gorivne ćelije

[FOTO/VIDEO] Michelin predstavio MissionH24, trkaći automobil na vodik: Revolucionarni bolid nastupa na Goodwood Festivalu brzine

07.07.2021 u 16:13

Bionic
Reading

Vodikova gorivna ćelija napaja četiri električna motora, što stvara kombiniranu snagu od 653 KS. Ova snaga, zajedno s laganom šasijom i aerodinamičkim karakteristikama automobila, daje mu najveću brzinu veću od 300 km/h

Michelin je pokazao revolucionarni trkaći automobil s pogonom na vodik MissionH24 LMPH2G, debitirat će u Velikoj Britaniji na Goodwood Festivalu brzine. Ovaj će bolid krenuti na svjetski poznati uspon, a bit će prikazan na pozornici Michelin Supercar Paddocka svaki dan od 8. do 11. srpnja.

LMPH2G predstavlja značajan tehnološki razvoj iza kojeg stoje partneri Michelin i proizvođač vodikovih gorivnih ćelija Symbio, kao zajedničko ulaganje Michelina i Faurecie. MissionH24 planira sudjelovati na glavnim svjetskim natjecanjima u izdržljivosti, uključujući '24 sata Le Mansa'.

Michelin MissionH24 MPH2G Izvor: Promo fotografije / Autor: Michelin

Njegova vodikova gorivna ćelija s četiri sloja napaja četiri električna motora, što stvara kombiniranu snagu od 653 KS. Ova snaga, zajedno s laganom šasijom i aerodinamičkim karakteristikama automobila, daju mu najveću brzinu veću od 300 km/h, dok mu istovremeno omogućava izdržljivost i upravljivost koje se očekuju od trkaćih vozila visoke razine.

Uz GreenGT H24, Michelin će predstaviti i revolucionarnu trkaću gumu koja se sastoji od 46 posto održivih sirovina, uključujući recikliranu čađu iz guma, koricu naranče i limuna, suncokretovo ulje, borovu smolu i reciklirani čelik iz ambalaže.

Michelin se obvezao da će sve svoje gume do 2050. godine izrađivati ​​sa 100 posto održivih materijala, a do 2030. godine 40 posto svih materijala koji se koriste u gumama u cijeloj Grupi bit će održivi. Sada će Michelin koristiti utrke izdržljivosti kao laboratorij za ubrzavanje razvoja održivih guma visokih performansi.

Michelin MissionH24 MPH2G Izvor: Promo fotografije / Autor: Michelin

Peyman Sabet, potpredsjednik za poslovni razvoj tvrtke Michelin Europe North izjavio je: 'Partnerstvo s GreenGT H24 naglašava Michelinov nagon za inovacijama i savršeno je vozilo s Michelinovim 46 posto održivim gumama. Oba pionirska razvoja poštuju predanost tvrtke održivosti, bez ugrožavanja performansi. Oduševljeni smo što smo doveli MissionH24 na Goodwood Festival of Speed ​​i zaista smo uzbuđeni što će ga obožavatelji moći gledati kako se vozi na brdu.'

U kombinaciji s baterijama, vodikove će se gorivne ćelije koristiti za povećanje dometa i omogućavanje razvoja zelenih dalekih i gradskih putovanja. Symbio je ciljao proizvodnju 200.000 gorivnih ćelija godišnje do 2030. godine.

Organizator Le Mans-a Automobile Club de l’Ouest i stručnjak za elektro-vodik GreenGT najavili su 2018. da će 2024. lansirati klasu vozila s vodikom; inicijativa pod zajedničkim nazivom MissionH24. Michelinov Supercar Paddock također će sadržavati desetke najbržih, najrjeđih automobila s najboljim performansama na svijetu.