test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Škodu Superb Combi iV; kakav automobil!

15.06.2020 u 08:05

Bionic
Reading

Ako smo već rekli da je prethodno testirani Superb Combi Premium 2.0 TDI DSG moćan, velik, prostran i dobro odmjeren automobil kojeg se ne bi posramile ni mnoge premium marke automobila, onda je naš hibridni Superb iV u ovoj opremi i boji – jednostavno fantastičan automobil

Prije nešto više od godine dana Škoda, češki je proizvođač automobila u sastavu Volkswagen Grupe, predstavio osvježenu, facelift verziju treće generacije modela Superb. Kodne oznake B8 (Typ 3V) ova je generacija na tržištu još od 2015. i od samog početka koristi MQB platformu VW grupe, koja je osnova za cijelu paletu najrazličitijih modela njemačkog koncerna; od najmanjih do velikih obiteljskih automobila. Svi automobili izgrađeni na ovoj platformi dijele istu prednju osovinu, kutiju s pedalama i pozicioniranje motora, usprkos različitim međuosovinskim razmacima, tragovima kotača i vanjskim dimenzijama.

No ono što je još zanimljivije, češki je proizvođač tada ušao u doba električne mobilnosti (eMobility) službenim otkrivanjem svoje podmarke iV, koja će se koristiti za označavanje svih budućih električnih (i hibridnih) modela marke. Kako i sam proizvođač navodi, električna mobilnost predstavlja glavni stup strategije održivosti marke Škoda pod nazivom 'GreenFuture' te istovremeno čini dio DNK-a same marke. Očekuje se da će već 2025. godine čak 25 posto svih isporučenih vozila marke Škoda biti elektrificirano te da će se emisije CO₂ cijele flote smanjiti za 30 posto u odnosu na 2015. godinu. Obitelj proizvoda nove linije Škoda iV narasti će do kraja 2022. godine na više od deset elektrificiranih modela, a pod okriljem linije Škoda iV marka 'objedinjuje stvaranje vlastite elektrificirane obitelji proizvoda s emocionalnim dizajnom, futurističkom unutrašnjošću i inovativnim tehnologijama te uspostavljanje posebnog ekosustava za rješenja u području mobilnosti'. I da, tada je predstavljen prvi serijski Škodin model s plug-in hibridnim pogonom; Superb iV.

Ako ste se pitali što znači oznaka 'iV', onda treba reći da proizvođač prvo slovo 'i' definira prije svega kao: inovativnost, inteligencija i inspiracija. No to može simbolizirati i sljedeće: ikonu, individualnost i intuitivnost te poseban karakter, mogućnost personalizacije i jednostavno rukovanje svim modelima Škoda iV. Slovo 'V' označava vozilo (eng. vehicle).

U međuvremenu smo na jednotjednom testu u listopadu prošle godine imali osvježeni Superb Combi Premium 2.0 TDI DSG snage 190 KS, no to je bila ipak verzija s konvencionalnim motorom s unutarnjim izgaranjem, pa nas je prilika da testiramo Škodu Superb Combi iV izuzetno zainteresirala. Radi se o modelu točne oznake Superb Combi SportLine 1.4 TSI DSG PHEV, koji kombinira benzinski motor 1.4 TSI s električnim motorom, ukupne snage sustava od 218 KS sa 6-brzinskim DSG mjenjačem. O detaljima samog plug-in hibridnog pogona ćemo detaljnije nešto kasnije u ovom tekstu.

Vanjski dizajn i dimenzije

Izvana, obnovljeni Superb iV ima novodizajniranu rešetku koja je gotovo u cijelosti izvedena u kromiranoj verziji kod modela Superb iV. Iza poklopca koji je neprimjetno integriran u rešetku krije se priključak kabela za punjenje. Za razliku od trodimenzionalne maske modela Superb 2.0 TDI, koji smo testirali prošle godine, prednja maska iV je 'punog' profila, kao kod čisto električnih automobila. Ipak, kako i naša iV verzija ima motor s unutarnjim izgaranjem treba i ona dio vanjskog zraka za hlađenje, no on dolazi od donje maske saćaste strukture.

Bočne linije Superb iV se ne razlikuju u odnosu na Super s klasičnim motorima, a po nama za to i nema neke posebne potrebe. Elegenatne bočne linije Superb iV, ali zapravo cijela bočna silueta doista je uvjerljiva i odaje dojam da je Superb stvarno veliki automobil. Naročito u karavanskoj Combi verziji. Okvir crne rešetke hladnjaka, kućišta vanjskih zrcala i vodoravna letvica između serijskih LED stražnjih svjetala izvedeni su u crnoj boji visokog sjaja kod našeg testnog modela Superb iV SportLine.

