hrvatska premijera

[FOTO/VIDEO] Nova Škoda Octavia došla je u Hrvatsku: Donosimo sve detalje omiljenog modela

17.04.2020 u 18:46

Bionic
Reading

Najnovija, četvrta generacija jednog od najprodavanijih modela u Hrvatskoj i Europi stigla je i na naše tržište, a cijene se kreću od 163.486 kn za model Octavia Limo 1.5 TSI 110 kW 6MG te od 170.512 kn za Octaviju Combi 1.5 TSI 110 kW 6MG

Nakon što je imala svjetsku premijeru početkom studenoga prošle godine, nova, četvrta generacija Škode Octavije stigla je i kod nas. Iako i sam proizvođač kaže da je nova generacija Octavije bolja, prostranija, sigurnija, umreženija i emocionalnija no ikada, mnogima je već i na prvi pogled jasno da je Octavia napravila korak dalje.

Da je tome tako, govore i podaci da je sada Octavia duža i šira od svog prethodnika te raspolaže dodatno povećanim prtljažnikom i djeluje još emocionalnije zahvaljujući novom dizajnu marke. Novi koncept unutrašnjosti spaja natprosječnu prostranost i izvanrednu funkcionalnost s izrazito kvalitetnim materijalima i inteligentnim rješenjima detalja. Inovativna povezivost i novi sustavi potpore podižu udobnost i sigurnost ovog naročito cijenjenog modela češkog proizvođača.

Najprije je stigla karavanska verzija Octavia Combi, dok će limuzinska verzija Octavije doći u između sredine i kraja svibnja. Kako su saloni automobila još zatvoreni zbog mjera protiv širenja pandemije koronavirusa, nema testnih vožnji za potencijalne kupce. No nadamo se da će se i te mjere ubrzo ublažiti, ovisno o razvoju situacije s pandemijom.

Ako možemo istaknuti u kratkim crtama ono što je najbitnije kod nove Octavije, bez obzira na to radi li se o limuzinskoj ili Combi verziji, jest to da srednji paket opreme Ambition sada ima puno više serijske opreme nego što je to imao prethodni model u najvišoj opremi Style. Što se motora tiče, važno je istaknuti da je dosadašnji najprodavaniji motor bio dizelski 1.6 TDI 85 kW s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, a koji u novoj Octaviji dolazi sa jačim motorom 2.0 TDI 85 kW sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

Veća i atraktivnija

Nova Octavia dodatno je narasla i zahvaljujući novim proporcijama i najnovijim dostignućima u dizajnerskom jeziku Škode još je emotivnija i dinamičnija od svoje uspješne prethodnice. Duljinom od 4689 mm, sedan verzija je 19 mm, a karavan 22 mm duži od modela treće generacije. Širina joj se povećala za 15 mm. Kapacitet prtljažnika karavanske izvedbe, najveći u segmentu, povećan je za 30 litara, na 640 litara.

Sedan izvedba ima kapacitet od 600 litara, što je 10 l više od prethodne generacije. Novi prednji kraj i oštrija nova, prednja svjetla vizualno su dojmljivija i imaju LED tehnologiju za kratka svjetla, duga i dnevna svjetla kao standardnu ​​opremu. Stražnja svjetla, kočnice i svjetla za maglu također koriste LED tehnologiju. Novodizajnirani, plitki krovni nosači naglašavaju izduženu siluetu Octavije karavan (Combi), dok sedan izgleda gotovo kao coupé. Aluminijski naplatci dimenzija do 19 cola daju svim modelima modela snažan izgled. Crystal crna, Lava plava i Titan plava dodane su asortimanu boja karoserije, opcijski je dostupan paket Dynamic, a u ponudi su i okviri prozora u kromiranoj izvedbi te eloksirani uzdužni krovni nosači (paket Dynamic biti će dostupan kasnije).

Novi koncept interijera

U novom interijeru Octavia nudi novo kolo volana s dva kraka koji se može grijati kao opcija i - ako je naručen kao multifunkcionalna varijanta - dolazi s novim upravljačkim tipkama i okretnim kotačićima, što vozačima omogućuje upravljanje s 14 različitih funkcija bez skidanja ruku. Instrumentna ploča, koja je također redizajnirana, modularna je i raspoređena u različitim razinama, a sadrži veliki, slobodno stojeći središnji zaslon. Središnja konzola je elegantna, neopterećena i ukrašena kromiranim detaljima - kao i nove obloge i ručke na vratima. Novi i mekani dodiri daju unutrašnjosti vrhunski izgled, dok nova LED ambijentalna rasvjeta pruža poseban vizualni dodir za ulazna vrata i nadzornu ploču tako što ih neizravno osvjetljava u desetak različitih boja - čak i u raznim bojama po želji. Također se mogu odabrati koordinirani scenariji rasvjete.

