ZAOKRUŽENA CJELINA

[FOTO/VIDEO] Nissan predstavio EV36Zero: Centar za proizvodnju električnih vozila za brži prelazak marke na ugljično neutralnu mobilnost

04.07.2021 u 12:41

Bionic
Reading

Nova generacija električnog crossovera, o kojem se zasad malo zna, će nuditi napredniji dizajn, veću učinkovitost i novu tehnologiju baterija kako bi prelazak na električnu mobilnost bio dostupan svima

Nissan je predstavio Nissan EV36Zero, prvi centar u svijetu za proizvodnju električnih vozila vrijedan milijardu funti (1,16 milijardi eura). Baziran na aktivnostima tvornice u Sunderlandu u Ujedinjenoj Kraljevini koja bilježi rekordnu proizvodnju, novi će centrar ubrzati prelazak marke na ugljičnu neutralnost i ponuditi sveobuhvatna rješenja za mobilnost bez emisija.

Nissan i njegovi partneri Envision AESC, svjetski poznati proizvođač najnaprednije tehnologije baterija, i gradsko vijeće u Sunderlandu uložili su milijardu funti u ovaj transformacijski projekt. Projekt Nissan EV36Zero počiva na tri međusobno povezane inicijative koje predstavljaju temelj budućeg razvoja automobilske industrije: razvoj električnih vozila, korištenje obnovljivih izvora energije i proizvodnja baterija.

Predsjednik i glavni direktor Nissana, Makoto Uchida, je izjavio: 'Ovaj je projekt dio Nissanovih pionirskih nastojanja da ponudi proizvode koji su ugljično neutralni tijekom čitavog svog životnog vijeka, od proizvodnje do recikliranja. Naš sveobuhvatni pristup ide korak dalje od razvoja i proizvodnje električnih vozila te uključuje i prenamjenu baterija iz vozila u spremnike za pohranu energije.'

Nissan predstavlja EV36Zero, centar za proizvodnju električnih vozila Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Povodom predstavljanja proizvodne jedinice Nissan EV36Zero u tvornici u Sunderlandu, Nissanov operativni direktor Ashwani Gupta je također izjavio: 'S Nissanom LEAF, prvim serijskim električnim automobilom u svijetu, po prvi smo put pomaknuli granice automobilskog svijeta. Sada to činimo ponovno u suradnji s našim partnerima koji nam pomažu da ubrzamo elektrifikaciju svojih vozila i pozicioniramo se kao ugljično neutralna marka.'

Najavljeni projekti nastavak su 35 godina izvrsnosti tvornice u Sunderlandu. Zahvaljujući njima otvorit će se 6200 radnih mjesta u Nissanu i njegovu opskrbnom lancu u Velikoj Britaniji, uključujući više od 900 novih radnih mjesta u Nissanu i 750 radnih mjesta u novoj naprednoj tvornici tvrtke Envision AESC, za proizvodnju baterija uz nisku stopu emisija. Dugoročno će projekt transformacije omogućiti modernizaciju i proširenje Nissanovih kapaciteta za proizvodnju električnih vozila u Ujedinjenoj Kraljevini.

Tvrtka Envision AESC, podružnica svjetske tehnološke tvrtke posvećene očuvanju okoliša Envision Group, iskoristit će pametnu tehnologiju AIoT za praćenje i optimizaciju troškova energije te nadzor proizvodnje i održavanje svoje nove gigatvornice. To će omogućiti ubrzanje proizvodnje baterija koje će se godišnje ugrađivati u do 100.000 električnih Nissana.

Nova generacija električnog crossovera

U okviru ulaganja teškog milijardu funti, Nissan će uložiti do 423 milijuna funti (492 milijuna eura) za proizvodnju potpuno nove generacije električnog vozila u Ujedinjenoj Kraljevini. Budući model temeljit će se na Nissanovoj stručnosti u području crossovera i svjetskom uspjehu Nissana LEAF, što znači da će nuditi napredniji dizajn, veću učinkovitost i novu tehnologiju baterija kako bi prelazak na električnu mobilnost bio dostupan svima.

Taj model namijenjen je globalnom tržištu, a primjerci proizvedeni u Sunderlandu tradicionalno će se isporučivati europskim tržištima. Novi crossover temeljit će se na Alijansinoj platformi CMF-EV, a proizvodni kapacitet trebao bi iznositi 100.000 jedinica.

