vrhunskog ranga i nastavljaju tradiciju varijanti Monte Carlo,' kaže glavni dizajner Škode Oliver Stefani.

Dinamičan koncept odražava se i u interijeru u kojem dominira crna boja s crvenim detaljima te kožom presvučeni višenamjenski trokraki upravljač i ručica ručne kočnice. Dekorativni ukrasi unutarnjih dijelova dobili su karbonsku završnu obradu, a sportska sjedala s integriranim naslonima za glavu dominantna su značajka. Ovdje nalazimo i elemente u crvenoj boji, vodoravna traka na instrumentnoj ploči i ostalim dijelovima interijera također je crvene, a ambijentalno LED pozadinsko osvjetljenje je iste boje. Sportski izgled dodatno je poboljšan poklopcima papučica od nehrđajućeg čelika.

Najnovija tehnologija

Nova Fabia Monte Carlo se može pohvaliti vrhunskom tehnologijom. Jedna od dostupnih opcija, na primjer, je 10,25-inčni virtualni kokpit čiji je izgled skrojen za ovu verziju dizajna.

Prikladne i praktične značajke automobila mogu uključivati ​​grijano vjetrobransko staklo, grijani upravljač, infotainment s veličinom zaslona u rasponu od 6,5 do 9,2 inča i, zahvaljujući integriranom eSIM-u, uvijek možete biti online. To također omogućuje vlasniku pristup Škoda Connect-u i mobilnim online uslugama. Fabia Monte Carlo također može biti opremljena glasovnom asistenticom Laura, koja razumije petnaest jezika. Postoje opcije za zrcaljenje mobitela ili bežično punjenje, a Fabia Monte Carlo ima do pet USB-C portova.

Sigurnosna oprema može uključivati ​​do devet zračnih jastuka, koji su, zajedno sa sofisticiranom konstrukcijom automobila i nizom sigurnosnih sustava i asistenata, posljednjoj generaciji Fabije donijeli ocjenu pet zvjezdica na Euro NCAP testovima sudara. Vrh sustava pomoći je onaj koji se zove Travel Assist, koji omogućuje potpomognutu vožnju kombinirajući prilagodljivi tempomat, ultrazvučne senzore i kamere te sustav zadržavanja trake. Impresivan je i pomoćnik pri parkiranju. ISOFIX sidra mogu se naći straga na vanjska dva sjedala i sprijeda na suvozačevom sjedalu.

Prednja svjetla automobila još su jedna važna sigurnosna značajka, a Fabia Monte Carlo standardno dolazi s LED tehnologijom, a kao opcija dostupna su Full LED prednja svjetla. Svjetla za maglu su također dostupna, a stražnja svjetla s Full LED tehnologijom su još jedna dostupna opcija.

Još jedna sfera u kojoj se automobil ističe je aerodinamika: Fabia Monte Carlo ima koeficijent otpora od cd 0,28, najbolji u segmentu malih automobila. Jedan od načina na koji se to postiže je pomoću posebnih 'lamela' ispred hladnjaka motora, koje zatvaraju pristup zraka hladnjaku kada su zahtjevi za hlađenjem niski, čime se poboljšava cirkulacija zraka. Vrhunska aerodinamika zauzvrat pomaže smanjiti potrošnju goriva.

  • +14
Škoda Fabia Monte Carlo Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda

Četiri motora

Novi pogonski agregati također doprinose smanjenoj potrošnji goriva, a raspoloživi raspon se u osnovi ponavlja onaj standardne Škode Fabia. Osnovna verzija je trocilindrični atmosferski 1.0 MPI EVO koji isporučuje 80 KS (59 kW) snage i 93 Nm okretnog momenta i povezan je s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa. Ručni mjenjač s pet stupnjeva prijenosa dostupan je i na automobilima opremljenim motorom 1.0 TSI EVO koji stvara 95 KS (70 kW) i 175 Nm okretnog momenta. Snažnija verzija trocilindričnog TSI EVO snage 110 KS (81 kW) i 200 Nm najvećeg okretnog momenta nudi izbor mjenjača: šesterostupanjski ručni i sedmerostupanjski DSG s dvostrukom spojkom.

Četverocilindrični 1.5 TSI EVO, sa 150 KS (110 kW) i okretnim momentom od 250 Nm, standardno je na vrhu sedmerostupanjskog DSG mjenjača. U ovoj verziji Fabia Monte Carlo postiže najveću brzinu do 225 km/h i ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 8 sekundi.