Alijansa 2030

[FOTO/VIDEO] Renault, Nissan i Mitsubishi Motors najavljuju zajedničku strategiju: Najbolje od tri svijeta za novu budućnost

31.01.2022 u 09:22

Bionic
Reading

Nenadmašno digitalno iskustvo koje nudi Alijansa omogućit će prikupljanje dosad neviđene količine podataka i potaknuti pravu automobilsku revoluciju na čijem će čelu biti ove tri tvrtke

Grupa Renault, Nissan Motor Co., Ltd. i Mitsubishi Motors Corporation, članice jedne od najvećih alijansi u automobilskoj industriji, najavile su prošlog tjedna nove zajedničke projekte i aktivnosti kako bi ubrzale i oblikovale svoju budućnost do 2030., uz stavljanje posebnog naglaska na vrijednosni lanac mobilnosti.

Godinu i pol nakon što je najavljen novi model poslovne suradnje koji bi trebao potaknuti konkurentnost i profitabilnost njezinih članica, Alijansa se sada temelji na čvrstim temeljima te iskorištava prednosti učinkovite organizacije operativnog upravljanja te još snažnije i fleksibilne suradnje.

Alijansa nastavlja s modelom 'predvodnik-sljedbenik' definiranim u svibnju 2020. Odabranu tehnologiju razvijat će jedan vodeći tim uz podršku 'sljedbenika', kako bi sve članice Alijanse mogle pristupiti ključnim tehnologijama.

Renault, Nissan i Mitsubishi Motors najavljuju zajedničku strategiju: Alijansa 2030 Izvor: Promo fotografije / Autor: Charles Drouin/Tulipes&Cie

Alijansa je definirala zajedničke ciljeve do 2030. koji se temelje na razvoju potpuno električnih vozila i rješenja povezane mobilnosti. Koristi od zajedničkih ulaganja pritom će imati sve tri članice Alijanse i njihovi kupci.

'U svijetu najistaknutijih proizvođača automobila, Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi stvorila je dokazan i jedinstven model. Već 22 godine međusobno dijelimo iskustva i prednosti kako bismo zajedno rasli', rekao je Jean-Dominique Senard, predsjednik Alijanse. 'Danas Alijansa ubrzava revoluciju mobilnosti i stvara sve veću vrijednost za kupce, naše zaposlenike, dionike i zainteresirane strane. Tri tvrtke članice definirale su zajedničke ciljeve i ulaganja u daljnju elektrifikaciju i projekte iz područja povezivosti do 2030. Riječ je o golemim ulaganjima koje članice Alijanse ne bi mogle ostvariti samostalno. Zajedno pomažemo stvoriti novu i održiviju budućnost: Alijansa bi trebala postati ugljično neutralna do 2050.'

Zajedno prema napretku uz model predvodnik-sljedbenik

Članice Alijanse razvile su metodu 'pametne diferencijacije' kako bi definirale željenu razinu djeljivosti svakog elementa vozila – od platforme, proizvodnih pogona i motora pa sve do samog segmenta vozila. Ta je metoda za sobom povukla dodatna poboljšanja u smislu strožeg pristupa dizajnu i većoj diferencijaciji gornjeg dijela karoserije. Primjerice, zajednička platforma C i D segmenta ugrađivat će se u pet modela triju marki Alijanse (Nissan Qashqai i X-Trail, Mitsubishi Outlander, Renault Austral i nadolazeći SUV sa sedam sjedala).

Jačanjem ovog procesa, članice Alijanse povećat će upotrebu zajedničkih platformi sa sadašnjih 60 posto na više od 80 posto u 90 modela do 2026. To će omogućiti svakoj tvrtki da se još dublje usredotoči na potrebe svojih kupaca, svoje najbolje modele i ključna tržišta, uz još povoljnije širenje inovacija unutar Alijanse.

U okviru toga, Mitsubishi Motors ojačat će svoju prisutnost u Europi s dvama novim modelima, među kojima je i ASX – novi model koji se temelji na najprodavanijim Renaultovim vozilima.

