AŽURIRANJE

[FOTO] Toyota osvježila Camry Hybrid; ova velika limuzina sada je dinamičnijeg dizajna i ažurirane sigurnosne tehnologije

24.11.2020 u 08:17

Bionic
Reading

Camry Hybrid za 2020. je opremljen najnovijom verzijom Toyota Safety Sense; skupom aktivnih sigurnosnih tehnologija dizajniranim da pomognu u sprječavanju ili ublažavanju sudara u širokom rasponu prometnih situacija

Toyota je predstavila ažurirani model Camry Hybrid za 2020. godinu i to je dobra vijest za sve one koji su se prošle godine razveselili povratku na europsko tržište ove velike obiteljske i poslovne limuzine. Da podsjetimo, model pod tim imenom predstavljen još daleke 1982. godine, a najnoviju osmu generaciju, kodnog naziva XV70, prvi put je javnost imala priliku upoznati na sajmu automobila u Detroitu u siječnju 2017. Mi smo ju na testu imali prije nešto više od godinu dana, o čemu više možete pročitati na ovoj poveznici.

Camry je osvojio nebrojene nagrade i priznanja otkako se prvi put pojavio na tržištu, a prodaje se u više od 100 zemalja širom svijeta, s preko 19 milijuna prodanih komada. S godišnjom prodajom od više od 700.000 primjeraka, Camry ostaje najprodavanija velika limuzina na svijetu.

Cijenjena zbog dizajna, udobnosti, sigurnosti i hibridne tehnologije, ionako snažna Toyota Camry sada je poboljšana dinamičnijim dizajnom i ažuriranom tehnologijom. Camry Hybrid proizvod je Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture ili TNGA) dizajnerske i inženjerske filozofije. TNGA karakteristike 'zabave za vožnju' i primamljiv stil usmjerene prema entuzijastima ravnopravno postavlja u izvrsnu kvalitetu izrade, pouzdanost i sigurnost. Camry koristi istu, novu globalnu Toyotinu platformu TNGA, kao i posljednja generacija Priusa, ali i model C-HR.

Nudeći konkurentnu i zanimljivu alternativu postojećoj ponudi u segmentu zahvaljujući snažnom, 2,5-litrenom hibridnom električnom pogonu s 218 KS snage i visokoj razini preostale vrijednosti, Camry Hybrid ima jasan fokus na flotno tržište, na koje otpada 85 posto ukupne prodaje vozila.

Zadržavajući sve temeljne vrijednosti zbog kojih je do danas bio toliko popularan - vodeći prema kvaliteti, trajnosti i pouzdanosti u segmentu (quality, durability, reliability ili QDR), tišini i kvaliteti vožnje - ažurirani, Camry Hybrid za 2020. ima elegantniji, dinamičniji dizajn prednjeg dijela, revidiran dizajn aluminijskih naplataka od 17 i 18 cola, i novu boju vanjštine.

Unutrašnjost Camryja koja je već pohvaljena zbog svoje udobnosti, prostranosti i prostranosti stražnjih sjedala osvježena novim bojama i oblogama, a uključuje novi, veći i viši 9-inčni središnji zaslon s ažuriranom povezivošću.

A najnoviji paket Toyota Safety Sense uključuje širok spektar novih sigurnosnih značajki, čineći Camry Hybrid za 2020. sigurnijim nego ikad prije.

Elegantniji, dinamički vanjski dizajn

Prednja strana Camry Hybrida za 2020. godinu redizajnirana je, s novim prednjim odbojnikom, te gornjom i donjom rešetkom dodajući veću dinamiku, veći prestiž i dojam šireg izgleda.

Čvrsti središnji volumen koji se proteže od poklopca motora do odbojnika spaja se s kutnim volumenima odbojnika kako bi se stvorilo nisko, široko i podebljano prednje područje. Donje rešetke dinamično se protežu u bokove što dodatno naglašava široki, svrhovit stav vozila. Sama donja rešetka dostupna je u crnoj ili tamno sivoj boji, dok bočni ukras rešetke može biti dovršen u odabiru Chrome ili Sliver.

