HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo novi Kia EV6: Evo što sve trebate znati o ovom futurističkom crossoveru

Kia EV6 je imala svoju hrvatsku premijeru

Kia EV6 je imala svoju hrvatsku premijeru

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Svaki aspekt EV6 osmišljen je kako bi promovirao udobnost vozača i učinio vlasništvo EV-a održivom opcijom dostupnom svima, uz Kijino sedmogodišnje jamstvo

Kia je održala hrvatsku premijeru potpuno novog modela EV6, svog prvog namjenskog električnog vozila na baterije (BEV) izgrađeno na novoj visoko naprednoj i namjenskoj platformi za baterijska električna vozila. Korejski je proizvođač rekao kako EV6, čija je svjetska premijera održana u ožujku, donosi veliki domet, snagu s nula emisija, visokotehnološko ultra-brzo punjenje od 800 volti i prepoznatljiv crossover stil na tržište potpuno električnih vozila.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Visokotehnološki EV6, je futuristički crossover, koji otvara pogled u Kijinu budućnost održive mobilnosti s njihovom novom filozofijom dizajna 'Spajanje suprotnosti'. Kia je rekla i kako EV6 također označava početak srednjoročne i dugoročne strategije za BEV-ove, plug-in hibride (PHEV) i klasične hibride (HEV), koji će činiti 40 posto ukupne Kijine prodaje do 2030., s godišnjom prodajom od 1,6 milijuna ekološki prihvatljivijih vozila. Kao dio toga, Kia planira povećati prodaju BEV-ova na 920.000 vozila godišnje do 2030., čime će postati najveći svjetski trgovac. Do 2026. Kia planira svoju ponudu električnih vozila ojačati s čak 11 BEV modela, od kojih je prvi EV6. Od ovih 11, 7 će biti izgrađeno na E-GMP platformi, a četiri će biti EV varijante postojećih modela.

KIA EV6 - svjetska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Namjenska platforma za dinamična baterijska električna vozila

EV6, izgrađen na Kijinoj novoj električnoj globalnoj modularnoj platformi (E-GMP) dizajniranoj za električna vozila, donosi najbolje značajke i sve adute beskompromisnog električnog automobila. Dok se mnoga električna vozila na tržištu trenutno bore s nedostacima koji su se pojavili na platformama za vozila s unutarnjim izgaranjem (ICE), EV6 je od samog početka optimiziran da bude potpuno električno vozilo i u potpunosti koristi platformu E-GMP i njegove suvremene inženjerske temelje.

Namjenska platforma E-GMP osigurava da EV6 iskoristi prednosti optimalnih voznih karakteristika zahvaljujući uravnoteženoj raspodjeli težine u omjeru 53:47. To se postiže ugradnjom ravne baterije na dno vozila, koja raspoređuje masu i pomaže pri optimizaciji vožnje. EV6 stoga ima prilično nisko težište za električno vozilo, što mu daje vrhunske performanse, posebno na zavojitim cestama.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

EV6, temeljen na čistom dizajnu od samog početka, također je prevladao druge nedostatke uobičajene za mnoga električna vozila na tržištu, uključujući previše agresivno ubrzanje i odziv papučice gasa. Inovativne hidraulične čahure koje povezuju stražnji nosač s karoserijom vozila poboljšavaju performanse vožnje i reguliraju ukupnu težinu tipičnu za električna vozila.

EV6 optimalno reagira u raznim okruženjima i uvjetima vožnje, zahvaljujući izboru od četiri napredna načina vožnje (Eco, Normal, Sport ili Snow) koje vozač odabire pritiskom na gumb. Atributima kao što su mapiranje momenta, upravljanje, ESC i sustavi potrošnje energije upravlja inteligentna pogonska tehnologija kako bi se u svakom trenutku osiguralo najrelevantnije iskustvo vožnje.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Za verzije s AWD pogonom, preklopni aktuator (DAS - Disconnector Actuator System) uvijek omogućuje glatko prebacivanje između stražnjeg pogona (RWD) i pogona na sva četiri kotača (AWD) bez potrebe za ručnim prebacivanjem. Pogon na stražnje kotače djeluje kao glavni način vožnje, a pogon na prednje kotače se uključuje prema potrebi. Sustav se automatski prilagođava uvjetima vožnje i vozačevom inputu.

