LCV

[FOTO/VIDEO] Citroën ë-Jumpy; stiglo je lako gospodarsko vozilo s potpunim pogonom na struju

16.04.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Novi Citroën ë-Jumpy kreće od furgona s baterijom od 50 kWh po cijeni 345.500 kn (PDV uključen), dok produžena kabina s baterijom od 50 kWh stoji 366.500 kn (PDV uključen)

Citroën je objavio kako je njihov model ë-Jumpy, lako godpodarsko vozilo s potpunim pogonom na struju, izašao na hrvatsko od ovog tjedna. Pridružit će mu se isto tako potpuno električne izvedbe modela Jumper tijekom trećeg kvartala i Berlingo tijekom četvrtog kvartala ove godine. Tako će od ove godine cijela Citroënova komercijalna gama imati električne modele i dopunit će učinkovite termičke motore.

Da ovaj francuski proizvođač , sada u sklopu Stellantisa – 4. po veličini proizvođača vozila, zna kako se proizvode vozila ovakve namjene poznata je činjenica. Teško je zaboraviti intrigantne oblike karoserije koje su obilježile automobilsku povijest kao što su 2 CV furgon, Tip H, C15 ili Berlingo. Uspjeh koji donosi gama furgona sa snažnim karakterom, Berlingo Furgon, Jumpy i Jumper, koji se ističu po svojoj poslovnoj funkcionalnosti, praktičnosti i udobnosti. Modeli su to inspirirani uporabom kupaca koji nude razne konfiguracije kako bi udovoljili potrebama različitih poslovnih korisnika.

Da podsjetimo, Citroën Jumpy je lansiran 2016. i s gotovo 145.000 prodanih primjeraka, a marka je nedavno obnovila svoju gamu kako bi pobliže udovoljili potrebama poslovnih korisnika.

O novom, potpuno električnom modelu ë-Jumpy smo pisali u nekoliko navrata, a posebno stoga jer je Citroën ë-Jumpy nagrađen prestižnom titulom International Van of The Year 2021. Njegov suvremeni stil, udobnost u vozilu, prostor za pohranu i optimizirani utovarni kapacitet u kombinaciji s prednostima najbolje električne tehnologije oduševili su žiri sastavljen od 24 neovisna novinara i urednika specijaliziranih časopisa lakih gospodarskih vozila. Ipak, podsjetimo se o kakvom se modelu radi.

Citroën ë-Jumpy Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Domet na struju

Napravljen na modularnoj platformi EMP2 Grupe PSA, ova električna izvedba modela Jumpy je u ponudi s dvije snage baterije, dajući poduzetnicima mogućnost odabira ovisno o njihovim potrebama i aktivnostima u pogledu korištenja i budžeta. Tako su dostupne dvije izvedbe snage baterije:

  • 230 km doseg po WLTP testnom ciklusu (dostupan u izvedbi XS, M, XL body styles) opremljen baterijom od 50 kWh - napravljena od 18 modula
  • 330 km doseg po WLTP testnom ciklusu (dostupan na izvedbi M i XL) opremljen baterijom od 75 kWh – napravljena od 27 modula

Prema Citroënu, s ove dvije ponude dosega, ë-Jumpy je najbolji u segmentu, jer savršeno udovoljava potrebama tržišta uz prosječno dnevno prijeđenih 300 km.

Model ë-Jumpy je opremljen s litij-ionskim baterijama, najbolje razvijenoj tehnologiji na tržištu, a korisnici imaju na izbor baterije od 50 kWh ili 75 kWh. Što je najvažnije, EMP2 platforma dopušta da baterija bude smještena ispod tovarnog prostora tako da nimalo ne utječe na praktičnost korištenja.

Karakteristike

Novi ë-Jumpy nudi sve prednosti arhitekture vozila s motorom sa unutrašnjim izgaranjem. Ovo lako gospodarsko vozilo povezuje kompaktne dimenzije nudeći modularnost, ergonomiju, unutarnji prostor, prostor za pohranu i optimizirani utovarni kapacitet, što ga čini idealnim alatom za rad.

Ovo lako gospodarsko vozilo je na hrvatskom tržištu dostupno u 2 duljine, i to izvedbe M i XL. Njegova korisna zapremnina, identična termičkim izvedbama, u verziji M od 3,2 m³ do 5,8 m³ (s Moduworkom) te u verziji XL od 4,0 m³ do 6,6 m³ (s Moduworkom). Njegova korisna širina između lukova kotača od 1,25 m omogućava utovar euro paleta.

Citroën ë-Jumpy povezuje kompaktne dimenzije nudeći modularnost, ergonomije, unutarnji prostor, prostor za pohranu i optimizirani utovarni kapacitet, što ga čini idealnim alatom za rad.

Većina izvedbi ë-Jumpy je visine 1.90 m što osigurava da vozilo može ići gdje mnogi konkurenti ne mogu kao što su podzemne garaže, šoping centri s niskim krovištem i dr.

Pogonski sklop

Citroën ë-Jumpy pokreće električni motor sukladno odabranom modu vožnje. Za vrijeme kočenja akumulira energiju, a njegova snaga je 100 kW (136 KS) uz 260 Nm najvećeg okretnog momenta. Maksimalna brzina mu je 130 km/h u sva 3 načina rada (Eco, Normal, Power), a garancija na baterije je 8 godina ili 160.000 km.

