parada luksuza

[FOTO/VIDEO] Hrvatska je ovih dana središte svijeta!; Što je zapravo Supercar Owners Circle i kako postati njihov član?

04.09.2021 u 14:27

Bionic
Reading

Analizirajući strukturu vrlo ograničenog broja članova SOC-a od samo njih 150-tak proizlazi da je prosječna zbirka po članu čak 65 automobila, a od toga čak 76 posto njih istovremeno skupljaju i povijesne i moderne automobile

Ovaj vikend nije bilo zaljubljenika u automobile, i to ne onih 'običnih', već onih najrjeđih često i unikatnih primjeraka supersportskih automobila i hiperautomobila koji nije pomislio kako bi dobro bilo sada biti u Hrvatskoj. Za to imaju i doista poseban razlog, jer u tijeku je trodnevna svojevrsna parada sportskog automobilskog luksuza pod nazivom SOC Weekend Croatia, koja će krenuti iz Zagreba, preko Velike Gorice, Opatije i završiti na prekrasnom Lošinju.

O čemu se zapravo radi i kako je upravo Hrvatska završila kao zemlja u kojoj je pojam automobilskog luksuza zapravo gotovo nepoznanica? Za početak treba reći da ovaj događaj organizira jedan uistinu poseban krug, točnije Krug vlasnika superautomobila (Supercar Owners Circle ili SOC).

Supercar Owners Circle (SOC) Izvor: Promo fotografije / Autor: Supercar Owners Circle

Radi se o globalnoj mreži kolekcionara, sakupljača automobila koja pruža iskustva superautomobila. Osnovala su ga 2014. u Švicarskoj tri poslovna čovjeka koji se bave naftnim biznisom braća Florian i Stefan Lemberger te Niels Schäfer. Oni su pokrenuli tvrtku osnovanu kako bi okupila ljude koji dijele strast prema automobilskom kolekcionarstvu.

Članstvom u SOC-u njegovi članovi koriste usluge i pogodnosti u svim aspektima vlasništva nad superautomobilima kao pozivnice za Grand Prix utrke, dane staza, za javnost zatvorenih javnih prometnica u prolasku članova sa svojim superautomobilima, putovanja, ali i će vas proizvođači supercar i hipercar automobila isto tako pozivati na premijere i prezentacije svojih najnovijih modela.

Krug vlasnika superautomobila domaćin je događaja širom svijeta. Organizacija je domaćin događaja u Engleskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Francuskoj, UAE -u, Hong Kongu, a evo sada i u Hrvatskoj. Iz stranice SOC-a vidljivo je i da se ovakvi eventi organiziraju više puta tijekom kalendarske godine. Tako je samo ove godine, prema dostupnim objavljenim podacima vidljivo da je u lipnju 2021. bio organiziran event SOC 1000 Miglia Experience u Italiji, u srpnju SOC Private u Njemačkoj te u kolovozu SOC goes to Le Mans 24h u Francuskoj. I time Hrvatska pripada vrlo ekskluzivnom klubu zemalja u kojima je organizirano jedno SOC događanje.

Treba reći i da su SOC događanja koja organiziraju opisani kao 'niti Concours d'Elegance niti Rally, već jedinstvena kombinacija ovo dvoje'. Vidjeli smo da su tako jučer u velikogoričkom Zrakoplovno tehničkom centru bile upriličene utrke, odnosno dvoboji sudionika u ubrzanju njihovih limenih, a podosta i automobila izrađenih od ugljičnih vlakana, na svojevrsnoj uzletno-sletnoj pisti.

  • +22
Rimac okupio vlasnike superautomobila u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tko su članovi SOC-a i kako se postaje članom?

Klub broji ograničeni broj od oko 150 međunarodnih članova na globalnoj razini, od kojih je prema dostupnim podacima čak 54 posto iz Europe, 22 posto iz Sjeverne i Južne Amerike, 15 posto iz pacifičke Azije te 9 posto s Bliskog istoka. Analizirajući strukturu članova SOC-a proizlazi da je prosječna zbirka po članu čak 65 automobila, a od toga čak 76 posto njih istovremeno skupljaju i povijesne i moderne automobile. Naravno, ne nužno samo sportske superautomobile. Nadalje, SOC procjenjuje da je vrijednost pojedinog primjerka oko 1,2 milijuna dolara ili 1,1 milijun eura.

