paleta motora

[FOTO/VIDEO] Ovo je potpuno novi Hyundai Tucson! Četvrta generacija najprodavanijeg Hyundai SUV-a je stigla na hrvatsko tržište

21.01.2021 u 13:19

Bionic
Reading

Hyundai Tucson starta s ponudom benzinskih motora, benzinskih motora s 48-voltnom blagom hibridnom opcijom i ponudom dizelskih motora te hibridnih modela; plug-in hibridni modeli se očekuju krajem proljeća ove godine

Potpuno novi Hyundai Tucson: revolucionarno dizajnirani pametni tehnološki junak

Potpuno novi Hyundai Tucson četvrta je generacija Hyundai best-sellera s više od 7 milijuna prodanih primjeraka širom svijeta otkako je lansiran 2004. godine. Od toga 1,4 milijuna primjeraka prodano je u Europi. To ga čini najprodavanijim Hyundai SUV-om na svijetu. Hyundai novi kompaktni SUV na tržište dolazi s revolucionarnim i ambicioznim novim izgledom koji prati novi Hyundai dizajnerski identitet i smjer - Sensuous Sportiness.

Nudeći najelektrificiraniju liniju pogonskih sklopova u segmentu kompaktnih SUV-ova, uključujući hibridne, plug-in hibride te benzinske i dizelske 48-voltne blage hibridne opcije, potpuno novi Hyundai Tucson dovršava elektrifikaciju Hyundai SUV flote u Europi.

Proizvodit će se u nekoliko tvornica širom svijeta, a postat će treća generacija modela koji će se proizvoditi u Europi, u proizvodnom pogonu Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) u češkim Nošovicama. Time Hyundai dodatno naglašava svoju predanost i posvećenost europskom tržištu.

'Hyundai je marka s najširom linijom elektrificiranih pogonskih sklopova, u rasponu od blagih hibridnih, hibridnih, plug-in hibrida, električnih baterijskih automobila do električnih automobila pogonjenih gorivim ćelijama. Uvođenjem potpuno novog Tucsona bilo je ključno proširiti elektrifikaciju i na naš globalno najprodavaniji SUV. Ovo predstavljanje je daljnja prekretnica za Hyundai, jer sada nudimo elektrificirane verzije cijelog asortimana SUV vozila. Sa svojim progresivnim dizajnom i najsuvremenijom linijom pogonskih sklopova, potpuno novi Tucson ostat će jedan od ključnih proizvoda za Hyundai u Europi.', rekao je Michael Cole, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Europe.

‘Parametrijska dinamika’: revolucionarna i jedinstvena vanjština na vrhuncu SUV dizajna

Umjesto puke evolucije modela prethodne generacije, potpuno novi Tucson predstavlja revoluciju za Hyundai u dizajnerskom smislu. Sveukupno, veći je i širi od svog prethodnika. Njegov 'mišićav stav' kombinira oštre rubove i dinamične proporcije s bogatim površinama, osiguravajući progresivan izgled bez ugrožavanja Tucsonovog robusnog SUV naslijeđa.

Potpuno novi Tucson prvi je potpuno promijenjeni Hyundai SUV, koji je razvijen prema novom dizajnerskom identitetu tvrtke 'Sensuous Sportiness' ('sportska senzualnost').

Istaknuti geometrijski uzorci poznati kao 'parametrijski dragulji' pojavljuju se u dizajnu čitavog SUV-a, dajući mu progresivan karakter.

Najistaknutiji prikaz ovih parametrijskih dragulja nalazi se na prednjoj masci vozila, gdje parametrijska skrivena svjetla pružaju snažan prvi dojam. Kad su svjetla ugašena, čini se da je prednji dio vozila prekriven tamnim, geometrijskim uzorcima, koji se izgledom ne razlikuju od neprimjetno integriranih LED dnevnih svjetala (DRL) u rešetku. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji poluzrcalnog osvjetljenja, kada se uključe LED dnevna svjetla, tamni kromirani izgled rešetke pretvara se u oblike nalik draguljima, dajući još privlačniji element i inače elegantnom izgledu Tucsona.

