test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Captur E-TECH Plug-in; izuzetno zabavan i ekološki napredan urbani crossover

13.11.2020 u 08:25

Bionic
Reading

Motor E-TECH Plug-in snage 160 KS zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta i masi od samo 105 kg ima domet na posve električni pogon do 50 km u mješovitom ciklusu (WLTP) i 65 km u gradskoj vožnji (WLTP City), uz najveću brzinu od 135 km/h, dok u kombiniranim uvjetima rada može potegnuti i do 173 km/h

Prije točno dva mjeseca smo imali prvi put vidjeti uživo kako izgleda i funkcionira novi Renault Captur E-TECH Plug-in, a baš kao i Renault Mégane Grandtour E-Tech Plug-in, oba ova modela su prvi punjivi ili priključni hibridi francuskog proizvođača. No sada je došao red i na jednotjedni test Captura s ovim posebnim pogonskim sustavom, a točna oznaka našeg testnog modela bila je Captur Intens E-Tech 160.

Captur, najprodavanije vozilo u segmentu u Europi, iznimno je važan automobil u Renaultovoj ponudi. Druga generacija Captura debitirala je u srpnju 2019. godine, temeljena na novoj CMF-B platformi, a koja podupire Renault Clio 5 i drugu generaciju Nissan Jukea.

Vanjski dizajn i CMF-B modularna platforma sljedeće generacije

Kako bi se novi Captur istaknuo na iznimno konkurentnom tržištu, identitet kojemu duguje dosadašnji uspjeh sada je znatno osnažen. Obnovljeni Captur krase još modernije linije SUV-a koje mu daju atletski i dinamičan izgled. I dalje prilagodljivi Captur doživio je revoluciju u unutrašnjosti te postao još privlačniji zahvaljujući naprednijoj tehnologiji i povećanom dojmu kvalitete.

Novi Captur okosnica je strategije usmjerene na jačanje sinergije u Renault-Nissan-Mitsubishi Alijansi. Strategija uključuje razvoj tehnologija i integraciju novih platformi poput CMF-B platforme na kojoj je novi Captur konstruiran. Nova električna i elektronička arhitektura platforme CMF-B omogućuje ugradnju najnovijih naprednih sustava kako bi se ispunili zahtjevi tržišta.

Razvoj CMF-B platforme je započeo 2014. godine u Guyancourt Technocentru, a sada sadrži 85 posto novih dijelova u odnosu na platformu korištenu za prethodnu generaciju Captura. Nova modularna platforma CMF-B pruža Capturu mnoge prednosti. Njezina arhitektura puno lakša od prethodne platforme, posebno za tijelo karoserije, osovine i poklopac motora. Podnožje je lagano koljenasto, poboljšavajući aerodinamične performanse (koeficijent otpora zraka) automobila za približno 0,02 Cd. Ove dvije značajke osiguravaju bolju potrošnju goriva i poboljšane emisije CO₂. Akustička udobnost je također znatno poboljšana, zahvaljujući tehnologiji zvučne izolacije na jedinici kućišta motora koja osigurava akustički dobitak od 1,5 do 2 dB između 0 i 130 km/h.

Kako bi ponudila najbolje u pogledu sigurnosti, CMF-B modularna platforma ima potpuno novu strukturu tijela, ograde i 'pregaču', što je omogućeno zahvaljujući upotrebi čelika visoke elastičnosti i strukturnog ljepila koji jača međuslojno povezivanje; čime se putnicima osigurava najviša razina sigurnosti u kabini. Sigurnost je dodatno pojačana inovativnom opremom na novoj arhitekturi platforme CMF-B: prilagodljivi zračni jastuci za vozača, zračne zavjese velikog volumena, zatezači sigurnosnih pojaseva s graničnicima naprezanja, novi iSize u skladu s ISOFIX pričvrsnim elementima. Da je tome tako svjedoče i odlični rezultati novog Renault Captura od maksimalnih 5 zvjezdica na Euro NCAP crash testu ove godine.