Prije nekoliko godina, Kijini inženjeri i dizajneri suočili su se s izazovom kako stvoriti BEV koji ima veliki domet s nula emisija, vrlo brzo punjenje, elegantan dizajn te prostranu i visokotehnološku kabinu. Ovo je bio prvi dio izazova: drugi je bio ugraditi sve te kritične vrijednosti u vozilo koje ima snagu, performanse i dinamiku, tijekom procesa koji razbija stereotip da su električna vozila dosadna i dovode kraj užitku u vožnji.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: Alexander Herold

Sljedeća generacija vrhunskog električnog vozila omogućava jedan od najdužih dometa s nultom emisijom, tehnologiju vrlo brzog punjenja, vrhunski dizajn i prostranu visokotehnološku kabinu. Osim toga, EV6 je vozilo koje kombinira snagu i performanse s dinamičnom i sportskom vožnjom.

EV6 donosi snagu, performanse i dinamiku kako bi razbio mitove i prevladao ograničenja povezana s BEV-ovima

Većina električnih vozila pokazuje kompromis u ovom ili onom obliku – ograničen domet vožnje i dugo vrijeme punjenja, malo prostora u kabini, prevelika težina vozila ili loša dinamika vožnje. Kada je Kia počela raditi na EV6, inženjeri su bili odlučni podići standarde i kupcima predati vozilo koje je potpuni paket – električno vozilo bez kompromisa. S EV6, Kia je dokazala da vozači mogu dugo voziti i daleko se dovesti sa samo jednim punjenjem vozila, što je sportski, zabavno i omogućuje uživanje u vožnji.

Nova tehnologija uključuje uobičajene dijelove amortizera i ovjesa, ali također dodaje dodatni klip za podešavanje količine pritiska na kočioni disk, što zauzvrat omogućuje reflektirajuću silu prigušenja na temelju ulazne frekvencije. To omogućuje dinamičnu prilagodbu sile prigušenja u skladu s ulaznom frekvencijom koju neravnina ceste prenosi na amortizer. Ova inovacija osigurava čvrstu i sportsku vožnju na nižim frekvencijskim ulazima te glatku i udobnu vožnju na višim frekvencijama. Tehnologija je posebno vidljiva pri vožnji po dinamičnim zavojitim cestama i na drugom kraju spektra vožnje pri vožnji po cestama s rupama i neudobnim kolnicima.

EV6 ima, kao prvi u svijetu, masovno proizvedenu integriranu pogonsku osovinu (IDA) koja kombinira ležaj kotača i pogonsku osovinu u jedan komad koji snagu motora prenosi na kotač. Ova kombinacija sprječava oštećenje pogonskog vratila i spojeva ležajeva kotača, dok poboljšava vožnju i upravljanje povećanjem čvrstoće osovine.

  • +39
  • +36

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: Alexander Herold

Izuzetne performanse i dinamika

Opremljen visokotehnološkim elektromotorima ukupne snage 430 kW (585 KS), EV6 GT podiže električne performanse na višu razinu. EV6 GT dostupan je isključivo s baterijom dugog dometa od 77,4 kWh. Uz maksimalni okretni moment od 740 Nm, EV6 GT ubrzava od 0 do 100 km/h za nevjerojatne 3,5 sekunde i može postići najveću brzinu od 260 km/h. Elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem dodatno pridonosi atraktivnosti EV6 GT.

Naglasak na ponudi sportskih i snažnih pogona obuhvaća cijelu obitelj EV6 i nije ograničen samo na premium model EV6.

Linija EV6 kupcima nudi izbor između nekoliko potpuno električnih konfiguracija pogonskog sklopa bez emisija, uključujući baterije dugog dometa (77,4 kWh) i standardnog dometa (58,0 kWh).