Parametrijski dragulji također se ističu kao istaknuti element dizajna na boku vozila. Isklesane površine stvaraju zapanjujući kontrast između elegantne siluete i oštrog klina, što sugerira kretanje prema naprijed čak i kada mirujete. Zategnuti atletski oblici neprimjetno se stapaju u kutne lukove kotača, gdje aluminijski naplatci pružaju snažan i dinamičan stav.

Straga, široka stražnja svjetla s parametrijskim detaljima skrivenih svjetala nastavljaju dizajnersku temu. Stražnji odbojnik potpuno novog Hyundai Tucsona također integrira detalje parametrijskog uzorka s trodimenzionalnim efektom, zajedno sa sportskim ukrasima.

Kupci potpuno novog Tucsona mogu birati između ukupno devet vanjskih boja, uključujući tri nove: Shimmering Silver srebrnu, Amazon Gray sivu i Teal tirkiznu. Štoviše, opcija dvobojnog krova u Phantom Black ili Dark Knight boji nudi kupcima još veći prostor za personalizaciju. Svaka vanjska boja karoserije može se kombinirati s dvobojnim krovom.

Vanjske boje:

o Shimmering Silver srebrna [NOVO] s opcijskim krovom Dark Knight

o Amazon Gray siva [NOVO] s opcijskim Phantom Black krovom

o Teal tirkizna [NOVO] s opcijskim Phantom Black krovom

o Phantom Black crna s opcijskim krovom Dark Knight

o Polar White bijela s opcijskim krovom Phantom Black

o Engine Red crvena s opcijskim Phantom Black krovom

o Sunset Red s opcijskim Phantom Black krovom

o Silky Bronze brončana s opcijskim krovom Dark Knight

o Dark Knight s opcijskim Phantom Black krovom

Dizajnerski čisti i sofisticiran interijer kombinira maksimalnu udobnost s besprijekornom tehnologijom

Neprimjetna integracija vodeće tehnologije u segmentu pruža kupcima potpuno novog Tucsona napredno i potpuno prilagodljivo digitalno iskustvo.

To uključuje potpuno digitalni dvostruki kokpit, koji se može konfigurirati, a sastoji se od nove 10,25-inčne digitalne instrumentne ploče i novog 10,25-inčnog središnjeg AVN-dodirnog zaslona.

Hyundai dizajneri su se odrekli fizičkih gumba i tipki, tako da se sve funkcije AVN-a (audio-video i navigacija), grijanja, ventilacije i klimatizacije kontroliraju dodirom, što ga čini prvim Hyundaijevim modelom koji ima konzolu potpuno osjetljivu na dodir. Potpuno novi Tucson također je opremljen najnovijom verzijom Hyundaijevih povezanih automobilskih usluga Bluelink®.

Najmodernija tehnologija i povezivost

Apple CarPlay i Android Auto omogućuju kupcima da jednostavno i ugodno zrcale funkcije svojih iOS i Android pametnih telefona. S 8-inčnim Display Audio zaslonom, pametni se telefoni mogu bežično zrcaliti. Ostale značajke infotainmenta i povezivosti na potpuno novom Tucsonu uključuju vrhunski audio sustav tvrtke KRELL za poboljšano iskustvo slušanja, stanicu za bežično punjenje na središnjoj konzoli, kao i prednje i stražnje USB priključke za još veću udobnost, posebno na dugim putovanjima.