Punjenje

Dostupna su tri načina punjenja. Priključak za punjenje se nalazi na prednjem blatobranu ë -Jumpyja, a punjenje se odvija u načinu rada Park. Punjenje je dostupno na: kućnom punjaču (mod 2 kabel), javnoj punionici koja zahtjeva mod 3 kabel te super brzim punionicama do 100 kW.

Baterija snage 50 kWh postiže kapacitet od 80 posto u 30 minuta punjenja dok baterija od 75 kWh za 45 minuta.

Udobnost

Inkarnacija Citroën Advanced Comfort® programa i namijenjen širokom krugu poduzetnika (obrtnici, građevinski obrti, isporuke, tvrtke i usluge), ë-Jumpy donosi svojim kupcima osobnu udobnost, udobnost u vožnji i udobnost na poslu. To je inkarnacija komercijalnog vozila u ë-comfort modu kroz njegove dodatne prednosti.

Što se udobnosti tiče, Citroën nudi udobnost u vozilu s nula emisije, nula buke, nula stresa. Kao i vožnju u električnom modu s okretnim momentom koji je odmah dostupan te bezbrižnost u radu zbog slobode pristupa zonama ograničenim zbog emisija CO₂ čime dopušta poduzetnicima prilazak što bliže svojim kupcima. Citroën ë-Jumpy omogućuje upravljanje grijanjem/hlađenjem unutar kabine na daljinu znači da se grijanje/hlađenje može kontrolirati prije ulaska u vozilo. A u vozilu se nalazi gotovo 100 litara pretinaca za pohranu raznih stvari.

Da bi se osigurala maksimalna udobnost, ë-Jumpy je opremljen oprugama promjenjive krutosti i amortizerima čija varijabilna tvrdoća ovisi o opterećenju vozila. AMVAC pasivni sustav varira prigušenje, ovisno o visini vozila. Ovjes osigurava ë-Jumpyju precizno upravljanje, zadržavajući vrlo dobro prigušenje. Odlikuje se pojačanim Pseudo McPherson ovjesom na prednjoj osovini, sa šipkom protiv prevrtanja, i stražnjom osovinom sa neposrednim vilicama, koja može nositi korisni teret do 1275 kg.

Sustavom Moduwork se zahvaljujući posebnoj pregradi i modularnom bočnom suvozačevom sjedalu u preklopljenom položaju, oslobađa ravnu podnicu. Zajedno s mrežom protiv proklizavanja postavljenom na strani vozačeva sjedala, Moduwork omogućuje produljivanje tovarnog prostora za 1,16 m. Također omogućuje da se kabina Citroën ë-Jumpyja preradi u pravi ured na kotačima zahvaljujući sniženom središnjem naslonu za ruke koji je opremljen rotirajućim stolićem s elastičnom i prianjajućom trakom protiv klizanja predmeta (prijenosno računalo, tablet itd.).

Sustavi pomoći vozaču

Klizna bočna vrata s automatskim otvaranjem omogućuju otvaranje i zatvaranje bočnih vrata bez kontakta. Jednostavnim potezom noge ispod ugla stražnjeg odbojnika vozilo se otključava i klizna vrata pred kojima se nalazite otvaraju se automatski. Istim se pokretom pri udaljavanju od vozila vrata zatvaraju i zaključavaju. Tom se funkcijom također pojednostavnjuje utovar i istovar kada imate pune ruke. Citroën ë-Jumpy nudi i otključavanje i pokretanje vozila bez ključa.

  • +3
Citroën ë-Jumpy lako gospodarsko vozilo na struju Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Active Safety Brake, je sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti, omogućuje smanjenje tjelesnih ozljeda putnika time što koči umjesto vozača zahvaljujući višenamjenskoj kameri smještenoj u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla, i to u sljedećim slučajevima:

Head-up zaslon u boji je jedinstven u ovom segmentu, a omogućuje vozaču da neprekidno gleda cestu i da u vidnom polju na prozirnoj ploči ima sve bitne informacije za vožnju (trenutačnu i preporučenu brzinu, postavljenu brzinu na regulatoru/limitatoru brzine, postavke navigacijskog sustava i upozorenje na opasnost od sudara). Citroën ë-Jumpy isto tako nudi i Hill start assist (Pomoć pri kretanju na kosini), sustav upozorenja na nepažnju vozača kamerom, sustav za upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (AFIL), upozorenje na opasnost od sudara, kameru za vožnju unatrag (Top Rear Vision), Coffee Break Alert, automatsko prebacivanje dugih i kratkih svjetala, Grip Control, prepoznavanje znakova ograničenja brzine i preporuka brzine. Isto tako, tu je i prilagodljivi regulator brzine vozila, koji omogućuje vozaču da dopusti vozilu da se prilagodi brzini vozila koje se nalazi ispred njega. Taj automatski sustav regulacije može smanjiti brzinu za do 20 km/h tako da utječe samo na papučicu gasa, bez pritiskanja kočnice. Taj je sustav posebno prilagođen umjereno gustom prometu, primjerice na autocesti. Kao i ultrazvučni sustav za nadzor mrtvog kuta, koji narančastom diodnom lampicom ugrađenom u kut retrovizora obavještava vozača o prisutnosti vozila u mrtvom kutu.

Što se tiče cijena, novi Citroën ë-Jumpy kreće od furgona s baterijom od 50 kWh po cijeni 345.500 kn (PDV uključen), dok produžena kabina s baterijom od 50 kWh stoji 366.500 kn (PDV uključen). Naravno, u ponudi je i veća baterija od 75 kWh.