SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Fiat predstavio električni 500; inovativan sadržaj jedinstven u segmentu gradskih automobila

26.10.2020 u 14:03

Bionic
Reading

Jednostavno, cjelovito i prepuno sadržaja, prema Fiatu, takva je linija novog modela 500. Tri razine prilagodbe (početna, srednja i visoka klasa), nazvane su ACTION, PASSION i ICON

Nakon predstavljanja kabrioleta novi 500 'la Prima' 4. ožujka, uslijedilo je predstavljanje modela hatchback 8. lipnja, a prošli je tjedan Fiat dovršio projekt 'Novi 500'. U umjetničkoj galeriji Pinacoteca Agnelli, u Lingottu u Torinu, Olivier François, predsjednik marke Fiat, predstavio je cijelu liniju od 500, koja je sada spremna za lansiranje na tržište, zajedno s novim 500 3 + 1 'la Prima' Opening Edition početnim izdanjem , treća verzija novog 500 pridodaje se verzijama cabrio i hatchback. Fiat se sprema započeti isporuku potpuno novog električnog motora 500 u ožujku 2021. godine, a knjige narudžbi otvaraju se u prosincu.

S '3 + 1', 500 želi ostati uz kupce koji su promijenili svoje navike i zahtjeve, ali ne i ukus. Za kupce koji se ne žele odreći ljepote i privlačnosti koju 500 sa sobom donosi, novi 500 3 + 1 je odgovor. Zahvaljujući pametnom rješenju trećih vrata, svatko može sa sobom ponijeti sve svoje strasti bez ugrožavanja stila, a pritom se okoristiti funkcionalnošću koju nudi novi 500 3 + 1.

Iako stajling sugerira suprotno, sve je promjenjeno ispod karoserije za model 500. Ovo je prvi namjenski električni automobil tvrtke Fiat Chrysler Automobiles (FCA), a koristi novu arhitekturu koja omogućuje da model 500 naraste za 6 cm u duljinu i 6 cm širinu, do 3,63 m duljine i 1,69 m širine. Također je 4 cm viši nego prije, pa je sada visok 1,53 m.

Jednostavno, cjelovito i prepuno sadržaja, prema Fiatu, takva je linija novog modela 500. Tri razine prilagodbe (početna, srednja i visoka klasa), nazvane ACTION, PASSION i ICON, svaka sa specifičnom misijom proizvoda, s najboljim u tehnologiji, povezanosti i sigurnosti. Toliko inovativnog sadržaja, jedinstvenog u segmentu gradskih automobila. A kako je električna mobilnost na način modela 500 svima dostupna, cijela je postava kompatibilna sa zahtjevima novih vozača.

Novi 500 ACTION: demokratizacija električne mobilnosti

Ulazna razina novog 500 idealan je gradski električni automobil namijenjen onima koji žive životom u gradu, gradskim središtima i ZTL-ovima ograničenim prometnim zonama, onima koji u prosjeku voze 50 km dnevno i favoriziraju dinamiku i troškove -svjesna pokretljivost. 500 ACTION je opremljen e-motorom od 70 kW, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 9,5 sekundi i njegovom brzinom koja se ograničava na 135 km/h.

Novi 500 ACTION namijenjen je mladim kupcima užurbanog načina života i svakodnevnom rutinom koja se sastoji od kratkih putovanja, a kojima je potreban ekološki odgovoran automobil. Stoga im je potreban domet za vožnju u gradu i optimalna sigurnost, postignuta sa svim ADAS-ima u automobilu. ACTION je savršen automobil za milenijalce koji su ljubitelji alternativne mobilnosti poput dijeljenja automobila.

Novi 500 ACTION uključuje litij-ionsku bateriju kapaciteta 23,8 kWh, što rezultira dosegom većim od 180 km u WLTP ciklusu, odnosno preko 240 km kada se vozite samo u gradu. Ako izračunamo da u prosjeku dnevna upotreba dođe ispod 50 km, to znači da bi kupci morali naplatiti svojih novih 500 svakih nekoliko dana.

