međuindustrijsko partnerstvo

[FOTO/VIDEO] Airbus i Renault Grupa potpisali sporazum za unaprjeđenje istraživanja elektrifikacije

30.11.2022 u 14:17

Bionic
Reading

Po prvi put, dva europska lidera iz različitih industrija dijele inženjerska znanja kako bi oblikovali budućnost hidridno-električnih zrakoplova. Zrakoplovstvo je iznimno zahtjevno područje kako u pogledu sigurnosti tako i u pogledu potrošnje energije, kao i automobilska industrija

Airbus i Renault Grupa, svjetski lideri u zrakoplovnoj i automobilskoj industriji, su potpisali sporazum o istraživanju i razvoju koji ima za cilj povećanje transverzalnosti i sinergije kako bi se ubrzale mape puta za elektrifikaciju obje tvrtke, poboljšavajući njihov asortiman proizvoda. Ovo partnerstvo pomoći će Airbusu da razvije tehnologije povezane s budućim hibridno-električnim zrakoplovima, a bit će detaljno objašnjeno na Airbus Summitu koji će se održati od 30. studenog do 1. prosinca.

Kao dio ovog partnerstva, inženjerski timovi Airbusa i Grupe Renault udružit će snage na razvoju tehnologija povezanih sa skladištenjem energije, što ostaje jedna od glavnih prepreka razvoju električnih vozila dugog dometa. Sporazum o suradnji posebno će pokriti tehnološke blokove povezane s optimizacijom upravljanja energijom i poboljšanjem težine baterija, te će se tražiti najbolji putovi za prelazak s trenutnih kemijskih ćelija (napredne litij-ionske) na sve čvrste dizajne koji bi mogli udvostručiti gustoću energije baterije u vremenskom okviru 2030.

Zajednički rad također će proučiti puni životni ciklus budućih baterija, od proizvodnje do mogućnosti recikliranja, kako bi se pripremila industrijalizacija ovih budućih dizajna baterija uz procjenu njihovog ugljičnog otiska kroz njihov cijeli životni ciklus.

Airbus i Renault Grupa potpisali sporazum za unaprjeđenje istraživanja elektrifikacije Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Grupa/Airbus

'Po prvi put, dva europska lidera iz različitih industrija dijele inženjerska znanja kako bi oblikovali budućnost hidridno-električnih zrakoplova. Zrakoplovstvo je iznimno zahtjevno područje kako u pogledu sigurnosti tako i u pogledu potrošnje energije, pa tako i automobilska industrija. Naše 10 godina iskustva u lancu vrijednosti električnih vozila u Grupi Renault daje nam neke od najjačih povratnih informacija s terena i stručnost u izvedbi sustava za upravljanje baterijama. Potaknuti istom ambicijom za inovacijama i smanjenjem ugljičnog otiska, naši inženjerski timovi razmjenjuju se s timovima Airbusa kako bi spojili transverzalne tehnologije koje će omogućiti upravljanje hibridnim zrakoplovima i razvoj vozila sutrašnjice,' rekao je Gilles Le Borgne, EVP, inženjering, grupa Renault.

'Ovo međuindustrijsko partnerstvo s Grupom Renault pomoći će nam da sazrijemo sljedeću generaciju baterija kao dio Airbusovog plana elektrifikacije', rekla je Sabine Klauke, glavna tehnička direktorica Airbusa. 'Postizanje neto nulte emisije ugljika do 2050. jedinstven je izazov koji zahtijeva suradnju među sektorima, počevši od danas. Objedinjavanje iskustva Grupe Renault u električnim vozilima s našim vlastitim iskustvom u demonstracijama električnih letova omogućit će nam da ubrzamo razvoj revolucionarnih tehnologija potrebnih za buduće arhitekture hibridnih zrakoplova u 2030-ima i kasnije. Također će potaknuti pojavu zajedničkih tehničkih i regulatornih standarda kao potpore rješenjima za čistu mobilnost koja su potrebna za postizanje naših klimatskih ciljeva.'

Tehnološki trendovi idu u istom smjeru. Suradnja Airbusa i Renault Grupe na elektrifikaciji imat će važnu ulogu u donošenju promjena u prometnom krajoliku, uspješno pridonoseći ambiciji neto nulte emisije do 2050., kako u automobilskom tako i u zrakoplovnom sektoru.