Nova električna i elektronička arhitektura modularne CMF-B platforme omogućuje da novi Captur nudi najopsežniju i najmoderniju modernu opremu i sustave za pomoć u vožnji u svom segmentu: kameru od 360 stupnjeva i automatsko kočenje u nuždi s detekcijom biciklista i pješaka, kao i Highway and Traffic Assistant (autonomija razine 2), što je prvo za vozila u kategoriji. I na kraju, nova platforma dizajnirana je za pretvaranje vozila u električne automobile te je na taj način dodavanje E-TECH plug-in hibrida (kao i hibridnog sustava kod novog Clia) postala stvarnost.

Zahvaljujući elegantnim blatobranima, udubljenim bokovima i lebdećem krovu, novi Captur teško ćete zamijeniti za neko drugo vozilo. Naglašeni izgled SUV-a donio mu je još atletskiji i dinamičniji izgled. Obnovljeni vanjski izgled odlikuje se još modernijim, upečatljivijim i izražajnijim linijama dok istovremeno zadržava senzualnost francuskog dizajna koji je za Renault od iznimne važnosti.

Prema dimenzijama novi je Captur 11 cm dulji (4,23 m) i vizualno naglašen sa 17 ili 18-colnim naplatcima i 2 cm većem međuosovinskom razmaku (2,63 m). Naš testni E-TECH plug-in hibrid ima i nešto manju visinu od podloge u usporedbi s verzijom s motorima s unutarnjim izgaranjem. Tako je za naš model visina od podloge 134 mm, dok je kod standardne verzije 142 mm. Isto tako, naša testna verzija ima i nešto manji volumen prtljažnika zbog baterije smještene straga, pa je njegov volumen od 265 do 379 litara, dok za benzinsku verziju Captura on iznosi od 422 do 536 litara, a u dizelskoj verziji od 406 do 520 litara prema VDA normi. U ove dvije posljednje verzije je riječ o različitim veličinama spremnika goriva. S preklopljenim stražnjim sjedalima volumen (do krova) raste na 1118 litara, a kod ostale dvije verzije do 1275 litara. Težina testnog vozila bez vozača je 1564 kg, a na testnom su vozilu bili aluminijski naplatci veličine 17 cola, a dimenzije zimskih guma 215/60. Inače, naš testni model ima veće dimenzije kotača s ljetnim gumama 215/55 R18 kao doplatnu opremu.

Obnovljeni izgled, uključuje serijski ugrađena prednja i stražnja full LED svjetla sa svjetlosnim potpisom u obliku slova C, dostupna su već u osnovnoj inačici, dok uža stražnja svjetla te kromirani ukrasni umetci u potpunosti pridonose boljem dojmu kvalitete.

Dizajn značajke u SUV stilu uključuju više linije ramena i prozora u usporedbi s prethodnikom, niže izreze prozora, šire raširene blatobrane i široku zaštitu podvozja sprijeda i straga. Osim toga, kontrastna crna boja uključuje lukove kotača duž cijelih bočnih strana vozila. Dinamični karakter Captura pojačan je strmo nagnutim A-stupom, nježno zakrivljenom linijom krova koja završava upečatljivim krovnim spojlerom i novo dizajniranim stražnjim krovnim stupom s trokutastim izrezom prozora. Još jedna značajka dizajna novog Captura su kromirani elementi na donjem rubu prozora, stražnjem krovnom stupu, bočnim štitnicima i rešetci hladnjaka.

Novi Captur preuzima nepogrešivo dvobojno lakiranje od prethodnog modela, što ovaj crossover model čini privlačnim u prometu. Kupci mogu birati između četiri kontrastne boje za krov, jedanaest završnih obloga karoserije i tri paketa za prilagodbu vanjštine. Ukupno je dostupno oko 80 opcija kombinacija za personalizaciju Captura.

Unutrašnjost

Revolucija u unutrašnjosti koja se s novog Clija nastavila i na novi Captur predstavlja značajan pomak u klasi. Postojeći pametni kokpit sada je blago ukošen prema vozaču te uključuje najnoviju lebdeću konzolu. Opremljena je najnovijim tehnologijama i najširim zaslonima u klasi te pruža iznimno suvremena ergonomska rješenja za još bolje iskustvo vožnje.

