'one-off' primjerak

[FOTO] Ovo je Ferrari BR20, najnoviji jednokratni primjerak talijanskog proizvođača ultrasportskih automobila

12.11.2021 u 15:54

Bionic
Reading

Uzvišeni spoj dinamičnog, modernog dobrog izgleda i stilskog stila inspiriran Ferrarijima iz 1950-ih i 60-ih, izrađen je za posebnog klijenta

Ferrari BR20, najnoviji dodatak one-off serije Propetog konjića (u originalu na talijanskom Cavallino Rampante), predstavljen je i pridružuje se najekskluzivnijoj grupi u Maranellovoj ponudi: jedinstveni, potpuno prilagođeni automobili izrađeni prema specifikacijama klijenta i dizajnirani kao jasan izraz njihovih vlastitih jedinstvenih zahtjeva.

BR20 je dvosjed V12 coupé razvijen na platformi modela Ferrari GTC4Lusso, koji svojom filozofijom i stilskim pristupom pametno referira na veličanstvene Ferrari coupé modele iz 1950-ih i 60-ih, bez imalo nostalgije. Umjesto toga, uspijeva spojiti bezvremensku eleganciju i diskreciju sportskog duha. Zapravo, automobil upućuje na proporcije i eleganciju tipične za neke od najpoznatijih 12-cilindaraša u povijesti Ferrarija, uključujući 410 SA i 500 Superfast.

Elegantni fastback dizajn

Dva stražnja sjedala GTC4Lusso uklonjena su kako bi se dodala dodatna dinamika ultra elegantnoj liniji fastback modela BR20. Novi automobil je oko 7 cm duži od originala, zahvaljujući specifičnoj obradi stražnjeg prevjesa dizajniranog da stvori siluetu koja lijepo naglašava njegove proporcije. Jedan od kamena temeljaca procesa dizajna za ovu jednokratnu verziju bila je radikalna modifikacija volumena kabine. To je zauzvrat dalo dizajnerskom timu, na čelu s Flaviom Manzonijem, slobodu da osmisli inovativne proporcije koje su u konačnici proizvele moćnu, ali stilski međusobno usklađenu temu vanjskog dizajna.

Novo dizajnersko rješenje kabine stvara dojam para lukova koji se protežu uzdužno od A-stupa do stražnjeg spojlera. Stražnji volumen luka je izdubljen kako bi se stvorio aerodinamički kanal s izlazom zraka skrivenim crnom stražnjom maskom ispod spojlera. Ovaj moderni pogled na Ferrarijevu temu 'letećeg podupirača' (u originalu ' flying buttress') čvrsto povezuje automobil s prepoznatljivim stilskim znakovima Propetog konjića ne samo iz Ferrarijeve GT tradicije, već i sportskih automobila kao što je 599 GTB Fiorano. Kako bi vizualno posvijetlila kabinu, crna boja krova vizualno povezuje vjetrobransko staklo sa stražnjim staklom, koje stoji iznad površine stražnjih vrata prtljažnika kao da usmjerava strujanje zraka.

Mišićavi stražnji branik lijepo se stapa s agresivnim izgledom ostatka automobila: dvostruka stražnja svjetla stvaraju vizualni dijalog s ispušnim cijevima, koje su niže i postavljene u istaknuti aerodinamički difuzor s aktivnim zaklopcima na podvozju. Čak su i dvostruki okrugli ispušni završeci modela BR20 dizajnirani posebno za ovaj model po mjeri.

Pogonski sklop BR20

Uzimajući u obzir da je ovaj model nastao od standardnog modela Ferrari GTC4Lusso nagađa se da BR20 koristi V12 motor (pod kutom od 65°) obujma 6262 cm³ snage 689 KS (507 kW), najvećeg okretnog momenta od 697 Nm pri 5750 okr./min. Pogon mu je integralni na sva četiri kotača, a uparen je s mehaničkim poluautomatskim sekvencijalnim mjenjačem sa 7 brzina. Ubrzanje standardnog Ferrarija GTC4Lusso od 0 do 100 km/h je 3,4 s, a krajnja brzina 335 km/h.

