AVAS zvuk

[FOTO/VIDEO] Nissan predstavio novi zvuk 'Canto' za LEAF za 2021., poslušajte kako su pogođene prave note!

13.07.2021 u 16:06

Bionic
Reading

Automatski se aktivirajući pri putovanju brzinom do 30 km/h, 'Canto' pažljivo nadopunjuje svoju okolinu i jasno se čuje, bez previše alarmiranja pješaka, stanovnika i putnika

Nissan najavljuje početak prodaje za potpuno električni LEAF model za 2021. godinu. Novi 'recharged' ponovno napunjeni LEAF može se pohvaliti poboljšanim sigurnosnim značajkama za sigurnije električno iskustvo vožnje i za vozače i za pješake oko automobila.

LEAF (MY21) bit će opremljen novim sustavom za zvučno upozoravanje vozila (AVAS) pod nazivom Nissan 'Canto'. Potpuno usklađen s novim europskim propisima, AVAS je posebno dizajniran za prijenos umjetno simuliranih zvukova vožnje, upozoravajući sudionike u prometu na prisutnost potpuno električnog vozila.

Kao pioniri u elektrifikaciji, Nissan je uključio oblik zvuka upozorenja iz prve generacije Nissana LEAF kako bi osigurao da svi sudionici u prometu budu svjesni približavanja električnog automobila.

2017. godine, za vrijeme njegova imenovanja u Nissanovom globalnom timu u Japanu, Marco Fioravanti, regionalni potpredsjednik za planiranje proizvoda u tvrtki Nissan AMIEO, imao je jedinstvenu priliku da pokrene stvaranje onoga što će postati zvuk s potpisom svih električnih vozila Nissan. Započevši proces razvoja zvuka 'Canto', Marco i njegov tim osigurali su zadovoljstvo i sigurnost kupaca koji su bili ključni za sastav ove jedinstvene značajke.

Nissan LEAF (MY21) zvuk 'Canto': evo kako je nastao Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

'Sigurnost kupaca je najvažnija, ne samo za one koji su za volanom, već i oni koji okružuju automobil', rekao je Marco. 'Kako svijet postaje sve više i više naelektriziran, ovaj će zvuk uskoro postati dio zvučne kulise naših cesta jer nas Nissanov EV zvuk približava našem cilju iskustva s nulom bez smrtnih slučajeva.'

Uz to, LEAF (MY21) nudi savršenu kombinaciju pametne vožnje, povezivosti i održive mobilnosti opremljene Wi-Fi-jem u automobilu, Apple CarPlay-om i Android Auto-om, kao i inteligentnom intervencijom mrtve točke (IBSI) i inteligentnim retrovizorom (IRVM) kao standard za privlačnu vožnju i umirujuće iskustvo za volanom.

Nissan LEAF (MY21) zvuk 'Canto' Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Ovo je zvuk 'Canto'

Potpuno električni motori smatraju se nultom emisijom ne samo u smislu CO₂, već i onečišćenja bukom jer su tiši od motora s unutarnjim izgaranjem. Kako bi povećao svijest svih korisnika ceste, Nissan se udružio s elitnim timom dizajnera zvuka kako bi stvorio zvuk 'Canto', zvučni identitet tvrtke po mjeri za električna vozila.

'Canto' su pažljivo kreirali dizajneri zvuka i inženjeri u Nissan Japanu; lokalno prilagođen Europi u Nissanovom tehničkom centru Europe koristeći spektar zvučnih paleta. Zvuk je namjerno sastavljen kako bi se osiguralo da varira u tonu i visini, ovisno o tome ubrzava li vozilo, usporava ili kreće unatrag.

  • +3
Nissan LEAF (MY21) zvuk 'Canto' Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Automatski se aktivirajući pri putovanju brzinom do 30 km/h, 'Canto' pažljivo nadopunjuje svoju okolinu i jasno se čuje, bez previše alarmiranja pješaka, stanovnika i putnika.

Prilagođeno iskustvo

Zvukovi 'Canto' u Nissan LEAF-u stručno su dizajnirani i optimizirani imajući na umu europskog kupca. Od razmatranja načina na koji ljudi čuju i obrađuju zvučne valove, do osiguranja da se kompozicija jasno čuje u gradovima i na ulicama, ovo posebno izdanje 'Canto' bit će dobrodošao dodatak zvučnoj sceni europskih ulica.

'Nakon inženjeringa zvuka 'Canto', instalirali smo ga na LEAF MY21 kako bismo mogli provesti i subjektivne i objektivne procjene kako bismo bolje odgovarali očekivanjima europskog kupca', napomenuo je Paul Speed-Andrews, voditelj razvoja buke i vibracija u Nissanovom tehničkom centru Europa. 'Bilo je važno da smo stvorili ne samo zvuk koji je usklađen s novim propisima, već i da se podudara s imidžom marke Nissan. Oduvijek smo bili pioniri u sigurnosti i inovacijama i sjajno je znati da pomažemo u oblikovanju budućnosti elektrifikacije', nastavio je Paul.

Kako bi oživio priču o 'Cantu' i njegovoj prilagodbi za Europu, Nissan je u najnovijem videu, 'Soundscaping European Streets', profilirao Paula Speed-Andrewsa, voditelja razvoja buke i vibracija u Nissanovo tehničkom centru Europa.

Nakon otkrivanja EV36Zero, vodećeg središta električnih vozila (EV) vrijednog milijardu funti i prvog svjetskog proizvodnog EV ekosustava, Nissan nastavlja ubrzavati svoje napore u Europi kako bi postigao ugljičnu neutralnost.

LEAF MY21 će bit dostupan u modelu od 40 kWh za razine opreme: Visia, Acenta, N-Connecta i Tekna i modelima od 62 kWh za razine opreme: Acenta, N-Connecta i Tekna.