Dostupna oprema za povezivanje:

• [Novo] 10.25-inčna digitalna instrumentna ploča

• [Novo] 10.25-inčni AVN-T zaslon (Audio Video Navigation)

• Apple CarPlay i Android Auto

• Premium KRELL audio sustav

• Bluelink® telematika

• Stanica za bežično punjenje

• Četiri USB priključka

Bluelink® automobilske usluge povezivosti

Hyundai u potpuno novom Tucsonu nudi najnoviju verziju svojih vrhunskih Bluelink automobilskih usluga povezivosti s 10,25- inčnim infotainment sustavom. Nadograđeni Bluelink nudi niz novih pogodnosti i usluga za Hyundai kupce, uključujući Connected Routing, Last Mile Navigation i novu značajku Korisničkog profila (User profile). Uz to, korisnici mogu pronaći svoje vozilo, zaključati ga i otključati na daljinu ili pregledati stanje vozila poput razine goriva putem aplikacije Bluelink.

Putnici mogu prilagoditi svoje pojedinačne izbore za infotainment s novom funkcijom za izradu profila korisnika. To omogućuje kupcima da instaliraju do dva glavna računa i jedan račun gosta te učitaju sliku profila putem aplikacije Bluelink. Korisnički profil u oblaku (cloud) pohranjuje korisničke postavke, poput jezika, Bluetootha, postavki za navigaciju i prepoznavanje glasa, kao i njihove omiljene radio stanice. To također omogućuje korisnicima da svoj profil preuzmu u svaki Hyundai automobil opremljen ovom funkcijom.

Ako vozači moraju parkirati svoj automobil u krugu od 200 do dva kilometra od samog odredišta, funkcija 'Last Mile Navigation' se može aktivirati za nastavak navođenja u aplikaciji Bluelink na vozačevom pametnom telefonu.

Uz to, potpuno novi Tucson sadržavat će integraciju kalendara unutar informacijsko-zabavnog sustava, što znači da će korisnik moći vidjeti svoj Apple ili Google Calendar na AVN zaslonu. Sinkronizacija se vrši putem postavki aplikacije Bluelink. Ovo je samo još jedan razlog zašto kupci koriste i preuzimaju aplikaciju Bluelink.

S novom navigacijom Connected Routing koja se temelji na oblaku, rute vožnje izračunavaju se na moćnom poslužitelju unutar Bluelink oblak okruženja. To osigurava preciznije predviđanje prometa, preciznije vrijeme dolaska i pouzdaniji ponovni izračun rute. Kao dodatna prednost Connected Routing funkcije povezanog usmjeravanja, funkcija automatskog popunjavanja štedi vrijeme vozačima u odabiru odredišta.

Završno, Hyundai LIVE usluge sadrže informacije o parkiranju u stvarnom vremenu i lokacije benzinskih crpki, uključujući cijene kao i informacije o prognozi vremena. Odredišta ili točke interesa također se iz aplikacije mogu slati u navigacijski sustav u automobilu.

Značajke Bluelink® i LIVE usluga:

• [Novo] Korisnički profil: u oblak pohranjuje korisničke postavke infotainmenta, kao što su jezik, Bluetooth, postavke navigacije i prepoznavanja glasa.

• [Novo] Last Mile Navigation (Navigacija posljednje milje): koristi proširenu stvarnost (AR), kako bi korisnike odvela do konačnog odredišta putem aplikacije Bluelink® na pametnom telefonu vozača nakon što parkira automobil

• [Novo] Connected Routing (Povezano usmjeravanje): sustav zasnovan na oblaku koji nudi još preciznije rute za svakodnevnu vožnju zahvaljujući preciznijim proračunima i funkciji automatskog popunjavanja

• [Novo] Live parking usluge (Parking u stvarnom vremenu): Značajka usluga parkiranja uživo nadograđena je tako da sada uključuje informacije o cijeni parkiranja na ulici

• [Novo] Integracija kalendara: korisnici mogu sinkronizirati svoj Apple ili Google kalendar na AVN zaslonu putem aplikacije Bluelink®

• Daljinske usluge: vozači mogu zaključati / otključati svoj automobil, koristiti sirene / svjetla i pregledati status vozila (dostupnost nekih usluga na pojedinim tržištima ovisi i o zakonskim propisima na tim tržištima)