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Model 2WD 77,4 kWh može prijeći do 528 kilometara s jednim punjenjem u kombiniranom WLTP ciklusu. Uz maksimalni okretni moment od 605 Nm dostupan u AWD verziji, EV6 u ovoj verziji može ubrzati od 0 do 100 km/h za samo 5,2 sekunde. Baterija od 77,4 kWh u kombinaciji je s elektromotorom od 168 kW (229 KS) koji pokreće stražnje kotače, a u AWD izvedbi dva elektromotora koja pokreću prednju i stražnju osovinu zajedno proizvode 239 kW (325 KS). EV6 snage 58,0 kWh može ubrzati od 0 do 100 km/h za impresivne 6,2 sekunde, dok verzija AWD ima maksimalni okretni moment od 605 Nm. Baterija od 58,0 kWh kombinirana je s električnim motorom od 125 kW (170 KS) koji pokreće stražnji par kotača; AWD verzija ima dva elektromotora koji pokreću prednju i stražnju osovinu i zajedno proizvode 173 kW (235 KS).

Rasponi ubrzanja pokazuju impresivne performanse EV6, pri čemu verzija od 58,0 kWh ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde, a model od 77,4 kWh prijeđe istu udaljenost, ali za samo 5,2 sekunde.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

800-voltna tehnologija punjenja EV6

Vrlo brzo punjenje od 800 volti omogućuje vozačima da napune bateriju od 10 do 80 posto za samo 18 minuta, a do 100 kilometara dometa potrebno je manje od 4,5 minute. Treba reći i da se grupacija Hyundai Motor Group (HMG) pridružila mreži IONITY, najvećoj europskoj mreži brzih punionica, u kojoj je postala strateški partner i dioničar. Tvrtka IONITY, smještena u Münchenu, osnovana je 2017. i u vlasništvu je proizvođača automobila BMW Group, Mercedes Benz AG, Ford Motor Company, Hyundai Motor Group i Volkswagen Group. IONITY koristi europski standard punjenja CCS (Combined Charging System). S obzirom na to da mreža koristi 100-postotno obnovljivu energiju, vozači električnih vozila zahvaljujući mreži IONITY ne samo da putuju bez emitiranja štetnih emisija, nego i CO₂ neutralno. IONITY u Hrvatskoj je zasad ima jednu takvu punionicu s četiri mjesta za punjenje u Rugvici pokraj Zagreba, no kupci EV6 imaju pristup do 400 vrlo brzih IONITY punionica u 24 europske zemlje.

800-voltno vrlo brzo punjenje EV6 nudi kapacitete punjenja od 800 V i 400 V bez potrebe za dodatnim dijelovima ili adapterima. Vrlo brzo punjenje omogućuje punjenje baterije od 10 do 80 posto u samo 18 minuta na svim verzijama, a za 100 km voznog dometa za manje od četiri i pol minute, u slučaju 2WD verzije s baterijom od 77,4 kWh .

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: Alexander Herold

Sustav punjenja automobila fleksibilniji je od prethodne generacije BEV zahvaljujući integriranoj kontrolnoj jedinici punjenja (ICCU). ICCU nudi novu funkciju punjenja vozila (V2L) koja može ponuditi do 3,6 kW snage iz akumulatora vozila putem jednostavnog adaptera koji pretvara vanjski utikač za punjenje u električnu utičnicu. To Vam omogućuje punjenje bilo čega, od vanjskih uređaja do drugih električnih vozila. Na primjer, funkcija V2L može istovremeno napajati 55-inčni TV i klima uređaj dulje od 24 sata.

U unutrašnjosti kabine, praktičan priključak za punjenje ispod stražnjih sjedala omogućuje putnicima punjenje uređaja bez dodatnih adaptera.

Osim toga, EV6 može vući prikolicu težine do 1600 kg (77,4 kWh baterija, RWD i AWD verzije). Za kupce koji se odluče za bateriju od 58 kWh, EV6 nudi do 750 kg vučne snage. Bez obzira na odabranu opciju, EV6 pruža iznimne vučne performanse električnog vozila za obiteljska putovanja, bez emisija.

Utility način rada omogućuje važnim sustavima da nastave raditi kada je vozilo isključeno. U ovom načinu rada baterija napaja klima uređaj, svjetla i infotainment sustav bez brige o pražnjenju baterije od 12 V.

