električna formula

[FOTO/VIDEO] Nissan preuzima e.dams: Potpuno vlasništvo nad njihovim projektom u Formuli E

13.04.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Kao dio svog cilja postizanja ugljične neutralnosti u svom poslovanju i životnom ciklusu svojih proizvoda do 2050., Nissan namjerava elektrificirati svu svoju ponudu novih vozila do ranih 2030-ih na ključnim tržištima

Nissan je najavio akviziciju trkaćeg tima e.dams, čime je preuzeo puno vlasništvo nad svojim sudjelovanjem u ABB FIA Svjetskom prvenstvu Formule E. Momčad se trenutno nalazi u svom sjedištu u Le Mansu u Francuskoj i nastavit će se utrkivati ​​prema planu u 8. sezoni.

Nissanovo sudjelovanje u Formuli E podupire dugoročnu predanost tvrtke elektrifikaciji i održivosti koja je navedena u Nissanovom planu Ambicija 2030. Ova akvizicija je stoga prirodan korak za japanskog proizvođača da preuzme potpunu kontrolu nad svojim projektom Formule E.

Nissan je u trkaću seriju ušao 2018. u partnerstvu s e.damsom, pri čemu su se obje tvrtke zajedno natjecale u potpuno električnom prvenstvu kao Nissan e.dams Formula E team. U ožujku 2021. japanski proizvođač automobila je najavio svoju predanost eri Formule E Gen3, koja će trajati od 9. sezone (2022./23.) do kraja 12. sezone (2025./26.) serije.

Utrkivanje radi razvoja još boljih automobila

Promjena vlasništva i nova upravljačka struktura će se dogoditi s trenutnim učinkom. Tommaso Volpe, generalni direktor Nissan Formule E, također će postati generalni direktor u e.dams-u.

Ashwani Gupta, Nissanov glavni operativni direktor, je tom prilikom izjavio: 'Učimo dok se utrkujemo, a neumoljivi tempo tehnološkog napretka koji pokreće prvenstvo Formule E pružit će nam mnoge prilike za informiranje i razvoj još boljih automobila za kupce.'

'Akvizicija tima e.dams ne samo da potvrđuje našu dugoročnu predanost Formuli E, već i uzbudljivom svijetu natjecanja u motorsportu u cjelini. Ali ne volimo se samo natjecati. Također smo strastveni u pružanju inovativnih i uzbudljivih iskustava u vožnji dok demonstriramo našu predanost nultim emisijama i održivim rješenjima. Ova će nas akvizicija dodatno osnažiti u strateškim ciljevima elektrifikacije našeg poslovanja.'

Nissan je u trkaću seriju ušao 2018. u partnerstvu s e.damsom Izvor: Promo fotografije / Autor: NISMO TV

Elektrifikacija cijele ponude novih vozila do ranih 2030-ih

Nissan se utrkuje u ovom potpuno električnom svjetskom prvenstvu kako bi globalnoj i raznolikoj publici donio uzbuđenje i zabavu električnih vozila s nultom emisijom. Kao dio svog cilja postizanja ugljične neutralnosti u svom poslovanju i životnom ciklusu svojih proizvoda do 2050., Nissan namjerava elektrificirati svu svoju ponudu novih vozila do ranih 2030-ih na ključnim tržištima. Japanski proizvođač automobila nastoji prenijeti svoju stručnost u prijenosu znanja i tehnologije između trkaće staze Formule E i ceste za bolja električna vozila za kupce.

'Ovo je važan korak u našem projektu Formule E. Kao vrhunac potpuno električnih utrka, Formula E nam daje privlačnu globalnu platformu s koje kupcima možemo pokazati da EV vozila nisu samo zabavna i uzbudljiva, već i da Nissan nastavlja biti na vrhuncu EV tehnologije. Bili smo sretni što smo u 2018. godini ušli u ovaj sport u partnerstvu s e.damsom. Imali smo snažnu i uspješnu suradnju, a iz njihovog dugogodišnjeg iskustva u seriji puno smo naučili. Imamo fantastičan tim i veselimo se što ćemo zajedno graditi na našem uspjehu i iskustvu kao timu, te započeti ovo novo poglavlje u našem angažmanu u Formuli E.', rekao je Tommaso Volpe.

  • +9
Nissan preuzima e.dams Izvor: Promo fotografije / Autor: Shiv Gohil

Nissan u Formuli E

Nissan je svoj potpuno električni trkaći debi debitirao u sezoni 5 (2018/19) ABB FIA Svjetskog prvenstva Formule E, postavši prvi i jedini japanski proizvođač koji je ušao u seriju.

Za tekuću sezonu (sezona 8), vrlo uspješan veteran, Sébastien Buemi, ostaje s timom već četvrtu sezonu, pridruživši se Nissanu e.dams od početka njegovog putovanja Formulom E 2018. godine. Švicarski vozač u partnerstvu je sa zvijezdom u usponu Maximilianom Güntherom, koji se timu pridružio u rujnu 2021. Njemački vozač je prethodno pokazao sjajan tempo u prvenstvu s tri pobjede u utrci i drugim postoljem.

Tim nastavlja povezivati svoju prisutnost u potpuno električnom prvenstvu s Nissanovim cestovnim električnim vozilima. Buemi se još jednom utrkuje u svom Nissanu Ariya broj 23, nazvanom po potpuno novom električnom crossover SUV-u japanskog proizvođača. Günther preuzima Nissan LEAF broj 22, nazvan po poznatom električnom modelu marke, prvi put lansiranim 2010.