Glavna briga kupaca koji žele prebaciti na električne automobile je vrijeme punjenja, tako da je New 500 ACTION opremljen sustavom brzog punjenja od 50 kW, da bi vrlo brzo napunio bateriju automobila. Na primjer, sve što vam je potrebno za stvaranje dovoljne rezerve energije za dnevne potrebe prijeđenih kilometara (oko 50 km) manje je od 10 minuta, otprilike koliko je potrebno za doručak u kafiću. Sustav brzog punjenja također nudi mogućnost punjenja automobila preko noći u vašoj garaži kod kuće, pomoću priloženog kabela Mode 2 (3 kW) ili tijekom dana dok ste na poslu. Utičnica ‘Combo 2’ smještena na stražnjoj desnoj bočnoj ploči automobila napaja brzo punjenje, i u izmjeničnom i u istosmjernom naponu. Za punjenje kod kuće ili u javnosti, kupci mogu kupiti i trofazni kabel Mode 3 snage 11 kW ili Wallbox tvrtke Mopar.

Dizajniran za mladu publiku, Novi 500 ACTION standardno uključuje sve ADAS-ove koji su vam potrebni za vožnju u gradu, kao što je 'Otkrivanje uspavanog vozača', za praćenje razine koncentracije vozača; ‘Autonomno kočenje u nuždi’, koje također može prepoznati bicikliste i pješake; ‘Lane Keep Assist’, sustav koji upozorava vozača da se vrati u traku kad otkrije bilo kakvo skretanje u putanji; i 'Prepoznavanje prometnih znakova', koji čita prometne znakove i preporučuje ispravnu brzinu vožnje. Što se tiče povezanosti, Novi 500 ACTION dolazi s informacijsko-zabavnim sustavom dizajniranim za one koji uvijek žele ostati povezani. Zovemo ga ‘pametni audio’. Sastoji se od postolja za pametni telefon, ergonomske osnove za postavljanje pametnog telefona vertikalno i vodoravno, Bluetooth veze kojom se pametni telefon povezuje s zvučnicima ugrađenim u New 500 i posebne aplikacije za idealno korištenje i interakciju s automobilom. Tako vaš pametni telefon postaje uporište informacijsko-zabavnog sustava automobila.

Što se tiče vanjštine, ACTION ima halogene farove i felge od 15 cola. Iznutra tehnologija sadrži inačicu Entry-Level sa sadržajem koji se donedavno mogao naći samo u automobilima višeg segmenta: od gumba za automatsko pokretanje ('Keyless Go') i električne parkirne kočnice do rekonfigurabilne 7" digitalne TFT boje zaslon ispred vozača - zauzima mjesto uobičajene ploče s instrumentima u modelu New 500, na kojoj vozač može vidjeti sve najvažnije podatke za automobil, uključujući domet i status punjenja. Unutrašnja obloga sadrži crnu ploču s instrumentima, dok sjedala - u pređi Seaqual - uključuju geometrijski motiv ševrona i šavove u srebrnoj boji.

Novi 500 PASSION: električna mobilnost postaje cool

Umjerena verzija novog 500 posvećena je onima koji žele ići u korak s vremenom i onima koji traže održivost i najnoviju tehnologiju. Novi 500 PASSION nudi referentni domet, ne samo za segment gradskih automobila: 320 km u WLTP ciklusu, povećavajući se na 460 km kada se vozi samo u gradu. Sadrži brzo punjenje od 85 kW, tako da se iz prazne baterije možete napuniti do 80 posto dosega za 35 minuta, odnosno do 50 km - prosječne pređene dnevne udaljenost - za oko 5 minuta. Tempomat je također dodan ADAS-u koji se standardno isporučuje na ACTION.

Brzo punjenje, ali i brzo uparivanje: u vremenu potrebno za uskakanje, vaš se pametni telefon povezuje s automobilom za manje od 5 sekundi. Na zahtjev, punjenje može postati i bežično, jednostavnim postavljanjem mobitela na jastučić za bežično punjenje u središnjem odjeljku pokraj vozača.

Izvana se PASSION izdvaja po naplatcima od 15 cola oblikovanim dvobojnim sjajnim sjajem, dok interijer uključuje sve usluge koje možete koristiti sa svog pametnog telefona i novi UConnect 5 infotainment sustav, sa 7-inčnim zaslonom, Wireless CarPlay / Android Auto za povezane usluge putem Uconnect Box-a, paketa UConnect Services koji nudi kupcima jednostavno, ugodno i bežično korisničko iskustvo i DAB radio.