Prednja svjetla, kao i na prethodno testiranoj verziji Superb 2.0 TDI su vrhunska inovativna LED matrix glavna svjetla uključujući animiranu Coming/Leaving home funkciju. Ona naglašavaju moderan dizajn Superba te istovremeno podižu razinu sigurnosti. Da spomenemo i ovo, Matrix tehnologija omogućuje vožnju s dugim svjetlima u svakom trenutku bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu. Kako pješaci i biciklisti ne bi samo vidjeli već i čuli Superb iV kada vozi u električnom modu, generator zvuka E-noise stvara poseban zvuk.

Dizajn stražnjeg dijela vozila odlikuje se vodoravnom letvicom, ali sada ne kromiranom, već je kod SportLine opreme Superb iV-a ona crne boje i gotovo neprimjetna te spaja stražnja LED svjetla. Općenito, osvježeni Superb je duljine 4862 mm (sedan verzija +8 mm, a karavanska Combi verziji +6 mm u odnosu na prethodnu generaciju), dok ostale dimenzije: međuosovinski razmak (2841 mm), širina (1864 mm) i visina (limuzina 1469 mm, karavan 1477 mm), ostaju nepromijenjene. Visina vozila od podloge je 138 mm, a naš je testni model imao crne polirane lakometalne felge 'SUPERNOVA' dimenzija 8Jx19" te dimenziju guma 235/40 R19. Ako ste se pitali kakav je omjer težine 2.0 TDI i iV modela treba reći da je testna verzija s dizelskim motorom teška 1611 kg, dok je plug-in hibridna iV verzija teška između 1752 i 1901 kg uključujući vozača (75 kg) i u ovisnosti o razini opreme.

Osim natpisa ŠKODA sastavljenog od pojedinačnih slova elektrificiranu perjanicu Škode karakteriziraju i natpisi SUPERB (lijevo) te iV (desno) u stražnjem dijelu vozila. Tu su i crne uzdužne šine krovnih nosača, koji se posebno ističu na ovoj izuzetno atraktivnoj Steel sivoj boji.

Unutrašnjost kabine

U unutrašnjosti, koja je pretežito izvedena u crnoj boji našeg testnog Superba iV SportLine, vozač i suvozač sjede na vrhunskim sportskim sjedalima od Alcantare i kože s integriranim naslonima za glavu, a površine za sjedenje prednjih sjedala dodatno se mogu produžiti, dok je za dekorativne letvice odabrana karbonska izvedba. Naša testna verzija je imala i opcijsko podesivo sjedalo vozača i suvozača s lumbalnom potporom, sjedalo vozača i suvozača s memorijom, osvjetljenje nogu sprijeda i straga, bez pretinca ispod sjedala suvozača. Virtualni cockpit kod verzije SportLine odlikuje se modificiranom karbonskom izvedbom ('sport skin') koja mijenja prednji plan i pozadinu svih pet varijanti prikaza.

Superb iV raspolaže infotainment sustavima najnovije generacije modularnog infotainment sustava. A naše testno vozilo je opremljeno opcijskim navigacijskim sustavom Columbus s 9,2-inčnim zaslonom, koji nudi mogućnost upravljanja gestama i početni zaslon koji se može personalizirati. Navigacijski sustav Columbus uvijek dolazi u kombinaciji s opcijskim virtualnim cockpitom. Njegov 10,25-inčni zaslon nudi različite varijante prikaza, a u kombinaciji sa sustavom Columbus također prikazuje navigacijske karte na oba ekrana istovremeno. Osnovnu opremu modela SUPERB iV čini Maxi DOT zaslon u boji.

Svi modeli Superb iV raspolažu integriranom eSIM karticom s uključenom količinom podataka, a time i trajnom online vezom. To omogućuje precizniju i bržu navigaciju te prometne informacije u stvarnom vremenu. Unutar besplatne količine podataka moguće je također izravno preko središnjeg zaslona u vozilu upotrebljavati infotainment aplikacije poput aplikacije za vremensku prognozu ili vijesti. Kako biste svojim suputnicima osigurali Wi-Fi hotspot, možete rezervirati dodatne podatkovne pakete putem shopa u vozilu ili online. Sada je pomoću nove tehnologije Wireless SmartLink za Apple CarPlay moguć pristup aplikacijama smartphonea preko zaslona u vozilu i bežičnim putem. Superb iV je i serijski opremljen USB-C ulazom u središnjoj konzoli te USB-A ulazom u Jumbo Boxu. Dva dodatna USB-C priključka za putnike na stražnjoj klupi čine dio opcijskog stražnjeg paketa. Sjajno je rješenje i stupnjevito podizan poklopac na središnjoj konzoli za ruku vozača i suvozača, koji se jako lijepo da prilagoditi visinom.