Sjedala su ostala nepromijenjena u odnosu na standardnu verziju Captura s motorima s unutarnjim izgaranjem. Za neku posebnu promjenu i nije bilo neke posebne potrebe, jer je kvaliteta dignuta na višu razinu u odnosu na prethodnu generaciju. Presvlake u kombinaciji crne kože i tamno sive tkanine lijepo su rješenje u našem testnom modelu. Klizna stražnja klupa može se pomicati po duljini do 16 cm, a nasloni se preklapaju u ravnu podnicu. U prostoru ispod lažne podnice mogu se držati kabeli za punjenje bez smanjivanja obujma prtljažnika.

Jedinstvene oznake E-TECH, poput one na ručici mjenjača, nalaze se i u pametnom kokpitu. Gumb Stop&Start zamijenjen je gumbom EV za izravno prebacivanje u posve električni način rada PURE tijekom vožnje. Električni mjenjač e-shifter (bez mehaničkih spona) ima funkciju Brake zahvaljujući kojoj iskorištava maksimalni potencijal sustava regenerativnog kočenja.

Središnja konzola još je jedan ključni element pametne kabine novog Captura. Njezin uzdignuti položaj pridonosi boljoj ergonomiji vozačkog položaja i olakšava uporabu ručice mjenjača, a zahvaljujući najnovijem, lebdećem dizajnu putnički se prostor doima još profinjenijim. Konzola prvenstveno nudi više prostora za pohranu i za policu bežičnog indukcijskog punjača pametnog telefona.

Novi Captur E-TECH Plug-in može se pohvaliti najvećim zaslonima u klasi: 10,2-inčnim digitalnim zaslonom instrumentne ploče i 9,3-inčnim zaslonom (u našem modelu Intens je ovo standardna oprema) multimedijskog sustava Renault EASY LINK. Dva zaslona osiguravaju lakši nadzor nad odabranim načinom rada. Instrumenti mogu prikazivati stanje baterija, vrijeme punjenja, protok energije, prikupljanje energije i trenutačno stanje napunjenosti baterije. Sve su ove informacije dostupne i na zaslonu multimedijskog sustava. Usto, aplikacija MY Renault ima funkcije specifične za motor E-TECH Plug-in. Primjerice, možete ga koristiti za prikazivanje statusa baterije ili daljinsko planiranje početka punjenja.

Suradnja na poboljšanju sustava za prikupljanje energije

Još od 2013., momčad Renault F1 i Renaultovi inženjeri razmjenjuju iskustva u pogledu upravljanja energijom. Kako bi podržali uvođenje hibridnih motora u Formulu 1, stručnjaci za hibridna vozila – sada zaduženi za razvoj modela Renault E-TECH – predano su radili na razvoju hibridnog motora za Formulu 1 u Renaultovoj tvornici u Viry-Châtillonu. Ondje su usavršili strategiju upravljanja energijom na kojoj se temelje Renaultovi novi hibridni modeli.

Zahvaljujući tom bogatom iskustvu, motor E-TECH spaja užitak u vožnji s iznimno učinkovitim prikupljanjem energije kočenja i smanjenom potrošnjom. Bilo da je riječ o motoru za Formulu 1 ili serijskom motoru E-TECH, sustav upravljanja energijom puni baterije u vožnji s pomoću viška oslobođene energije (količina oslobođene toplinske energije u odnosu na potrošnju goriva).

Kao i u Formuli 1, kinetička se energija prilikom svakog usporavanja pretvara u električnu kako bi se potaknulo punjenje baterije. U serijskim vozilima, osobito prilikom vožnje autocestom, sustav upravljanja energijom potiče punjenje baterije tako što uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja. Suvišna energija zatim se može iskoristiti za snažnije ubrzanje motora s unutarnjim izgaranjem ili za posve električnu vožnju kroz gradska područja.

Način rada SPORT i postavke sustava MULTI-SENSE, dostupni u serijskim modelima s motorom E-TECH Plug-in, omogućuju istovremenu uporabu toplinske i električne energije za još veći užitak u vožnji i snažnija ubrzanja. Snažnim pritiskom papučice gasa, snaga dvaju električnih motora kombinira se snagom motora s unutarnjim izgaranjem. Takva je praksa preuzeta izravno iz Formule 1 u kojoj vozači prebacuju na poseban način rada kako bi postigli najsnažnije ubrzanje, osobito tijekom kvalifikacijskih krugova.