Kia EV6 - ispod poklopca na jestu gdje se uobičajeno nalazi motor s unutarnjim izgaranjem se nalazi prednji prtljažnik

Kia EV6 - ispod poklopca na jestu gdje se uobičajeno nalazi motor s unutarnjim izgaranjem se nalazi prednji prtljažnik

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Moderna infrastruktura

EV6 će pokazati kada je njegova napunjenost niska - koristeći dinamičke točke interesa (POI) i status dostupnosti u stvarnom vremenu, navigacijski sustav vodi vozača do najbliže stanice za punjenje. Kijino suvlasništvo nad mrežom Ionity, kupcima EV6 nudi pristup povoljnijem punjenju na više od 400 punionica visokih performansi u 24 europske zemlje putem rješenja Kia Charge. Ionity mreža koristi vodeći europski standard punjenja CCS (Combined Charging System), koji koristi 100% obnovljivu energiju, što znači da vozači EV6 mogu putovati bez emisija i ugljično neutralno.

Usluga Kia Charge, koju pruža Digital Charging Solutions, daje vlasnicima EV6 dodatni pristup približno 205.000 stanica za punjenje diljem Europe, uključujući AC i DC priključke. Aplikacija Kia Charge pruža vezu između operatera punionica i Kije kao pružatelja usluga mobilnosti koji upravlja pretplatama i plaćanjima za tri pretplatnička paketa.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: Alexander Herold

Rekuperacija energije

EV6 je opremljen tehnologijama za rekuperaciju energije za najduži mogući domet vožnje. To uključuje Kijinu najsuvremeniju energetski učinkovitu toplinsku pumpu koja odvodi otpadnu toplinu iz rashladnog sustava automobila. To omogućuje automobilu da dosegne 80 posto dometa, koji bi inače bio moguć na 25 °C, čak i na -7 °C.

EV6 također donosi posljednju generaciju Kijinog pametnog regenerativnog kočionog sustava kojim vozači mogu upravljati ručicama na upravljaču kako bi brzo i jednostavno usporili automobil i povratili kinetičku energiju za maksimalnu učinkovitost i posljedično veći domet. Vozači mogu birati između šest razina regenerativnog kočenja (bez, 1 do 3, 'i-PEDAL' ili automatski način). Način vožnje 'i-PEDAL' omogućuje automobilu da pokupi maksimalnu količinu energije od svojih kočnica i osigurava da se automobil može lagano zaustaviti bez pritiskanja papučice kočnice.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Novi smjer dizajna

EV6 je dizajniran u skladu s novom dizajnerskom filozofijom marke 'Spajanje suprotnosti' (Opposites United), a GT verzija, je dizajnirana da ponudi nešto drugačije u klasi crossovera, donosi osebujan i impresivan eksterijer s visokotehnološkim značajkama, kao i iznimne performanse bez premca. Sprijeda je Kijino 'tigrovo lice' redizajnirano za digitalno doba. Dnevna svjetla, koja su dio ovog 'digitalnog tigrovog lica', prikazuju elegantan, suvremeni izgled i uključuju 'sekvencijalni' dinamički svjetlosni uzorak. Ispod toga je maska za usis zraka koja vizualno proširuje prednji dio automobila i naglašava njegov visokotehnološki izgled.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Bočni profil prikazuje siluetu inspiriranu crossoverima koja je moderna, elegantna i aerodinamična. Karakteristične linije koje se protežu duž donjeg dijela vrata zakrivljene su prema gore prema lukovima stražnjih kotača kako bi vizualno produžili profil automobila. Dizajn, djelomično dizajniran za postizanje najbolje aerodinamike, donosi kosi C-stup nastražnjem dijelu vozila s integriranim crnim sjajnim umetkom koji kao da rasteže prozor. Iznad toga je prepoznatljiv krovni spojler u obliku krila koji usmjerava zrak prema dolje prema podignutom donjem spojleru postavljenom na vrhu jedinstvenog stražnjeg svjetla.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Inspirativna unutrašnjost