Pet zajedničkih platformi za električna vozila: najveća globalna ponuda u industriji

Renault, Nissan i Mitsubishi pokrenuli su pravu revoluciju na tržištu električnih automobila ulaganjem u elektrifikaciju tešku više od 10 milijardi eura. Na glavnim tržištima (Europa, Japan, SAD i Kina) 15 Alijansinih tvornica već proizvodi dijelove, motore i baterije za 10 postojećih električnih modela, a dosad je prodano više od milijun električnih vozila koja su zajedno prešla 30 milijardi kilometara bez emisija.

Oslanjajući se na svoju neusporedivu stručnost, Alijansa povećava ulaganja u elektrifikaciju za razdoblje od sljedećih pet godina za 23 milijarde eura, kako bi do 2030. godine predstavila 35 novih električnih modela.

Čak 90 posto tih modela temeljit će se na pet zajedničkih platformi za električna vozila i bit će dostupni na većini tržišta u svim većim regijama:

  • CMF-AEV – najpristupačnija platforma na svijetu; na njoj se temelji novi Dacia Spring.
  • Obitelj platformi za manja vozila KEI-EV, na kojima se temelje ultrakompaktna električna vozila.
  • Obitelj platformi za profesionalne kupce LCV-EV, na kojima se temelje Renault Kangoo i Nissan Town Star.
  • CMF-EV – globalna i fleksibilna platforma za električna vozila. Uskoro će biti predstavljena u novom električnom crossoveru Nissan Ariya i Renaultu Mégane E-Tech Electric. Tehnološki inovativna i modularna platforma CMF-EV vodeća je platforma nove generacije električnih vozila koja proizvode Alijansini partneri. Razvijena je kako bi se integrirale i optimizirale sve komponente 100 posto električnog pogona te kako bi se ugradio novi motor visokih performansi i ultratanka baterija.  Do 2030. više od 15 modela temeljit će se na platformi CMF-EV, a godišnje će ih se proizvesti do 1,5 milijuna.
  • CMF-BEV, najkonkurentnija kompaktna platforma za električna vozila u svijetu, bit će predstavljena 2024. Omogućit će do 400 km dosega, izvanrednu aerodinamičnost, smanjenje troškova za 33 posto i potrošnju energije manju za 10 posto u usporedbi s aktualnim Zoejem. Na njoj će se temeljiti 250.000 vozila koje godišnje proizvedu Renault, Alpine i Nissan. Među njima su i Renault R5 te novi kompaktni električni automobil koji će zamijeniti Nissan Micru. Novi model koji je dizajnirao Nissan i konstruirao Renault trebao bi se proizvoditi u Renault ElectriCityju: industrijskom centru za električna vozila na sjeveru Francuske.

Zajednička strategija i revolucionarne inovacije u području baterija te planirano povećanje proizvodnog kapaciteta na 220 GWh trebali bi iznjedriti vrlo konkurentnu i privlačnu ponudu za kupce.

Članice Alijanse znaju da je konkurentnost ključna. Stoga su razvile strategiju u području baterija i odabrale zajedničkog dobavljača baterija za Renault i Nissan na ključnim tržištima.

Alijansa surađuje sa zajedničkim partnerima kako bi povećala svoju pristupačnost i zastupljenost na tržištima te pritom smanjila troškove baterija za 50 posto do 2026. i 65 posto do 2028.

Tim će pristupom do 2030. osigurati ukupnih 220 GWh kapaciteta za proizvodnju baterija električnih vozila u svim svojim ključnim tvornicama u svijetu.

Osim toga, članice Alijanse usmjerene su prema razvoju solid state baterija. Dugogodišnje iskustvo i nenadmašna stručnost u razvoju baterijskih tehnologija pomoći će Nissanu da zauzme vodeći položaj u razvoju inovativnih baterija od kojih će profitirati sve članice Alijanse.

  • +27
Renault, Nissan i Mitsubishi Motors najavljuju zajedničku strategiju Izvor: Promo fotografije / Autor: Olivier Martin Gambier

Solid state baterije imat će dvostruko veću energetsku gustoću u odnosu na tekući tip litij-ionskih baterija kakve su trenutačno u upotrebi. Vrijeme punjenja skratit će se za trećinu pa će kupci uživati u duljim i praktičnijim putovanjima ispunjenima samopouzdanjem.