Nissan će u okviru projekta transformacije u tvornicu uložiti ukupno 5 milijardi funti, što uključuje: centar za istraživanje i razvoj pri Nissanovu europskom tehnološkom centru u Cranfieldu u Bedfordshireu; osiguravanje električnih vozila za dobavljače iz Ujedinjene Kraljevine; povećanje konkurentnosti tvornice i poboljšanje ekološke učinkovitosti proizvodnje; osposobljavanje Nissanovih zaposlenika za razvoj budućih tehnologija.

Ostale proizvodne lokacije još nisu potvrđene. Više informacija o novom vozilu, njegovoj cijeni i tehnologiji bit će poznate nakon predstavljanja.

Nova generacija baterija električnih vozila

Tvrtka Envision AESC vlasnik je i upravitelj prve europske tvornice baterija u Sunderlandu, utemeljene 2012. godine radi lokalizacije proizvodnje baterija za Nissan LEAF. Ova tvornica s pretežno britanskom radnom snagom već devet godina dobavlja baterije za Nissan LEAF i eNV200 te je proizvela dovoljno ćelija, modula i paketa za pokretanje preko 180.000 električnih vozila u 44 zemlje. Povrh toga, njezini proizvodi zadovoljavaju svjetske kriterije u pogledu kvalitete, performansi, sigurnosti, pouzdanosti i cijene.

Kako bi podržala novi projekt, tvrtka Envision AESC uložit će 450 milijuna funti (520 milijuna eura) u izgradnju prve gigatvornice u Ujedinjenoj Kraljevini, u sklopu Međunarodnog naprednog proizvodnog parka (IAMP) uz Nissanovu tvornicu. Ta će tvornica koristiti obnovljive izvore energije i revolucionarnu tehnologiju baterija nove generacije.

Uskoro počinju formalne pripreme za izgradnju nove gigatvornice. Početni kapacitet tvornice trebao bi iznositi 9 GWh, a potencijalno ulaganje tvrtke Envision AESC u visini od 1,8 milijardi funti (2,09 milijardi eura) taj bi kapacitet trebalo povećati na 25 GWh, čime bi se stvorilo 4500 novih, visokokvalificiranih 'zelenih' radnih mjesta u regiji do 2030. (uz moguće povećanje kapaciteta tvornice na 35 GWh). Nova tvornica povećat će cjenovnu konkurentnost baterija proizvedenih u Ujedinjenoj Kraljevini, među ostalim zahvaljujući novoj baterijskoj ćeliji pete generacije s 30 posto većom energetskom gustoćom koja povećava doseg i učinkovitost. Osim što će osigurati tehnologije za pokretanje novih Nissanovih vozila, novi će projekt omogućiti nabavu većeg broja dijelova i komponenti vozila od lokalnih dobavljača s pomoću napredne tehnologije. To znači da će baterije budućnosti biti jeftinije, a električna vozila dostupnija širem krugu kupaca.

  • +5
Nissan predstavio EV36Zero Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Vozila bez emisija i proizvodnja bez emisija

Osim što drži ovaj ekosustav na okupu, gradsko vijeće u Sunderlandu vodi projekt opskrbe 100 posto obnovljivom energijom iz mikromreža kako bi se ugljične emisije smanjile za 55.000 tona.

S obzirom na mogućnost integracije postojećih Nissanovih vjetroelektrana i solarnih farmi, početni planovi daju naslutiti da bi moglo doći do stvaranja deset solarnih farmi (s predviđenim kapacitetom od 132 MW) koje će biti izravno povezane s izvorima obnovljive energije iz britanske mreže. Na taj bi se način osigurala neprekidna opskrba Nissana strujom, kao i drugih proizvođača automobila koji imaju svoje pogone na Međunarodnom proizvodnom parku (IAMP). Planovi će se i dalje razvijati kroz intenzivnu raspravu s potencijalnim 'zelenim' investitorima iz privatnog sektora.

Riječ je o prvom projektu takve vrste u koji bi moglo biti uloženo 80 milijuna funti (93 milijuna eura). Projekt uključuje i razvoj baterijskog sustava za skladištenje energije kapaciteta 1 MW u okviru kojeg će se baterije tvrtke Envision AESC, nakon što ispune svoju svrhu u Nissanovim električnim vozilima, prenamijeniti u sustave za skladištenje energije. Višak energije stvorene tijekom dana tako će biti uskladišten i upotrijebljen naknadno kako bi se smanjilo opterećenje mreže.

Ulaganje u dodatne infrastrukturne projekte za razvoj novog centra za proizvodnju električnih vozila težit će više od milijardu funti. Namjera gradskih vlasti Sundrlanda je da do 2040. godine postanu ugljično neutralan grad, a elektrifikacija je ključna stavka te vizije. Današnjom objavom Sunderland postaje središte proizvodnje električnih vozila u Europi.