Vrhunski odziv zahvaljujući inovativnom mjenjaču

Arhitektura motora Renault E-TECH temelji se na motorima ugrađenima u bolide momčadi Renault F1: motor s unutarnjim izgaranjem kombiniran je s dva električna motora i središnjom baterijom. Motor je kombiniran s dog-clutch mjenjačem s više načina rada. Konstrukcija mjenjača bez spojke osigurava pokretanje u posve električnom načinu rada i značajno smanjuje prekid isporuke snage prilikom promjene stupnjeva prijenosa kako biste uživali u snažnijim ubrzanjima i još udobnijoj vožnji. Uglađena promjena brzina u Formuli 1 znači manje trzaja i manji gubitak prianjanja.

E-TECH Plug-in hibridni pogon

Motor E-TECH Plug-in snage 160 KS (117 kW) zahvaljujući bateriji velikog kapaciteta (9,8 kWh i 400 V) i masi od samo 105 kg ima domet na posve električni pogon do 50 km u mješovitom ciklusu (WLTP) i 65 km u gradskoj vožnji (WLTP City) uz najveću brzinu od 135 km/h. Četverocilindrični benzinski motor ovog plug-in hibridnog pogona obujma je 1598 cm³ i snage 92 KS (68 kW) te 144 Nm najvećeg okretnog momenta pri 3200 okr./min. Tu su i dva elektromotora s 25 kW (34 KS) i 49 kW (67 KS) snage. Glavni elektromotor integriran je u mjenjač, ​​služi kao pogon i mijenja brzinu. Slabija jedinica služi kao generator startera i osigurava glatku vezu s motorom s unutarnjim izgaranjem tijekom vožnje. Srce E-TECH Plug-ina 160 je višenamjenski mjenjač bez spojke. Ima dvije razine brzine za električni pogon i četiri razine brzine za motor s unutrašnjim izgaranjem. Promjene stupnja prijenosa odvijaju se automatski i bez ikakvih radnji vozača. Uključujući prazan hod, sustav omogućuje ukupno 15 brzina kombinacija koraka i pogona. Ubrzanje ovog automobila je 10,1 sekundi, a krajnja brzina 173 km/h. Pogon Captura s plug-in hibridnim pogonom je na prednja dva kotača.

Novi Captur neusporedivo je prilagodljiv, jer ga preko tjedna možete voziti bez ikakve potrošnje goriva, a spreman je i za dulja putovanja vikendom i praznicima, a da pritom ne morate brinuti o stanju baterije. Želite li povećati domet u električnom načinu rada, vozilo je potrebno priključiti na utičnicu i napuniti bateriju (3 do 5 sati, ovisno o utičnici, uključujući i kućnu). U svim drugim aspektima, novi Captur E-TECH Plug-in funkcionira kao puni hibrid E-TECH sa svim prednostima tog sustava, poput pokretanja u posve električnom načinu rada i niske potrošnje goriva.

Što se punjenja tiče, plug-in verzija se potpuno napuni za 3 sata na javnom punjaču (7,4 kW), na trofaznom wallboxu (3,7 kW) također 3 sata, a na kućnoj utičnici (2,4 kW) 5 sati. Spremnik goriva nalazi se na lijevoj strani vozila, dok se priključak za punjenje nalazi se na desnoj strani i ima svjetlo koje različitim bojama prikazuje status punjenja: plavo (punjenje u tijeku), zeleno (napunjen), narančasto (u čekanju), crveno (baterija prazna).

Novi Captur E-TECH Plug-in ima i novi način rada sustava MULTI-SENSE: PURE. Može ga se aktivirati u postavkama na zaslonu ili pritiskom posebnog gumba. Ovaj način rada 'prisiljava' vozilo da vozi na posve električni pogon (ako je baterija dovoljno napunjena). U načinu rada SPORT, ako je baterija dovoljno napunjena, snažnim pritiskom na papučicu gasa sva tri motora rade zajedno zahvaljujući serijsko-paralelnoj arhitekturi. Vozilo pritom može iskoristiti puni potencijal hibridnog pogona koji posebno dolazi do izražaja prilikom pretjecanja. Upravo je ovaj način izuzetno zabavan u vožnji, jer se i zvuk motora s unutarnjim izgaranjem prilikom naglog pritiskanja papučice gasa osjetno pojača, u sportskom smislu, naravno.