Supercar Owners Circle Weekend u Švicarskoj 2017. Izvor: Promo fotografije / Autor: Supercar Owners Circle

Postati članom ovog ekskluzivnog kluba naizgled je vrlo jednostavno; otiđete na web stranicu Supercar Owners Circle-a i ispunite pristupnicu, čak imate i prazna polja pod rednim brojem od 1 do 10 u koja upisujete vrijedne automobile iz svoje zbirke. One koji ispune ovakav prilično jednostavan obrazac pristupnice sada čeka mnogo teži dio postupka, a to je da članovi žirija SOC-a, koji nisu navedeni, ali pretpostavljamo da se radi upravo o trojici osnivača ovog kluba, odluče o vašem članstvu.

Iz nekih izvora koji su dobro upoznati sa strukturom SOC-a da bi ste uopće bili uzeti u razmatranje navodno trebate posjedovati zbirku vrjedniju od 5 milijuna funti ili 5, 83 milijuna eura, iako je taj iznos kako smo prethodno vidjeli barem desetak puta viši. Zapravo prednost prilikom aplikacije za članstvo u SOC-u se daje kvaliteti, a ne količini. Osim toga, što je raznolikija i unikatnija vaša privatna zbirka – to bolje, jer se time postiže na raznolikosti samog voznog parka u SOC-u.

Nadalje, prema svemu sudeći bitno je i da vas preporuči netko od već postojeći članova SOC-a. Zanimljivo, pomislili bi ste da je godišnja naknada za članstvo u SOC-u neka basnoslovna cifra, ali zapravo i nije. Tako godišnja članarina iznosi samo 2500 funti ili 2916 eura, a prednost se daje kvaliteti, a ne količini.

Isto tako, sam Supercar Owners Circle ističe da je SOC osnovan kako bi podijelio nepokolebljivu strast prema izvanrednim automobilima sa zajednicom istomišljenika. Krug vlasnika superautomobila od samog početka postavlja nevjerojatno visoke standarde i uvijek nastoji nadmašiti očekivanja.

U posljednjih nekoliko godina SOC se razvio u jedinstvenu platformu za ljubitelje automobila. Drugim riječima 's raznolikim članovima iz cijelog svijeta, mladim timom pun energije i snažnim partnerima koji će nas podržati na našem putu, budućnost danas izgleda uzbudljivije, nego ikad prije'.

Uloga Mate Rimca u ovogodišnjem događanju u Hrvatskoj

Svima je već prije nekog vremena, nekima i puno ranije, postalo jasno da je Rimac Automobili preuzimanjem većinskog udjela u Bugattiju zapravo kupio i ulaznicu u ekskluzivno globalno tržište supersportskih i hipercar automobila. Hrvatska tako, zapravo uz sasvim minijaturno ili uopće nikakvo vlastito zalaganje, može svijetu ponosno pokazivati u kakvom se ekskluzivnom društvu nalazi na karti svijeta.

Naravno, Mate Rimac je tako između ostalih u svojoj zemlji ugostio ovih dana i Horacija Paganija, legendarnog talijansko-argentinskog biznismena i inženjera u automobilskoj industriji. Mnogi isto tako znaju da je on osnivač Pagani Automobili S.p.A., talijanskog proizvođača supersportskih i hiperautomobila. Cijena jednog primjerka modela Pagani Huayra R je preko 3,15 milijuna eura.

Osim toga, nedavno predstavljen potpuno električni hiperautomobil Rimac Nevera je sam po sebi pravo čudo moderne tehnologije, i definitivno spada u elitno društvo hiperautomobila. Mnogi zapravo još uvijek ne vjeruju da se jedna mala zemlja u globalnim okvirima poput Hrvatske uopće može pohvaliti ovako jednim visokosofisticiranim proizvodom. Čudo!