Pogon na sva četiri kotača

Brojni detalji od karbonskih vlakana BR20 ističu oštre dinamičke karakteristike i snažne performanse ovog izvanrednog automobila s pogonom na četiri kotača. Visoki, vijugavi pragovi daju dodatni dašak dinamike donjem dijelu bokova, kao i naglašavaju prednje ventilacijske otvore na lukovima kotača. Široka prednja maska ​​ima gornji element od karbonskih vlakana, što je stilska dosljednost s drugim nedavnim Ferrarijevim jednokratnim modelima, dok neobični kromirani bočni umetci pomažu naglasiti dinamičan prednji stav automobila.

Ferrari BR20 Izvor: Promo fotografije / Autor: Ferrari

Ferrari Posebni projekti

Program Posebni projekti (Progetti Speciali) je usmjeren na stvaranje jedinstvenih Ferrarija (tzv. 'One-Offs') karakteriziranih ekskluzivnim dizajnom izrađenim prema zahtjevima klijenta, koji na taj način postaje vlasnik jedinstvenog modela. Svaki projekt polazi od ideje klijenta, razvijene zajedno s timom dizajnera iz Ferrari Style centra; nakon definiranja aspekata dizajna, prelazi se na izradu detaljnih tehničkih crteža i makete, prije početka izgradnje pojedinačnog automobila.

Proces traje više od godinu dana, tijekom koje je klijent uključen u sve faze razvoja i provjere dizajna. Rezultat ove aktivnosti je jedinstveni Ferrari, koji nosi logo Prancing Horse (Propeti konjić) i izrađen je prema standardima izvrsnosti koji karakteriziraju proizvodnju svih automobila tvrtke iz Maranella, u Italiji.

Mnoštvo elemenata dizajniranih posebno za ovaj model

Jedinstveni identitet BR20 dodatno je naglašen novim upečatljivim horizontalnim letvicama prednje maske koje daju snažan osjećaj trodimenzionalnosti. Gotovo beskonačan popis elemenata dizajniran je posebno za BR20, među kojima se naročito ističu njegova modificirana prednja svjetla. Niže su visine u usporedbi s onima na GTC4Lusso s tanjim dnevnim svjetlima, zbog čega se poklopac motora čini još dužim i uglađenijim. 20-colni kotači s dijamantnom završnom obradom također su stvoreni posebno za ovaj jedinstveni automobil.

Unutrašnjost BR20

Unutrašnjost BR20 nije ništa manje impresivna, obrubljena u dvije nijanse smeđe kože i karbonskih vlakana, izvrsna kombinacija razvijena prema zahtjevima klijenta. Sjedala su obrubljena tamno smeđom kožom Heritage Testa di Moro i imaju ekskluzivan uzorak sprijeda, kao i srebrne križne šavove. Volumen kabine teče bez prekida od vjetrobranskog stakla do stražnjeg prtljažnika, stvarajući putnicima osjećaj jedinstvene lakoće i prozračnosti. Hrastovi ukrasi s umetcima od ugljičnih vlakana krase stražnju klupu i prtljažni prostor, koji skriva dublji prostor za utovar kada su sklopljeni, kao i kvake na vratima.

Dizajniran za dugogodišnjeg klijenta koji je bio duboko uključen u svaki korak njegovog stvaranja, Ferrari BR20 predstavlja pravu interpretaciju tradicionalnog umijeća izrađivača karoserija, uspješno transformirajući postojeći model na maestralan i jedinstven način uzimajući inspiraciju i odajući počast srži tvrtke. vrijednosti inovacije i strasti.

Nažalost, cijenu one-off modela Ferrari BR20 nismo uspjeli doznati, ali znamo da je cijena standardnog modela Ferrari GTC4 Lusso otprilike 270.000 eura.