Posebno za Superb iV dostupne su ekskluzivne funkcije Škoda Connect poput prikaza kapaciteta baterije ili stanja aktualnog postupka punjenja na smartphoneu ili smartwatchu. Grijanje vjetrobranskog stakla i punjenje baterije također se mogu daljinski pokrenuti, zaustaviti i programirati poput Climatronica. Ako je za vrijeme postupka punjenja potrebna klimatizacija, to neće utjecati na stanje napunjenosti baterije. Ona međutim na raspolaganje stavlja potrebnu energiju kada se uključi Climatronic, a da pritom Superb iV nije spojen na stanicu za punjenje. Funkcija optimizira napunjenost baterije i klimatizaciju vozila kako bi vozač mogao započeti planiranu vožnju sa željenom temperaturom u unutrašnjosti i punom baterijom (kada je vozilo priključeno na strujnu mrežu). Središnji zaslon u središnjoj konzoli također prikazuje specifične informacije u modelu Superb iV. Tako vozač može primjerice u svakom trenutku pozvati aktualnu razinu napunjenosti baterije, preostali električni doseg ili grafičke prikaze aktualnog protoka energije u vozilu.

Prostor za prtljažnik svakako će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje karavanske izvedbe automobila s volumenom od 660 do 1950 litara sa presavijenim naslonima stražnjeg reda sjedala, posebno jer je podnožje za utovar ujednačeno. U kabini, iznenađuje visoki, gotovo SUV-ovski položaj sjedenja, ali vam i dalje ostaje dovoljno prostora za glavu čak i ako ste natprosječno visoki uživate u dobrom pregledu. U stražnjem redu sjedala tri odrasle osobe će se osjećati jako udobno, a mjesta za noge i visine do krova ima i više nego što si to možete zamisliti. Unutrašnjost uvjerava čvrstom izradom i na dodir mekanim oblogama. Pametni telefoni se mogu integrirati putem Apple CarPlay ili Android Auto.

Kabel za punjenje baterije na uobičajenoj kućnoj utičnici od 230 V standardan je u modelu Superb iV, dok se kabel za brzo punjenje po želji može dodatno naručiti. Mi ga nismo imali u svojoj testnoj izvedbi. Superb iV također raspolaže posebnim visokonaponskim grijanjem kako bi se osigurao toplinski komfor putnika čak i kada motor s unutarnjim izgaranjem ne radi.

Sustavi potpore

Najbolje od marke Škoda, Superb iV raspolaže sustavima potpore najnovije generacije. Nakon redizajna u ljeto 2019. godine u njih se ubrajaju Side Assist koji funkcionira na udaljenosti do 70 metara i prediktivna automatska regulacija razmaka. Ona ne samo da automatski prilagođava željenu brzinu vozača vozilima ispred pri brzini do 210 km/h već u novoj prediktivnoj varijanti prepoznaje također ograničenja brzine i zavoje preko snimki kamere na vjetrobranskom staklu i podataka navigacijskog sustava te automatski prilagođava brzinu. Još jedan novitet predstavljaju Emergency Assist za ceste s više voznih trakova (od sredine 2020. godine) i Front Assist s prediktivnim sustavom zaštite pješaka.

Ekskluzivno u okviru serije modela Superb Škoda nudi dva dodatna opcijska sustava potpore za Superb iV. Potpora za manevriranje prikolicom (Trailer Assist) vozaču pruža podršku tijekom manevriranja vožnjom unatrag i parkiranja s prikolicom. Na zaslonu vozač odozgo može vidjeti shematski prikaz modela Superb iV i prikolice. Kako bi manevrirao prikolicom vožnjom unatrag, vozač mora odabrati smjer i kut preko gumba za namještanje vanjskih zrcala. Nakon toga mora još samo pratiti promet te pritisnuti gas i kočnicu. Sustav umjesto njega preuzima upravljanje. Zahvaljujući sustavu od 4 kamere sustav za nadzor okoline (Area View) vozaču nudi prikaz na zaslonu od 360 stupnjeva te mu tako pomaže tijekom parkiranja i manevriranja. Mi smo u našoj testnoj verziji imali i opcijske DRIVER ALERT - sustav upozorenja vozača, TRAVEL ASSIST – prepoznavanje prometnih znakova s multifunkcijskom kamerom.