Dizajn interijera, koji je poseban proizvod ere EV, koristi prednosti Kijine namjenske E-GMP platforme. Unatoč kompaktnim vanjskim dimenzijama EV6, njegov međuosovinski razmak od 2900 mm pruža prostor u kabini sličan mnogim SUV-ovima srednje veličine.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Jedan od najupečatljivijih elemenata je visokotehnološki zakrivljeni infotainment zaslon. Jednostavan oblik širokog zaslona i nadzorne ploče daje interijeru osjećaj otvorenosti. Putnike na prednjim sjedalima dočekuje tanak, minimalistički dizajn instrument ploče koji naglašava izniman osjećaj prostora u kabini. Bez potrebe za središnjim tunelom za mjenjač, ravni pod EV6 pruža putnicima na stražnjim sjedalima 990 mm prostora za noge i iznimnu udobnost.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Namjenska sjedala omogućuju vozaču i suvozaču da se opuste u vrhunskoj udobnosti i luksuzu kada je EV6 parkiran ili kada se puni. Pritiskom na gumb, sjedala se podižu i naslanjaju, optimizirajući držanje i raspodjelu tjelesnog pritiska, dok putnicima omogućuje da se ispruže, čitaju knjigu ili spavaju. Njihov lagan i tanak dizajn dodatno poboljšava unutrašnjost EV6.

Visokokvalitetni materijali korišteni su u cijeloj kabini EV6 za ugodan osjećaj, a također su odabrani i zbog najduže moguće trajnosti. Koriste se održivi materijali, od presvlaka od veganske kože do tkanina za sjedala i recikliranih plastičnih podnih prostirki, što je ekvivalentno 111 boca vode od pola litre.

Svi glavni upravljački prekidači EV6 su nadohvat ruke vozaču za intuitivno iskustvo vožnje. Izbornik Shift-By-Wire, koji štedi prostor, prikladno je smješten pokraj tipke za uključivanje EV6 na središnjoj konzoli, dok elegantni upravljač uključuje ključne prekidače sustava za pomoć za maksimalno siguran rad. Za optimalnu udobnost korisnika, tu su i prekidači za upravljanje na dodir za grijani upravljač te ventilirana i grijana sjedala EV6.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

EV6 nudi inteligentnu i fleksibilnu unutrašnjost i obilje prostora za pohranu, uključujući do 520 litara (VDA) prtljažnika sa sjedalima postavljenim u drugom redu. S preklopljenim sjedalima u drugom redu, prostor za odlaganje se povećava na oko 1300 litara. Automobil također ima prednji prtljažnik koji pruža do 52 dodatne litre prostora za pohranu u verziji 2WD i 20 litara u verziji AWD.

Materijali koji apsorbiraju zvuk u tlu, lukovima kotača, vratima, vratima prtljažnika i gumama smanjuju buku ceste i vjetra te stvaraju tih i miran prostor za sve putnike. Akustično vjetrobransko staklo i prozorska stakla dodatno poboljšavaju doživljaj u vozilu, dajući EV6 ocjenu zvuka ekvivalentnu premium modelima višeg razreda.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Najnovija tehnologija

EV6 uvodi niz tehnologija koje poboljšavaju sigurnost, povezanost i infotainment. Osmišljene su kako bi putovanje učinile sigurnijim, lakšim i manje stresnim.

Visokotehnološki informacijsko-zabavni sustav uključuje dva zakrivljena 12,3-inčna široka zaslona visoke razlučivosti koji sadrže tanke filmske ploče s novom strukturom i naprednom tehnologijom kako bi se smanjio učinak svjetlosti. Mjerači i infotainment sustav povezani su kao da su omotani oko jednog tijela ojačanim staklom. Neposredno ispred vozača je prilagodljiv zaslon mjerača koji prikazuje informacije kao što su brzina, preostali domet i status napunjenosti. Pokraj njega je središnji zaslon koji kombinira navigaciju, infotainment i izbornike. Zakrivljeni zasloni bez okvira imaju film za zatamnjivanje i značajke 'automatskog osvjetljenja' koje olakšavaju vidljivost u svim uvjetima osvjetljenja.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Napredna ugrađena tehnologija glatko integrira vozača i EV6 putem naprednog sustava projekcijskog zaslona (HUD) s tehnologijom proširene stvarnosti (AR) – ponudom koja je tipično rezervirana za premium marke. Besprijekorna komunikacija između GPS-a, ugrađene kamere i HUD sustava projicira upute od skretanja do skretanja od 7,5 m na cesti ispred sebe kako bi vozač uvijek mogao gledati naprijed. Zaslon proširene stvarnosti i dva zaslona pružaju sve informacije koje su vozaču potrebne za ugodnu i inspirativnu vožnju bez potrebe da bi ih tražio drugdje.