• Hyundai LIVE usluge: prometna situacija u stvarnom vremenu, benzinske crpke / parkirna mjesta (s cijenama), vremenska prognoza, kamere za brzinu

• Online prepoznavanje glasa: moćno mrežno prepoznavanje glasa (zasnovano na oblaku) s razumijevanjem prirodnog jezika

• Pronađi moj automobil: vozači mogu lako pronaći svoje vozilo u nepoznatom okruženju

• Pošalji u auto (POI): pretraživanje lokalnih interesnih točaka (POI) i slanje rezultata na satelitsku navigaciju automobila

• Sigurnost: Obavijest o alarmu vozila

• Održavanje: dijagnostika i izvještaj vozila (npr. tlak u gumama i zračni jastuci), informacije o vožnji

Potpuno novi Tucson pruža povećani komfor i udobnost za svaku vrstu vozača

Uz niz novih praktičnih funkcionalnosti, Hyundai nudi još veću udobnost kupcima Tucsona.

To uključuje tehnologiju Multi-Air Mode koja se sastoji od kombinacije izravnih i neizravnih otvora za zrak za klimatizaciju i grijanje kako bi se stvorilo ugodnije unutarnje okruženje s nježnijim protokom zraka. Trozonska kontrola klimatizacije sada osim putnika u prednjem dijelu vozila zadovoljava i putnike na stražnjim sjedalima. Ventilirana sjedala sprijeda i grijana sjedala sprijeda i straga pružaju daljnju udobnost i vozaču i putnicima.

Povećana prostranost

S 20 mm većom dužinom, 15 mm većom širinom i međuosovinskim razmakom koji je povećan za 10 mm u odnosu na prethodnu generaciju, potpuno novi Tucson prostraniji je nego ikad ranije.

Kao rezultat toga, putnici straga mogu uživati u dodatnih 26 mm prostora za noge. Uz to, povećan je prtljažni prostor koji, ovisno o odabranoj opremi i pogonskom sustavu, nudi ukupno do 620 litara za prtljagu s podignutim sjedalima i do 1799 litara s preklopljenim sjedalima.

Putnici također mogu uživati u ugodnom ambijentalnom osvjetljenju, koje je smješteno u dva bočna džepa središnje konzole, u stanici za bežično punjenje telefona i pretincu za odlaganje stvari u vratima. Nudi 64 boje koje se mogu konfigurirati i 10 razina osvjetljenja, kako bi se uklopile u svako raspoloženje i nudi još više mogućnosti za personalizaciju.

Osim toga, kupci mogu birati između tri unutarnje obloge sjedala, uključujući jednobojnu crnu u tkanini ili koži, dvobojnu crnu i bež u tkanini ili koži te Teal tirkizni paket boja.

Paket Teal nudi crno sjedalo od tekstila ili kože s teal šavovima na sjedalima, naslonu za ruku i mjenjaču. Tekstilni umetci od teal boje također se nalaze na platnenoj podlozi i oblogama vrata.

Boje unutrašnjosti:

• Jednobojna crna (tkanina ili koža)

• Dvobojna crna i Moss Grey siva (tkanina ili koža)

• Teal paket (tkanina ili koža)

Najopsežniji paket aktivne sigurnosti i sustava pomoći u vožnji u svojoj klasi

S naprednim sustavima za pomoć vozaču, najboljima u klasi, i aktivnim sigurnosnim paketom s nizom inovativnih značajki, potpuno novi Tucson pruža još više mira Hyundai kupcima.

Potpuno novi Tucson opremljen je poboljšanim sustavom sa sedam zračnih jastuka, koji ima novi središnji bočni zračni jastuk u prednjem redu, značajku jedinstvenu za ovaj segment. To sprječava da se vozač i suvozač sudare u slučaju sudara, umanjujući rizik od ozbiljnih ozljeda. Kada aktivaciju zračnih jastuka pokrene prednji ili bočni udar, sustav Multi-collision braking automatski aktivira kočnice u nuždi, kako bi se smanjio rizik sekundarnih ili višestrukih sudara.