Pogon 1.4 TSI DSG PHEV

Novi Superb iV je, rekli smo već, prvi serijski model marke s plug-in hibridnim pogonom. Superb iV nudi vrlo tihu vožnju bez lokalnih emisija u e-modusu, što ga čini idealnim za moderne velegradove i ekološke zone. Ispod prednjeg poklopca modela Superb iV nalaze se dva tipa motora; benzinski i električni. Oni ovisno o situaciji u vožnji i odabranom modusu vožnje pojedinačno ili zajedničkim snagama osiguravaju pogon te međusobno spajaju prednosti motora s unutarnjim izgaranjem i elektromotora. Elektromotor razvija snagu od 85 kW te modelu Superb iV u kombinaciji s litij-ionskom baterijom omogućuje potpuno električni doseg od čak 62 kilometra u WLTP ciklusu bez lokalnih emisija. Tako se može savladati većina dnevnih ruta. Zahvaljujući četverocilindričnom 1,4 TSI benzinskom turbo motoru snage 115 kW (156 KS), najvećeg okretnog momenta od 250 Nm pri 1550–3500 okr./min, i benzinskom spremniku zapremine 50 litara model Superb iV je prikladan za duge dionice, jer se bez zaustavljanja može prijeći čak 930 kilometara s potpuno napunjenom baterijom i punim spremnikom.

No da biste doista i uspjeli napraviti toliku udaljenost trebati će vam malo više prakse u stvarnim uvjetima, kao i određena doza samodiscipline da ne biste uvijek vozili u najnekonomičnijem modusu i tako prije svega iscrpili, ipak, ograničenu električnu bateriju, a onda i natjerali da motor s unutarnjim izgaranjem troši i više od predviđenog. Najgore što bi se moglo dogoditi neangažiranim i nezainteresiranim vozačima plug-in sustava, koji je zasad prema mnogima najbolji sustav između automobila s klasičnim motorima s unutarnjim izgaranjem i potpuno električnih automobila jest to da ne pune redovito električnu bateriju i voze se samo na benzinski motor. No, ne može se reći da vam proizvođač nije ponudio izbor, to nikako!

Kada rade oba motora, Superb iV razvija ukupnu sistemsku snagu od 160 kW (218 KS). Maksimalni okretni moment elektromotora od 85 kW je 330 Nm, a ukupnog kombiniranog sustava od 160 kW je 400 Nm. Električna energija pritom djeluje poput dodatnog boosta osiguravajući sportska vozna svojstva. To omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,7 sekundi i najveću brzinu od 224 km/h. Kako biste osjetili ovu agilnost, potrebno je odabrati modus Sport u odabiru profila vožnje (Driving Mode Select) ili putem tipke za izravan odabir u središnjoj konzoli. Tada će se i parametri vozila poput upravljača, serijskog 6-brzinskog DSG mjenjača koji raspolaže trećom spojkom kao vezom između benzinskog motora i elektromotora ili serijske adaptivne regulacije voznog postroja DCC automatski prebaciti na maksimalnu sportsku postavku.

Osim modusa Sport dostupni su e-modus i hibridni modus. U e-modusu Superb iV upotrebljava isključivo električni pogon koji mu primjerice omogućuje gotovo nečujno kretanje i ubrzanje od 0 do 60 km/h za 5,0 sekundi. U hibridnom su modusu aktivna oba motora čija se interakcija automatski regulira elektroničkim putem. U tom slučaju kombinirana potrošnja energije, prema Škodi, iznosi 1,4-1,6 litara benzina na 100 km te 13,6 do 15 kWh struje na 100 km, što odgovara emisijama CO₂ od 32 do 37 g/km.

Zbog specifičnog načina funkcioniranja modela Superb iV u benzinskom spremniku dolazi do nadtlaka kada se električni pogon koristi tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Kako bi se zatvarač spremnika za gorivo prije točenja mogao sigurno otvoriti, potrebno je najprije sniziti tlak u spremniku za gorivo takozvanim odzračivanjem. U tu se svrhu jednostavno pritisne gumb pored ručice automatskog DSG mjenjača.