Dostupni su novo dizajnirani aluminijski naplatci od 17 i 18 cola; prvi imaju uvijene krakove u obliku slova V za suptilan, sportski dojam, dok potonji odgovaraju parovima tankih, svijetlo obrađenih krakova u kombinaciji s uvijenim tamnim krakovima za okretan i dinamičan izgled.

Daljnje usavršavanje dodano je modeli Camry Hibridy za 2020. godinu dostupnošću elegantne nove Deep Metal Grey sive boje i proširenom promjenom boje na stražnjim svjetlima.

Ažurirani infotainment i unutrašnje dorade

Nadograđena unutrašnjost sadrži novi plutajući 9-inčni informacijsko-zabavni zaslon osjetljiv na dodir, koji je postavljen više na nadzornoj ploči radi veće vidljivosti i jednostavnosti upotrebe. Sadrži mehaničke tipke i brojčanike za poboljšanu sposobnost rada u svim uvjetima vožnje, ažurirani multimedijski sustav sadrži brži softver i odziv zaslona, ​​a uključuje Apple CarPlay i Android Auto za integraciju pametnih telefona.

Kao dodatak ovim tehnološkim ažuriranjima, novorazvijena bež ili crna presvlaka sjedala od vrhunske kože sadrži elegantne perforacije s uzorkom riblje kosti kako bi olakšala ventilaciju sjedala. Dostupne su i nove crne presvlake sjedala nalik na kožu s umetkom od tkanine.

Dodajući novi dašak profinjenosti i prestiža, ukrasna ploča s instrumentima, konzola i ploča s prekidačima vrata sada se nude u izboru dvije novorazvijene završne obrade: Black Engineered Wood drvo - elegantan, kompozitni uzorak koji sadrži ravne linije koje se preklapaju s organskim osnovnim uzorkom; i Titanium Line Pattern uzorak linija titana - pravilni geometrijski uzorak niskog kontrasta koji stvara skladan, trodimenzionalni osjećaj.

Poboljšani Toyotini sustavi sigurnosti

Camry Hybrid za 2020. je opremljen najnovijom verzijom Toyota Safety Sense - skupom aktivnih sigurnosnih tehnologija dizajniranim da pomognu u sprječavanju ili ublažavanju sudara u širokom rasponu prometnih situacija.

Nekoliko novih značajki dodano je sustavu prije sudara (Pre-Collision System ili PCS). Uključuju dnevno otkrivanje nadolazećeg vozila sprijeda naprijed; Pomoć u upravljanju u nuždi (Emergency Steering Assist ili ESA) i pomoć pri skretanju u raskrižju (Intersection Turn Assistance). Pomoć pri skretanju kod raskrižja pruža upozorenje i automatsko kočenje ako vozač skrene lijevo ili desno ispred vozila koje dolazi u suprotnom traku ili pješaka koji prelazi cestu iz suprotnog smjera nakon skretanja.

Dodatni novi sustavi za podršku vozaču i poboljšanje sigurnosti uključuju prilagodljivi tempomat punog dometa (Adaptive Cruise Control ili ACC), u kombinaciji s asistencijom prometnih znakova (Road Sign Assist ili RSA) u Inteligentni prilagodljivi tempomat, koji omogućuju jednostavno prilagođavanje brzine krstarenja brzini kako pokazuju prometni znakovi i nova funkcija smanjenja brzine u zavoju (Curve Speed Reduction).

Još jedna pomoć vozaču je funkcija praćenja trake (Lane Trace Assist ili LTA) pomaže vam da budete u voznoj traci i u njezinom središnjem dijelu, a ako procijeni da postoji rizik od odstupanja vozila sa svoje trake, primijenit će silu na upravljač kako bi pomogao vozaču u izbjegavanju napuštanja trake. Poboljšanja LTA sustava uključuju preciznije otkrivanje traka, brže vrijeme reaktivacije nakon promjene trake; povećani kut okretanja u suprotnom smjeru za suprotstavljanje turbulencije zraka pri pretjecanju velikih kamiona i daje veću stabilnost ravne linije; ranija obavijest o radijusu zavoja ispred do akutnog s kojim se sustav može nositi; i povećana sila upravljača kako bi LTA ostao aktivan pri većim brzinama vozila.

Prodaja osvježenog Camryja Hybrida će započeti u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2021. godine

  • +24
Toyota Camry Hybrid (2020.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota