SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Ovo je LF-Z Electrified: Koncept električnog vozila nove vizije Lexusa

03.04.2021 u 18:19

Bionic
Reading

Do 2025. će Lexus predstaviti 20 novih ili nadograđenih modela, uključujući više od 10 električnih vozila na baterije (BEV), plug-in hibridna vozila (PHEV) i samopunjiva hibridna vozila (HEV)

Lexus je svijetu predstavio svoj koncept LF-Z Electrified, koji kako je i prethodno najavljeno, nagovještava buduće inicijative i početak ere evolucije marke. Poznato je kako je Lexus stvorio jedinstvenu tržišnu poziciju istodobnim razvojem najopsežnije svjetske palete hibridnih električnih vozila, proizvodnjom LFA superautomobila i ostalih punokrvnih modela 'F' performansi.

Automobilska industrija nalazi se u razdoblju transformacije, koje s događa jednom u sto godina, u kojem se mora pozabaviti neviđenim promjenama u načinu života i vrijednostima ljudi, pružajući mobilnost, istovremeno ispunjavajući hitnu društvenu misiju ugljične neutralnosti i prihvaćajući ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda (Sustainable Development Goals - SDG).

Sam Lexus kaže kako će oslanjajući se na svoje iskustvo i prihvaćajući inovacije kroz svoju elektrificiranu viziju maksimalno primijeniti svoje istraživačke i razvojne snage kako bi postigao ove ciljeve, nastavljajući 'nadmašivati ​​očekivanja kupaca vrhunskim automobilima' koji pružaju sjajan vozački angažman i luksuznu izradu.

Do 2025. Lexus će predstaviti 20 novih ili nadograđenih modela, uključujući više od 10 električnih vozila na baterije (BEV), plug-in hibridne (PHEV) i samopunjive hibridne (HEV) kako bi udovoljio potrebama različitih zemalja i regija diljem svijeta. Ojačat će svoj osnovni asortiman limuzina i SUV-ova, a također će istražiti mogućnost uvođenja novih tipova vozila, poput sportskih modela, automobila primjerenih za vožnju s vozačem i modela u potpuno novim kategorijama.

Lexus namjerava ponuditi elektrificirane verzije svih svojih modela do 2025. godine, do kada očekuje i da elektrificirana vozila čine više od polovice njegove globalne prodaje. Nadalje, cilj mu je postići ugljičnu neutralnost tijekom čitavog životnog ciklusa svih svojih modela do 2050. godine, uključujući proizvodnju materijala, dijelove i logistiku vozila te odlaganje i recikliranje. Osim pažljivog odabira materijala koji se koriste u njegovim vozilima, Lexus će također razmotriti utjecaj na okoliš kako se ti materijali izrađuju.

U ožujku 2024. Lexus će otvoriti novi poslovni i tehnološki centar u Shimoyami u Japanu, kako bi ubrzao planiranje i razvoj novih proizvoda. To će okupiti timove uključene u dizajn, razvoj i planiranje sljedeće generacije vozila i promovirati otvorenu i vrijednu suradnju s vanjskim partnerima.

  • +24
Lexus LF-Z Electrified koncept Izvor: Promo fotografije / Autor: Lexus

LF-Z Electrified – glavne značajke

Novi koncept LF-Z Electrified uključuje vozačke performanse, stil i tehnologije koje Lexus planira realizirati do 2025. Još više će unaprijediti svoj 'vozački potpis' Lexus Driving Signature, okupljajući stručnost stečenu u razvoju performansnih automobila s novim mogućnostima koje elektrificirani pogonski sklopovi pružaju vozaču iznimnu odzivnost i osjećaj potpune povezanosti s njihovim automobilom.

LF-Z Electrified to postiže korištenjem naprednih tehnologija i namjenske EV platforme. Primjerice, postiže vrhunske dinamičke performanse, zahvaljujući idealnom položaju baterije i elektromotora, tehnologiji pogona na sve kotače DIRECT4 i ostalim značajkama koje osiguravaju visok stupanj slobode pokretljivosti koja ga razlikuje od konvencionalnih vozila.

Lexusov novi sustav DIRECT4 omogućuje besplatno, neovisno upravljanje pogonskom silom motora visokog okretnog momenta na sva četiri kotača. Prilagodit će se kako bi pružio prednji, stražnji ili pogon na sve kotače ovisno o situaciji u vožnji, pomažući u kontroli držanja vozila. Reagira na vozačevu upotrebu papučice gasa i upravljača dajući snažne performanse ubrzanja i zavoja, savršeno usklađene s vozačevim namjerama.