Litij-ionska baterija kapaciteta 13 kWh

Osim dvaju motora glavne sastavne dijelove plug-in hibridnog pogona čine trakcijska baterija i upravljačka elektronika. Ona koordinira spoj uređaja za punjenje s baterijom, pretvara istosmjernu struju baterije u izmjeničnu struju za elektromotor te k tomu opskrbljuje mrežu vozila od 12 V energijom. Visokonaponska trakcijska baterija od 37 Ah raspolaže bruto kapacitetom od 13 kWh odnosno neto kapacitetom od 10,4 kWh. Litij-ionska baterija ugrađena je neposredno ispred stražnje osovine u podnici vozila. Ona pohranjuje energiju potrebnu za električni pogon te k tomu opskrbljuje grijanje i kompresor Climatronica strujom.

Četiri mogućnosti punjenja baterije

Superb iV nudi četiri različite mogućnosti punjenja trakcijske baterije. Ako je prazna, baterija se može ponovno napuniti do 100 posto preko opcijskog kabela za punjenje Mode 3 na wallboxu sa snagom punjenja od 3,6 kW za otprilike 3 sata i 30 minuta. Sa serijskim kabelom Mode 2 to je moguće i na uobičajenoj kućnoj utičnici sa snagom od 2,3 kW za otprilike 5 sati. Tijekom vožnje Superb iV može napuniti svoju bateriju preko benzinskog motora ili održavati kapacitet kako bi primjerice za posljednju dionicu do odredišta, poput one u gradskoj ekološkoj zoni, na raspolaganju bio željeni električni doseg koji se putem središnjeg zaslona može namjestiti u više stupnjeva. Vozilo k tomu putem rekuperacije obnavlja energiju tijekom kočenja. Ako pomakne ručicu stupnja za vožnju iz položaja D prema natrag, vozač će aktivirati modus mjenjača B, u kojem elektromotor preuzima usporavanje vozila i tako dobiva posebno veliku količinu energije. Ovo također funkcionira u manjoj mjeri kada se vozilo nalazi u modusu vožnje D i vozač makne nogu s papučice gasa kako bi se Superb iV kretao u praznom hodu nizbrdo bez vlastitog pogona.

Pogon našeg Superb iV modela je na prednja dva kotača, a prednji ovjes je MacPherson s donjim trokutastim karikama i torzijskim stabilizatorom, dok je straga osovina s više elemenata, s jednom uzdužnom i tri poprečna kraka, s torzijskim stabilizatorom. S ovim gumama, ne samo da vaše vozilo izvrsno leži u zavoju, već i na ravnim dionicama ovjes izvrsno ublažava sve nesavršenosti podloge. Na raspolaganju su vam 5 načina vožnje; Eco, Comfort, Normal, Sport i Individual (u kojem možete prilagoditi elemente vožnje prema svom nahođenju, pa tako i npr. isključiti klimu). U Sport modu prilagodljivi ovjes je sada puno tvrđi, za razliku od npr. Comfort moda u kojem je osjetno mekši, možda i premekan. Odziv na gas je izravniji, a točke mijenjanja stupnjeva prijenosa su pomaknute prema većem broju okretaja motora. Pogotovo ako mijenjate ručno brzine polugama na kolu volana, prema svom osjećaju. Ono što nam se posebno sviđa je rješenje polugica za mijenjanje brzina na volanu, koje se okreću zajedno s kolom upravljača, pa su vam uvijek na dohvatu prstiju čak i u zavojima. Sa Superbom iV se nije za šaliti i rijetko će vam koji automobil na cesti moći parirati.

Karavanska izvedba plug-in Superba iV je nevjerojatan automobil, koji osim što izgleda izuzetno atraktivno nudi doista veliko uživanje u vožnje. Ako smo već rekli da je prethodno testirani Superb Combi Premium 2.0 TDI DSG moćan, velik, prostran i dobro odmjeren automobil kojeg se ne bi posramile niti mnoge premium marke automobila, onda je naš hibridni Superb iV Combi SportLine 1.4 TSI DSG PHEV u ovoj opremi i boji – jednostavno fantastičan automobil.

Za kraj, Superb Combi Active 1.5 TSI dostupan je već od 215,149 kn, a naša testna izvedba Superb iV Combi SportLine 1.4 TSI DSG PHEV s dodatnom opremom 379.260 kuna do registracije koja uključuje PDV i pripadajući iznos posebnog poreza na motorna vozila. Isto tako treba podsjetiti da ukoliko početkom srpnja krene novi krug državnih poticaja za električna i plug-in hibridna vozila (ispod emisije CO₂od 50 g/km, što ovaj model svakako jest) onda je cijena nešto iznad 300.000 kuna.

  • +43
Superb iV Combi SportLine 1.4 TSI DSG PHEV Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.