Opcijska Ergo sjedala posebno prilagođena leđima, koja između ostalog nude funkciju električne masaže, prvi su put dostupna u Škodi. U top verziji također mogu biti ventilirana i nose pečat odobrenja 'Njemačke kampanje za zdravija leđa'. Opcijski head-up zaslon još je jedna premijera za Škodu. Projicira najvažnije informacije, poput brzine, navigacije, detektiranih prometnih znakova i aktiviranih sustava pomoći vozaču, izravno na vjetrobransko staklo (opcijski grijano). 4,2-inčni višenamjenski Maxi DOT zaslon u 16-boja standardno je dostupan. Trozonski Climatronic debitira u Octaviji. Pomoću opcionalnog sustava za ulazak bez ključa (KESSY) sada se može otvoriti bilo koja od četiri vrata automobila. Standardna oprema također uključuje električne bočne prozore i elektromehaničku parking kočnicu. Nova Octavia sada je dostupna i s akustičnim bočnim prozorima sprijeda, a koji još više smanjuju buku s ceste, u samoj kabini.

Nova Octavia prva je Škoda koja je koristila tehnologiju shift-by-wire za upravljanje DSG-om, a koja elektroničkim putem prenosi vozačev izbor stupnja prijenosa prema mjenjaču. Umjesto poznate DSG ručice, na središnjoj konzoli nalazi se novi upravljački modul s malim prekidačem za odabir načina vožnje, kao i gumb za parking mod. Inovativna puna LED matrična svjetla dostupna su kao opcija, omogućujući vozaču da stalno ostavlja upaljena duga svjetla bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu. Stražnja potpuno LED svjetla, koja sadrže kristalne elemente i dinamičke pokazatelje, još su jedna opcija.

Čitav niz novih sigurnosnih sustava kao što su pomoć pri izbjegavanju sudara (Collision Avoidance Assist), pomoć pri skretanju (Turn Assist), upozorenje o izlasku (Exit Warning) i funkcija upozorenja o lokalnom prometu (Local Traffic Warning) također debitiraju u Škodi. Ostale nove značajke uključuju pregled prostora (Area View), bočnu pomoć (Side Assist) i prediktivni tempomat (Predictive Cruise Control) koji s ažuriranom verzijom prepoznavanja prometnih znakova (Traffic Sign Recognition) i poboljšanim sustavom za pomoć pri vožnji u traci (Lane Assist), kao i pomoći u zastoju u prometu (Traffic Jam Assist) i pomoći u nuždi (Emergency Assist) - čini sveobuhvatan sustav pomoći (Travel Assist System). Upotrebom sustava prepoznavanja (Hands-on Detect) ovaj sustav također provjerava dodiruje li vozač dosljedno volan. Tu je i do devet zračnih jastuka, uključujući onaj za koljena vozača i stražnje bočne zračne jastuke, koji štite putnike u slučaju sudara.

Novi alternativni pogonski sklopovi

Pogoni četvrte generacije modela OCTAVIA štedljivi su, ekološki prihvatljivi i alternativni kao nikada dosad. Prvi su put dostupne OCTAVIA iV s plug-in hibridnim pogonom i OCTAVIA RS iV (vidi stranicu 17). 1,4 TSI benzinski motor i elektromotor razvijaju sistemsku snagu od 150 kW (204 KS) u modelu OCTAVIA iV te snagu od 180 kW (245 KS) u modelu RS iV. Litij-ionska visokonaponska baterija raspolaže kapacitetom od 37 Ah i sadržajem energije od 13 kWh te omogućuje električni doseg od čak 60 kilometara u WLTP ciklusu. Dodatno optimizirani benzinski motori dijelom su opremljeni novom, mild hibridnom tehnologijom, dok dizelski agregati potječu iz nove EVO generacije i ispuštaju čak 80 posto manje dušikovog oksida. Spektar snage široke palete pogona seže od 81 kW (110 KS) do 150 kW (204 KS).