Postoje dvije unutarnje opreme na odabir: tamno s crnom kontrolnom pločom i sjedalima u pređi Seaqual s motivom chevron i šavovima u srebrnoj boji, ili svjetlije okruženje s bijelom instrument pločom i plavim sjedištima, uključujući i motiv chevron.

Ukratko, automobil s najboljom električnom tehnologijom i najsuvremenijom povezivošću, ali onaj koji i dalje vozite kao i svaki drugi automobil, jednostavan i originalan, baš kao istinski 500. Kao i tijekom cijele linije, PASSION je opremljen s e-Mode selektorom za odabir između tri načina vožnje - Normal, Range i Sherpa, za odabir prema željenom stilu vožnje i zahtjevima. Motor od 118 KS ima snagu od 87 kW, pruža maksimalnu brzinu od 150 km/h (samoograničeno) i ubrzanje od 0-100 km/h za 9,0 sekundi i 0-50 km/h za 3,1 sekunde.

Novi 500 ICON: vrh asortimana električne pokretljivosti

Novi 500 ICON prava je ikona stila, tehnologije, materijala i sadržaja. Sveobuhvatni automobil, u skladu s poviješću modela 500, koji nam pokazuje da su vrhunske inačice, poput 500 Riva, uvijek bile najbolje prodavane tvrtke Fiat. Stoga je 500 ICON prava ikona mobilnosti s dometom do 320 km u WLTP ciklusu, povećavajući se na 460 km samo u urbanom ciklusu. Brzo punjenje zajamčeno je sustavom brzog punjenja istosmjerne struje snage do 85 kW.

Vrhunski u pogledu i svoje ugrađene tehnologije: novi sustav za zabavu na ploči s 10,25-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir 'cinerama', s GPS-om i sustavom Uconnect 5. Svojim vodoravnim faktorom oblika zaslon osjetljiv na dodir visoke razlučivosti savršeno se uklapa u nadzornu ploču automobila, dizajniran prema kriterijima za uklanjanje ometanja vozača. UConnect 5 također se može pohvaliti sustavom sučelja Natural Language s naprednim prepoznavanjem glasa, tako da možete razgovarati s automobilom pomoću budne riječi 'Hey Fiat', za kontrolu raspona i postavki punjenja, programiranje klima uređaja i odabir omiljene glazbe.

Izvana, High-End verzija ističe se svojim aluminijskim naplatcima od 16 cola s lakiranom završnom obradom, dok interijeri novog 500 ICON dolaze sa svim cool sadržajima koje novi model može ponuditi, a svi su standardni. Polazeći od jednog detalja koji ga izdvaja od svih ostalih: pasivni ulazak, ne revolucija, ali značajka koja nikada prije nije viđena u gradskom automobilu segmenta A. Još prepoznatljiviji detalj je crni šljunak bez gumba, pametni nosivi ključ koji nosite u džepu ili torbi, koji komunicira s automobilom i automatski otključava vrata kada se približite automobilu, a zatim ih ponovo zaključava jednostavnim kucnite na kvaku na vratima kad odlazite. Daljnja počast koju New 500 odaje održivijem svijetu, budući da je šljunak izrađen od posebnog polikarbonata na biološkoj osnovi.

Elegancija i ekskluzivnost vodili su dizajnere Centro Stile u odabiru svjetlijih, svjetlijih nježnih nijansi za unutarnju oblogu: nadzorna ploča 500 ICON je ‘boja karoserije’, obojena u istu boju kao i karoserija. Na zahtjev, vrlo sofisticirani presvlake s efektom prirodnog drveta također su dostupne na ploči s instrumentima i upravljaču, izrađene od veganskog materijala, a ne od kože. Elegantna sjedala od tkanine s pređom Seaqual i motivom prugaste mélange podsjećaju na talijansku visoku modu. Za presvlake možete birati između dvije varijante boja: tamno sive, s logotipom 500 i detaljima u boji bakra, ili svijetlosivoj verziji uparenom s plavim flekama i srebrnim 500 logotipom i detaljima.

Novi Fiat 500 Electric proizvodit će se u Fiatovoj tvornici Mirafiori u Torinu, u Italiji.

  • +53
Fiat 500 Izvor: Promo fotografije / Autor: alessandro altavilla