STVOREN ZA REKORDE

[FOTO/VIDEO] Ovo je McMurtry Spéirling: Eksperimentalni, čisto električni koncept automobila za stazu

15.09.2021 u 15:10

Bionic
Reading

S 3200 mm duljine i 1500 mm širine, oko 30 posto je manji od uobičajenog Chirona, a s 1000 KS i manje od 1000 kg njegov odnos snage i težine je 40 posto veći. Ubrzava od 0-300 km/h za manje od 9,0 s, dok mu je krajnja brzina preko 320 km/h

McMurtry Automotive je izložio svoj eksperimentalni, čisto električni koncept automobila za stazu, McMurtry Spéirling, na Goodwood Festivalu brzine 2021. McMurtry je stvorio ultimativni automobil za stazu istražujući rutu kojom bi nesputana tehnička evolucija prošla od zlatnog doba utrkivanja prema oblikovanju današnjeg motorsporta.

Peterostruki pobjednik Le Mansa, Derek Bell MBE, bio je za volanom ovog eksperimentalnog automobila na legendarnoj brdskoj stazi. Vozačke dužnosti dijelio je s Alexom Summersom, britanskim prvakom u brdskim usponima 2015. godine i kandidatom za osvajanje prvenstve u brdskom usponu 2021. godine.

S 3200 mm duljine i 1500 mm širine, oko 30 posto je manji od uobičajenog Chirona, a s 1000 KS i manje od 1000 kg njegov odnos snage i težine je 40 posto veći. Njegov međuosovinski razmak je 2000 mm, a visina samo 1050 mm.McMurtry Spéirling treba za ubrzanje od 0-300 km/h manje od 9,0 s, dok mu je krajnja brzina preko 320 km/h. Treba napomenuti i da McMurtry Spéirling ima pogon na stražnjim kotačima.

McMurtry Spéirling, na Goodwood Festivalu brzine 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: Goodwood Road & Racing

Ovaj automobil jednosjed konstrukcijski je napravljen od ugljičnih vlakana. Zanimljiva je i činjenica koju navodi proizvođač kako je maksimalna visina vozača 193 cm. Prednje gume su mu dimenzija 210/640-R19 (širina felge 9,5“), a stražnje 240/640-R19 (širina felge 10,5“). Isto tako, proizvođač navodi kako mu je potisna sila (downforce) više od 500 kg od 0 km/h.

Radikalna vizija McMurtry Automotive-a dovela ih je do revolucije u idejama o tome što automobil može biti i stvaranja vozila kakvo svijet nije vidio. Neprestano nastoje izbjeći granice uvriježenog mišljenja i izmišljati revolucionarna nova rješenja, kako za industriju električnih vozila, tako i za motorsport. Ovdje automobil budućnosti zadovoljava uzbuđenje utrke.

McMurtry Automotive osnovan je 2016. godine iz ljubavi prema vožnji i još veće ljubavi prema utrkama. Oslanjajući se na strast i iskustvo njihovog osnivača, irskog izumitelja i poslovnog čovjeka Sir Davida McMurtryja, mali, ali moćan tim inženjera vrijedno radi na projektiranju, izgradnji i testiranju automobila i tehnologija na čelu automobilske domišljatosti.

  • +7
McMurtry Spéirling Izvor: Promo fotografije / Autor: McMurtry Automotive

Rođenje ideje 

Osnovan 2016. godine sa sjedištem u Gloucestershireu u Engleskoj, McMurtry je počeo sa samo nekolicinom zaposlenih. Sastavljen je sažetak za snažan konceptni automobil s dosljednim fokusom na malo vozilo.

Iako je konceptno vozilo nastavljalo pokazivati ​​ljepotu malog sa svakim testom, sljedeći koraci za McMurtryja nisu bili dvojbeni. Zacrtao se kurs za stratosferu: natjecateljske performanse u motorsportu u kombinaciji s kompaktnošću koja je do sada bila tako uspješna, pa je model dobio ime Spéirling. Inače ovo je ime za olujno nevrijeme na irskom, pa je ovo ujedno i poveznica s potpuno električnim hiper automobilom Nevera tvrtke Rimac Automobili.

Kako se izrada prototipa Spéirling nastavlja, McMurtry se sprema postići velike stvari s ovim vozilom. Nakon što je predstavio Spéirling na Goodwood Festivalu brzine, McMurtry će krenuti u program za obaranje brojnih svjetskih rekorda s demonstracijskim vozilom i pokazati njegov pravi potencijal u motorsportu.

Kako i sam proizvođač kaže, ovo je za njih samo vrh ledenog brijega, a isporuke kreću od 2022. godine.