Benzinski 1,5 TSI motori nove EVO generacije u kombinaciji s DSG mjenjačem kao e-TEC verzije raspolažu mild hibridnom tehnologijom. Sa starter generatorom s remenskim prijenosom od 48 V i litij-ionskom baterijom od 48 V moguće je povratiti kočionu energiju, pružiti potporu motoru na izgaranje i voziti u praznom hodu s potpuno isključenim motorom.

Kod 2,0 TDI EVO dizelskih motora primjenjuje se novi postupak dvostrukog doziranja (engl. twindosing) u naknadnoj obradi ispušnih plinova kod kojeg se AdBlue® sredstvo ciljano ubrizgava ispred dvaju katalizatora koji su smješteni jedan iza drugog. Po želji dostupna adaptivna regulacija voznog postroja DCC s odabirom profila vožnje (Driving Mode Select) prvi put unutar različitih modusa vožnje nudi opciju individualne prilagodbe pojedinih parametara vlastitim preferencijama preko kliznog regulatora. To su, primjerice, opružje, amortizacija, upravljač i karakteristike promjene stupnjeva prijenosa DSG mjenjača.

Infotainment sustavi i dodatno razvijeni virtualni kokpit

Nova Octavia nudi izbor između četiri infotainment sustava najnovije generacije s ekranima od 8,25 do 10 inča. Nekim od njih možete upravljati kontrolom gestama ili glasom putem Škodinog digitalnog asistenta - Laura. Vrhunski Columbusov infotainment sustav može prikazati karte navigacijskog sustava u zumu različitog nivoa od 10,25-inčnog virtualnog kokpita (koji je, usput rečeno, također poboljšan, čineći ga korisniku još prilagođenijim). Ova se nova funkcija može prilagoditi inovativnim klizačem osjetljivim na dodir smještenim ispod zaslona, a ​​koji se također može koristiti za kontrolu glasnoće.

Zahvaljujući ugrađenom eSIM-u, Octavia je uvijek na mreži; pristup najnovijim mobilnim mrežnim uslugama Škoda Connect uvijek je moguć. Tu se ubraja eCall, koji je obvezan u EU, sveobuhvatan daljinski pristup vozilima i aplikacije za zabavu podržane mrežnim podacima. Automobil sadrži do pet USB-C priključaka za punjenje ili spajanje medijskih uređaja i USB štapića, od kojih se jedan može po želji smjestiti u gornju konzolu iznad retrovizora. Stariji uređaji s USB-A 3.0 priključkom mogu se lako povezati pomoću USB-C u USB-A 3.0 adaptera iz palete Škodine originalne dodatne opreme. Nadalje, pametne telefone možete puniti induktivno, koristeći opcijski Phone Box.

Konačno, akustički optimizirani interijer i novi opcijski zvučni sustav Canton osiguravaju savršen audio doživljaj.

Inovativne značajke Simply Clever

Za dizelske automobile asortiman Škodinih karakterističnih značajki Simply Clever sada uključuje prikladnu cijev za punjenje AdBluea, što omogućuje punjenje i 'pištoljem' za punjenje za teretna vozila. Sa stražnje strane dva džepa za pohranu pametnih telefona na naslonu prednjih sjedala debitiraju u Škodi. Sleep paket za stražnje sjedalo sada je i ekstra dodatak za Octaviju Combi.

Osim toga, nova sjenila na stražnjim bočnim prozorima omogućuju blokiranje svjetla. Ispod poklopca prtljažnika nalazi se višenamjenski džep za pohranu i u sedanu i u modelu Combi, a potonji će se također nalaziti s automatskim uvlačenjem zavjese kojom se prekriva prtljaga. Spremište s kišobranom i ručnom četkom na ulaznim vratima je novo. Lijevak integriran u poklopac spremnika za pranje vjetrobranskog stakla još je jedna nova značajka nove Octavije.

Što se cijena tiče, nova Octavia limuzina počinje od modela Ambition 1.5 TSI 110 kW 6MG po cijeni od 163.486 kn (cijena do registracije), preko modela Ambition 2.0 TDI 85 kW 6MG po 171.284 kn, a za ostale verzije pogledajte priloženu tablicu.

  • +12
Nova Škoda Octavia Izvor: Promo fotografije / Autor: Škoda