Hyundai SmartSense sigurnosne značajke

Potpuno novi Tucson također je opremljen najnovijim Hyundai SmartSense značajkama aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji za još više sigurnosti. Nove značajke uključuju, primjerice, Sustav za pomoć u izbjegavanju frontalnog sudara (FCA) s funkcijom skretanja u raskrižju, Nadzor mrtvog kuta (BVM), Sustav pomoći u vožnji autocestom (HDA) 1.5 i Pomoć pri izbjegavanju sudara u mrtvom kutu (BCA).

Pogon na sva četiri kotača i Terrain modovi čine potpuno novi Tucson istinskim SUV-om

Potpuno novi Tucson objedinjuje svoje prave SUV osobine s 4x4 mogućnostima, zahvaljujući novom Terrain mod izborniku načina terenske vožnje, koji pruža još više užitka za vozače.

Ova značajka, dostupna u hibridnoj verziji s automatskim mjenjačem, koristi Hyundaijevu HTRAC tehnologiju pogona na sva četiri kotača, koja omogućuje okretno upravljanje i bolju primjenu okretnog momenta, ovisno o prianjanju kotača i brzini vozila. Pored različitih načina vožnje, tri dodatna načina terenske vožnje - blato, pijesak i snijeg - optimiziraju performanse vožnje i HTRAC postavke za poboljšano iskustvo vožnje na raznim terenima.

Udobna ili sportska vožnja s novim elektronički kontroliranim ovjesom i podešavanjem

Elektronički kontrolirani ovjes (ECS) kod potpuno novog Hyundai Tucsona nudi vozačima fleksibilnost zahvaljujući svojoj prilagodljivoj tehnologiji vožnje. Vozači mogu odabrati način rada Normal ili Sport, ovisno o svojim željama vožnje. ECS automatski i kontinuirano kontrolira ovjes vozila kako bi povećao udobnost i performanse vožnje. To postiže uzimajući u obzir uvjete vožnje poput brzine, stanja površine ceste, zavoja, zahtjeva za zaustavljanjem i ubrzanja. Upravljajući silom prigušenja na svakom pojedinačnom kotaču, ECS smanjuje kotrljanje, nagib i okomito kretanje kako bi poboljšao vožnju i upravljivost.

Najširi raspon elektrificiranih pogonskih sklopova u segmentu kompaktnih SUV-ova

Nudeći pet opcija elektrificiranog pogonskog sklopa i dva motora s unutarnjim izgaranjem s četiri opcije izbora prijenosa, potpuno novi Tucson odgovara svakoj vrsti vozača. S benzinskim i dizelskim 48-voltnim blagim hibridom, potpunim hibridom i plug-in hibridom dostupnim kupcima, potpuno novi Tucson nudi najširi raspon elektrificiranih pogonskih sklopova u segmentu kompaktnih SUV-ova. Uz to, dostupan je i s dvije benzinske i dizelske opcije. Pogonski sklopovi su razvijeni s ciljem smanjenja emisija bez kompromisa žrtvovanja zabave u vožnji.

Cijela se linija temelji na dva Hyundai Smartstream motora: 1,6-litrenom T-GDI benzinskom motoru i 1,6-litrenom CRDi dizelskom motoru, koji su dostupni s različitim razinama elektrifikacije ili bez njih.

Benzinski motor 1.6 T-GDI Smartstream motor kao prvi na svijetu opremljen je tehnologijom vremenski promjenjivim upravljanjem otvaranja ventila (CVVD). CVVD optimizira performanse motora i učinkovitost goriva, a istovremeno je i ekološki prihvatljiv. Tehnologija upravljanja ventilom regulira trajanje otvaranja i zatvaranja ventila prema uvjetima vožnje. Ovo je jedini sustav koji može promijeniti trajanje otvaranja ventila tijekom vožnje, ovisno o uvjetima. Tehnologija povećava performanse za 4 posto i učinkovitost u potrošnji goriva za 5 posto, a smanjuje emisije za 12 posto.

