PREMIJERA

Novi Citroën ë-Jumpy; lako gospodarsko vozilo s potpunim pogonom na struju

Citroën ë-Jumpy pokreće električni motor snage 100 kW (136 KS)

Citroën ë-Jumpy pokreće električni motor snage 100 kW (136 KS)

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Marka lansira u 2020. veliku ofenzivu elektrifikacije svoje game lakih gospodarskih vozila koja će biti potpuno elektrificirana 2021., što uključuje modele ë-Jumpy, Jumper i Berlingo Furgon

Citroën je predstavio model ë-Jumpy, lako godpodarsko vozilo s potpunim pogonom na struju, a da ovaj francuski proizvođač iz PSA Grupe zna kako se proizvode vozila ovakve namjene poznata je činjenica. Sjetimo se samo zanimljvih oblika karoserija koji su obilježili automobilsku povijest kao što su 2CV furgon, Tip H, C15 ili Berlingo. Danas je to gama furgona sa snažnim karakterom, Berlingo Furgon, Jumpy i Jumper, koji se ističu po svojoj praktičnosti i udobnosti. Modeli su to inspirirani uporabom kupaca koji nude razne konfiguracije kako bi udovoljili potrebama različitih poslovnih korisnika.

Citroën ë-Jumpy

Citroën ë-Jumpy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Marka lansira u 2020. veliku ofenzivu elektrifikacije svoje game lakih gospodarskih vozila koja će biti potpuno elektrificirana 2021. Ona uključuje ë-Jumpy otkriven danas, potpuno električnu izvedbu Jumpera u drugoj polovini 2020. i potpuno električnu izvedbu modela Berlingo Furgon tijekom 2021.

Da podsjetimo, Citroën Jumpy je lansiran 2016. i s gotovo 145.000 prodanih primjeraka, a marka je nedavno obnovila svoju gamu kako bi pobliže udovoljili potrebama poslovnih korisnika.

Citroën ë-Jumpy

Citroën ë-Jumpy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Domet na struju

Napravljen na modularnoj platformi EMP2 Grupe PSA, ova električna izvedba modela Jumpy je u ponudi s dvije snage baterije, dajući poduzetnicima mogućnost odabira ovisno o njihovim potrebama i aktivnostima u pogledu korištenja i budžeta. Tako su dostupne dvije izvedbe snage baterije:

  • 230 km doseg po WLTP testnom ciklusu (dostupan u izvedbi XS, M, XL body styles) opremljen baterijom od 50 kWh - napravljena od 18 modula
  • 330 km doseg po WLTP testnom ciklusu (dostupan na izvedbi M i XL) opremljen baterijom od 75 kWh – napravljena od 27 modula

Prema Citroënu, s ove dvije ponude dosega, ë-Jumpy je najbolji u segmentu, jer savršeno udovoljava potrebama tržišta uz prosječno dnevno prijeđenih 300 km.

Model ë-Jumpy je opremljen s litij-ionskim baterijama, najbolje razvijenoj tehnologiji na tržištu. Što je najvažnije, EMP2 platforma dopušta da baterija bude smještena ispod tovarnog prostora tako da nimalo ne utječe na praktičnost korištenja.

Citroën ë-Jumpy - različite izvedbe duljine vozila

Citroën ë-Jumpy - različite izvedbe duljine vozila

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Karakteristike

Novi ë-Jumpy nudi sve prednosti arhitekture vozila s motorom sa unutrašnjim izgaranjem. Ovo lako gospodarsko vozilo povezuje kompaktne dimenzije nudeći modularnost, ergonomiju, unutarnji prostor, prostor za pohranu i optimizirani utovarni kapacitet, što ga čini idealnim alatom za rad. Citroën ë-Jumpy je postupan u 3 duljine, uključujući potpunu novu XS od 4,60 m što omogućava još jednostavniji pristup gradskim središtima, posebice područjima s niskom emisijom CO₂ i parkiranje bez ograničenja. Ova duljina dolazi s volumenom od 5,1 m3 što čini ë-Jumpy iznimno kompaktnim furgonom. Izvedba XS s funkcijom Visiopark 180°, prednjim i stražnjim parking senzorima, preklopivim retrovizorima čini ga jednostavnim za upravljanje.

Većina izvedbi ë-Jumpy je visine 1,90 m što osigurava da vozilo može ići gdje mnogi konkurenti ne mogu kao što su podzemne garaže i šoping centri s niskim krovištem i dr.

Citroën ë-Jumpy

Citroën ë-Jumpy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Njegova nosivost do 1275 kg (bez vozača; vrijednosti variraju ovisno o opcijama i opremi na vozilu) stavlja ga u samo središte segmenta. Tu je i kuka za vuču prikolica do 1 tone na svim izvedbama. Njegova korisna zapremnina, identična termičkim izvedbama, od 4,6 m3 (XS bez Moduworka) i 6,6 m3 (XL s Moduworkom) je među vodećim razinama na tržištu. Njegova korisna širina između lukova kotača od 1,25 m omogućava utovar euro paleta.

Korisna nosivost Citroën ë-Jumpyja u ovisnost o snazi baterije i verzije karoserije

Korisna nosivost Citroën ë-Jumpyja u ovisnost o snazi baterije i verzije karoserije

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Pogonski sklop

Citroën ë-Jumpy pokreće električni motor sukladno odabranom modu vožnje. Za vrijeme kočenja akumulira energiju, a njegova snaga je 100 kW (136 KS) uz 260 Nm najvećeg okretnog momenta. Maksimalna brzina mu je 130 km/h u sva 3 načina rada (Eco, Normal, Power), a garancija na baterije je 8 godina ili 160.000 km.