MULTI-SENSE ima i funkciju E-Save koja ograničuje uporabu električnog motora i snagu crpi iz benzinskog motora da bi sačuvao električnu energiju (najmanje 40 posto). Tako sačuvana električna energija može se kasnije upotrijebiti za vožnju središtem grada. U gradskoj vožnji novi Captur E-TECH Plug-in troši 1,4 l/100 km i ispušta 32 g CO₂/km (prema WLTP-u).

Za neusporediv užitak u vožnji koji nudi novi Captur E-TECH Plug-in zaslužan je naglasak na električni pogon. Budući da se vozilo automatski pokreće u električnom načinu rada, užitak u vožnji jednak je kao u električnom Renaultu ZOE zahvaljujući trenutačnoj isporuci okretnog momenta i žustrom ubrzanju. Osim na gradskim i prigradskim cestama (gdje je zaustavljanje i ponovno pokretanje vozila učestalo), dinamične vozne osobine osjetne su i na brzim cestama na kojima električni motor ima snažna ubrzanja.

Pogon se odabire automatski na zahtjev vozača te se pritom prikazuju animacije na zaslonu instrumentne ploče i zaslonu multimedijskog sustava Renault EASY LINK. Vozač također može prilagoditi uporabu benzinskog i električnog motora u postavkama sustava MULTI-SENSE. Konkretno, način rada Pure prisiljava rad na električni pogon (primjerice prilikom ulaska u gradsko središte), dok način rada Sport kombinira snagu različitih motora kako bi, među ostalim, zajamčio snažnije pretjecanje.

Udobnost u vozilu poboljšana je tihim radom električnih motora kada je benzinski motor isključen. Također je primjetno i značajno smanjenje buke kada se električni motor kombinira s benzinskim pri vožnji nižim brzinama.

Štoviše, uložen je poseban napor kako bi se postigao sklad dinamičnih voznih osobina i udobnosti u putničkom prostoru. Iako smještaj baterija ispod stražnje klupe nije značajno utjecao na raspodjelu mase, inženjeri su u svrhu ublažavanja učinka dodatne mase odlučili ugoditi multi-link stražnji ovjes te ga ugraditi umjesto polukrutog ovjesa. Novi Captur E-TECH Plug-in nudi vrhunsku udobnost svim putnicima dok istovremeno podiže letvicu dinamičnih performansi. Svestrana uporaba, okretnost u vožnji te jednostavne i prije svega uglađene vozne osobine u gradu čine ga prikladnim za sve vrste cesta koje zahtijevaju određenu razinu dinamičnosti kako bi vožnja bila užitak. Novi Captur E-TECH Plug-in tako je okretan da uspijeva održati stabilnost karoserije i na najzahtjevnijim terenima.

Što se cijena tiče, novi Captur E-TECH Plug-in kreće po cijeni za opremu Intens od 227.400 kn (uključen PDV i PPMV). Ograničena, opremljenija serija Captur E-TECH EDITION stoji 234.400 kn (uključen PDV i PPMV). Naša testna verzija Captur Intens E-Tech 160 s dodatnom opremom stoji 249.591 kn (s trošarinom i PDV-om).

U tijeku su i redovni popusti za Captur E-TECH Plug-in od 10.000 kn. Uz to je u tijeku i akcija koja uključuje 4 zimske gume, kao i uz Renault RCI financiranje plaćanje u 3 godišnje rate te 5 godina produljenog jamstva / 100.000 km.

Renault ima jamstvo na bateriju od 8 godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 77 posto početnog kapaciteta baterije.

Za kraj, treba reći i da se na gore navedene cijene za model Captur E-TECH Plug-in također mogu primjeniti i državni poticaji do maksimalnog iznosa za ovu vrstu hibridnog pogona od 40.000 kuna, pa u slučaju da uspijete dobiti godišnje poticaje Fonda, cijena iz cjenika vam se umanjuje za gore navedeni iznos.

  • +52
Renault Captur Intens E-Tech 160 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.