Za još veće performanse i smanjene emisije, kupci mogu odabrati snažni hibridni pogonski sustav od 230 KS. Kombinira trenutni okretni moment elektromotora od 44,2 kW s izlaznom snagom motora 1.6 T-GDI. Sustav je uparen s litij-ionskom polimernom baterijom kapaciteta 1,49 kWh, a dostupan je sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem (6AT) i pogonom na prednje ili sva četiri kotača. Plug-in hibridna varijanta od 265 KS bit će dostupna kupcima u proljeće 2021. godine.

U kombinaciji s Hyundaijevom učinkovitom i reaktivnom 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom, 1.6 T-GDI dolazi u dvije različite varijante izlazne snage, sa 150 KS ili sa 180 KS i opcijskim pogonom na sva četiri kotača. Obje verzije mogu se kombinirati sa 6-stupanjskim inteligentnim manualnim mjenjačem (6iMT) ili sa 7-brzinskim mjenjačem s dvostrukom spojkom (7DCT).

Kada nije povezan s 48-voltnim blagim hibridnim sustavom, 1,6-litreni T-GDI Smartstream benzinski motor dostupan je sa 150 KS, ručnim mjenjačem sa šest brzina i pogonom na prednje ili sva četiri kotača. Druga opcija je 1,6-litreni CRDi Smartstream dizelski motor. Blaga hibridna varijanta od 48 volti isporučuje 136 KS i dolazi sa 7DCT mjenjačem i pogonom na prednje ili sva četiri kotača. Dizelski 1,6-litreni CRDi Smartstream motor također je dostupan sa 115 KS i ručnim mjenjačem sa šest brzina i prednjim pogonom.

Hyundaijev novi inteligentni manualni mjenjač (iMT)

Kupci potpuno novog Tucsona mogu izabrati Hyundai novorazvijeni inteligentni manualni mjenjač (iMT). Kvačilo iMT mjenjača djeluje isključivo elektronički i odvaja motor od mjenjača nakon što vozač otpusti papučicu gasa tijekom vožnje konstantnom brzinom, omogućujući automobilu da uđe u krstareći (coasting) način rada. Tako se poboljšava ukupna učinkovitost u potrošnji goriva. Odabrani stupanj vozača ostaje uključen čak i kad je motor isključen. Motor se ponovno pokreće u istom stupnju prijenosa čim vozač pritisne ili papučicu kočnice ili papučicu gasa zahvaljujući snazi koju pruža blagi hibridni starter generator (MHSG). Mjenjač ponovno pokreće motor u neutralnom položaju (s otpuštenim kvačilom), ako vozač pritisne papučicu kvačila kako bi promijenio brzinu ili ako je brzina vozila preniska za trenutno uključeni stupanj prijenosa.

Cijene novog Hyundai Tucsona na hrvatskom tržištu

Potpuno novi Hyundai Tucson dostupan je na hrvatskom tržištu već od 174.990 kuna za model Hyundai Tucson 1.6T 150 KS 6MT 2WD sa startnim, ali kako je to uobičajeno u Hyundai ponudi, izdašnim paketom opreme Comfort koji, između ostalog, nudi najvišu razinu sigurnosti, 8-inčni ekran, kameru za vožnju unatrag, LED dnevna i pozicijska svjetla te još mnogo toga. Ulazni dizelski model je Hyundai Tucson 1.6 CRDi ISG 115 KS 6MT 2WD Comfort po cijeni već od 193.990 kn, dok model Hyundai Tucson Hybrid HEV 1.6T 230 KS 2WD 6AT kreće s cijenom od 229.990 kn.

Kao i svi Hyundai modeli tako i potpuno novi Hyundai Tucson dolazi s jedinstvenim jamstvenim paketom na tržištu: 5 godina jamstva bez ograničenja kilometraže za nova Hyundai vozila uključujući i 5 godina jamstva mobilnosti te 5 godina preventivnih pregleda vozila.