Tu je i snažan Meridian® surround zvučni sustav s 14 zvučnika, prvi u Kijinim električnim vozilima koji pruža istinski dubinski zvučni doživljaj. Audio sustav s 14 zvučnika dizajnirali su stručnjaci u Meridianu i sadrži nekoliko tehnologija za digitalnu obradu signala (DSP) britanskog pionira zvuka. EV6 uključuje Meridianovu filozofiju zvuka, omogućujući strankama da na putu uživaju u prirodnom i autentičnom zvuku.

Sustav zvučnika također nudi Active Sound Design (ASD), novu funkciju Kije koja vozaču pruža zvučnu povratnu informaciju o brzini kojom automobil vozi i kojom se upravlja putem korisničkog sučelja.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: KIA

Najnoviji sigurnosni sustavi i sustavi udobnosti

Kako bi osigurao udobnost i sigurnost na autocesti, EV6 je opremljen najnovijim Kijinim sustavom pomoći u vožnji na autocesti s asistencijom za promjenu vozne trake (HDA 2). Pomoću radara smještenih oko vozila, sustav pomaže vozaču da zadrži zadanu udaljenost i brzinu do vozila ispred sebe, dok sustav pomoći za održavanje vozila u voznoj traci (LFA) drži vozilo u sredini trake. Korištenjem radarskog tempomata za zavoje (NSCC-C), sustav smanjuje brzinu vozila kroz zavoje i resetira brzinu kada to uvjeti dopuštaju.

U slučaju da se susjedno vozilo vozi u neposrednoj blizini, HDA 2 pomaže prilagođavajući put EV6 i izbjegavajući potencijalni rizik od sudara. Zamjena voznih traka sada je također lakša nego ikad. S rukama vozača na upravljaču i iznad određene brzine, klik pokazivača automatski će premjestiti automobil na odgovarajuću traku.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: Promo fotografije / Autor: Alexander Herold

EV6 ima sustav za otkrivanje mrtvog kuta (BVM) i sustav pomoći pri izbjegavanju sudara u mrtvom kutu (BCA), koji uvijek osiguravaju sigurnu promjenu trake. BVM radi kao drugi par očiju tako što poništava vozačeve mrtve kutove s lijeve i desne strane prikazujući što se događa na instrumentnoj ploči na potpuno digitalnom 12,3-inčnom zaslonu s mjeračima. BCA koristi radarske senzore kako bi upozorio vozača na približavanje vozila, a sustav koči ako postoji opasnost od sudara tijekom manevara promjene vozne trake.

Sigurna navigacija na raskrižjima, posebice na raskrižjima s više traka, često može biti stresno iskustvo za mnoge vozače. Kijin sustav prevencije sudara na križanjima (FCA) sada uključuje skretanje i prelazak raskrižja, čiji je cilj pružiti maksimalnu preventivnu sigurnost pri navigaciji na raskrižjima. Ako je pokazivač smjera EV6 aktiviran, sustav će upozoriti vozača u slučaju opasnosti od sudara s nadolazećim vozilom. Sustav također upozorava ako postoji opasnost od sudara s nadolazećim vozilima s lijeve ili desne strane kada vozač vozi ravno preko raskrižja. Ako se rizik poveća, sustav će upozoriti vozača i automatski kočiti kako bi spriječio sudar.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Ključ sigurne vožnje je sposobnost vidjeti i biti viđen. S ciljem pružanja najboljeg osvjetljenja, Kia EV6 opremljena je novim inteligentnim sustavom prednjeg osvjetljenja (IFS) – tehnologijom koja svakom LED svjetlu omogućuje da svijetli neovisno, osiguravajući jasan doživljaj osvjetljenja. IFS omogućuje vozaču da vozi s trajnim dugim svjetlima bez da ga zasljepljuju vozila koja nailaze. Prednja kamera s tehnologijom prepoznavanja vozila automatski prigušuje ili osvjetljava svako pojedinačno LED svjetlo, što poboljšava vozačev pogled prema naprijed i istovremeno štiti nadolazeće vozače od odsjaja u stvarnom vremenu.