Cilj je pokrenuti serijsku proizvodnju solid state baterija do sredine 2028. godine, a nakon toga i ostvariti paritet troškova s vozilima s termičkim motorom kroz dodatno smanjenje troškova na 65 USD po kWh, što će ubrzati prelazak na čistu električnu mobilnost.

Alijansa 2030 - električna vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Charles Drouin/Tulipes&Cie

Alijansin sustav upravljanja baterijom istinski je napredno rješenje. Za razliku od drugih aktera u industriji, Alijansa je odlučila u cijelosti kontrolirati svoju strojnu i programsku opremu te iskoristiti veoma vrijedne prognostičke podatke koji omogućuju praćenje stanja baterije i poboljšanje tehnologije.

Alijansa surađuje sa strateškim partnerima kako bi kupcima ponudila najbolja rješenja javnih punionica. Tvrtka Mobilize Power Solutions pruža B2B kupcima kompletnu uslugu – od projektiranja, ugradnje i održavanja do upravljanja optimiziranom infrastrukturom punionica i svim povezanim uslugama kako bi se zadovoljile potrebe poslovnih kupaca.

Nedavno je dogovorena i suradnja s tvrtkom Ionity preko Plug Surfinga, Alijansina pružatelja rješenja za usluge e-mobilnosti, kako bi kupci po povlaštenim cijenama mogli pristupiti Ionityjevoj mreži superbrzih punionica u Europi.

S više od 10 godina iskustva u području električnih vozila, članice Alijanse itekako su konkurentne kada je riječ o optimizaciji ponovne upotrebe baterija, posebice u pogledu njihove prenamjene i recikliranja te razvoja učinkovitih i održivih rješenja tijekom čitavog životnog vijeka baterije.

25 milijuna vozila bit će povezano na Alijansino rješenje u oblaku do 2026.

Inteligentna i povezana mobilnost daju vjetar u leđa dijeljenju inovacija unutar Alijanse.

Nakon 20 godina posvećenih razvoju sustava za pomoć u vožnji i sustava autonomne vožnje, Alijansa i dalje radi na poboljšanju stvarne razine sigurnosti, udobnosti i užitka u vožnji te nastoji ponuditi inovativna rješenja za inteligentna vozila i još naprednije sustave za pomoć u vožnji, kao što je na primjer nagrađivani sustav ProPILOT.

Zahvaljujući programu dijeljenja platformi i elektroničkih komponenata, članice Alijanse trebale bi do 2026. proizvesti 10 milijuna vozila (ukupno 45 Alijansinih modela) koji će biti opremljeni sustavima autonomne vožnje.

Danas je više od 3 milijuna vozila povezano na Alijansino rješenje u oblaku, namijenjeno za kontinuiranu razmjenu podataka.

Na to će se rješenje godišnje povezivati 5 milijuna vozila pa će do 2026. ukupno biti povezano 25 milijuna vozila. Alijansa će biti prvi svjetski serijski proizvođač automobila koji će u svoja vozila implementirati Googleov ekosustav

Alijansa pod Renaultovom palicom razvija zajedničku centraliziranu električnu i elektroničku arhitekturu koja spaja svu strojnu i programsku opremu kako bi se maksimizirale prednosti i poboljšala učinkovitost takve opreme.

Alijansa će do 2025. godine predstaviti svoj prvi model definiran softverom. Na taj će način Alijansa poboljšati učinkovitost internetskog povezivanja u svojim automobilima tijekom čitavog njihovog životnog vijeka. Budući da će novi model biti povezan s digitalnim ekosustavom kupaca, još će više uživati u vrijednosti koju donosi: iskustvo u vozilu bit će personalizirano, nove usluge još naprednije, a troškovi održavanja manji. To će također omogućiti članicama Alijanse da povećaju preprodajnu vrijednost vozila. Osim toga, vozila definirana softverom moći će komunicirati s povezanim objektima, korisnicima i infrastrukturom, što će potaknuti stvaranje novih područja vrijednosti za članice Alijanse.