Punjenje strujom Citroën ë-Jumpyja

Punjenje strujom Citroën ë-Jumpyja

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Punjenje

Dostupna su tri načina punjenja. Priključak za punjenje se nalazi na prednjem blatobranu ë -Jumpyja, a punjenje se odvija u načinu rada Park. Punjenje je dostupno na: kučnom punjaču, javnoj punionici te super brzim punionicama.

Udobnost

Inkarnacija Citroën Advanced Comfort® programa i namijenjen širokom krugu poduzetnika (obrtnici, građevinski obrti, isporuke, tvrtke i usluge), ë-Jumpy donosi svojim kupcima osobnu udobnost, udobnost u vožnji i udobnost na poslu. To je inkarnacija komercijalnog vozila u ë-comfort modu kroz njegove dodatne prednosti.

Što se udobnosti tiče, Citroën obećaje udobnost u vozilu s nula emisije, nula buke, nula stresa. Kao i vožnju u električnom modu s okretnim momentom koji je odmah dostupan te bezbrižnost u radu zbog slobode pristupa zonama ograničenim zbog emisija CO2 čime dopušta poduzetnicima prilazak što bliže svojim kupcima. Citroën ë-Jumpy omogućuje upravljanje grijanjem/hlađenjem unutar kabine na daljinu znači da se grijanje/hlađenje može kontrolirati prije ulaska u vozilo. A u vozilu se nalazi gotovo 100 litara pretinaca za pohranu raznih stvari.

Da bi se osigurala maksimalna udobnost, ë-Jumpy je opremljen oprugama promjenjive krutosti i amortizerima čija varijabilna tvrdoća ovisi o opterećenju vozila. AMVAC pasivni sustav varira prigušenje, ovisno o visini vozila. Ovjes osigurava ë-Jumpyju precizno upravljanje, zadržavajući vrlo dobro prigušenje. Odlikuje se pojačanim Pseudo McPherson ovjesom na prednjoj osovini, sa šipkom protiv prevrtanja, i stražnjom osovinom sa neposrednim vilicama, koja može nositi korisni teret do 1275 kg.

Citroën ë-Jumpy

Citroën ë-Jumpy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Sustavom Moduwork se zahvaljujući posebnoj pregradi i modularnom bočnom suvozačevom sjedalu u preklopljenom položaju, oslobađa ravnu podnicu. Zajedno s mrežom protiv proklizavanja postavljenom na strani vozačeva sjedala, Moduwork omogućuje produljivanje tovarnog prostora za 1,16 m. Također omogućuje da se kabina Citroën ë-Jumpyja preradi u pravi ured na kotačima zahvaljujući sniženom središnjem naslonu za ruke koji je opremljen rotirajućim stolićem s elastičnom i prianjajućom trakom protiv klizanja predmeta (prijenosno računalo, tablet itd.).

Sustavi pomoći vozaču

Klizna bočna vrata s automatskim otvaranjem omogućuju otvaranje i zatvaranje bočnih vrata bez kontakta. Jednostavnim potezom noge ispod ugla stražnjeg odbojnika vozilo se otključava i klizna vrata pred kojima se nalazite otvaraju se automatski. Istim se pokretom pri udaljavanju od vozila vrata zatvaraju i zaključavaju. Tom se funkcijom također pojednostavnjuje utovar i istovar kada imate pune ruke. Citroën ë-Jumpy nudi i otključavanje i pokretanje vozila bez ključa.

Active Safety Brake, je sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti, omogućuje smanjenje tjelesnih ozljeda putnika time što koči umjesto vozača zahvaljujući višenamjenskoj kameri smještenoj u gornjem dijelu vjetrobranskog stakla, i to u sljedećim slučajevima:

  • pri brzini od 0 do 30 km/h: sprječava sudar sa statičnim ili pokretnim preprekama ili s pješacima
  • pri brzini višoj od 30 km/h: smanjuje brzinu prije sudara
Citroën ë-Jumpy

Citroën ë-Jumpy

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Head-up zaslon u boji je jedinstven u ovom segmentu, a omogućuje vozaču da neprekidno gleda cestu i da u vidnom polju na prozirnoj ploči ima sve bitne informacije za vožnju (trenutačnu i preporučenu brzinu, postavljenu brzinu na regulatoru/limitatoru brzine, postavke navigacijskog sustava i upozorenje na opasnost od sudara). Citroën ë-Jumpy isto tako nudi i Hill start assist (Pomoć pri kretanju na kosini), sustav upozorenja na nepažnju vozača kamerom, sustav za upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka (AFIL), upozorenje na opasnost od sudara, kameru za vožnju unatrag (Top Rear Vision), Coffee Break Alert, automatsko prebacivanje dugih i kratkih svjetala, Grip Control, prepoznavanje znakova ograničenja brzine i preporuka brzine. Isto tako, tu je i prilagodljivi regulator brzine vozila, koji omogućuje vozaču da dopusti vozilu da se prilagodi brzini vozila koje se nalazi ispred njega. Taj automatski sustav regulacije može smanjiti brzinu za do 20 km/h tako da utječe samo na papučicu gasa, bez pritiskanja kočnice. Taj je sustav posebno prilagođen umjereno gustom prometu, primjerice na autocesti. Kao i ultrazvučni sustav za nadzor mrtvog kuta, koji narančastom diodnom lampicom ugrađenom u kut retrovizora obavještava vozača o prisutnosti vozila u mrtvom kutu.

  • +3

Citroën ë-Jumpy lako gospodarsko vozilo na struju

Izvor: Promo fotografije / Autor: Citroën

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!