Sustav za upozorenje vozača na dekoncentraciju (DAW) i čitač oznaka za ograničenja brzine (ISLA) dodaju svoje prednosti u niz ADAS sustava pomoći i osiguravaju veću sigurnost na cesti. DAW određuje razinu pažnje vozača analizirajući njegov obrazac vožnje i vrijeme na cesti. Sustav će preporučiti zaustavljanje vožnje s porukom upozorenja na zaslonu mjerača kada razina pažnje vozača padne ispod '1' na skali od 5 stupnjeva. ISLA 'čita' prometne znakove i informacije navigacijskog sustava kako bi obavijestio vozača otrenutnom ograničenju brzine i drugim ključnim informacijama o vožnji. Kada se aktivira, ISLA upozorava vozača da promijeni ograničenje brzine vizualnim i zvučnim upozorenjem.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Lako manevriranje

Parkiranje i drugi potencijalno složeni manevri olakšani su sustavom za pregled okoline vozila (SVM). Kamere prikazuju pogled od 360 stupnjeva oko automobila, a zaslon je prikladno postavljen na infotainment zaslonu EV6. Također je sigurnija i lakša vožnja unatrag iz tijesnih prostora, zahvaljujući sustavu za izbjegavanje poprečnog sudara (RCCA). Ovaj visokotehnološki sustav detektira nadolazeća vozila koja se približavaju s obje strane pri vožnji unatrag. Ako sustav otkrije potencijalni sudar, RCCA automatski koči.

Za uska parkirna mjesta vozači mogu koristiti sustav daljinske pomoći pri parkiranju (RSPA) koji u potpunosti otklanja probleme s parkiranjem. RSPA je značajka koja omogućuje autonomno parkiranje vozila, bez obzira nalazi li se vozač u vozilu ili ne. Uz pomoć kamera za pregled okoline vozila i ultrazvučnih senzora, EV6 može detektirati parkirno mjesto odgovarajuće veličine i automatski ga usmjeriti u prostor uz automatsku kontrolu gasa, kočenja i mijenjanje brzina. Štoviše, RSPA može parkirati vozilo na pravokutnim i paralelnim parkirnim mjestima.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nakon parkiranja - ako putnici na stražnjim sjedalima otvore izlazna vrata - Kijin sustav pomoći pri sigurnom izlasku (SEA) automatski upozorava i zaključava vrata ako otkrije nadolazeće vozilo u mrtvom kutu EV6, smanjujući rizik od sudara i povećavajući sigurnost na kraju putovanja.

Za dodatnu udobnost, EV6 također ima Kijina pametna vrata prtljažnika. Umetnete li pametni ključ u džep i približite se stražnjem dijelu vozila, sustav ga prepoznaje i automatski otvara vrata prtljažnika, omogućujući jednostavan i praktičan pristup prtljažniku – što će cijeniti oni s punim rukama. Otključavanje bez ključa s tipkom za otključavanje osjetljivom na dodir i podesivim profilima vozača čine svaku interakciju s EV6 praktičnom i intuitivnom.

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Što se cijena tiče, Kia EV6 2WD s 58 kWh baterijom (domet do 400 km po WLTP-u) snage 125 kW (170 KS) kreće za model EV6 Air od 409.999 kn, a najsnažniji model EV6 GT 4WD s baterijom od 74,4 kWh (domet do 480 km po WLTP-u) maksimalne snage 239 kW (325 KS) kreće od 559.999 kn (maloprodajna cijena).

Treba reći i da Kia nudi i dodatne popuste: beskamatno financiranje (Bonus Joker 0% kamate), 80.000 kn popusta (Bonus Joker Gotovina), 89.000 kn uz kupnju na financijski leasing (Bonus Joker Standard), a tu su i obavezno automobilsko osiguranje, osiguranje vozača i putnika te auto kasko osiguranje za samo 1 kn (Bonus Joker Osiguranje).

Nadalje, Kijino opće jamstvo za cijelo vozilo vrijedi 7 godina ili do 150.000 km (bez ograničenja kilometara u prve tri godine).

Kia EV6

Kia EV6

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!