Upravljanje je pomoću žice (by-wire), tako da nema mehaničke veze s osovinom upravljača. To daje izravniju korelaciju između upravljanja i sile vožnje, tako da se vozilo može okretati s manjim kutom upravljanja kao odgovor na uvjete vožnje. Vozač će iskusiti blagodati ove napredne tehnologije s većom preciznošću upravljanja koja odgovara njihovim namjerama. Potpuno elektronički sustav također filtrira neželjene vibracije s površine ceste, istovremeno komunicirajući potreban osjećaj upravljanja za postizanje i uzbudljiv pogon.

Njegov vanjski izgled nam pokazuje duboko isklesan oblik, naglašavajući emocionalnu privlačnost koja je svojstvena Lexusu, dok montiranje snažnog elektromotora na stražnjoj strani doprinosi dinamičnim i okretnim performansama. Unutrašnjost je otvoren i minimalistički prostor, koji sadrži dizajn Tazuna kokpita koji je prilagođen specifičnim kvalitetama EV vožnje i prihvaća filozofiju usmjerenu na čovjeka koja je bila srž Lexusa tijekom povijesti marke.

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4880 mm, širina 1960 mm, visina 1600 mm, međuosovinski razmak 2950 mm. Težina vozila je 2100 kg.

Pogonski sklop

Lexus navodi kako je maksimalna snaga pogonskog sklopa 400 kW (544 KS) uz najveći okretni moment od 700 Nm. Što se baterije tiče ona litij-ionskog tipa hlađena tekućinom kapaciteta 90 kWh, snage punjenja 150 kW. Domet modela LF-Z Electrified jednim punjenjem iznosi 600 km prema WLTP ciklusu. Što se ubrzanja tiče ono će od 0 do 100 km/h iznositi samo 3,0 sekunde, uz krajnju brzinu od 200 km/h.

Pozicioniranje baterije uzdužno ispod poda daje čvršću strukturu vozila, spušta težište automobila i pomaže apsorbiranju buke i vibracija s površine ceste. Ovaj pristup dodatno podiže razinu tišine i udobnosti vožnje - davno utvrđena obilježja Lexusovih vozila - a također omogućuje prostraniju i udobniju kabinu.

Napredne značajke

Umjetna inteligencija vozila (AI) koristi dijalog s vozačem kako bi naučila njihove osobne preferencije i karakteristike ponašanja, omogućujući mu davanje korisnih prijedloga kao što su detalji o vođenju rute i informacijama o odredištu. To će također pridonijeti vozačevoj spokojnosti uzimanjem u obzir sigurnosne probleme tijekom putovanja.

Također pruža napredne funkcije infotainmenta koje će kupcima Lexusa biti dostupne u bliskoj budućnosti. Novi koncept Tazune za kokpit podiže Lexusov temeljni pristup usmjeren na čovjeka na višu razinu. Inspiriran je odnosom konja i jahača, gdje se naredbe prenose uporabom uzda, što se ovdje tumači bliskom koordinacijom prekidača na upravljaču i head-up displeja. To omogućuje vozaču pristup funkcijama i informacijama vozila intuitivno, bez potrebe za pomicanjem vidokruga i zadržavanjem pažnje na putu ispred.

Digitalni ključ omogućuje obitelji i prijateljima pristup automobilu bez potrebe za dijeljenjem fizičkog ključa. Funkcijama vozila također se može upravljati pomoću pametnog telefona, poput zaključavanja i otključavanja vrata. Davanjem davatelja usluga pristup vozilu putem digitalnog ključa, vozači mogu omogućiti usluge kao što su dostava paketa u automobil i dijeljenje automobila.

Vrata koriste sustav E-Latch, pa kad se vozač ili suvozač približe automobilu noseći ključ, ručica na uvlačenje automatski se izvlači; vrata se zatim mogu otključati i glatko otvoriti dodirivanjem senzora unutar kvake. Da biste izašli iz automobila, vrata se mogu otvoriti pritiskom na prekidač za otvaranje vrata. Senzori na vozilu nadziru okolno područje i upozoravaju na vozilo ili biciklista koji se približavaju, smanjujući rizik od nesreće prilikom izlaska iz automobila.

Panoramski krov izrađen je od elektrokromatskog stakla koje se po potrebi može zatamniti i ima funkcije za privatnost i osvjetljenje koje odražava noćno nebo. Dodirna ploča u središtu krova omogućuje putnicima kako sprijeda tako i straga međusobnu komunikaciju, dok stražnja sjedala imaju funkcije masaže i naslona.

Sljedeća generacija audio sustava Mark Levinson reproducira kvalitetu zvuka međunarodnih koncertnih dvorana unutar akustičnog prostora automobila. Precizna kontrola zvučnika omogućava u idealnim uvjetima da u glazbi uživaju i vozač i putnici. Funkcija upravljanja zvukom s poništavanjem buke može filtrirati ambijentalne zvukove u kabini, olakšavajući putnicima međusobni razgovor.