posebne GUME

[FOTO/VIDEO] Koje su gume u ekstremnim zimskim uvjetima bolje? Stručnjak usporedio dva tipa 'čavlerica'

29.12.2022 u 09:57

Bionic
Reading

Gume s klinovima ili s 'čavlima' su svakako najbolje rješenje za vožnju po utabanom snijegu. Za vožnju po potpuno ledenoj površini ceste su one još i bolje rješenje, ako ne i jedino, no u većini zemalja su zabranjene

Iako su kod nas zakonom zabranjene, opće je poznato da su gume s na gaznoj površini montiranim metalnim klinovima ili šiljcima, odnosno 'čavlerice', najbolje rješenje za vožnju po utabanom snijegu. Za vožnju po potpuno ledenoj površini ceste su one još i bolje rješenje, ako ne i jedino. Neke zemlje u Europi, poput Italije i Austrije, nordijskih i baltičkih zemalja, ih dozvoljavaju u određnim brdskim predjelima i zimskom dijelu godine.

Ako se pitate zašto u većini zemlja čavlerice nisu dozvoljene, to je zbog toga jer one jako negativno utječu na asfaltnu podlogu ceste, odnosno, klinovi ju zbog svoje konstrukcije i tvrdoće mehanički oštećuju.

Poznati stručnjak za gume Jonathan Benson s Tyre Reviews je odlučio usporediti dva tipa ovakvih guma za ekstremne zimske uvjete, na posebno pripremljenom poligonu u Švedskoj. Testirao je gume Pirelli Ice Zero 2 usporedivši ih s Pirelli SottoZero WRC reli gumama sa švedskog relija 2021. Pirelli IceZero guma je dimenzija 225/40 R18, a Pirelli SottoZero WRC guma 205/65 R15. Obje gume imaju sličan cilj i obje su podložne različitim skupovima pravila.

Jonathan Benson usporedio: Pirelli Ice Zero 2 i Pirelli SottoZero WRC reli gume Izvor: Ostale fotografije / Autor: Tyre Reviews

Vozeći stariji Subaru WRX pripremljen za reli, kako prenosi Motor1, postigao je najbolje vrijeme kruga na snježnoj stazi od 1:07 na Pirelli Ice Zero 2 gumama za ceste. Međutim, Sottozero WRC skraćuje vrijeme na 59 sekundi – 8 sekundi brže za tanke, visokoprofilne gume u uvjetima u kojima čavli zapravo nisu bitni. Bočna izvedba WRC guma posebno je impresivna, što navodi Bensona da kaže kako na nekim drugim gumama ima slabije prianjanje u suhim uvjetima.

Na ledu, WRC gume jednostavno žive u drugom svemiru. U usporedbi s cestovnim gumama s čavlima Ice Zero 2 – koje Benson hvali kao iznimno dobre –SottoZero za WRC su bile 17,9 sekundi brže na ledenom krugu. Vrijedno je spomenuti da se staza sastojala od glatkog leda, pa je podloga po kojoj se vozio bila zuzetno skliska.

Guma Pirelli IceZero 2 razvijena je oko klina, 10 mm dugog čudovišta od volfram karbida s izbočinom od 1 mm. Klinovi su postavljeni tako da optimiziraju buku i prianjanje, a područje oko klina je dizajnirano da drži snijeg dalje od klina, što je vrlo važno za maksimalnu trakciju.

Najveći izazov za cestovnu gumu je test trošenja na cesti, koji svaka cestovna guma s čavlima mora proći kako bi se osiguralo da gume ne oštete previše ceste. Budući da IceZero 2 ima više od 50 klinova po metru, mora proći test trošenja na cesti. S druge strane, WRC guma nema obzira prema cesti, potrebno joj je samo maksimalno prianjanje u nekim od najtežih mogućih uvjeta. Čavlerica za WRC mora stati na kotač od 15x7", što nije velika žrtva jer uža guma poboljšava pritisak pomažući mu da se probije do površine ispod, a koristi oštar ravni profil da zasiti širinu otiska.

Gume s klinovima ili s 'čavlima' Izvor: Ostale fotografije / Autor: Tyre Reviews

Treba reći da je samo jedna vrsta gume s čavlima dostupna je za korištenje u relijima na ledu i snijegu u WRC-u. Pirellijeva guma Sottozero ima ukupno 384 klina s vrhovima od volframa, pravila ograničavaju gumu na 12 klinova na 10 cm hoda i 7 mm izbočine klinova izvan blokova gaznog sloja.

Ostatak klina 'zaključan' je na mjestu tijekom procesa vulkanizacije umjesto da se umeće nakon toga – tehnologija koju koristi samo Pirelli i koja osigurava zadržavanje klina. Ove su gume usmjerene i asimetrične: što znači da su posebno dizajnirane za postavljanje na lijevu ili desnu stranu automobila.